ja jen dodavam jasnost ze vcerejsi noci...Bcko uz je po maximu outburstu.je to jasne videt u na kondenzaci..vcera jsem ji odhadoval na 6..jasnost ale stale velmi slusna...6.1 mag v delaku 10*80..
tak hodne stesti dnes vsem
Úplně jsem na to zapoměl, ale jak píšeš o svém pozorování, došlo mi to taky. Centrální část komy fr. B byla nyní opravdu slabší než minulou noc. O tom žádná. Byla vidět jako malá hvězdička o hezký 2 a možná víc mag slabší. Obklopena je však mnohem rozsáhlejší a stále jasnou komou, proto je celkový dojem lepší a i odhad celkového jasu v dalekohledu je okolo vyšších jasností než včera.
C se jeví jakoby se ho to netýkalo.
I tak ::)
11. 5.
Tak jsem se zas dostal ke svýmu pozorování. Docela to vstávání začínám zvládat
Obloha je nyní opravdu vydařená, takže samozřejmě pozoruji a zkusím u toho vydržet, dokud to půjde. Je velmi zajímavé sledovat změny komet v průběhu dnů.
Fragment C je tedy slabší, je to na první pohled znát už triedrem. Jeví se jen jako mírně protažený mlhavý flíček. Zajímavé je, že ve větším dalekohledu je u něj detekovatelný dvakrát delší chvost než u fragmentu B. Pak si tedy říkám, škoda Měsíce na obloze, mohl by být krásný.
Fragment B je stále jasný, ale trochu nejspíš zeslábl oproti včerejšku. Centrální část není už vůbec podobná hvězdičce, je rozmazaná a protažená. Chvílemi jsem měl dojem, že je dokonce dvojitá, ale to byla spíš věc fantazie. Ohon vychází nádherně v kuželovitém tvaru a je vidět jen jako velmi krátký, sotva půl stupně. Fontány jsem vizuálně nepozoroval, rozborem snímků si myslím, že tam stále je a myslím, že MMys to bude mít vyfoceno parádně.
73P-B, 3:01, 240s, ISO 1600, EOS 300D + EF 18-55@43mm f5
73P-B, 3:24, 90s, ISO 800, EOS 300D + Sigma 4/135mm
73P-B, 3:28, 45s, ISO 1600, EOS 300D + Sigma 4/135mm
73P-C, 3:33, 103s, ISO 800, EOS 300D + Sigma 4/135mm
73P-C, 3:33, 103s, ISO 800, EOS 300D + Sigma 4/135mm, upraven kontrast
73P-C, 3:41, 90s, ISO 1600, EOS 300D + Sigma 4/135mm, Mléčná dráha
Tak a je to tu. Druhý snímek ze SST (Spitzera)!!
http://www.spitzer.caltech.edu/Media/re ... -13a.shtml