Lidlskop

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
michal.b

Lidlskop

Příspěvek od michal.b »

Optika Lidlskopu (objektiv i okulary) ma pouze velmi jednoduche antireflexni vrstvy, navic ani nejsou na vsech plochach. Proto je dost pravdepodobne, ze se budou duchy u jasnejsich objektu vyskytovat a s tim nic nenadelas (resenim je pouze lepsi optika). Pokud mas problemy s reflexy na rosnici nebo uvnitr tubusu, muzes to vylepit cernou sametovou tapetou (viz obrazek vyse) nebo, jestli si chces pohrat, udelej si dalsi clonky a umisti je na vhodna mista do tubusu a okularoveho vytahu.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od Cztwerec »

Děkuji za radu, jak říkám, od lidlskopu zázraky nečekám...
Lectorem iustus...
michal.b

Lidlskop

Příspěvek od michal.b »

Trochu jsem podival na to co je objektiv Skyluxu zac, tohle je simulace jak vypada mirne rozostrena hvezda pri zvetseni 116x. Nejsem odbornik pres testovani objektivu, ale podle toho co jsem si precetl je to projev ne zrovna zanedbatelne sfericke vady. Pokud by mohl obrazek okomentovat nekdo zkusenejsi, budu rad.

Pnin

Lidlskop

Příspěvek od Pnin »

Zdravim, chcel by som sa spytat skusenejsich pouzivatelov Skyluxu 70/700, ci sa oplati dokupit k nemu kvalitnejsi 4 - 6 mm okular, ci sa da takto dosiahnut este nejaky primerany narast detailov pri planetach. Kto to ma odskusane, budem vdacny za tip.
lidl refraktor 70/700, trieder Bresser 10x50
Habl

Lidlskop

Příspěvek od Habl »

Objektiv dalekohledu je klasický dublet s barevnou vadou a dodávaný krátkoohniskový Kellnerův okulár je na hranici použitelnosti. To znamená že se silnšjším okulárem nezískáš více pozorovaných detailů. Udává se že za ideálních pozorovacích podmínek je maximální zvětšení dalekohledu rovno 2D t.j. 140 x.
Na pozorování detailů na planetách jsou rozhodující pozorovací podmínky především tzv. seeing, který zhoršuje rozlišovací schopnost dalekohledu.
Investice do kvalitního okuláru převýší i několikrát cenu za pořízený Lidlskop a výsledek tomu není úměrný Více než kvalitní okulár zkus si koupit filtr Contrast Booster 1,25", který potlačí trochu tu barevnou vadu na pozorování Měsíce a planet.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
michal.b

Lidlskop

Příspěvek od michal.b »

pnin napsal: Zdravim, chcel by som sa spytat skusenejsich pouzivatelov Skyluxu 70/700, ci sa oplati dokupit k nemu kvalitnejsi 4 - 6 mm okular, ci sa da takto dosiahnut este nejaky primerany narast detailov pri planetach. Kto to ma odskusane, budem vdacny za tip.
Nevyplati, pri tomto zvetseni uz je problem kvalita samotneho objektivu. Zkousel jsem LV 4 a 6mm a obraz byl trochu lepsi (v porovnani s dodavanym 6mm kellnerem) co se tyce kontrastu, rozptylu svetla a reflexu, ale ostrost a detaily tam zkratka chybely.
Arion

Lidlskop

Příspěvek od Arion »

Ja osobne som si dokupil Plossl soligor 4mm a obraz je v nom pekny, mozno to uz nie je britva v otrosti, ale az v nom som uvidel na saturne naznaky cass. delenia a tien od planety na prstenci, na venusi sa da s nim pekne rozoznat fazu a mesiac bol super, Jupiter som s nim este nepozoroval. Ale treba brat este do uvahy aj to, ze prave som vymenoval asi vsetky moznosti jeho vyuzitia :)
Lidloskop 70/700, Skywatcher 90/910
hamr
Věk: 66

Lidlskop

Příspěvek od hamr »

Já jsem k Lidlskopu dokoupil Plossl 5mm (za cca 900Kč od Fomei), zvětšení 700:5=140x=2D (2průměry objektivu). Obraz není až tak hrozný, myslím, že to jde. Ale jak uvádí Arion využitelnost je na Měsíc a planety. Lídlskop využívám když jsem líny vytahovat 250 Dobsona a chci kouknout na výše uvedené. V Dobsonu je to samozřejmě lepší, ale na Měsíc to jakž takž funguje i s Barlowem 1,5x od Lidlskopu, tj. zvětšení 140x1,5=210x, Saturn s Barlowem už byl bídný, na ten funguje ještě těch 140x.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Risben

Lidlskop

Příspěvek od Risben »

Já bych se koupě kvalitnějšího okuláru, byť mi pomůže u lidlskopu jen omezeně nebál. Kvalitní okuláry se přece nezahazují s výměnou dalekohledu a pokud si časem pořídíš jiný dalekohled tak k němu takový okulár budeš používat spíše, nežli ty co jsou k nim dodávány výrobcem. Jinými slovy otázku koupení kvalitnějších okulárů budeš řešit i při nákupu podstatně dražšího dalekohledu, tak že jestli ten krok udělat již teď je jen na tvé úvaze.
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
josef01

Lidlskop

Příspěvek od josef01 »

Od 03.05. Lidl nabizi opet bino 10x50 za 599,-
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od Cztwerec »

Venuše v mém lidlu vypadá pořád jako jiskřivá modrozelená hvězda, fuj! :(Zítra jdu na reklamačku...
Lectorem iustus...
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od MMys »

To bude vypadat s každým Lidlskopem :'(

úhlový průměr je ještě docela malý, jasnost velmi vysoká, a barvná vada udělá svoje. Použij neutrální filtr, a rozumně vysoké zvětšení (kolem 100x by mělo stačit). Uvidíš neúplný kotouček, lemovaný duhovým lemem, ale za ten může zčásti také atmosféra, nejen dalekohled.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MaG
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od MaG »

Čistý, krásně ohraničený polokotouček s tím neuvidíš. Je příliš jasná. Jak píše Martin. V mém je sice na první pohled patrné, že je polokulovitá, ale chce to zvětšit (od 75x je to vidět) a opravdu je lemovaná barevným čímsi, co nejde odstranit. Možná by stačilo vylepit tubus a výtah, jak jsem viděl v návodech na vylepšení. Testl bych ten lídl na hvězdách, hvězdokupách.. tam musí být v pohodě ostrý.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN
Věk: 77

Lidlskop

Příspěvek od MilAN »

MaG napsal: a opravdu je lemovaná barevným čímsi, co nejde odstranit. Možná by stačilo vylepit tubus a výtah, jak jsem viděl v návodech na vylepšení. . Tak tím ten barevný lem určitě neodstraníš. Trochu by se asi zvedl kontrast obrazu (t.j. trochu by se ztmavilo pozadí). Tady pomůže jen pozorovat co nejvýše nad obzorem . odstraní se sekundární spektrum vzniklé průchodem paprsků atmosférou , a silné zeslabení světla vlastní Venuše - neutrální filtr, nebo dvojice polarizačních filtrů, nebo u větších průměrů dalekohledu clona. A skoro nejlepší je pozorovat ve dne nebo za soumraku - na ještě modré obloze.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Habl

Lidlskop

Příspěvek od Habl »

Venuše je dosti jasný objekt pro pozorování Lidlskopem. Pokud chceš míti věrnější zobrazení musíš použít okulárový neutrální šedý filtr s vyšší hustotou a doporučil by jsem ještě odstranění odlesků uvnitř tubusu dalekohledu. Tu spektrální difrakci objektivu lze též upravit objektivovým neutrálním filtrem, ale jeho cena je značně vysoká.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Odpovědět