Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím o radu...................

Příspěvek od biker.fm »

@_eSDeO_: Tak zkus 2.5Sec nebo si sezen objetiv F2. Ono to pujde :D. Jaky ovsem bude vyseledek, uvidis sam. Jak jiz bylo receno vyse, fyzika.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

_eSDeO_ píše: 29. 12. 2025, 02:07 Ok, díky za odpověď. Jen mi tohle asi jako definitivní odpověď nestačí. Nemám rád odpověď, že něco prostě nejde... :mrgreen:
No, ona to je ale přesná odpověď na dotaz k tvé sestavě.
Pokuď tedy chceš odpověď ve stylu : dej tam 2,5 s expozioci, tak na to jsi se nemysel ptát, tos už mohl odzkoušet a zjiostíž, že toi při tom ohnisku je sice možná lépe vidět, za to rozmazané. Ve fyyzice neplatí : "všechno jde, když se chce " :)
Jinou technikou to půjde-to ostatně vidíš na snímcích, které sem dávají jiní.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Podívejme se na to reálně. Máš objektiv f/5.6, když si pořídíš f/2, je to ekvivalent 7.8x prodloužení času. Tedy těch 0.5 sekundy za které se to ještě nerozmaže zůstanou, to je dané rychlostí rotace země a ohniskem, a s tím prostě nelze dělat nic. Čas bude při f/2 ekvivalentem necelé 4 sekundy při f/5.6, takže tam bude maličko více než jádro, ale žádná pořádná astrofotografie stejně nevznikne.

Cena objektivu f/2 o ohnisku 200-250mm několikanásobně překoná cenu třeba tohoto:
https://www.teleskop-express.de/en/moun ... mount-9114

a s tím budeš moci jít na desítky sekund až minuty, což je úplně někde jinde.

Bez pohonu prostě astrofoto jde pouze širokými ohnisky, kde rotace země není vidět v prvních sekundách.
To je fyzikální realita, se kterou se nedá bojovat slovy, že neuznáváš, že to nejde. Ono to těmito ohnisky bez pohonu fakt nejde, o tom prostě nelze diskutovat. Tak to je.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
_eSDeO_

Příspěvek od _eSDeO_ »

Jak jsem psal na začátku - je mi jasný, že s touto sestavou nedosáhnu ani zdaleka na výsledky, jako někteří tady.
Ale... Lepší sestavu holt k dispozici nemám, tak z toho chci vymačkat, co půjde. Mám ve zvyku hledat chyby nejdřív u sebe, až potom v technice.
Zkusím vložit foto z března tohoto roku, což byl vůbec první pokus o nějaký deep sky. Foceno na ten Canon EF70-300, F/5.6, ISO 6400, nevím už jaká byla expozice, ale celkem po složení ukazuje 1006 sec. Mám za to, že to bylo 1000 x 1 sec, ale fakt už nevím. Ohnisko to z nějakého důvodu neukazuje, ale odhaduju 150mm, max. 200mm (APSC).

Obrázek

Jasně, že by takový výsledek asi většina z Vás odpálila do koše a možná spíš rovnou shift+del, ale já byl na vůbec první pokus se základní zrcadlovkou mile překvapen. Teď jsem se chtěl pokusit posunout kousek dál a zkusit větší detail, toť vše. Vím, že mohu koupit tracker, optiku a bůhví co ještě, ale jak říkám - nejdřív zkouším podojit to, co mám k dispozici... ;-)

Až se zase počasí trochu umoudří a ukáže oblohu, hodím stativ na parapet a budu zkoušet... :mrgreen:
Díky za ochotu číst moje "problémy"... :roll:
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Obrázek nevidíme, musíš ho vložit jako přílohu.

Ale snažíš se asi o nemožné. Větší detail vede jen na kratší expozici, a nebo větší rozmazání. Obojí ve finále vede k témuž, do pixelu dopadne méně fotonů. Pokud se dostaneš pod nějaký práh, kdy systémové vlivy v digitalizačním řetězci zrcadlovky přebijí ten užitečný signál příliš, přestane ta statistika při skládání fungovat a nic kloudného z toho prostě nevylovíš, jen změť šumu a pruhů.

0.5sec. subexpozice je dost problém i u špičkových chlazených CMOS kamer. Rozumné ta začíná být v jednotkách sekund. Při f/4 jsem šel na 3 sec. subexpozice, a to je špičková chlazená kamera. 0.5s zrcadlovkou při f/6.5 je už opravdu hodně nereálné.

https://hvbo.cz/index.php?id=m42-detail&lang=cz
Tam je i video jak vypadaly single snímky.

Další věc - okolní teplota. S každými zhruba 7 stupni rozdílu v teplotě směrem nahoru se zdvojnásobí termální signál senzoru. Tím, že zracdlovka není chlazená, tak je potřeba to zkoušet když je co největší zima, a nechat tělo před snímáním vymrznout a pak ho moc neohřát třeba live-view.

