M42
M42
Presne tak. Mam UHC Lumicon a potvrzuji, ze jedinou barvu, kterou propousti je prave modronazelenala a to u planetarnich mlhovin.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
M42
Ozivuji toto tema, protoze vcera jsme s Tharosem na Zhuri koukali na M42 jeho 350kou a ja mohu s jistotou rict, ze jsem v ni videl cervenou barvu Zadna ducharina - zcela jednoznacne a bez pochyb tam byla cervena jako vysita. Konkretne se jednalo o hranu nejjasnejsi centralni casti mlhoviny, mezi Trapezem a tou blizkou trojici hvezd v linii (viz. tato fotografie). Nikdy driv jsem si toho nevsimnul, az vcera me to trklo a byla to bomba: Trapez + okolni tmave zalivy + jadro mlhoviny v barvach ((modro)zelena a cervena) = deepsky pecka nejtezsiho kalibru.
Meli jsme tam 24mm Panoptic a zvetseni 66x, bez filtru (UHC filtr barvu spise potlacil), pri vetsim zvetseni se barva vytracela.
Meli jsme tam 24mm Panoptic a zvetseni 66x, bez filtru (UHC filtr barvu spise potlacil), pri vetsim zvetseni se barva vytracela.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
M42
Vida - to je hezké potvrzení toho, čeho jsem si já poprvý všiml až v metru na HTT. Du se zahrabat
(ale jo, hlavně že můžeš potvrdit, že tam ta červená fakt je )
(ale jo, hlavně že můžeš potvrdit, že tam ta červená fakt je )
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
M42
Můžu potvrdit, že jsem to viděl a vnímal úplně stejně. Osobně jsem si toho nejvíce barevného pruhu nejprve nevšiml, protože M 42 je „oblast na obloze“, jejíž detailní prozkoumání by byla činnost minimálně na celou noc a zrovna tomu rozhraní, kde byla barva nejvýraznější, jsem ze začátku nevěnoval příliš velkou pozornost, ale pak Michal přišel s tou barvou a byla to opravdu bomba.
Asi bych v životě nevěřil, že lze stále ještě relativně malým dalekohledem vidět ty barvy tak zřetelně. Jednoznačně jsme se shodli nejen na odstínu (červená, velmi lehce do fialova), ale i na konkrétní viditelnosti v různých oblastech vůbec.
Nejdřív jsme si říkali, že ta barva, co vidíme, nemusí odpovídat realitě (barevný vjem oka není údajně při velmi nízkém množství světla úplně přesný), ale po pročtení toho komentáře k fotce od Jerry Lodrigusse bezpečně prohlašuji, že jsme v té mlhovině viděli úplně přesně ty barvy, jaké v ní mají být.
Byl to fakt neskutečný zážitek. Viděli jsme toho za celou noc spoustu, ale tohle byla taková naprosto nečekaná třešnička na dortu.
Asi bych v životě nevěřil, že lze stále ještě relativně malým dalekohledem vidět ty barvy tak zřetelně. Jednoznačně jsme se shodli nejen na odstínu (červená, velmi lehce do fialova), ale i na konkrétní viditelnosti v různých oblastech vůbec.
Nejdřív jsme si říkali, že ta barva, co vidíme, nemusí odpovídat realitě (barevný vjem oka není údajně při velmi nízkém množství světla úplně přesný), ale po pročtení toho komentáře k fotce od Jerry Lodrigusse bezpečně prohlašuji, že jsme v té mlhovině viděli úplně přesně ty barvy, jaké v ní mají být.
Byl to fakt neskutečný zážitek. Viděli jsme toho za celou noc spoustu, ale tohle byla taková naprosto nečekaná třešnička na dortu.
M42
Tak se mi po roce povedlo spatřit i hvězdu F v Trapézu. Je to díky novému Dobsonu 250/1600, který jsem o víkendu zakoupil od g. Když jsme se před půlnocí vrátili z večírku, tak byla vymetená obloha. Než jsem dalekohled vytáhl ven, tak se během chviličky zatáhlo. Vydržel jsem ale na Trapéz koukat přes mraky asi půl hodiny a trpělivost se vyplatila. Pak se na pár minut tahle oblast vyčistila a dalekohled už byl dostatečně vytemperovaný. Obě hvězdy jsou v té 250tce při 190x zvětšení krásně patrné po celou dobu, neměl jsem s nima nejmenší problém. Zkusil jsem se ještě kouknout 19mm Panoptikem (84x) a k mému překvapení, tam šlo Ečko vidět zřetelně, vyžadovalo to ovšem soustředění. S Fkem si nejsem jistý, po 20ti sekundách se zatáhlo nadobro, ale měl jsem pocit, že ho tam vidím taky. Každopádně to myslím, pěkně dokumentuje ostrost tohoto okuláru.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
M42
Ja jsem dnes venoval pozorovani M42 hodne pres hodinu. Kombinoval jsem ruzne okulary a UHC a nakonec jsem skoncil velmi peclivym zkoumanim oblasti bez filtru s 15 a 9mm UW.
Je neuveritelne, jak po par minutach velmi bedliveho pozorovani se zacinaji doslova objevovat nove a nove detaily. Vnitrni struktura mlhoviny vcetne vlaken kolem trapezu, obrovska rozlehlost mlhoviny, "leve kridlo" jakoby ve 3D, Kolem dalsi reflexni i emisni mlhoviny. Barvy jsem nevidel, zato tech odstinu svetle sede! Pohled pres okular na M42 je rozhodne pusobivejsi, nez i ta nejpovedenejsi fotografie!
