Komakorektor

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
armichael
Věk: 54

Re: Komakorektor

Příspěvek od armichael »

Astar,
ako to tak čítam, trochu som sa v tom probléme stratil, ale ostali mi nasledovné dojmy:
- je to problém hlavne pre astrofoto, Vizuálne použitie zrejme takto veľmi ovplyvnené nebude
- keďže farby na obrázku sú saturované pri úprave, skutočný problém by mohol byť menší (opäť posudzujem vizuálne)
- niekde ďalej sa dokonca spomína atmosferická disperzia (M16 nízko nad obzorom), čo takmer vylučuje chybu korektora
Prosím o korekciu mojich dojmov alebo ich potvrdenie.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Všeobecně se komakorektory doporučují na foto. Při vizuálním pozorování je rozlišení na ose lepší bez korektoru
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Milane, toto je mi jasné, ale bohužiaľ neodpovedá na moje otázky.
Ja osobne používam komakorektor na vizuál a viem prečo - teda že bez neho sa mi ten obraz nepáči.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
astar
Věk: 68

Příspěvek od astar »

Ano, to je fotograficky. Pro vyzuál by to mohlo být jinak - možná dobré? Nikdy jsem se sním vizuálně nedíval tak to neposoudím( jsem fotograf ne vizualista). Samozřejmě citlivost oka na červenou je nízká při nízkém osvětlení o to pak ten vliv bude menší.
Snímáno bylo poblíž zenitu. Chyba se mění i poli, na jedné straně byla vetší na druhé nenší.
Bylo to patrné už na strečnutém snímku bez saturace barev.

Pokud korektor bude kvalitní, tak na ose nedojde k pozorovatelnému zhoršení natož rozlišení. Podle mých návrhů korektorů klesá polychromatický strehl na 0.98 a to při dokonalé parabole 1.0 . Už definice Rayleighova kriteria říká, že u strehl 0.8 - (odchylka vlnoplochy 1/4 vlny- difrakční limit. ) nepůsobí znatelné zhoršení obrazu.
Další je, že korektor vylepší celé pole což bez něj není.

Ještě doplním :
Pokud je parabola na strehl 0,8 a korektor pak s dokonalou parabolou taky 0,8, tak pak s pojením stou horší bude výsledek dost poznatelný . Hodnota strehlu neklesne na 0,64, ale na 0,44 a to je razantní zhoršení.
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Maidens

Příspěvek od Maidens »

Díky pánové. Objednal jsem ten ES, tak uvidíme. Ke korektoru mě vede to, že jsem si nakoupil širokoúhlé okuláry a podle informací, co jsem si tady početl, na velké zorné pole je vhodný, ne-li nezbytný. Ta nejasná věta v popisku o posunu 32mm bude logicky nejspíše znamenat, že se prostě prodlouží optická cesta a já mám být schopný ji případně zase zkrátit. To by u nízkoprofilového výtahu neměl být problém (problém by asi byl se stockovým výtahem u SW). Používám teď tubusek 50mm, přinejhorším budu muset koupit o kousek kratší.

Vím, že se v případě ES píše sem tam o výrobních vadách, ale většinou jsou to texty kolem roku 2020, tak snad už novější kusy budou odladěné.
Odpovědět