Velký achromát vs. APO vs. zrcadlo

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
majklus
Věk: 47

Re: Velký achromát vs. APO vs. zrcadlo

Příspěvek od majklus »

Artaban píše: Refrák i tak bude taková malá neznámá. Bude trvat roky, než ho dokonale poznáš. V zákládních věcech musíš mít ale jasno abys za rok refrák neprodával. Když bude novej, byl by to jistě větší prodělek.
Když bych měl popsat, jak jsem pomalu zjišťoval, co refrák dokáže a co už ne, tak bych se napsal a to myslím, že ještě není konec.
Např. teď Mars je zase jinej, než jak jsem ho doteď znal.
Tohle je určtě pravda, člověk se učí celej život. U mě několikaleté pozorování s achro 127/1200 vedlo k poznání, že největší nepřátelé jsou pro mě mraky, seeing a únava / nedostatek času, až pak následují nedokonalosti optiky. Prostě se mi stává, že opravdu skvělé podmínky a zároveň čas na pozorování se u mě sejdou opravdu párkrát do roka a tím myslím opravdu 3 - 4x. To pak čumím jak blázen, třeba do toho Plata, i s achromátem krásný obraz, moře detailů. V drtivé většině případů to ale znamená, že ani nevyužívám plných možností achromátu 127/1200. To u mě poněkud ochladilo tužby po 150+ průměreh čočky či Takahashi kvalitě za nekřesťanský peníze. Udělám si radši radost zase někde jinde.

Ale rozhodně ve srovnávání a hledání zlatého grálu problém nevidím a velmi tomu rozumím, byť ten grál asi vypadá pro každého jako trochu jinačí pohár. :-)
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Ono je to tak, že jedni mají radost z dokonalosti přístroje, či z jeho apertury, jiní se propadají do minulosti do časů astronomů s bradkami, cvikry a mosaznými přístroji se spostou hejblátek, další duchaří, jiní exponují desítky hodin a čarují u počítače a v neposlední řadě další brousí nebo staví dalekohledy. Někteří to stihnou i kombinovat.

Podstatou je, že se všichni nějak a něčím baví - A VO TOM TO JE :-).
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

majklus píše:U mě několikaleté pozorování s achro 127/1200 vedlo k poznání, že největší nepřátelé jsou pro mě mraky, seeing a únava / nedostatek času, až pak následují nedokonalosti optiky. Prostě se mi stává, že opravdu skvělé podmínky a zároveň čas na pozorování se u mě sejdou opravdu párkrát do roka a tím myslím opravdu 3 - 4x. To pak čumím jak blázen, třeba do toho Plata, i s achromátem krásný obraz, moře detailů.
Presne tak! Zvyknem hovorievať, že najväčší upgrade pozorovania, ktorý som kedy urobil, bol nákup kvalitnej pozorovacej stoličky.
S mrakmi a seeingom neurobíme nič (leda pri spracúvaní fotiek).
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Ano, to jsou naprosto přesné postřehy. Aby se sešla chuť, čas a podmínky, to je opravdu složitá rovnice. I to je důvod, proč nakonec nejčastěji pozoruji těmi nejmenšími dalekohledy, které mám.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Je to tak, jak píšete a je to prostě krásný koníček a u mnoha z nás asi hotová posedlost :) Jsem už jen refraktorián a skutečnost, že planety pozoruju už výhradně přes binohlavu a okuláry většinou taky jak si moderní od TV, tak ten nádech starých refraktorů a u nich hvězdářů pátrajících po kanálech na Marsu v tom cítím.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
LukasNestak
Věk: 42

Příspěvek od LukasNestak »

TS Photoline 150mm f/6.6 Triplet Super-Apo - FPL-53 Objective
http://apm-telescopes-englisch.shopgate ... 3735393534
Poznáte niekto tento refraktor, prípadne nejaký názor v čom bola chyba že sa už nevyrába?
Divný kus optiky, žiadne recenzie, skúsenosti ani fotky.
T7m_6Dmod_qhy10_1600mmc_gs190/50_TSAPO80F7_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

To je vývoj, dnes už nikdo nechce kupovat takový triplet za 6500 EUR, když podobná kvalita je doublet za polovinu.