Namítneš, že děláš DF, ale ty odstraní pouze střední hodnotu termálního signálu, ale jeho šumová složka tam zbyde :-(
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Já myslím že se Martine snažíš zbytečně, uživatel je přesvědčený o své pravdě a že to tak nemůže být, o tom se přesvědčit nenechá. Ztráta času.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
_eSDeO_

Příspěvek od _eSDeO_ »

Zas tak úplně černě bych to neviděl. Samozřejmě, že člověk se musí sám spálit, aby pochopil. Nestačí zkušenost ostatních... :D Já si rád nechám poradit, jen "prostě to nejde" neberu jako radu.
Už to nemusíme řešit. Názory jsem dostal, beru je v potaz a jdu zkoušet. Není to nic, na čem bych si nabil hubu, maximálně pošlu do koše pár set mega zbytečných pixelů.. :mrgreen:

Děkuji a přeji Vám jasné nebe a samé ostré fotky! ;-)
Pepa217
Věk: 39

Příspěvek od Pepa217 »

Dobrý den,

mám v hlavě myšlenku na pořízení "přehlídkového" dalekohledu, kterým bych si chtěl vedle hlavních dalekohledů (SW Dobson 12" a TS ED 125/f7,8) prohlédnout především co největší části souhvězdí a okolí DSO objektů.
Mám ještě malokuk - SW 80/400, na kterém jsem si ve Stellariu vyzkoušel zobrazení Orionova pásu za použití reduktoru 0,5x a okuláru 56mm/52°.
Stellarium uvádí při této konfiguraci zvětšení 3,6x, FOV 14,56°a velikost výstupní pupily 22,4mm, což mi při rychlém přepočtu souhlasilo.

Neznámé, které bych rád vyřešil, než bych pořizoval okulár a reduktor je právě velikost výstupní pupily a jestli má někdo zkušenost s tím, co je při takto nízkém zvětšení, navíc ve velmi levném malokuku, vidět.
Velikost pupily asi bude problém při hledání správné polohy oka u okuláru?
Zkoušel prosím někdo něco podobného a jaké byly výsledky, jak jste byli spokojeni s tím, co lze takto pozorovat?

Budu rád za jakékoliv poznatky, řešení, které jste realizovali.
Přikládám screen ze Stellaria, který ukazuje část Oriounu při pozorování malokukem s výše uvedenou konfigurací - něčeho takového bych chtěl dosáhnout.

Předem díky!
SW_80-400_0.5x_56mm-52_Orion.png
SW_80-400_0.5x_56mm-52_Orion.png (285.17 KiB) Zobrazeno 519 x
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Velikost pupily dalekohledu vs. průměr oční pupily má zásadní význam. A to z toho důvodu, že do oka pupila nepustí větší průměr svazku paprsků, než je její průměr. Takžýe do oka nepřijde všechno světlo, které projde objektivem dalekohnledu, ale jen jako z prlměru dalekohledu v poměru zhruba 6/22,4 x 80, tj jako z dalekohledu průměru 22 mm. Čili jen 7% světla, které vstupuje do dalekohledu. Tudíž jak reduktor, tak i okulár, patří svými parametry z tohoto důvodu mezi nepoužitelné. K dalekohledu 80/400 je optimální pro velká pole širokoúhlejší okulár ( tak 68°) s ohniskem 30 mm.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

MilAN byl rychlejší a ano, výstupní pupila 22 mm je absurdně velká. I z toho 30 mm okuláru je podle mě dost u horní hranice. Už nám není dvacet a obloha ve střední Evropě také hovoří proti...

Já bych na to šel odjinud, třeba nějak takto: https://www.dalekohledy.cz/binokular-om ... -starfield
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
armichael
Věk: 55

Příspěvek od armichael »

Nie je to len o pupile, ale s veľkou pravdepodobnosťou by v tejto zostave bolo celé zorné pole nekvalitné. Objektív malokuku nie je stavaný na to aby vykreslil zorné pole dvojplacového okuláru. Možno ani 1.25" A to ty by si mu dal ešte reduktor, to je akoby si očakával, že bude vykreslené pole takmer priemeru objektívu... To by nedopadlo dobre.

Urob si experiment: zober ten najširokouhlejší okulár čo máš (napr. 24mm 68°) a pozri cez malokuk. Stred bude asi ostrý, ale uspokojí Ťa kvalita povedzme v druhej tretine od prostriedku? Ak máš dvojpalcový širokáč, napr 30mm 82° skús to s ním. Samozrejme ten do výťahu neupneš, ale proste len prilož a sleduj. A teraz všetky chyby, čo vidíš umocni na druhú.

Na to čo chceš by mohlo byť riešením divadelné kukátko. Niečo takéto: https://www.dalekohledy.cz/binokular-om ... -starfield
Sám také nevlastním, na MHV som skúšal dve a nebolo to zlé, ale vôbec si však nepamätám značku-model.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Pepa217
Věk: 39

Příspěvek od Pepa217 »

Pánové děkuji za postřehy! Malokuk zjevně není vhodná cesta, ale to "kukátko" které zmiňujete jsem už na AF zahlédl a vypadá to jako zajímavá volba!
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Jen se nenechat zmýlit tím, že to má objektiv průměru 54mm a z toho plynoucí zisk. Tak to u divadelního kukátka nefunguje
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Krásné kukátko na souhvězdí je např. tohle:
https://williamoptics.com/products/cat- ... s=e&_v=1.0
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Vypadá vskutku libově!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Odpovědět