Velké Dobsony
Velké Dobsony
...to vypadá taky dobře hledám kompromis mezi cenou a kvalitou optiky...navigaci nepotřebuju...a ty ceny u webster telescopes jsou bez navigace, myslím že ta vyšší cena je za těch sympatických f3,6 ...cenu za 24" u Discovery TD (po kterém zatím jen platonicky pošilhávám) dávají na vyžádání tak uvidíme...ale podle toho co nabízejí v menších aperturách, tak asi f3,6 ani nedělají...
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Velké Dobsony
F3.6 mají pouze výhodu ve stavební délce, na pozorování bych to nechtěl, ideální je F5 max. F/4.5.
Velké Dobsony
...no jo, ale to máš u 24" při f4,5 okulár v zenitu skoro ve 3 metrech...to je na štafle...
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Velké Dobsony
Můj 16" dobson F/4.5 má okulár ve výšce 180cm v zenitu, 24" F/4.5 ho bude mít cca 260mm a F/3.6 cca 200cm, tedy štafle budeš potřebovat vždy, ovšem kolimace F/3.6 je děsnej opruz a bez kvalitního korektoru to nebude hezkej obraz.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Velké Dobsony
Tak jsem v sobotu objednal u TS vyhřívání sekundáru a dnes ráno to dorazilo. Je to v podstatě pryžový "trojúhelník" který se ovine kolem držáku sekundáru a instalace je skončena, mají dva druhy, pro 16" dobson je třeba 10W výkon, pro menší dalekohledy je 4W.
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... rrors.html
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... rrors.html
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Velké Dobsony
Otestoval jsem to minulou noc, napájím to přímo přes Kendrick controller a funguje to dokonale, tedy naprostá spokojenost.
Velké Dobsony
Zdravím, měl bych jeden vtíravý dotaz pro majitele Dobsona o průměru 400mm a snad se hodí i do tohoto vlákna..
totiž mě by moc zajímalo, jak často lze s takovýmto průměrem (nároky na atmosf. podmínky a pod) vlastně koukat ..
Jinými slovy, kdy má cenu vytahovat takové "dělo" na koukání pokud je možnost sáhnout po třeba menších průměrech a předpokládám že majitelé 400vky budou mít z čeho vybírat.
proč se vlastně ptám ..
Jeden známý mého známého .. zatím se moc neznáme, ale snad se poznáme lépe vlastní právě Dobsona 400/2000 od p. Drbohlava .. (nemám podrobnosti, jen že váha teleskopu je kolem 70kg)
údajně na slušné podmínky na pozorování takovým dalekohledem bývají tak 5dní v roce. (myšleno v rámci ČR)
To mi připadá velmi pesimistické ..
A doufám, že to tak není .. takový dalkohled se přeci nekupuje na koukání 0,014x za rok
díky za odpověď alespoň orientační !
totiž mě by moc zajímalo, jak často lze s takovýmto průměrem (nároky na atmosf. podmínky a pod) vlastně koukat ..
Jinými slovy, kdy má cenu vytahovat takové "dělo" na koukání pokud je možnost sáhnout po třeba menších průměrech a předpokládám že majitelé 400vky budou mít z čeho vybírat.
proč se vlastně ptám ..
Jeden známý mého známého .. zatím se moc neznáme, ale snad se poznáme lépe vlastní právě Dobsona 400/2000 od p. Drbohlava .. (nemám podrobnosti, jen že váha teleskopu je kolem 70kg)
údajně na slušné podmínky na pozorování takovým dalekohledem bývají tak 5dní v roce. (myšleno v rámci ČR)
To mi připadá velmi pesimistické ..
A doufám, že to tak není .. takový dalkohled se přeci nekupuje na koukání 0,014x za rok

díky za odpověď alespoň orientační !
Velké Dobsony
Přiznám se, že dotazu poněkud nerozumím. Buď je nebo není počasí na pozorování. Pokud je, potom nenechám ladem velký dalekohled, pokud není, nepozoruji.
