Prosím poraďte
Re: Prosím poraďte
Já jsem přesvědčený, že když záměrně ustavíš kousek mimo pól bude tam to vlnění vidět v driftu, nebo jak se tomu říká.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Já teď zrovna řeším podobný problém. Seřízená EQ6, Pointer 50/180, ASI174M, PHD ukazuje křivku pod 0.5" a už při 30s expozici s VLC200 / 1350mm focus jsou vidět patrné deformace hvězd i v ose. S narůstajícím časem expozice se hvězdy měni na čáry , takže maximum je 60s, kdy je to ještě pro přijatelné, vy byste si asi odplivli, co je to za brambory. Newton 200/F3.2 má při 60 s hvězdy jak tečky, ale to je poloviční délka ohniska. Kamera ASI294MC. Žil jsem v blahé představě, že když pointace jede pod 1" musí být hvězdy OK, ale někde je něco špatně. Protažené je mám pro změnu v DE.
Soustava je mírně rozvážená, protože EQ6 nějaké vůle má, ale pokusy se změnou rozvážení nic pozitivního nepřinesly. Kvalitně upevněný pointr, fixované kabely, ustavení pod 2' v obou osách, všechno jak má být a stejně to nefunguje. Kolega, co mi to půjčil, je na dovolené, takže holt otravuju tady.
Soustava je mírně rozvážená, protože EQ6 nějaké vůle má, ale pokusy se změnou rozvážení nic pozitivního nepřinesly. Kvalitně upevněný pointr, fixované kabely, ustavení pod 2' v obou osách, všechno jak má být a stejně to nefunguje. Kolega, co mi to půjčil, je na dovolené, takže holt otravuju tady.
- mirkovacik
- Věk: 53
No ak vidim spravne, tak sisky su stale v jednej polohe voci tej galaxii. Ak tocim fotakom, tak fakt, ze sa patricne otocia objekty na snimke, znamena, ze sa v skutocnosti nic neotocilo. Ergo kladivko - chod montaze je issue. Podla mojich skromnych domnienok.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
To je snad přeci jasné od začátku, že je to chodem montáže, už jsem to psal včera. Tak nevím proč pořád řešíte nějakou chybu v geometrii, optice. Pokud polem prolétne satelit a nakreslí takhle krásně periodické vlnky, je na 100% jasné, že montáž nejde plynule. Chtělo by ho to identifikovat a zjistit rychlost - dobu průletu polem, z toho se pak d8 odvodit skutečná perioda těch kmitů, a z toho odvodit, odkud asi pocházejí.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Zdravím, měl jsem stejný problém. Dělalo to jen u sestavy RF72/420 a u RF80/600. Měl jsem montáž vyváženou, pointace v pořádku. Protizávaží na EQ6 jsem měl 1x5kg cca 130mm od konce tyče na závaží. Přidal jsem druhé závaží 5kg a posunul blíže k ose montáže tak, aby byla sestava vyvážená. Problém zmizel.
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Nemuze ten problem zapricinovat velky pritlak na sneku nebo moc velka vule ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Když se ustavš mimo, nic z toho se nebude dít. Myslím, že se na věci zbytečně soustřeďujete a přikládáte jim významy, které nemají. Pointaci si s nedobrým ustavením hravě poradí. Zkuste nejdříve pochopit,co se bude dít,než sem házet růuzné domněnky, které s tím vůbec nesouviií.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pointace si se špatným ustavení asi poradí, ale výsledek z hlavního teleskopu bude stát za prd.Teď tu zrovna testuju pointaci a zjistil jsem, že když nemám pořádně utažený kličky na stativu, tak ustavím montáž na 1.5'/1.2', zkusím nepointovanou 30 sec expozici a hvězdy se ani nehnou. Pak přejedu na M27, exponuju 60 sec, pointace jede pod 1" a mám knedlíky. Vrátím se na PA a ejhle, jsem o 2° v hajzlu. Přesun těžiště a nedotažená noha stativu způsobily, že ustavení je v háji, takže i když to pointace hravě zvládne, tak to nestojí za nic. Utáhnu pevně nohy, znova udělám PA pod 2', najedu na M27 a sláva, hvězdy jsou OK. Ono je tedy klidně možné, že po přeložení se pohne stativ, nebo něco jiného, co drží montáž a ustavení se rozhodí a hvězdy má šiašté jako u mě. Pak se to vrátí zpátky, a je to zase OK. Už třetí večer si tu na 100% ověřuju, že pointace může být pod 0.5" a hvězdy jsou jak brambory, když není montáž přesně ustavená. Proč to tak je, to nevím, ale takhle to u mě funguje.
- Přílohy
-
- PHD.jpg (480.46 KiB) Zobrazeno 2365 x
-
- 16 minut expozice
- Preview_M27_1000.0s_Bin1_gain233_20240902-221242_-4.9C kopie.jpg (1.37 MiB) Zobrazeno 2370 x
-
- 10 minut expozice
- Preview_M27_600.0s_Bin1_gain233_20240902-221242_-4.9C kopie.jpg (1.44 MiB) Zobrazeno 2370 x
Kdo mluvil o pointaci? Já jsem třeba touto metodou neustavení (podle Martina) měřil přesnost chodu mojí montáže. Z velikosti zvlnění stop od hvězd měřil odchylky. Nic víc. Ta perioda oscilací se nedá takto zjistit? No nebo zjišťovat ten satelit, mě příjde tohle jednodušší.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
K tomu lze napsat jen jediné. Píšeš pitomosti vycházející jen z tvých domněnek. To, že ti něco nejde podle představ, ještě neznamená, že to je proto, že tvá domněnjka je správná. Příčina možná bude jinde- a to v tvé neomylnosti.