Plaminek zaril s jasne viditelnym hlavnim prachovym pasem, oddelujicim mlhovinu. Bohuzel B33 jsem nevidel (holt jsem nebyl v horach, ale za mestem), ale samotnou mlhovinu IC434 ano, pochopitelne slabe. Byl videt predel v kontrastu pozadi na pomezi mlhoviny. Zkousel jsem znovu a znovu se usilovne divat presne na misto, kde B33 je, ovsem ani jsem ji nevyducharil...
Galaxie me vcera zklamaly, nebyly tak jasne, jako jindy, zato otevrenky v Gem, Aur byly klenotem vcerejsi oblohy.
Nadherny pohled byl po pulnoci na CMa, ovsem na zkoumani DSO v nem jsem jiz nemel sil, takze az priste...
Je neuveritelne, jak po par minutach velmi bedliveho pozorovani se zacinaji doslova objevovat nove a nove detaily. Vnitrni struktura mlhoviny vcetne vlaken kolem trapezu, obrovska rozlehlost mlhoviny, "leve kridlo" jakoby ve 3D, Kolem dalsi reflexni i emisni mlhoviny. Barvy jsem nevidel, zato tech odstinu svetle sede! Pohled pres okular na M42 je rozhodne pusobivejsi, nez i ta nejpovedenejsi fotografie!
Plaminek zaril s jasne viditelnym hlavnim prachovym pasem, oddelujicim mlhovinu. Bohuzel B33 jsem nevidel (holt jsem nebyl v horach, ale za mestem), ale samotnou mlhovinu IC434 ano, pochopitelne slabe. Byl videt predel v kontrastu pozadi na pomezi mlhoviny. Zkousel jsem znovu a znovu se usilovne divat presne na misto, kde B33 je, ovsem ani jsem ji nevyducharil...
Galaxie me vcera zklamaly, nebyly tak jasne, jako jindy, zato otevrenky v Gem, Aur byly klenotem vcerejsi oblohy.
Nadherny pohled byl po pulnoci na CMa, ovsem na zkoumani DSO v nem jsem jiz nemel sil, takze az priste...

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
M42
B33 je vobec vizualne vidiet? :o
Je, viz toto vlakno - http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 033991/2#0
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
M42
M 42 že mlhovina v Orionu, tak jsem sedl v "třístovce" na zadek...
Teda v Klužínku...
/Průměr je průměr a ........
docela bych se podíval nějakým čtyřkilem...
P.S. Předchozí slivovico-plky jsem smáznul... ::) :-[
Teda v Klužínku...

/Průměr je průměr a ........
docela bych se podíval nějakým čtyřkilem...
P.S. Předchozí slivovico-plky jsem smáznul... ::) :-[
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
M42
Ahoj dneska jsem se poprve dival mim dobsonem a našel jsem jeden deep sky objekt hledal jsem podle stelaria byla to mlhovina M42 a videl jsem ji pri zvetseni 48krat ä 120 krat a jde videt jako oblacek kolem dvou hvez(jsou velmi u sebe tak vypadala jako velka hvezda)Byl jsem docela spokojen a chci se zeptat ma jit videt j¨pouze jako oblacek nebarevny? chci jen vedet jestli sem neudelal chybu pri sestavovani dalekohledu nebo jestli to tak opravdu vypadat .Ja jsem ale spokojen .Jo a ten dalekohled je Dobson 8 a okulary pouzity ty co byli k dalekohledu ( v unoru planuje nakup dalsich 2 okularu ktere mam doporucene od Vladise
Diky
Diky
M42
Ano, v 200mm ji uvidis temer vzdy nebarevne...
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
M42
zkoušel jsem dneska okuk mé oblíbené mlhovinky s novým okulárem i kukadlem a subjektivně musím uznat že to ED80 je fakt úžasný, řekl bych že oproti dobsonu má o dost kontrastnější a sytější obraz, v každém případě M42 byla nádherná v obou kukátkách, takhle krásně jsem ji už hodně dlouho neviděl
Newton, 203 mm/1 200 mm, Dobson
SKY RF ED-80 BLACK DIAMOND, AZ3
Okulary:10,25 Plossl, SKY PLANETARY 5mm, Hyperion 21mm, barlow/cel 2x Ultima, AstronomikUHC
GARRET GEMINI 12x60 LW
SKY RF ED-80 BLACK DIAMOND, AZ3
Okulary:10,25 Plossl, SKY PLANETARY 5mm, Hyperion 21mm, barlow/cel 2x Ultima, AstronomikUHC
GARRET GEMINI 12x60 LW
M42
Vcera jsem na ni taky koukal, poprve v N250/1600 za trochu rozumnejsich mestskych podminek. Nadhera. V nejmensim zvetseni (60x) jsem si toho zabarveneho pruhu taky vsimnul.
Jinak ohledne diskuze ohledne okularu, porovnal jsem viditelnost slozky F Trapezu v 9mm Baader ortho a 8.5mm Pentaxe. V obou pripadech sla videt, ale v tom ortho okularu o poznani cisteji.
Jinak ohledne diskuze ohledne okularu, porovnal jsem viditelnost slozky F Trapezu v 9mm Baader ortho a 8.5mm Pentaxe. V obou pripadech sla videt, ale v tom ortho okularu o poznani cisteji.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
M42
Také jsem se včera podíval dobsonem 254/1200 na M42. Od listopadu loňského roku, kdy jsem ho koupil, to bylo poprvé za velmi slušných podmínek. M42 je asi nejvděčnějším objektem pro takovýto dalekohled. Krásný zážitek.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....