Okuláry Televue
Okuláry Televue
Dik za typ okularu. Pouvazujem nad nim.
Okuláry Televue
Dik za typ okularu. Pouvazujem nad nim.
-
- Věk: 45
- Kontaktovat uživatele:
Okuláry Televue
Lidi, premyslim taky nad silenou veci -- a to ze svemu newtonovi poridim 21mm ETHOS a mozna posleze 10mm k tomu. Chci se zeptat, nebude to ode mne rozezranost?
Mam starsi Newton 254/1500 od Milana Kamenickeho (zatim jeste stale na dobsonovi). Doted jsem koukal levnymi Sky UWA s 68 stupni, 1 1/4" a chci prejit na 2". Rozmluvi mi to nekdo? Nikdy jsem se do lepsich okulrau nekoukal a prechod z 20mm setaku na 20mm UWA byl pro mne zazitek neskutecny.
Ma smysl do toho obetovat ty finance? (z hlediska kvality i toho, cim koukam?)
Mam starsi Newton 254/1500 od Milana Kamenickeho (zatim jeste stale na dobsonovi). Doted jsem koukal levnymi Sky UWA s 68 stupni, 1 1/4" a chci prejit na 2". Rozmluvi mi to nekdo? Nikdy jsem se do lepsich okulrau nekoukal a prechod z 20mm setaku na 20mm UWA byl pro mne zazitek neskutecny.
Ma smysl do toho obetovat ty finance? (z hlediska kvality i toho, cim koukam?)
www.petrasek.net | www.mmtech.cz | physics.cz
-
- Kontaktovat uživatele:
Okuláry Televue
Mozna bych se zeptal jeste na jednu vec... Nikdy jsem nepozoroval s Barlow (vim, jsem zabar .-) ) jak velky by byl kompromis mit 21mm ETHOS + nejaky rozumny barlow (2x?) k nemu misto kupovani ethose 10mm? Byl bych rad za nejakou radu z osobni zkusenosti (dlouhoohniskovy sirokouhly okular + barlow oproti regulernimu kratkemu ohnisku)
Okuláry Televue
já bych to nedělal to by ten barlow musel bejt hodně kvalitní (drahej), jinak ti akorát obraz zhorší barevnou vadou 

MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
Okuláry Televue
Mozna bych se zeptal jeste na jednu vec... Nikdy jsem nepozoroval s Barlow (vim, jsem zabar .-) ) jak velky by byl kompromis mit 21mm ETHOS + nejaky rozumny barlow (2x?) k nemu misto kupovani ethose 10mm? Byl bych rad za nejakou radu z osobni zkusenosti (dlouhoohniskovy sirokouhly okular + barlow oproti regulernimu kratkemu ohnisku)Na Ethosy je vhodným "rozumným" Barlowem 2'' Powermate 2x..
Takže určitě E21 a Powermate 2x je cesta, jak ušetřit.
Jinak ta 21-ka a 10-ka je taky řešením, i když bych pouvažoval spíš o E-17 a E8 bez Barlowů a Pwr-matů.
Takže určitě E21 a Powermate 2x je cesta, jak ušetřit.
Jinak ta 21-ka a 10-ka je taky řešením, i když bych pouvažoval spíš o E-17 a E8 bez Barlowů a Pwr-matů.
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
-
- Kontaktovat uživatele:
Okuláry Televue
Diky za reakce.
napad s barlow byl minen tak, ze i kvalitni barlow bude vyrazne levnejsi nez Ethos 10. A tedy si mohu dovolit koupit spise Ethos 21 a barlow a pak nekdy v budoucnu tu E10ku cimz muzu nasledne barlow (jasne, jen teoreticky) pouzit na jeste vyssi zvetseni v kombinaci s E10kou? Pak je dobrym tipem ten powermate 2" 2x, navic tim ze je parfokalni "s vetsinou okularu" (otazka je zda i s Ethosem).
Mam dotaz, proc spise doporucujes tu kombinaci 17 a 8mm?
napad s barlow byl minen tak, ze i kvalitni barlow bude vyrazne levnejsi nez Ethos 10. A tedy si mohu dovolit koupit spise Ethos 21 a barlow a pak nekdy v budoucnu tu E10ku cimz muzu nasledne barlow (jasne, jen teoreticky) pouzit na jeste vyssi zvetseni v kombinaci s E10kou? Pak je dobrym tipem ten powermate 2" 2x, navic tim ze je parfokalni "s vetsinou okularu" (otazka je zda i s Ethosem).
Mam dotaz, proc spise doporucujes tu kombinaci 17 a 8mm?
Okuláry Televue
Jaký máš vlastně dalekohled???

Ten 250/1500 Dobson?
Ono situace je jiná, zda chceš investovat do
1/ 1 x Ethos + Powermate
2/ 2 x Ethos
3/ 2 x Ethos + Powermate
V prvním případě se na tvůj kukr 250/1500 nabízí E 21 a Powermate
V druhém případě pak E-17 a E-8 mm
V třetím případě pak E 21, E13 + Powermate 2x..
..Toš si to přeber..
Ups..Je to jen můj názor, of course..

Ten 250/1500 Dobson?
Ono situace je jiná, zda chceš investovat do
1/ 1 x Ethos + Powermate
2/ 2 x Ethos
3/ 2 x Ethos + Powermate
V prvním případě se na tvůj kukr 250/1500 nabízí E 21 a Powermate
V druhém případě pak E-17 a E-8 mm
V třetím případě pak E 21, E13 + Powermate 2x..
..Toš si to přeber..

Ups..Je to jen můj názor, of course..

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
-
- Kontaktovat uživatele:
Okuláry Televue
Ano, mam 250/1500 na dobsonovi. Na opravdu siroky rozhled a rozumne zvetseni je podle mne tech 21 mm akorat, proto nevim, proc mam uvyzovat o 17 mm. Na mem dalekohledu to udela zorne pole 1,4° pri zvetseni 71x zatimco 17 mm jen 1,1° pri zvetseni 88x. Prumer vystupni pupily je 3,5mm coz je pro mne ideal az do duchodu.
Ale s upravou na Ethos 8mm souhlasim, 187 se ukocirovat jeste da a vzhledem k tomu, ze vetsinu casu pozoruju a v budoucnu budu pozorovat blizko 60 tisicoveho mesta, tak asi vice nevyuziju?
Nejsem pritelem vymeny okularu, takze uz nyni pocitam se 2 max. 3 okulary.
Ale s upravou na Ethos 8mm souhlasim, 187 se ukocirovat jeste da a vzhledem k tomu, ze vetsinu casu pozoruju a v budoucnu budu pozorovat blizko 60 tisicoveho mesta, tak asi vice nevyuziju?
Nejsem pritelem vymeny okularu, takze uz nyni pocitam se 2 max. 3 okulary.
Okuláry Televue
No, není výměna jako výměna...,Na týden až dva bych prohodil E-13 za E-17/E 21...
-
- Kontaktovat uživatele:
Okuláry Televue
Pane Smrtka, vy se porad jenom smejete, jestli neco vite, tak to reknete, nebo aspon naznacte!
Chlape ty mluvis jen v naznacich, jestli neco vis, tak to rekni!
Chlape ty mluvis jen v naznacich, jestli neco vis, tak to rekni!

Okuláry Televue
Zdravím, má někdo z vás zkušenost s TV Nagler Zoom 3-6 mm? Je kvalita obrazu srovnatelná s ostatními Naglery? ... nemíním zorné pole samozřejmě....
N150/750, motorized EQ 3-2, planetární kamerka (CCTV),nějaké okuláry a čas na koníčka asi jednou měsíčně 

Okuláry Televue
Kvalita zobrazenia nagler zoom je podla mna identicka s ostatnymi Naglermi. Nevsimol som si ziadne kvalitativne rozdiely (napr. na jupiteri) medzi naglerom 7mm a zoom 6mm
SW80ED w Naglers & PST w TVPlossls
Okuláry Televue
Pane Smrtka, vy se porad jenom smejete, jestli neco vite, tak to reknete, nebo aspon naznacte!
Chlape ty mluvis jen v naznacich, jestli neco vis, tak to rekni! :-)No, jde o to, že i DSO se mi jeví nejlíp viditelné při výstupní pupile kolem 2,5-3 mm. A to i pod tmavou oblohou. Ale je to asi u každého jiné. Holt těžko radit, když nechceš mít okulárů celou řadu. Ta osmička je jasná na ten kukr, ale u toho delšího je už otázka, zda vzít 13, 17 nebo 21 E ohnisko.
P.S. Kdybych neměl už E13, tak bych bral E 17. Jenže to mi zase neštymuje s Powermatem a pak bych mohl říct jedině tolik, že nemít kombo 13 a 8 mm, tak bych bral kombo 10 a 17 mm (+Powermate 2x). Obě komba jsou na tvůj kukr vhodná a je to za relativně více peněz ne více muziky, ale spíše celá kapela..
Na nějaké minimální zvětšení si můžeš dokoupit nějaký 30 mm okulár nižší či střední třídy..
Chlape ty mluvis jen v naznacich, jestli neco vis, tak to rekni! :-)No, jde o to, že i DSO se mi jeví nejlíp viditelné při výstupní pupile kolem 2,5-3 mm. A to i pod tmavou oblohou. Ale je to asi u každého jiné. Holt těžko radit, když nechceš mít okulárů celou řadu. Ta osmička je jasná na ten kukr, ale u toho delšího je už otázka, zda vzít 13, 17 nebo 21 E ohnisko.
P.S. Kdybych neměl už E13, tak bych bral E 17. Jenže to mi zase neštymuje s Powermatem a pak bych mohl říct jedině tolik, že nemít kombo 13 a 8 mm, tak bych bral kombo 10 a 17 mm (+Powermate 2x). Obě komba jsou na tvůj kukr vhodná a je to za relativně více peněz ne více muziky, ale spíše celá kapela..

Na nějaké minimální zvětšení si můžeš dokoupit nějaký 30 mm okulár nižší či střední třídy..
Okuláry Televue
Do budoucna plánuji doplnit okuláry TV a to o Radian 8 a 6mm.
Chci se zeptat jestli jsou srovnatelné opticky s Vixen LV (NLV),které vybrat?Nebo stále platí že dražší TV okuláry jsou lepší?
Měl někdo možnost srovnat Radian a LV ?
Chci se zeptat jestli jsou srovnatelné opticky s Vixen LV (NLV),které vybrat?Nebo stále platí že dražší TV okuláry jsou lepší?
Měl někdo možnost srovnat Radian a LV ?
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP