Fotky našich miláčků...:-))

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Pupak

Re: Fotky našich miláčků...:-))

Příspěvek od Pupak »

Tak jsem si včera přivezl od pana Zahájského svůj dalekohled snů a hned na něm zapracoval,abych vyřešil umístění UV/IF cut filtru místo toho krycího sklíčka. Naštěstí má těsnící kroužek sklíčka 2" závit,takže můj filtr tam šel krásně našroubovat.Pak jsem musel upravit držák kamery,aby se to tam všechno vešlo a splnilo to back fokus 25 mm. Jsem mimo asi o 0.3 mm,tak to snad nebude moc tragické. Kabel USB a napájení chlazení jsem stáhl smršťovačkou do jednoho svazku a do rosnice udělal otvor. Všechno to pěkně sedí,už jen vyběhnout ven a fotit.
Přílohy
r3.jpg
r3.jpg (301.51 KiB) Zobrazeno 2515 x
r2.jpg
r2.jpg (189.34 KiB) Zobrazeno 2515 x
r1.jpg
r1.jpg (379.17 KiB) Zobrazeno 2515 x
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

A je ti jasné, že tam v podstatě UV/IR filtr nepotřebuješ ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pupak

Příspěvek od Pupak »

To je moc dobrá otázka,pane redaktore. Myslíš, že kdyby mi to bylo jasné,že bych na tom strávil dvě hodiny práce?
Budeš té dobroty a objasníš mi proč?
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Když nebudeš používat tu aroganci, tak se zeptám, proč ho tam dáváš . To snad víš, takže bys mě tuhle všetečnou otázku snad mohl zodpovědět. Jen mě to zajímá, co tě k tomu vede, nic víc. Proč ses rozhodl odfiknout 35% užitečného světla filtrem.
ok1in
Věk: 65
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ok1in »

Ten distributor napájení na liště se mi líbí, to je zajímavý nápad... :idea:
Pupak

Příspěvek od Pupak »

Proč ho tam dávám,to pochopitelně vím,jinak bych ho tam nedával.Co nevím,je důvod,proč bych ho tam dávat neměl. Jelikož má v rozsahu 400-700 nm prakticky 100% propustnost a IF a UV složku nepovažuji za užitečnou,protože chci objekty fotit ve viditelném spektru. Když budu chtít fotit v celém spektru,tak ho vyndám.Je to práce na 10 sekund,vyšroubovat filtr. Pro mě je v tuto chvíli důležitější,že mám možnost používat klasické 2" filtry a nemusím čekat, až Celestron dá do prodeje ty své speciální do RASA 8. U těch větších,tam není problém s ničím.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Píšeš : "ve viditelném světle " - jenže to jde mimo rozsah UV/IR filtru. Ubírat si světlo mi nepřijde jako rozumný nápad. Ostatní by za 35% světla navíc dali nevím co :) . Navíc si tam přidávat reflexy od toho filtru. To je praxe, ne teorie. Ale samozřejmě,každý považujeme něco jiného za důležité.
Pupak

Příspěvek od Pupak »

Ono jde o to,jaké vlnové délky jsou pro ty objekty,které chce člověk fotit,dominantní. Takový filtr L-eNhance potlačí 80% spektra a lidi, co fotí na barevnou kameru, se po něm můžou utlouct.Víc světla není vždycky výhoda. Já s astrofotem teprve začínám,takže otázky spíš lidem kladu já.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Jenže oni potlačují světlo ,které jim vadí při focení mlhovin.- ořezávají umělá světla To není tvůj případ, ty si ořezáváš světlo, které nevadí, které není produkováno svícením. UV/IR filtr má jedinou funkci : ořezává část spektra, pro které nejsou korigovány čočkové soustavy, a to nejen achromáty, ale i APO. ( a i různé korektory/reduktory -pokud není u nich není korigována baravná vada v širším rozsahu).
Pupak

Příspěvek od Pupak »

Já se s tebou pochopitelně nebudu přít,protože moje zkušenosti jsou nula. Filtr mi poradil kamarád,co fotí roky a jak vidím,co člověk, to názor.
Vyzkoušíme,uvidíme. Dát ho pryč je jednoduché. A co ten L-eNhance, ten bys doporučil? 6000,- Kč není zrovna pakatel,abych si jen tak zaexperimentoval. 17 stovek za UV/IR přece jen není taková rána.
Pupak

Příspěvek od Pupak »

Ještě jeden dotaz. Jak přesně je třeba dodržet ten back fokus?
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Tak jde také o to , jakou optikou kamarád fotí. To není ani tak o názoru, jako o potřebě těch filtrů, a pro jaké focení - čeho. Backfocus v 1 mm bych neřešil. Jakou máš kameru - berevnou ? A co budeš hlavně fotit ? Z toho vychází potřeba filtrů.
Pupak

Příspěvek od Pupak »

No,ono je pravda,že ten filtr mi doporučil k ED100. K nákupu RASA jsem se rozhodl předevčírem. Kameru mám QHY163C-cool, takže barevnou chlazenou.Fotit chci DS,ale hlavně také využít té velké světelnosti RASA pro on-line pozorování přes PC. Než se dopracuju k nějakejm slušnejm fotkám,tak to pár měsíců potrvá.Je toho na naučení poměrně dost.Jen ten SW je na dva měsíce. N200/800 chci fotit přes Canon 6D a pro kameru jsem pořídil tohle a ED100 s reduktorem.
LukasNestak
Věk: 42

Příspěvek od LukasNestak »

Bratu, keď dáš všetok potrebný SW za dva mesiace, tak ta budem uctievať ako TOP kapacitu na AF :) Tak ale človek nikdy nevie, všetko je možné. Rád sa za pár mesiacov niečo priučím, lebo ja si pripadám po 1,5 roku že som stále na začiatku :)
Mimochodom zostavu máš krásnu + tie Al serepečky sú celkom zaujímavé.
T7m_6Dmod_qhy10_1600mmc_gs190/50_TSAPO80F7_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak
Pupak

Příspěvek od Pupak »

Jde o to,co opravdu potřebuješ. Mě zatím stačí SharpCapture , MaximDL a nějaký planetárium na řízení dalekohledu. To nejsou nijak komplikovaný programy pro člověka,kterej se SW zabývá skoro celej život. Já to nehodlám programovat,jen užívat.
Odpovědět