No pochybuji, že se podaří zjistit co to bylo za družici a jak rychle se úhlově pohybovala na snímku.
Pokud to nějak kmitá, tak proč jen a jedné straně? Zdůvodnit by se to dalo jen různým zatížením převodů.
Pokud jsou kmity několik sec a amplituda 2-3" tak to by krásně zachytila pointační kamera.
Pust montáž, zapni PHD a něm vypni pointacní korekce. Když z křivky RA bude vlnovka ( jako jsem to měl já tady, viewtopic.php?t=12399&start=2920) tak to skutečně kmitá. Jen bych pak vyzkoušel změnu rozvážení. Mohlo by to být právě ono? Prostě zkus a uvidíš. Pochybuji , že už se asi víc nedozvíš
, jak problém vyřešit, tak to hold zůstane jen na tobě samotném.
Pokud to nějak kmitá, tak proč jen a jedné straně? Zdůvodnit by se to dalo jen různým zatížením převodů.
Pokud jsou kmity několik sec a amplituda 2-3" tak to by krásně zachytila pointační kamera.
Pust montáž, zapni PHD a něm vypni pointacní korekce. Když z křivky RA bude vlnovka ( jako jsem to měl já tady, viewtopic.php?t=12399&start=2920) tak to skutečně kmitá. Jen bych pak vyzkoušel změnu rozvážení. Mohlo by to být právě ono? Prostě zkus a uvidíš. Pochybuji , že už se asi víc nedozvíš

SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
to : astrolama. : ta vlnovka, co ti vznikne, je ale periodická chyba montáže.Tam bude perioda 4- 8 minut, Zatím co ten satelit tu dráhu proletí v jenotkách sekund. Takže se jedná o úplně jinou příčinu a o úplně jiné měření
Ta moje pitomost je několikrát ověřený fakt. Teď tady u tý montáže sedím a zkouším, jaký vliv má ustavení na tvar hvězdy a je to přesně tak, jak píšu. Pointace nic neřeší, když je montáž o 20' mimo osu a přesně to se mi teď stalo po přeložení. Ty nohy mají bodce a boří se do trávy, takže jak se posouvá těžiště, tak se posouvá i Ra osa, takže stačilo nohy podložit, znovu ustavit a je po problému. Takže moje pitomost to vyřešila a tvoje moudra jsou tak na dvě věci. Možná když ten dotyčný tu mojí pitomost zkusí, tak jeho problém zmizí stejně jako u mě.

- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Tak pokud má montáž bodce, tak je to ta lepší varianta. Jsou určené k tomu, aby se do té země zabodly, a pak už se to nijak významně nehýbe.
Pokud ty bodce nemají žádné stupátko na zašlápnutí, tak si tu montáž nahrubo postav k severu, a třeba si na ni sedni, aby se ty bodce opravdu zabodnuly až do terénu, ne do trávy. A ty naopak píšeš, že je něčím podkládáš ? A čím ? Podkládat montáž stojící na trávě čímkoli je ta nehorší pitomost, co můžeš udělat. Jakýkoli podklad ležící mezi nohou a trávou sníží měrný tlak mezi trávou a tou opěrnou plochou, tráva se nesmáčkne a celé to pak pruží. Správný postup na trávě je trávu trochu odhrabat, hlavně pokud je vyšší vrstva měkkého drnu, a bodce zabodnout až do tužší země. Od toho tam jsou.
A posun těžiště při proložení montáže ??? To snad nemyslíš vážně, že ? U vyvážené montáže je těžiště v průsečíku RA a DE osy, takže ať míří montáž kamkoli, těžiště je stále na stejném místě.
Pokud ty bodce nemají žádné stupátko na zašlápnutí, tak si tu montáž nahrubo postav k severu, a třeba si na ni sedni, aby se ty bodce opravdu zabodnuly až do terénu, ne do trávy. A ty naopak píšeš, že je něčím podkládáš ? A čím ? Podkládat montáž stojící na trávě čímkoli je ta nehorší pitomost, co můžeš udělat. Jakýkoli podklad ležící mezi nohou a trávou sníží měrný tlak mezi trávou a tou opěrnou plochou, tráva se nesmáčkne a celé to pak pruží. Správný postup na trávě je trávu trochu odhrabat, hlavně pokud je vyšší vrstva měkkého drnu, a bodce zabodnout až do tužší země. Od toho tam jsou.
A posun těžiště při proložení montáže ??? To snad nemyslíš vážně, že ? U vyvážené montáže je těžiště v průsečíku RA a DE osy, takže ať míří montáž kamkoli, těžiště je stále na stejném místě.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Není to tak dávno, co jsem od tebe četl výrok, že se šnekovými převody vyvážená montáž nefunguje, že se musí rozvážit, takže těžiště není na stejném místě, protože EQ6 má šnekové převody a je tudíž rozvážená. Nenapadlo mě, že ty bodce musím pořádně zabodnout,aby se uplatnila celá plocha patky. Mám s tím nulovou zkušenost, takže změna těžiště u mojí rozvážené montáže evidentně stačila na to, aby osa ujela o 20'. Po podložení stativu dlaždicí je problém vyřešen, což bych si dovolil považovat za vcelku solidní důkaz, i když pro někoho je to pitomost. Máte tu někteří dost zajímavý slovník ve vztahu k ostatním.