Tady je test od Rhora
LukasNestak
Věk: 42

Příspěvek od LukasNestak »

Ten test som videl, to je asi jediná zmienka o tom refraktore na internete. Ale vždy je kus od kusu odlišný. Ono tá svetelnosť sa mi nepozdáva, teda f6,6 je pekné číslo, ale či to nie až moc pre refraktor tohto rozmeru. Napríklad korektory/reduktory by nemuseli pracovať optimálne. Určite je nejaký dôvod že to TS prestalo vyrábať. Zaujímavé že ani jedna snímka DSO alebo planét.
Jasné že dublety s FPL-53 sú super "už pri malom 80mm refraktore vidím zanedbateľnú chromatickú aberáciu". Tak ale triplet by na tom mal byť lepší + strehl by mal byť v priemere vyšší v pásme 400-700nm.
T7m_6Dmod_qhy10_1600mmc_gs190/50_TSAPO80F7_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Tak ono se to asi všem líbít nebude, ale z podstaty ten triplet musí mít například lépe korigovanou barevnou vadu, ikdyž dublet může mít celkově lépe vykorigované vady, taky je těžší udělat pořádný triplet než dublet. A velmi často podobné konce prodeje bývají také marketingové. Já na některé triplety od TS nedám dopustit. Nevím proč by měl být nějaký kus optiky "divný". :D
Lectorem iustus...
vaclavII

Příspěvek od vaclavII »

Velmi zajímavé příklady optických návrhů APO objektivů zde: https://www.telescope-optics.net/semiap ... amples.htm
Beda
Věk: 81
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

Cztwerec píše:... triplet musí mít například lépe korigovanou barevnou vadu, i když dublet může mít celkově lépe vykorigované vady (?), taky je těžší udělat pořádný triplet než dublet. A velmi často podobné konce prodeje bývají také marketingové. Já na některé triplety od TS nedám dopustit....
tak to je , je to prostě jeden člen navíc a všechny tři se musí umístit do jedné objímky tak, aby justáž čoček vůči sobě zůstala co nejdéle stabilní. Přezto opět doporučuji domluvit se s prodejcem před objednávkou, ať už tuzemským, nebo zahraničním, na proměření v optické laboratoři. V DE znám dvě cerifikované a udělají to za zlomek ceny teleskopu !
vaclavII

Příspěvek od vaclavII »

Obecně musí být triplet většího průměru nad 150 mm výše hůře kolimovatelný než dublet. V ATC Přerov by proměření a justáž čoček v objímce nezvládli?
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Samozřejmě obecně to platí , ovšem špatně udělaný triplet může být horší, než dobře udělaný doublet :) zvláště pokud porovnáme triplet f6.6 a doublet f8.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Beda píše:
Cztwerec píše:... triplet musí mít například lépe korigovanou barevnou vadu, i když dublet může mít celkově lépe vykorigované vady (?), taky je těžší udělat pořádný triplet než dublet. A velmi často podobné konce prodeje bývají také marketingové. Já na některé triplety od TS nedám dopustit....
tak to je , je to prostě jeden člen navíc a všechny tři se musí umístit do jedné objímky tak, aby justáž čoček vůči sobě zůstala co nejdéle stabilní. Přezto opět doporučuji domluvit se s prodejcem před objednávkou, ať už tuzemským, nebo zahraničním, na proměření v optické laboratoři. V DE znám dvě cerifikované a udělají to za zlomek ceny teleskopu !
Který prodejce u nás nebo v zahraničí zajistí dodání dalekohledu do testovací laboratoře před prodejem?
Beda
Věk: 81
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

Psion píše: ....Který prodejce u nás nebo v zahraničí zajistí dodání dalekohledu do testovací laboratoře před prodejem?
no, nešťastně formulované, mělo tam být třeba: nákup podmínit proměřením v optické laboratoři. Pokud to nezměnili, tak Astroshop.eu nechává interferometricky měřit u Wolfganga Grzybowského a TS údajně měří na vlastní optické lavici. Dříve vše posílali W.Rohrovi. U Astroshopu Víeň proměřuje velmi pečlivě p. Nawratil. Také je možnost v Maďarsku, nedávno se tu o tom psalo. Ono na interferometrii dost záleží, neboť Ronchi okulár podá opravdu jen hrubý obrázek o kvalitě sférochromatické! U nás mě napadá vždy vstřícná Supra.
Odpovědět