Pokud dotaz míří na problém kolik investovat v našich podmínkách do zařízení, pak je to na každém, jak se rozhodne - toto dilema řeší i amatérští piloti létajících přístrojů, potápěči a kupa jiných hobbystů, o sběratelích čehokoliv ani nemluvě ( ti se svými sbírkami vlastně jen kochají). Z tohoto pohledu je nejlevnější přespolní běh za barákem
.
Zde na AF už byla řada takovýchto debat.
Pokud dotaz míří na problém kolik investovat v našich podmínkách do zařízení, pak je to na každém, jak se rozhodne - toto dilema řeší i amatérští piloti létajících přístrojů, potápěči a kupa jiných hobbystů, o sběratelích čehokoliv ani nemluvě ( ti se svými sbírkami vlastně jen kochají). Z tohoto pohledu je nejlevnější přespolní běh za barákem

Zde na AF už byla řada takovýchto debat.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Velké Dobsony
Ale vždyť je to blbost. 400-kou se dá koukat kdykoli, když je jasno, stejně jako jakýmkoli jiným dalekohledem. Jen je potřeba přizpůsobit cíl pozorování aktuálním atmosférickým podmínkám. Dotyčný to myslel spíš tak, kolikrát je možné naplno využít maximální rozlišení takového průměru, což je u 400-ky klidně někde v rozmezí 400x-800x, a to je opravdu párkrát do roka, pokud vůbec. Tedy jedná se prakticky o pozorování planet při maximálním zvětšení.
Nikdo tě ale nenutí takové zvětšení používat. Hlavní síla průměru je možnost pozorovat slabé DSO, což se děje (pokud nemuvíme o nějakých pidi planetárních mlhovinách) při nižších a středních zvětšeních, a ta lze použít obvykle skoro pokaždé.
Tedy například, když je excelentně vymeteno za studenou frontou, takže krásně tmavá obloha, ale bídný seeing, budu lovit slabé málo kontrastní DSO objekty. Pokud tady už týden sedí tlaková výše, vzduch se ani nehne, obloha je modrobílá a trochu zakalená, tak je obvykle dobrý seeing, takže budu koukat při velkém zvětšení na drobné objekty. Jestlimi rozumíš.
Prostě 400-ka se uživí vždy, za předpokladu, že ji buď máš trvale na vhodném místě (prostě ji vytahneš z kůlny na zahradu) nebo jsi ochotný se s ní tahat a vyjíždět s ní za tmavou oblohou (pokdu bydlíš ve městě). Tedy o využití spíš rohoduje lenost uživatele, než podmínky.
Nikdo tě ale nenutí takové zvětšení používat. Hlavní síla průměru je možnost pozorovat slabé DSO, což se děje (pokud nemuvíme o nějakých pidi planetárních mlhovinách) při nižších a středních zvětšeních, a ta lze použít obvykle skoro pokaždé.
Tedy například, když je excelentně vymeteno za studenou frontou, takže krásně tmavá obloha, ale bídný seeing, budu lovit slabé málo kontrastní DSO objekty. Pokud tady už týden sedí tlaková výše, vzduch se ani nehne, obloha je modrobílá a trochu zakalená, tak je obvykle dobrý seeing, takže budu koukat při velkém zvětšení na drobné objekty. Jestlimi rozumíš.
Prostě 400-ka se uživí vždy, za předpokladu, že ji buď máš trvale na vhodném místě (prostě ji vytahneš z kůlny na zahradu) nebo jsi ochotný se s ní tahat a vyjíždět s ní za tmavou oblohou (pokdu bydlíš ve městě). Tedy o využití spíš rohoduje lenost uživatele, než podmínky.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Velké Dobsony
Pokud je jasno, vytáhnu to nejlepší co mám. A tím je obvykle průměr. Jenže od léta by se opravdu jasné noci bez Měsíce dali spočítat na prstech jedné ruky. Možná :'(.
Jak ale píše Martin, více je to o lenosti uživatele podle jeho vybavení; diponuji dobsonem i EQ montáží. U EQ montáže musíš vše vytahat ven, sesadit, zapojit, ustavit... Hold někdy vytáhnu z garáže radši dobsona a v minutě pozoruji.
