Tohle je určtě pravda, člověk se učí celej život. U mě několikaleté pozorování s achro 127/1200 vedlo k poznání, že největší nepřátelé jsou pro mě mraky, seeing a únava / nedostatek času, až pak následují nedokonalosti optiky. Prostě se mi stává, že opravdu skvělé podmínky a zároveň čas na pozorování se u mě sejdou opravdu párkrát do roka a tím myslím opravdu 3 - 4x. To pak čumím jak blázen, třeba do toho Plata, i s achromátem krásný obraz, moře detailů. V drtivé většině případů to ale znamená, že ani nevyužívám plných možností achromátu 127/1200. To u mě poněkud ochladilo tužby po 150+ průměreh čočky či Takahashi kvalitě za nekřesťanský peníze. Udělám si radši radost zase někde jinde.Artaban píše: Refrák i tak bude taková malá neznámá. Bude trvat roky, než ho dokonale poznáš. V zákládních věcech musíš mít ale jasno abys za rok refrák neprodával. Když bude novej, byl by to jistě větší prodělek.
Když bych měl popsat, jak jsem pomalu zjišťoval, co refrák dokáže a co už ne, tak bych se napsal a to myslím, že ještě není konec.
Např. teď Mars je zase jinej, než jak jsem ho doteď znal.
Ale rozhodně ve srovnávání a hledání zlatého grálu problém nevidím a velmi tomu rozumím, byť ten grál asi vypadá pro každého jako trochu jinačí pohár.