Nováčci se představují
Nováčci se představují
No snad to ujednám,rozbiji prasátko a prodám pár věcí které mají cenu a nepoužívám je a koupím si ho tak k vánocům. ::)
(Ale do té doby vás tady na fórku budu otravovat svými začátečnickými dotazy ;D)
(Ale do té doby vás tady na fórku budu otravovat svými začátečnickými dotazy ;D)
Triedr asi 7x50 (No rákosníci na něj napsali 99990x99990:-D)
Malokuk(refra 80/400)
SW Planetary 5mm
Malokuk(refra 80/400)
SW Planetary 5mm
Nováčci se představují
Klidne se ptej. Je videt, ze i mlady clovek muze napsat dotaz, ktery ma hlavu a patu.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Nováčci se představují
Dobrý deň.
Tiež sa pripájam
Volám sa Peter, mám 30r som z Prievidze...
Moje prvé stretnutie z pozorovaním a následná záľuba ničiť si krčné stavce začalo v mladosti ( 10-14r ) kde som síce rád pozeral hore, ale techniku som mal viac než úbohú.
Potom nastala pubertálna realita a na oblohu som jaksi pozabudol.
Dnes vo svojich 30r som sa znova začal dívať smerom hore.
Vlastním CS8 ( za ňu ďakujem jednému členovi fóra od ktorého som hu kúpil ) a ETX80ku, jednu rozrobený 114 newt.( môj prvý ozajstný astro
) ktorý prerábam na dobsonovú montáž..
Som viac menej pozorovateľ, nemám moc ambície fotografovať ( netvrdím že to neskúšam
Tiež sa pripájam
Volám sa Peter, mám 30r som z Prievidze...
Moje prvé stretnutie z pozorovaním a následná záľuba ničiť si krčné stavce začalo v mladosti ( 10-14r ) kde som síce rád pozeral hore, ale techniku som mal viac než úbohú.
Potom nastala pubertálna realita a na oblohu som jaksi pozabudol.
Dnes vo svojich 30r som sa znova začal dívať smerom hore.
Vlastním CS8 ( za ňu ďakujem jednému členovi fóra od ktorého som hu kúpil ) a ETX80ku, jednu rozrobený 114 newt.( môj prvý ozajstný astro
Som viac menej pozorovateľ, nemám moc ambície fotografovať ( netvrdím že to neskúšam
Celestron NexStar 8SE
ETX - 80 at
114 C-Nexstar- konvertovaný na dobsona
-
Celestron NexImage webcam
-
Super Plossl 26mm MC / E-lux 25mm Plossl / LS 10mm SWA 70gr / H12,5mm / Super plossl 9,7mm MC / Celestron 9mm
-
začiatky sú ťažké
ETX - 80 at
114 C-Nexstar- konvertovaný na dobsona
-
Celestron NexImage webcam
-
Super Plossl 26mm MC / E-lux 25mm Plossl / LS 10mm SWA 70gr / H12,5mm / Super plossl 9,7mm MC / Celestron 9mm
-
začiatky sú ťažké
Nováčci se představují
Hezký den,
také se připojuji ke komunitě hvězdomilců. Ke své fascinaci vesmírem jsem se dostal poněkud netradičně přes Slunce, resp. statistickým modelování průběhu slunečního větru
) Kamarád mě pak přivedl k pozorování i jiných věcí než sluneční aktivity a zbytek už si asi domyslíte 
také se připojuji ke komunitě hvězdomilců. Ke své fascinaci vesmírem jsem se dostal poněkud netradičně přes Slunce, resp. statistickým modelování průběhu slunečního větru
SW Newton 200x1200 (Dobson), GOES db, ostříží zrak 
Nováčci se představují
Tak teda vítej na AF camillio
Já si domyslim ledasco, což o to, ale stejně jsem zvědavej jak dlouho a čím pozoruješ atd.
Já si domyslim ledasco, což o to, ale stejně jsem zvědavej jak dlouho a čím pozoruješ atd.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Nováčci se představují
Artaban: Díky Na oblohu koukám, s výjimkou studií v Praze, pouhým okem už od malička, teprve poslední dobou ale systematičtěji, dříve to byla kochačka. V PRG jsem nepozoroval, bo tam toho k vidění moc není a preference byly tudíž jiné. Občas jsem kouknul do půjčeného triedru, nejzábavnější byl tchánův double-monookulár s rozjetými osami, takže se dalo pozorovat buď pravým nebo levým okem, nebo oběma očima naráz, pak ale počet hvězd rostl dvojnásobkem a únava druhou mocninou 
Dalším mým "pozorovacím" prostředkem jsou SOHO a jemu podobné cajky, ovšem u Slunce mě spíše než jen pozorování obrázků zajímal vývoj intenzity větru na měřených intenzitách. Ne kvůli polárním zářím, ale kvůli jeho modelování. Kdyby se tu našel nějaký člobrda s podobným zájmem, tak by moje nadšení nebralo konce
V podstatě na diskuse na internetu moc času nemám, ostatně i míra znalostí mi ani nedovoluje se k něčemu moc vyjadřovat a spíš než bych se ptal se snažím si informace aktivně hledat (stará škola ;D), AF sleduju už nějakou dobu, pro po(na)učení se od zkušených. K registraci mě přivedl až příspěvek v sekci "Prodám". Tak třeba se to teď u mě trochu rozjede
)
Dalším mým "pozorovacím" prostředkem jsou SOHO a jemu podobné cajky, ovšem u Slunce mě spíše než jen pozorování obrázků zajímal vývoj intenzity větru na měřených intenzitách. Ne kvůli polárním zářím, ale kvůli jeho modelování. Kdyby se tu našel nějaký člobrda s podobným zájmem, tak by moje nadšení nebralo konce
V podstatě na diskuse na internetu moc času nemám, ostatně i míra znalostí mi ani nedovoluje se k něčemu moc vyjadřovat a spíš než bych se ptal se snažím si informace aktivně hledat (stará škola ;D), AF sleduju už nějakou dobu, pro po(na)učení se od zkušených. K registraci mě přivedl až příspěvek v sekci "Prodám". Tak třeba se to teď u mě trochu rozjede
SW Newton 200x1200 (Dobson), GOES db, ostříží zrak 
Nováčci se představují
Zdravím,
a rád bych se připojil k této komunitě. K hvězdařině se vracím po dlouhé pauze. Ještě v dobách, kdy továrny patřily nám všem ;) a času bylo dost i v práci, jsem vybrousil několik zrcadel, vyrobil pár montáží a k té poslední i příslušnou elektroniku. S jedním kamarádem jsme postavili malou hvězdárnu, ve které byl Newton 300/1500. Pak ovšem přišel nástup podnikání a najednou nebyl na nic pořádně čas, ale teď se alespoň u mě situace zlepšila.
Nedávno jsem koupil velký binar, po pár pozorováních zase cítím podobné nadšení jako kdysi a rád bych pokračoval tam, kde jsem přestal. A doufám, že s moderní fotografickou technikou i daleko lépe.
Pár fotek vybavení je tady: http://stacer.rajce.idnes.cz/Hvezdarna/
Leccos tam už dnes může působit poněkud úsměvně, doba vzniku je hodně znát...
a rád bych se připojil k této komunitě. K hvězdařině se vracím po dlouhé pauze. Ještě v dobách, kdy továrny patřily nám všem ;) a času bylo dost i v práci, jsem vybrousil několik zrcadel, vyrobil pár montáží a k té poslední i příslušnou elektroniku. S jedním kamarádem jsme postavili malou hvězdárnu, ve které byl Newton 300/1500. Pak ovšem přišel nástup podnikání a najednou nebyl na nic pořádně čas, ale teď se alespoň u mě situace zlepšila.
Nedávno jsem koupil velký binar, po pár pozorováních zase cítím podobné nadšení jako kdysi a rád bych pokračoval tam, kde jsem přestal. A doufám, že s moderní fotografickou technikou i daleko lépe.
Pár fotek vybavení je tady: http://stacer.rajce.idnes.cz/Hvezdarna/
Leccos tam už dnes může působit poněkud úsměvně, doba vzniku je hodně znát...
SW 355/1600, Bino APM ED 100, Sony A7s, DMK21AU04
Nováčci se představují
Ahoj 
Ta montáž je opravdu nádherná...smekám.
Prozraď, co je namalováno na těch obrázkách na zdi? Přijde mě, jako by to byl Jupiter.
Prozraď, co je namalováno na těch obrázkách na zdi? Přijde mě, jako by to byl Jupiter.
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Nováčci se představují
Prozraď, co je namalováno na těch obrázkách na zdi? Přijde mě, jako by to byl Jupiter. To bude spíše podobnost čistě náhodná. Z hvězdárny se totiž během mé nečinnosti stalo rejdiště dětí a ty si ji pak různě upravovaly po svém :)
Pokud jde o montáž, tak polární osa je plné železo průměr 45 mm, deklinace plné železo průměr 40 mm. Kolmé spojení je provedeno špalkem plného železa o průměru cca 100 mm a délce cca 150 mm, do kterého jsem tehdy vyvrtal a potom vystružil otvory (přesně dodržena kolmost) o 0,02 mm menší než je průměr os. Potom jsem špalek nahřál a obě osy do něj za tepla narazil. Opravdu nerozebíratelná záležitost
. Každá osa má dvě kuželíková ložiska s možností nastavení předpětí a obě mají nastavitelný prokluz. Šnekové kolo má průměr 200 mm, 200 zubů, tedy modul 1. Změnit bych chtěl krokový motorek a převodovku, vyměnil bych i inkrementální snímače, momentálně mám doma 2 ks umožňující vyhodnocení s přesností 10000 dílků/360 stupňů. Původně jsem ji stavěl pro dalekohled se zrcadlem 400/2400 mm o tloušťce 90 mm, ale nebylo moc kvalitní, takže šlo pryč. Tubus byl svařenec z ocelových profilů, celé to monstrum vážilo víc než 100 kg. A montáž s tím neměla problém. Určitý nedostatek vidím v tom, že v deklinaci není použit šnekový převod, ale pouze šroub, což v podstatě znemožňuje systém goto. Ale elektronická pointace ve více než dostatečném rozsahu možná je a to mi stačí.
Prozraď, co je namalováno na těch obrázkách na zdi? Přijde mě, jako by to byl Jupiter. To bude spíše podobnost čistě náhodná. Z hvězdárny se totiž během mé nečinnosti stalo rejdiště dětí a ty si ji pak různě upravovaly po svém :)
Pokud jde o montáž, tak polární osa je plné železo průměr 45 mm, deklinace plné železo průměr 40 mm. Kolmé spojení je provedeno špalkem plného železa o průměru cca 100 mm a délce cca 150 mm, do kterého jsem tehdy vyvrtal a potom vystružil otvory (přesně dodržena kolmost) o 0,02 mm menší než je průměr os. Potom jsem špalek nahřál a obě osy do něj za tepla narazil. Opravdu nerozebíratelná záležitost
SW 355/1600, Bino APM ED 100, Sony A7s, DMK21AU04
Nováčci se představují
Ahoj.
Moje meno je Peter, nedávno som kúpil AstroMaster 90EQ. Som z Lučenca a našiel som toto vynikajúce fórum.
Teleskop má byť pre môjho syna, ale aj ja sa rád pozriem, prípadne urobím nejaké foto.
Už sa teším na pozorovania.
Moje meno je Peter, nedávno som kúpil AstroMaster 90EQ. Som z Lučenca a našiel som toto vynikajúce fórum.
Teleskop má byť pre môjho syna, ale aj ja sa rád pozriem, prípadne urobím nejaké foto.
Už sa teším na pozorovania.
AstroMaster 90EQ Telescope
Nováčci se představují
Prestavím sa aj ja astronómii som sa začal venovať v Anglicku keďže som mal kopu času a nič ine sa tam nedalo robiť. Po kupé teleskopu som prišiel na to že nemám čo pozorovať lebo bolo furt zamračene. Na Slovensku som sa začal tomu viac venovať a po kupé astro príslušenstva sa neviem dočká kedy môžem pozorovať. Inakšie robím správcu serverov a IT technika a neznášam tu robotu.
Celestron AstroMaster 130/650 Dobson + OTG ( ako hľadáčik )
Celestron FirstScope 75
Celestron FirstScope 75
Nováčci se představují
Ahoj,
asi nastal cas (po cca 2 letech, co tu jen smiruju a nasavam zkusenosti), abych se take predstavil
Me jmeno je Martin, je mi 30 let a jsem z Kolina (neni tu jeste nekdo z okoli?). Krome astro mezi me zajmy patri elektronika + programovani, nepohrdnu dobrym thrillerem ani dobrou knizkou, rad se jedu kamkoliv podivat a taky se obcas rad venuju discipline gaucing
O to vsechno nad hlavou se zajimam uz od malicka, kdy jsem byl uplne vydrenej z takove male knizky z edice OKO snad od J. Kleczka. Na hvezdy jsem koukal tatovym triedrem, i nejakou tu kometku jsem zahledl. Pak dlouho dlouho nic - skola, jine zajmy... - az do doby prave pred 2 lety, kdy jsem zacal brecet po dalekohledu.
No, manzelka se slitovala a ve chvili, kdy jsem si myslel, ze jsem uplne vybrecenej a ze z toho uz nic nebude, mi k narozeninam koupila newtona 130/650 na EQ2 od SW. Doted toho asi lituje, protoze ji uz docela otravuje muj kazdodenni ritual preslapovani u okna a vyhlizeni jasne noci
Zatim nejsem zadny zkuseny pozorovatel - spise nez pozoruju se pokousim zahlednout
. Okukuju jen ty nejproflaknutejsi objekty hvezdne oblohy, ale z kazdeho noveho nalezeneho flicku mam radost (bohuzel ji nemam s kym sdilet, manzelka vetsinou v aute tipe jedno cigaro za druhym a pta se, kdy uz pojedeme domu).
Zatim me to dost drzi a doufam, ze dlouho drzet bude - i diky tomuhle skvelemu foru, kde jsem uz kolikrat videl, ze i s malym kasparkem (treba 130/650) se da hrat velke divadlo
.
Diky vsem, kdo se na chodu fora a na kvalitnim prispivani podili.
Martin
asi nastal cas (po cca 2 letech, co tu jen smiruju a nasavam zkusenosti), abych se take predstavil
Me jmeno je Martin, je mi 30 let a jsem z Kolina (neni tu jeste nekdo z okoli?). Krome astro mezi me zajmy patri elektronika + programovani, nepohrdnu dobrym thrillerem ani dobrou knizkou, rad se jedu kamkoliv podivat a taky se obcas rad venuju discipline gaucing
O to vsechno nad hlavou se zajimam uz od malicka, kdy jsem byl uplne vydrenej z takove male knizky z edice OKO snad od J. Kleczka. Na hvezdy jsem koukal tatovym triedrem, i nejakou tu kometku jsem zahledl. Pak dlouho dlouho nic - skola, jine zajmy... - az do doby prave pred 2 lety, kdy jsem zacal brecet po dalekohledu.
No, manzelka se slitovala a ve chvili, kdy jsem si myslel, ze jsem uplne vybrecenej a ze z toho uz nic nebude, mi k narozeninam koupila newtona 130/650 na EQ2 od SW. Doted toho asi lituje, protoze ji uz docela otravuje muj kazdodenni ritual preslapovani u okna a vyhlizeni jasne noci
Zatim nejsem zadny zkuseny pozorovatel - spise nez pozoruju se pokousim zahlednout
Zatim me to dost drzi a doufam, ze dlouho drzet bude - i diky tomuhle skvelemu foru, kde jsem uz kolikrat videl, ze i s malym kasparkem (treba 130/650) se da hrat velke divadlo
Diky vsem, kdo se na chodu fora a na kvalitnim prispivani podili.
Martin
SW DOB 12" FT GoTo, setové okuláry 25 a 10 mm, SW SWA-58 5mm, noname 6.5mm plössl, noname barlow 2x (nepoužitelný), filtry Celestron No.21, No.80A, No.96-0.9, Polarizer, DGM Optics NPB, SPC900NC, SkyMaster 15x70.
Nováčci se představují
Ahoj u mňa je to rovnaké ako u teba tiež moja baba ľutuje deň kedy som si kúpil teleskop a nič iné nerobí len sa ma pitá kedy zavriem to okno a keď je so mnou vonka na pozorovaní tak že kedy pôjdeme domov. Ako keby som hu nútil isť so mnou a keď kupujem astro výbavu tak to počúvať čo vrávi je sranda.
Celestron AstroMaster 130/650 Dobson + OTG ( ako hľadáčik )
Celestron FirstScope 75
Celestron FirstScope 75
- Frantasvancara
Nováčci se představují
Ahoj jsem Franta z Karviné a je mi 33,na AF chodím asi půl roku abych se něco dozvěděl o této zálibě,zatím nemám žádné vhodné vybavení na pozorování noční oblohy.Jako nováček mám největší problém,že neznám nikoho kdo by mne zasvětil do praxe,tak kdyby se někdo z okolí ozval, byl bych moc rád.Vesmír mne zajímá Všeobecně od asi 10ti let další zájmy jsou můj pes a příroda zbytek času zabere syn 8, žena a práce,pracuji ve stavebnictví.
EOS 450 D , EF 75-300mm,samyang 650-1300,Newton 200/1000,HEQ 5 SYNSCAN
Nagler 13mm,Powermate 2,5xTV Plössl 40,20mm
Nagler Zoom 2-4mm
Nagler 13mm,Powermate 2,5xTV Plössl 40,20mm
Nagler Zoom 2-4mm
Nováčci se představují
Těší nás, že zájemců o amatérskou astronomii neustále přibývá. Vítejte na astrofóru, doufám, že vás informace, které se zde probírají, nasměrují správně a pomohou vám!