Tú reálnejšiu variantu (20-30cm RC na kanároch) som už spomenul. Resp. už som si toto v podstate realizoval prenajímaním techniky po svete ...
A 25cm APO by te nestacilo, Romane?Roman (Rick) píše:Vidím, že tu sa fakt musí všetko strašne moc logicky-slovíčkaristicky rozoberať. Myslím, že slovné spojenie "ďalekohľad snov" je dostatočne jasné. Pre mňa je ďalekohľad snov 30cm APO uložené niekde vo hvezdárničke v Alpách. Pravda je, že tých 180k eur (cenovka na klik) by som za to nedal, ani keby ich mám.
.
Tú reálnejšiu variantu (20-30cm RC na kanároch) som už spomenul. Resp. už som si toto v podstate realizoval prenajímaním techniky po svete ...
Jen tak odhadem to +/- odpovídáArtaban píše:To bych hádal kratší ohnisko.
Mám stejnou zkušenost. Když jsem bastlil R172, tak jako první jsem začal pozorovat z hranolem Zeiss, který je k Zeiss 80/1200. Pak jsem koupil celkem kvalitní 2" zrcátko od WO a pozorování detailů na planetách dalo najednou větší práci. Bylo to poznat téměř okamžitě. První dvě tři pozorování jsem to ještě zkoušel svádět na seeing, ale bylo zrcátkem.g píše:Za nejslabší místo refraktoru považuji zenitový hranol nebo dokonce zrcátko
Na to, že to je “jen” padesátka, to je celé dost velké hovado...
no zlaty dobesove:Ddvader píše:Na to, že to je “jen” padesátka, to je celé dost velké hovado...