Report z pátku jsem psal do sekce
Polární záře.
Dorazil jsem (s dcerou) po půl desáté jako čtvrtý a předposlední. Obloha nevypadala vůbec povzbudivě, ale když už jsem tam byl, tak jsem začal stavět. Po desáté se naštěstí mraky začaly trochu trhat a někdy mezi desátou a půl jedenáctou přišla první vlna polární záře. To jsme se ještě dohadovali, jestli ta načervenalá barva je opravdu ono, ale jednak to byl jiný odstín, než mívají červánky, jednak bylo už dost dlouho po západu slunce a hlavně pozornější pohled odhalil, že červené jsou ty části oblohy, kde mraky
nejsou.
Potom už se obloha roztáhla dost na to, aby se dalo i normálně pozorovat a fotit. Kulovky celkem fajn, ale proti MHV to nebylo úplně ono, galaxie hodně zoufalé. Docela pěkně se ukázala kometa C/2023 A3 (Tsuchinchan/Atlas), sice poměrně malá, ale na to, že má mít zatím jen asi 10.5m, překvapivě výrazná se zřetelným a dlouhým ohonem. Obloha ale pořád vypadala na pohled dost světlá a potvrdil to i měřák: 20.2 MSA v zenitu během astronomické noci je těžká bída.
Všechno jsme si ale vynahradili od půlnoci (možná trochu dřív), kdy začala ta pravá show. To už nepochyboval nikdo. červená obloha v rozsahu 90° sahající nahoře někam k Polárce, potom i zelená nad obzorem, v červené "varhany" a nakonec ještě výrazné bílé fleky, které postupně sahaly k zenitu, přes zenit a nakonec i na jižní oblohu poměrně nízko nad obzorem (před jednou kolem Porrimy a dolního okraje Hadonoše). Kdybych to neviděl na vlastní oči, nevěřil bych, že něco takového může být k vidění i u nás. Lituju jen toho, že jsem s sebou neměl foťák.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah