Aktuální zákryty
Aktuální zákryty
Mohl byste mi někdo zkušený pomoci s analýzou prosím?Stáhnul jsem obě videa.
To video3.avi nemůže být originál, tomu nevěřím. Jen velikost pouhých 20MB na 2 minuty záznamu ve mě vzbuzuje určité pochybnosti a když se podívám ve VirtualDubu, tak kvalita obrazu je zničená mpeg kompresí - to co z nej leze se ani zdaleka neblíží výše uvedenému screenshotu z videa s červenou šipkou. Kostičky rule.
Druhé video s potahanými křivkami vypadá lépe, ale opět je to poničené mpeg kompresí někde v průběhu zpracování. Nicméně to aspoň odpovídá tomu screenshotu. Poznámka - takhle od oka potahat za křivky, nemělo by se to dělat pokud to má sloužit k něčemu jinému, než okoměrnému vyhodnocení úkazu typu ano/ne.
Nicméně - zpracoval jsem to enhanced video, ale ani jeden z těch poklesů tam nevidím. Hvězda se tak nějak průběžné pohybuje na hranici viditelnosti, občas mizí (scintilace + mpeg komprese), ale podobně se chovají i další slabé hvězdy.
Při jasnosti hvězdy bych s těmito záznamy byl na pochybách a asi bych se neodvážil toto vydávat za pozitivním, ale ani za negativní pozorování.
Taky je fajn upozornit, že oproti mapce je pole videa stočené.
To video3.avi nemůže být originál, tomu nevěřím. Jen velikost pouhých 20MB na 2 minuty záznamu ve mě vzbuzuje určité pochybnosti a když se podívám ve VirtualDubu, tak kvalita obrazu je zničená mpeg kompresí - to co z nej leze se ani zdaleka neblíží výše uvedenému screenshotu z videa s červenou šipkou. Kostičky rule.
Druhé video s potahanými křivkami vypadá lépe, ale opět je to poničené mpeg kompresí někde v průběhu zpracování. Nicméně to aspoň odpovídá tomu screenshotu. Poznámka - takhle od oka potahat za křivky, nemělo by se to dělat pokud to má sloužit k něčemu jinému, než okoměrnému vyhodnocení úkazu typu ano/ne.
Nicméně - zpracoval jsem to enhanced video, ale ani jeden z těch poklesů tam nevidím. Hvězda se tak nějak průběžné pohybuje na hranici viditelnosti, občas mizí (scintilace + mpeg komprese), ale podobně se chovají i další slabé hvězdy.
Při jasnosti hvězdy bych s těmito záznamy byl na pochybách a asi bych se neodvážil toto vydávat za pozitivním, ale ani za negativní pozorování.
Taky je fajn upozornit, že oproti mapce je pole videa stočené.
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
Aktuální zákryty
Děkuju za komentář.
Originální video je VOB z DVD rekordéru (špičková kvalita s datovým tokem 10mbit/s) a bezeztrátově převedeno na nekomprimované AVI, o délce pár GB (cca 1GB/min, nahrával jsem cca 5minut), tudíž jej nemohu uploadovat...
Zde jsem dal fragment převedený do Xvid z důvodu, abych měl co uvěřejnit. Určitě nemám kam nahrát 5GB videa.
Toliko pro vysvětlení. Do programu Tangra jsem vložil původní nekomprimované AVI samozřejmě a program analyzoval to, co jsem uveřejnil.
Jinak je snad jasné, že pole mapky je stočené, proč by nemohlo být? Je to pro náhled a ukázku o kterou hvězdu šlo, screenshot z CdC.
Jinak právě pro nízkou jasnost hvězdy kvůli horším podmínkám jsem požádal odborníky o analýzu a též poslal k vyhodnocení do Rokycan.Jasně jsem napsal, že si jist nejsem. Ovšem očividně tam drop je, jde jen o to, co znamená...
Originální video je VOB z DVD rekordéru (špičková kvalita s datovým tokem 10mbit/s) a bezeztrátově převedeno na nekomprimované AVI, o délce pár GB (cca 1GB/min, nahrával jsem cca 5minut), tudíž jej nemohu uploadovat...
Zde jsem dal fragment převedený do Xvid z důvodu, abych měl co uvěřejnit. Určitě nemám kam nahrát 5GB videa.
Toliko pro vysvětlení. Do programu Tangra jsem vložil původní nekomprimované AVI samozřejmě a program analyzoval to, co jsem uveřejnil.
