Jaký koupit okulár?
Re: Jaký koupit okulár?
Zdravím chtěl bych se zeptat jestli jsou okuláry vixen slv lepší než hyperiony
Tak mi dnes přišel první kus do zbirky Morpheus 4,5 mm
- vicky79
- Věk: 46
- Kontaktovat uživatele:
Dovolím si poprosit o radu.
Mám v úmyslu zcela obměnit celou svou dosavadní okulárovou sadu Super Plössl za něco kvalitnějšího.
Úměrně k Newtonu 200/1000.
Pokud možno co nejuniverzálnější okulárové řešení.
Oblohu mám naprosto tmavou jako na Šumavě, oči bez vady.
Plánuji asi 5 okulárů: 30 mm, 20 mm, 14 mm, 8 mm, 5 mm.
Rozpětí - Cena jednoho okuláru něco kolem 100 €
Do čeho byste v takovém případě šli?
Nemohu se rozhodnout jelikož mi dělá problém se zorientovat v nepřeberném množství okulárů na trhu v kombinaci s tím, že mám v tomto jen nepatrné zkušenosti.
Mám v úmyslu zcela obměnit celou svou dosavadní okulárovou sadu Super Plössl za něco kvalitnějšího.
Úměrně k Newtonu 200/1000.
Pokud možno co nejuniverzálnější okulárové řešení.
Oblohu mám naprosto tmavou jako na Šumavě, oči bez vady.
Plánuji asi 5 okulárů: 30 mm, 20 mm, 14 mm, 8 mm, 5 mm.
Rozpětí - Cena jednoho okuláru něco kolem 100 €
Do čeho byste v takovém případě šli?
Nemohu se rozhodnout jelikož mi dělá problém se zorientovat v nepřeberném množství okulárů na trhu v kombinaci s tím, že mám v tomto jen nepatrné zkušenosti.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Upřímně - měnit stávající okuláry za jiné v ceně 2500,- Kč nedává smysl a jsou to vyhozené peníze.
Pokud měnit, tak za výrazně lepší…
Být tebou, vybral bych dvě nejpoužívanější ohniska (dle tvých stávajících pozorovacích zkušeností) a pro ty pořídil pořádné okuláry. Třeba Morpheusy, pokud zůstaneme v nižší cenové hladině, v té 30 pak Hyperion Aspheric - ty všechny mají velmi dobrý poměr cena/výkon.
Pokud měnit, tak za výrazně lepší…
Být tebou, vybral bych dvě nejpoužívanější ohniska (dle tvých stávajících pozorovacích zkušeností) a pro ty pořídil pořádné okuláry. Třeba Morpheusy, pokud zůstaneme v nižší cenové hladině, v té 30 pak Hyperion Aspheric - ty všechny mají velmi dobrý poměr cena/výkon.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji.
Upřesním ještě dotaz: jde mi spíše o 1,25 palcové řešení. O kvalitě Morpheusů nepochybuji, ale jsou to pro mě velké těžké sovětské granáty. (viz třeba obrázek výše). Chci být lehký, mobilní. Také chci bojovat s váhou na výtah ale i s váhou samotného OTA. Nevím proč, ale moje OTA má 10,2 kg i když podle výrobce má mít 8,5 kg.
Současně chápu, že s 1,25 okuláry se mi vinětace při větším ohnisku vždy projeví.
Nejvíce používám okulár 12mm a 8mm.
Má tedy smysl v tomto případě pokoušet se o upgrade a zůstat při tom u 1,25 okulárů?
S cenou můžu i nad 100 euro za kus.
Jaké jsou možnosti u 1,25 ?
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Ale ty okuláry s delším ohniskem nevinětují - mají jen menší pole-
Myslím, že ty podmínky splňují okuláry Omegon LE ,řada je od 3mm do 18mm, delší ohniska ne.
Pohodlné, se vzdálenoastí výstupní pupily 20mm, dobře se do nich dívá, pevná gumová očnice, opticky určitš výše než klasicky dodávané Plössly /Super Plössly FOV 55°.
Myslím, že ty podmínky splňují okuláry Omegon LE ,řada je od 3mm do 18mm, delší ohniska ne.
Pohodlné, se vzdálenoastí výstupní pupily 20mm, dobře se do nich dívá, pevná gumová očnice, opticky určitš výše než klasicky dodávané Plössly /Super Plössly FOV 55°.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji Milane za dobrý tip a užitečnou pomoc.
Vidím to na 18mm,12,5mm, 9mm, 5mm.
A měl by jste nějaký tip na širokoúhlý okulár kolem ± 30 mm v 1,25″ kterým bych tuto sadu doplnil?
Širokoúhlá 30 se do barelu 1,25 nevejde…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
U 30° na 1,25" se musíš spokojit jedině s polem kolem 50°. Takových okulárů ani moc není, napadá mne třeba Masuyama.
Jde o to, jestli chceš mít větší zorné pole, nebo jen menší zvětšení. Prakticky to znamená, že pro 1,25" okulár dosáhneš max. zorné pole s okulárem 24 mm 68°, nebo 16 mm 82° atd. Z tohoto důvodu mi 30mm a více v provedení 1,25" nedává smysl. Laicky řečeno, uvidíš stejné zorné pole, jen objekty v něm budou při menším zvětšení menší.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Vzhledem k tomu, že v provedení 1 1/4" dávají 68°okuláry ( s ohniskem 24 mm) stejné skutečné pole (dané maximální velikostí polní clony která se vejde do 1 1/4" barelu) , jako všechny ostatní s delším ohniskem, nedává mi moc smysl ohnisko 30 mm . A to z vůvodu světlejšího pole, které snižuje kontrast DSO, pak menšího zvětšení a v neposlední řadě s ohledem na velikost oční pupily, která se s věkem dostávc rychle pod 6mm, což by byla velikost výstuoní pupily pro okulár 30 mm.
Takže - sice mimo původní cenový rozsah : Explore Scietific 24mm (68°) nebo TV Panoptic F24 (68°)
Takže - sice mimo původní cenový rozsah : Explore Scietific 24mm (68°) nebo TV Panoptic F24 (68°)
lepší rada žádná než špatná
Ono si to chce nejdříve dobře rozmyslet, jaká ohniska a parametry okulárů skutečně potřebuješ…
Např.:
Větší zvětšení na planety -> ostré podání obrazu, bez barevné vady, zorné pole zase není tak podstatné
Zvětšení okolo 100x na větší DSO -> širší zorné pole, dobrá kresba do krajů, lze se smířit s mírně horším kontrastem
A tak nějak podobně…
Např.:
Větší zvětšení na planety -> ostré podání obrazu, bez barevné vady, zorné pole zase není tak podstatné
Zvětšení okolo 100x na větší DSO -> širší zorné pole, dobrá kresba do krajů, lze se smířit s mírně horším kontrastem
A tak nějak podobně…
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji všem za sdílení rad a za dobré vysvětlení.
Něco vyberu z řady Omegon LE a, jak píše dvader, zamyslím se i nad tím, jestli v rozmezí kolem 10 mm (100×) nevybrat i něco se širším zorným polem (nějaký nápad?).
Širokoúhlý okulár 30 mm je fakt blbost – díky za vyléčení z nesmyslu.
Budu ještě přemýšlet, jestli u 24 mm skutečně potřebuji to 68° zorné pole. Původně jsem to myslel hlavně kvůli lepší orientaci na obloze.
Co byste doporučili v rozmezí ± 24 mm, pokud bych usoudil, že si vystačím i s o něco menším zorným polem?
Něco vyberu z řady Omegon LE a, jak píše dvader, zamyslím se i nad tím, jestli v rozmezí kolem 10 mm (100×) nevybrat i něco se širším zorným polem (nějaký nápad?).
Širokoúhlý okulár 30 mm je fakt blbost – díky za vyléčení z nesmyslu.
Budu ještě přemýšlet, jestli u 24 mm skutečně potřebuji to 68° zorné pole. Původně jsem to myslel hlavně kvůli lepší orientaci na obloze.
Co byste doporučili v rozmezí ± 24 mm, pokud bych usoudil, že si vystačím i s o něco menším zorným polem?
Vicky, snáď budú nasledovné riadky prínosné:
Z 24mm alternatív ako dosť dobrý hodnotím Meade 24mm 60st. Ten sa bohužiaľ ťažko zháňa, ale nemusel by byť ani drahý. Nie je ani extrémne ťažký. Pokiaľ ide aj o hmotnosť tak víťazí TV Panoptic 24mm. Teno okrem iného (podľa mňa) dáva najlepší obraz i bez komakorektora. Veľmi kvalitný APM 24mm 65st (podľa môjo názoru najlepší pomer cena/výkon) už je v kategórii granátov a v tomto za ním nezaostáva ani ES68 24mm - prekvapivo.
Rozhodne sa ale treba vyhnúť 25mm 60st TS ED (príp. NED a jeho klony od iných výrobcov) a 25mm 58st. SW planetary. Tieto majú pri vyšších svetelnostiach nekvalitný obraz už hádam od polovice polomeru zorného poľa. Relatívne dobre fungujú tak od f/10 ale ako náhrada za plossly so zorným poľom 52st. zmysel nedávajú.
Všetky vymenované okuláre som jeden čas mal naraz doma, zo zvedavosti som testoval a porovnával práve túto kategóriu širokouhlých 24mm. Takže ide o moje osobné skúsenosti. Snáď som na žiaden nezaboudol
Z 24mm alternatív ako dosť dobrý hodnotím Meade 24mm 60st. Ten sa bohužiaľ ťažko zháňa, ale nemusel by byť ani drahý. Nie je ani extrémne ťažký. Pokiaľ ide aj o hmotnosť tak víťazí TV Panoptic 24mm. Teno okrem iného (podľa mňa) dáva najlepší obraz i bez komakorektora. Veľmi kvalitný APM 24mm 65st (podľa môjo názoru najlepší pomer cena/výkon) už je v kategórii granátov a v tomto za ním nezaostáva ani ES68 24mm - prekvapivo.
Rozhodne sa ale treba vyhnúť 25mm 60st TS ED (príp. NED a jeho klony od iných výrobcov) a 25mm 58st. SW planetary. Tieto majú pri vyšších svetelnostiach nekvalitný obraz už hádam od polovice polomeru zorného poľa. Relatívne dobre fungujú tak od f/10 ale ako náhrada za plossly so zorným poľom 52st. zmysel nedávajú.
Všetky vymenované okuláre som jeden čas mal naraz doma, zo zvedavosti som testoval a porovnával práve túto kategóriu širokouhlých 24mm. Takže ide o moje osobné skúsenosti. Snáď som na žiaden nezaboudol
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Vyhnul bych se i 24 Hyperionu…