Jaký koupit okulár?

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Peťa

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Peťa »

Možná ti ušetřím čas strávený překladem, pokud v budoucnu nevylučuješ pořízení dobsona, který by se s ED100 hezky doplňoval a dá se pořídit za malý peníz (tedy ve srovnání ve srovnání s tvou zbylou výbavou). V tom případě raději Pentaxy XW nebrat, protože ty pro dalekohledy světelnější než f/6 nejsou doporučovány. A běžné dalekohledy od 25cm výše bývají světelnější.
kesi
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od kesi »

ANO, to jsem zaregistroval, děkuji. Dobsona (čiže kus nábytku  :)) do budoucna neplánuji, je to pro mé transportní okolnosti dost nepraktické, bohužel.
Dobsona 200/1200 jsem již měl na baráku-zahradě, tam byl jistě nepřekonatelný > 1+
(Dal se i převos s Peugeotem 106, ovšem dnes to má složitější, proto ED100).

Bohužel Tele Vue Delos nedělá 5 mm okuláry, proto se ptám i na Pentax XW. 180x by byl výborný kompromis. Nic jiného než kompromis vlastně nehledám. Pro mé ryze amatérské "čučení" by mohlo 150x - Delos 6 stačit. Pokud se mi naskytne příležitost, zvážím i Delos 4.5, když montáž dovolí.  ;)
Zeiss Victory SF 10x42
MilAN
Věk: 76

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

Peťa: nevím, máš-li tohle odpozorované, ale můžeš tedy doporučit který z velmi kvalitních a drahých tedy doporučuješ ? A ne prosím ty reklamní řeči , že od 1:4 a podobně. Zatím jsem na 1:5 nic lepšího neviděl..
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Peťa

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Peťa »

Peťa: nevím, máš-li tohle odpozorované, ale můžeš tedy doporučit který zvelmi kvalitnícha drahých tedy doporučuješ ? A ne prosím ty reklamní řeči , že od 1:4 a podobně.Zatím jsem na 1:5 nic lepšího neviděl..
Omlouvám se za neuvedení zdroje, toto mi napsal v soukromé korespondenci SIRIUS_758 a odkázal mne raději na tehdy aktuální modely TeleVue (bylo to v době před uvedením modelů Delos a Ethos na trh). Vzhledem k mým omezeným zkušenostem jsem si netroufal dávat doporučení, ale když už se ptáte, tak bych pro delší ohniska doporučil Panoptic pro příznivý poměr cena/výkon a komfort pozorování. Pro kratší ohniska jsem zatím nenašel nic širokoúhlého co by mne nadchlo natolik, abych se vzdal ortoskopických okulárů.
MilAN

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

Jenže kesi chce 5 mm, takže Panoptic nepřichází v úvahu :)
Peťa

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Peťa »

Na ED100 na AZ montáži se mi za dobrého seeingu osvědčil 4mm Radian, případně pokud by se povedlo sehnat 6mm ještě někde ve výprodeji nebo použitý. Mají své mouchy - velikost, váha, divné nastavování očnice, už se nedělají, ale i přednosti - např. je pro mne důležité, že nemají v ED100 pozorovatelné sklenutí pole, a nejsou tak drahé. Do Naglerů se mi blbě kouká, ale to je ryze subjektivní. Pentax XW je v ED samozřejmě vynikající, ale 5mm ohnisko jsem v dalekohledu nikdy neměl.
michal.b

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od michal.b »

Ja teda proti kratkym XWckam v f/5 newtonu nemuzu rict kriveho slova, jsou to bezpochyby jedny z nejlepsich okularu jake jsem kdy pouzival. Nic moc lepsiho uz snad ani neni.
kesi
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od kesi »

No Googlu se dá najít všelicos, třeba:
"The ZAO-II outperforms the Delos slightly,
the Delos the Ethos slightly,
and the Ethos the XW, slightly."
ale samo nevím na jakém dalekohledu, jak dobrý má Alvin Huey zrak... ale jedno vím určitě, má mnohem více zkušeností než já.  :)
http://www.google.cz/search?hl=cs&site= ... Huey&tbo=d

Edit: třetí příspěvek od spoda: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... art/2/vc/1

Zeiss Victory SF 10x42
MilAN

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

Doporučuji přečíst tu diskusi i na 3 straně a až do konce. A zase je to jinak ( ostatně, na diskusích na CN je to vždy tak...) Je potřeba to brát jako jednotlivé názory, ne jako výsledek - pokud se mi to zrovna zamlouvá.
Rekmarik

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Rekmarik »

Řeším teď .. (jako ostatně pořád) nákup okulárů ..
V bazaru se objevily nějaké TeleVue .. a já vážně uvažuji o té 17mm T4
tedy je to tento okulár:

http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... 6&idp=1908

z Ohniskových vzdáleností mám zatím jen 8mm a 13mm (mám zapůjčené ještě další, ale ty budu vracet) - původně jsem chtěl nakoupit ještě delší ohnisko tak kolem 24mm (např. Hyperion 24mm) ale když to omílám a promýšlím stále dokola, tak by na 254/1200 bylo těch 17mm v provedení 2" snad rozumné řešení.

Ten nagler je docela těžkej, ale to doufám nebude problém - klasický "trubkový" dobson by to měl zvládnout ne ? (myslím bez nutnosti nějak vyvažovat)

Bude potřebný komakorektor ? - doufám že ne podstatně .

Pokud bych nebral tento okulár asi by volba padla na Hypíka24 ..

Je docela možný že bych v reálu nepoznal rozdíl mezi tím Naglerem a Hyperionem .. ale rozdíl poznám v peněžence .. Je těžký se rozhodovat, a tak budu rád za nějakou reakci, poznámku, zkušenost .. díky !
vla

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od vla »

Pokud řešíš peníze a uvažuješ o nákupu nějakého příslušenství v podobě filtrů atd, pak je třeba se hlavně rozhodnout jestli je vhodné jít do 2" okulárů. To přináší zásadní zvýšení ceny nejpoužívanějších filtrů. A taky trošku nepohodlnou manipulaci s redukcí 2"/1,25" pro ostatní okuláry, leda bys je redukcí vybavil všechny. Osobně jsem skončil s panoptikem 24mm.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
michal.b

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od michal.b »

Rozdil mezi Naglerem a 24mm Hyperionem poznas zcela urcite, 24ka Hyp je totiz co se korekce ve vnejsi casti pole tyce asi nejhorsi z cele rady (jako jediny nema integrovany "barlow"). Pokud 24ku a mas vyssi naroky, tak neco jineho (Panoptik je fajn). Zrovna loni (nebo uz predloni?) v Hodkovicich jsem porovnaval 24mm Panoptic, 24mm Hyperion, 24mm Meade SWA a 22mm LVW v f/5 newtonu a Hypik byl jednoznacne a na prvni pohled nejhorsi co se kvality zobrazeni ve vnejsi casti pole tyka.
Rekmarik

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Rekmarik »

Osobně jsem skončil s panoptikem 24mm.
Máš na mysli že jsi s ním skončil - jako že ho máš v oblibě ? nebo že jsi s ním skončil nadobro .. a nikdy víc :)

No peníze musím řešit .. ale právě tady se nabízí pořídit tu 17ku za nějakých 5000,-
Ten Panoptik24 to je asi 1,25 a 68° jestli se nemýlím .. kdyby byl k sehnání za dobrou cenu, asi by z důvodů použitelnosti 1,25 filtrů byl dobrou volbou ..

Když to porovnám - tak zorné pole obou bude podobné - akorát ta 24ka bude víc zvětšovat a bude tam pupila kolem 5 .. zatímco u 17ky kolem 4mm .. nedovedu posoudit, jak velký rozdíl to bude v praxi .. většinu pozorování budu mít spíše světlou oblohu :(
Peťa

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Peťa »

Zvaž ještě toto:

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... sfeld.html

taky kolem 5000, nový, vynikající okulár, lehký, malý a s přirozeným 68° zorným polem, 1.25" barel. Já osobně mám s Naglery problém kvůli 80° zornému poli, mám rád buď 68° kde clonu obsáhnu pohledem, nebo 100° kde ji spolehlivě neobsáhnu, ale 80° když se mi ohraničení pole tak neklidně míhá, mizí a objevuje se mi vadí...zkusi si to někde.
vla

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od vla »

Panoptik používám.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Odpovědět