Jinak je snad jasné, že pole mapky je stočené, proč by nemohlo být? Je to pro náhled a ukázku o kterou hvězdu šlo, screenshot z CdC.
Jinak právě pro nízkou jasnost hvězdy kvůli horším podmínkám jsem požádal odborníky o analýzu a též poslal k vyhodnocení do Rokycan.Jasně jsem napsal, že si jist nejsem. Ovšem očividně tam drop je, jde jen o to, co znamená...

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Aktuální zákryty
Určitě nemám kam nahrát 5GB videa.Zkuste http://www.uschovna.cz/ - dá se posílat až 7GB. Docela rád bych se na to video podíval - když máte pocit, že vyhodnocení toho enhanced videa není relevantní z hlediska nepřitomnosti poklesů.
Jen teď budu týden pryč, takže se ke zpracování dostanu až pak.
Jen teď budu týden pryč, takže se ke zpracování dostanu až pak.
Aktuální zákryty
Originálního z hlediska neaplikování žádných filtrů pro vytažení detailů jistě. Ne to, co šlo do Tangra. Komprimace byla nutná pro veřejné vystavení časového fragmentu ze záznamu.
Bohužel upload takového množství dat není možné. Spíše zvažuji extrakci jen onoho cca minutového úseku, což by dělalo cca "jen" 1GB. To se mi zdá rozumější.
Budu rád za Vaši analýzu, čekám též na vyjádření z Rokycan.
Děkuji.
ladis
Bohužel upload takového množství dat není možné. Spíše zvažuji extrakci jen onoho cca minutového úseku, což by dělalo cca "jen" 1GB. To se mi zdá rozumější.
Budu rád za Vaši analýzu, čekám též na vyjádření z Rokycan.
Děkuji.
ladis

Ladislav Červinka
Aktuální zákryty
Pokud použijete Lagarith bezztrátový kodek - ke stažení http://lags.leetcode.net/codec.html - pak může být video poloviční až třetinové oproti zdroji bez ztráty kvality.
Natáhnout zdrojové video do VirtualDubu, nastavit kompresi (Video->Compression a vybrat Lagarith) + neaplikovat žadné filtry a pak uložit (Save as AVI).
Možná byste pak mohl nahrát místo té jedné minuty celé video.
Natáhnout zdrojové video do VirtualDubu, nastavit kompresi (Video->Compression a vybrat Lagarith) + neaplikovat žadné filtry a pak uložit (Save as AVI).
Možná byste pak mohl nahrát místo té jedné minuty celé video.
Aktuální zákryty
OK, děkuji moc za veškeré informace, během víkendu vyzkouším a budu rád, pokud mi po návratu pomůžete s analýzou. Přeci jen máte obrovské zkušenosti se zákryty a věřím, že ten drop (respektive oba) vysvětlíme, neboť mi prostě nesedí, neměli by tam pro mojí polohu vůbec být...
Ještě jednou díky za podporu! Odkaz na video následně zašlu přes email. Ještě bych s Vámi rád zkonzultoval otázku vyváženosti integrace vs rozlišení, kam až lze jít.
S pozdravem,
L.
Ještě jednou díky za podporu! Odkaz na video následně zašlu přes email. Ještě bych s Vámi rád zkonzultoval otázku vyváženosti integrace vs rozlišení, kam až lze jít.
S pozdravem,
L.

Ladislav Červinka
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Aktuální zákryty
Ve VirtualDubu ho můžeš ale i oříznout a poskytnout jen tu část videa, kde se něco "děje", ne? Taky u kodeku Xvid je možné jít na vysokou kvalitu třeba více průchody a nastavením MPEG4 SP @ L6 na 12000 kbit, jasně není to zdaleka ideál, ale jen tak na okraj. Taky běžně používám Huffyuv kodek, koukám lagarith je prý lepší, dík za tip...
Těším se na výsledek vyhodnocení
Těším se na výsledek vyhodnocení
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Aktuální zákryty
Taky běžně používám Huffyuv kodek, ten je snad taky bezstrátový ne?Jasně, ten jde také použít, ale dává menší kompresní poměr než jeho následník Lagarith. Ale protože už nefunguje link na originální zdroj ke stažení Huffyuv kodeku, nechtěl jsem to sem dávat. Kdo hledá ten ho ale najde na řadě jiných míst a i v multi-threadovém provedení.