Jak ale píše Martin, více je to o lenosti uživatele podle jeho vybavení; diponuji dobsonem i EQ montáží. U EQ montáže musíš vše vytahat ven, sesadit, zapojit, ustavit... Hold někdy vytáhnu z garáže radši dobsona a v minutě pozoruji.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Velké Dobsony
Největší mrchou co jsem koukal byla 500 dobson, pak jsem si jen říkal, co já to mám doma za trubičky? O koupi děla jsem přemýšlel tak 5 minut, nedokázal jsem si představit jak budu svůj zajetý komfort pozorování měnit. To je taky dost zásadní otázka. Aby ti víc než atmosférické podmínky nebránila v používání skladnost. Řešením je pro mnohé ultralight provedení. Taky když jsem viděl 400 od SW nebylo to o moc lepší. A to pozoruji ze zahrady a prostor mám...
Lectorem iustus...
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Velké Dobsony
...A doufám, že to tak není .. takový dalkohled se přeci nekupuje na koukání 0,014x za rok

Ten výpočet je hodně nesmyslný, zamysli se ještě nad ním. Největším průměrem, kterým jsem koukal, bylo reflektorem s průměrem zrcadla jeden metr. Mít na to zázemí a peníze, vůbec neváhám!
Velké Dobsony
díky .. no chtěl jsem si udělat představu v jakém poměru se nachází "lenost" pozorovatele vůči "využitelnosti" přístroje který prostě není tintítko .. v tomto případě to bude tahání z kůny na záhrádku předpokládám ..
Nejde mi o to rozhodovat se pro potencionální pořízení takového průměru zrcadla .. spíš si udělat představu jestli za horších
světelných podmínek nevyjde téměř nastejno koukání 250/1200, která je ovšem mnohem skladnější a mobilnější ..
když bych citoval slova svého kolegy co mi psal mailem:
"Bohužel dochází na slova pana Drbohlava: v roce je tak 5 dnů
kdy jsou optimální pozorovací podmínky a stojí za to vytáhnout
70 kg těžký aparát.Další nepřítel-světelný smog " ..
sám nevím uplně přesně jak to bylo myšleno, proto jsem si chtěl ověřit zde .. jak je to s frekvencí nebo využitelností většího teleskopu u Vás, kteří máte 400vku.
Nejde mi o to rozhodovat se pro potencionální pořízení takového průměru zrcadla .. spíš si udělat představu jestli za horších
světelných podmínek nevyjde téměř nastejno koukání 250/1200, která je ovšem mnohem skladnější a mobilnější ..
když bych citoval slova svého kolegy co mi psal mailem:
"Bohužel dochází na slova pana Drbohlava: v roce je tak 5 dnů
kdy jsou optimální pozorovací podmínky a stojí za to vytáhnout
70 kg těžký aparát.Další nepřítel-světelný smog " ..
sám nevím uplně přesně jak to bylo myšleno, proto jsem si chtěl ověřit zde .. jak je to s frekvencí nebo využitelností většího teleskopu u Vás, kteří máte 400vku.
Velké Dobsony
Ten výpočet je hodně nesmyslný, zamysli se ještě nad ním. Největším průměrem, kterým jsem koukal, bylo reflektorem s průměrem zrcadla jeden metr. Mít na to zázemí a peníze, vůbec neváhám!

to určitě bude .. jen jsem vydělil 5dnů vůči 365 dnům a ještě jsem hodně dlouho přemýšlel, kolik dnů má vlastně rok .. ale zapomněl jsem, že tady se čísla berou hodně vážně, takže beru zpět .. a opravuji:
"takový dalkohled se přeci nekupuje na koukání jen několikrát za rok"
Jsem rád za všechny odpovědi, protože teď budu moct prudit toho kolegu (ne já myslím, že bude snad rád) abychom koukali společně .. a nebude důvod k výmluvám tahat 400vku na na "světlo"