Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
MilAN
Věk: 77

Re: Prosím o radu...................

Příspěvek od MilAN »

Stále mě neopřestává udivovat , jak s pokročilým časem (vyjádřeným v rocích), je potřeba na věci, na které stačí hlava a výpočet na úrovni žáků 2. třídy, je dnes potřeba počítač a specializovaný program .
Veškerá matematika kolem dalekohledu se dáu shrnout do vztahu:
F/f = zvětšení = D/d = AFOV/FOV.
kde:
F... ohnisko dalekohledu,
f ... ohnisko okuláru ,
D... průměr objektivu ,
d...průměr výstupní pulily,
AFOV... zdánlivé pole (okuláru),
FOV ...skutečné pole (objektu)

Takže na všechny výpočty stačí z hlavy vydělit/vynásibit 2 čísla.
z toho vztahu lze také odvodit pro zjednodušení výpočet výstupní pupily : d = f/ světelnost dalekohledu, tedy f/(F/D)

To jsou všechno výpočty, který lze provést kdykoliv u dalekohledu , bez jakýchkoliv pomůcek a není potřeba ani hledat programy , ani se domáhat pomoci AI či na to zakládat vlákna v AF :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pepa217
Věk: 39

Příspěvek od Pepa217 »

Já se tyhle výpočty díky Vám už naučil. Ale vizualizaci potřebuju, protože si ještě nedokážu představit, jak to v reálu může cca vypadat. A to mi opravdu hodně pomůže při rozhodování, protože těch kukátek je opravdu dost.
Navíc si to takto můžu přes den porovnat i s klasickými binokuláry, které mám.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Jasně. Ale tohle - zvolit si dalekohledy s okuláry a jejich pole, zrovna tak jako velikost fotografickho pole podle dalekohledu a snímače -umí všechna PC planetária už desítky let. Neumím si představit svoji přípravu na focení bez toho, zatím co u vizuálu zcela mimořádně.
Ale před érou PC na to stačila nakreslená šablona na mapy oblohy :)
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Je to čiastočne vec osobných preferencií.
Ja si napr (nielen) pri ďalekohľade pomerne často v hlave počítam tie zväčšenia a zorné polia. Pokúšam sa pritom napasovať to na známe objekty, prípadne pokiaľ poznám veľkosť toho, čo chcem pozorovať. Potom mám nejakú myšlienkovú vizualizáciu toho čo uvidím. Pri tejto predstavivosti mi pomáhajú kruhy Telrad-u. Tie mám stále zapnuté v SkySafari a sú zakreslené aj v niektorých atlasoch (napr. Deep Sky Reiseatlas)

Ale to sme sa trochu odklonili od pôvodnej témy, kde šlo o maximálne široké zorné pole. Tam, priznám sa, proste použijem podľa uváženia čo mám k dispozícii, teda buď bino (2.8°) alebo (80/560 + 30mm 82˚ - to mi ukáže niečo cez 4˚), vizualizáciu už moc neriešim a kochám sa :-)
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

MilAN píše: 08. 01. 2026, 11:05 Veškerá matematika kolem dalekohledu se dáu shrnout do vztahu:
F/f = zvětšení = D/d = AFOV/FOV.
Tohle ale tak úplně neplatí. Neplatilo by to ani kdyby objektiv a okulár byly ideální teoretické spojky (v praxi nejsou), protože tangens není lineární. Kolem nuly to jakž takž přibližně funguje, čím dál se od té nuly vzdálíme, tím je nepřesnost větší. Pro ty, kdo nemají rádi matematiku: není prostě pravda, že dvojnásobný kruh uvidím ze stejné vzdálenosti pod dvojnásobným úhlem; kdyby to tak bylo, tak kruh, který z určité vzdálenosti uvidím pod úhlem 50°, uvidím ze čtvrtinové vzdálenosti pod úhlem 200°, což asi každý nahlédne, že dost dobře nejde.

V praxi se hodnotám AFOV udávaným výrobci okulárů až tak moc věřit nedá a pokud si chci spočítat skutečný zorný úhel, je lepší vycházet z hodnoty field stop, pokud ji výrobce uvádí. Nebo si to rovnou odměřit na obloze porovnáním s mapou.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Dobře. Napíšu to tedy složitěji. První tři vztahy platí tak jak jsou uvedeny. Vztah pro FOV je přibližný, v praxi údaj AFOV je často už od výrobců /prodejců nepřesný . Rozumím tomu, že s úhly by se mělo nakládat přesně jinak, ale to, co tu uvádíš jako příklad a argment, už je demagogie. K ničemu takovému zde ani zdaleka nedochází . Počítáme s objekty s velikostí v řádu max jednotek stupňů-a tam ten rozdíl je v řádu jednotek procent.
Ale to už jsme daleko od kukátka
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Nebylo tady na A.F. někde téma "zorné pole dalekohledů"? Tady je: viewtopic.php?t=1366

mike píše: 08. 01. 2026, 12:13 (...) Nebo si to rovnou odměřit na obloze porovnáním s mapou.
I tak je to možné, případně se dá ještě změřit čas přechodu hvězdy zorným polem dalekohledu (s vypnutým pohonem montáže, pochopitelně).

Editace- přidal jsem odkaz na vzpomínanou diskusi.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

MilAN píše: 08. 01. 2026, 12:57 Rozumím tomu, že s úhly by se mělo nakládat přesně jinak, ale to, co tu uvádíš jako příklad a argment, už je demagogie.
Žádná demagogie, jen názorný příklad, kde už je ta odchylka tak velká, že je i bez počítání snadno patrné, že to tak fungovat nemůže.
K ničemu takovému zde ani zdaleka nedochází . Počítáme s objekty s velikostí v řádu max jednotek stupňů-a tam ten rozdíl je v řádu jednotek procent.
Při AFOV 60° je ta odchylka přes 10%, při 76° už skoro 18%, při 85° už 23.5%.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
MilAN

Příspěvek od MilAN »

A ještě větší vliv má zkreslení širokoúhlých okulárů a ne-rovinné zobrazení dalekohlkedu a okulárů ....Tady si si moc pečlivým výpočtem nepomůžeme. Zrovna tak průměr clony je u většiny a prakticky všech širokoújhlůých okulárů k ničemu, když je před ním soustava čoček s nejasným vlivem na ohnisko i zkreslení. Vždy se dopracojeme jen k orientační hodnotě, což pro koukání určitě vyhoví :)
Odpovědět