Zeptal bych se.. co přesně to bude za přístroj? Na plnohodnotné vizuální použití to podle mě nemá moc smysl, jelikož je to v podstatě jen hledáček, jako ten můj níže (Stellarvue 50mm RACI, F4, totožné parametry). V této konfiguraci (na liště) ho občas používám, když vytáhnu duální alt-az montáž... nebo když si chci jen tak rychle z ruky zkusit nějaký okulár, aniž bych musel vytahovat celou sestavu. Když se do toho strčí třeba něco jako Morpheusy, tak je délka okuláru s fokusérem asi i delší, než tubus samotný. Ale funguje to, to ano. Zrovna Stellarvue má celkem kvalitní optiku (na hledáček je podle mě super. Amíci do něj rádi dávají Naglery), ale... v nižších zvětšeních ho strčí do kapsy jakýkoli kvalitní triedr (např. s Panopticem 24 je to krása, ale proč se dívat 8x mono, že..), ve vyšších pak už jsou vidět limity optiky a apertury. Píšu to proto, že jsem si kdysi pohrával s podobnou kacířskou myšlenkou pořídit Vixen FL55SS (55/300), který je dělaný pro pozorování s okuláry Vixen HR (nebo spíš ty okuláry jsou původně dělané pro něj), které shodou okolností vlastním. A protože je to podle všeho v rámci dané apertury ultimátní optické kombo, rád bych se tím chtěl pro zajímavost alespoň jednou podívat (např. na dvojhvězdy to musí být výborné). Ale nechal jsem si zajít chuť, protože z hlediska vynaložených financí v poměru k reálnému využití je to prostě blbost

Na druhou stranu, kdybych opravdu musel cestovat jen se svým 50/200 hledáčkem, nemaje nic (=nutnost nákupu v hladině, na kterou se ptáš) a s potřebou brát v potaz brýle, tak z aktuálně dostupných okulárů bych vzal ty Vixeny SLV (5mm zrovna někdo za dvojku inzeruje v bazaru) a na malé zvětšení bych ušetřil a radši si vzal triedr. Popřípadě poradí někdo jiný, s těmi Omegony/TS nemám zkušenosti.