Huffyuv je o trochu méně náročnější na výkon CPU, než Lagarith, takže se na slabších mašinkách používal při nahrávání videa přímo do počítače. Mě to třeba fungovalo bezproblémově na jednojádrovém CPU při 1.8GHz.
Dnešní stroje s dvou- a vícejádrovými procesory už mají takový výkon, že se dá bez problémů používat Lagarith i na to přímé nahrávání. Když se správně nastaví VirtualDub, neztratí se jediný frame.
Huffyuv je o trochu méně náročnější na výkon CPU, než Lagarith, takže se na slabších mašinkách používal při nahrávání videa přímo do počítače. Mě to třeba fungovalo bezproblémově na jednojádrovém CPU při 1.8GHz.
Dnešní stroje s dvou- a vícejádrovými procesory už mají takový výkon, že se dá bez problémů používat Lagarith i na to přímé nahrávání. Když se správně nastaví VirtualDub, neztratí se jediný frame.
Aktuální zákryty
5.9.2015 -zákryt Aldebarana
7:14 - 8:31 SELČ.
Je to sice ve dne, ale Aldebaran má jasnost +0,9mag.
Určitě to stojí za kouknutí, i když budou letos ještě 2 lépe umístěné zákryty.
7:14 - 8:31 SELČ.
Je to sice ve dne, ale Aldebaran má jasnost +0,9mag.
Určitě to stojí za kouknutí, i když budou letos ještě 2 lépe umístěné zákryty.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Aktuální zákryty
Vstup i výstup Aldebarana byl přes přecházející lehkou oblačnost parádní
lepší rada žádná než špatná
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Aktuální zákryty
Já měl o kousek vedle ještě větší štěstí, vstup i výstup mezi slabými oblaky na čisté jasné obloze.
Další + video na http://udalosti.astro.cz/?p=5986
Škoda že jsem se nepřipravil pořádně a nenatočil výstup. To jak se hvězda najednou rozsvítila na modré obloze bylo parádní.
Další + video na http://udalosti.astro.cz/?p=5986
Škoda že jsem se nepřipravil pořádně a nenatočil výstup. To jak se hvězda najednou rozsvítila na modré obloze bylo parádní.
- L@dis
- Věk: 47
- Kontaktovat uživatele:
Aktuální zákryty
Ahoj.
Díky za krásné obrázky za všechny, co měli zataženo
Byl jsem ve střehu, ale i u nás to bylo bez šance..
Díky za krásné obrázky za všechny, co měli zataženo
Byl jsem ve střehu, ale i u nás to bylo bez šance..
12" dobson s OnStep GoTo, SW 80/400mm,
okuláry Explore Scientific 68°/82°, 2” Baader Aspherical 36mm. 2” filtry UHC, OIII, CLS, RED.
Seestar S50
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Hvězdárna Benátky nad Jizerou
okuláry Explore Scientific 68°/82°, 2” Baader Aspherical 36mm. 2” filtry UHC, OIII, CLS, RED.
Seestar S50
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Hvězdárna Benátky nad Jizerou
Aktuální zákryty
Zákryt hvězdy HD964 (9.7mag) při úplném zatmění Měsíce 28.9.2015.
Zákryt nastal v 02:26:05 UTC. Měřeno objektivně dle vkladače GPS času a CCTV, silný gain pro vytažení hvězdy.
pozice hvězdy:
video zákrytu:
astro.ladislavcervinka.cz/video/zakryt_HD964_moon_eclipse_28_09_15_ladis.avi (165MB, MPEG 4, PAL 25fps)
Zákryt nastal v 02:26:05 UTC. Měřeno objektivně dle vkladače GPS času a CCTV, silný gain pro vytažení hvězdy.
pozice hvězdy:
video zákrytu:
astro.ladislavcervinka.cz/video/zakryt_HD964_moon_eclipse_28_09_15_ladis.avi (165MB, MPEG 4, PAL 25fps)

Ladislav Červinka
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Aktuální zákryty
Dnešní zákryt Aldebaranu mi vyšel pěkně, i když teda vstup, to bylo terno, mrak přišel sotva pár sekund po zákrytu.
http://udalosti.astro.cz/?p=6256
http://udalosti.astro.cz/?p=6256
Aktuální zákryty
Ja som tiez cvakol nejake zabery pri vsupe za neosvetlenu cast, inak zaujimava vysoka oblacnost robila uzasne halo a mramorove efekty, fakt krasa dnes 
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka