Jaký koupit okulár?

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
vrenn

Re: Jaký koupit okulár?

Příspěvek od vrenn »

Fanda píše: 28. 04. 2025, 13:43 ladím okuláry, pro malý cestovní ED refraktůrek 50/200...
Zeptal bych se.. co přesně to bude za přístroj? Na plnohodnotné vizuální použití to podle mě nemá moc smysl, jelikož je to v podstatě jen hledáček, jako ten můj níže (Stellarvue 50mm RACI, F4, totožné parametry). V této konfiguraci (na liště) ho občas používám, když vytáhnu duální alt-az montáž... nebo když si chci jen tak rychle z ruky zkusit nějaký okulár, aniž bych musel vytahovat celou sestavu. Když se do toho strčí třeba něco jako Morpheusy, tak je délka okuláru s fokusérem asi i delší, než tubus samotný. Ale funguje to, to ano. Zrovna Stellarvue má celkem kvalitní optiku (na hledáček je podle mě super. Amíci do něj rádi dávají Naglery), ale... v nižších zvětšeních ho strčí do kapsy jakýkoli kvalitní triedr (např. s Panopticem 24 je to krása, ale proč se dívat 8x mono, že..), ve vyšších pak už jsou vidět limity optiky a apertury. Píšu to proto, že jsem si kdysi pohrával s podobnou kacířskou myšlenkou pořídit Vixen FL55SS (55/300), který je dělaný pro pozorování s okuláry Vixen HR (nebo spíš ty okuláry jsou původně dělané pro něj), které shodou okolností vlastním. A protože je to podle všeho v rámci dané apertury ultimátní optické kombo, rád bych se tím chtěl pro zajímavost alespoň jednou podívat (např. na dvojhvězdy to musí být výborné). Ale nechal jsem si zajít chuť, protože z hlediska vynaložených financí v poměru k reálnému využití je to prostě blbost :) Stejně se musí tahat stativ a nějaká montáž, a i na tu nejmenší stejně posadím svůj 3" refraktor, který je výkonem úplně jinde, a přitom se dá stále považovat za cestovní.

Na druhou stranu, kdybych opravdu musel cestovat jen se svým 50/200 hledáčkem, nemaje nic (=nutnost nákupu v hladině, na kterou se ptáš) a s potřebou brát v potaz brýle, tak z aktuálně dostupných okulárů bych vzal ty Vixeny SLV (5mm zrovna někdo za dvojku inzeruje v bazaru) a na malé zvětšení bych ušetřil a radši si vzal triedr. Popřípadě poradí někdo jiný, s těmi Omegony/TS nemám zkušenosti.
finder.png
finder.png (767.97 KiB) Zobrazeno 3328 x
Vixen VMC260L, SD115S, SD81SII, SG2.1x42H, Artes HR6x21, Zeiss SFL 8x40
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Pokud to má být cestovní a malé, vzal bych k tomu zoom Svbony 3-8.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Fanda
Věk: 47

Příspěvek od Fanda »

Ahoj, jedná se o tento dalekohlídek: https://www.teleskop-express.de/en/bino ... tics-13750

Plánuji s amici hranolem na rozhlížení se po vrcholech a v noci se zenitovým zrcátkem na fotostativu s klínem na okuk oblohy. Přeci jen se zenitovým zrcátkem je to o mnoho pohodlnější a budu mít více zvětšení než s triedrem.
SVBONY 70/420 ED (f6), AZ montáž SvBony SV225, okuláry: ES 24mm 68°, Omegon 7mm Super LE 68°, SW Planetary 4mm 58°, Binorum Planetary Deluxe LE 3mm 55°
Fanda

Příspěvek od Fanda »

Zoom Svbony by byl fajn, ale výstupní pupila 10mm není úplně ono. Já mám docela silný astigmatismus a bez brýlí to není ono. A jedna čočka na brýle, kdybych si chtěl udělat nástavec na okuláry by stála jak dva průměrné okuláry.
SVBONY 70/420 ED (f6), AZ montáž SvBony SV225, okuláry: ES 24mm 68°, Omegon 7mm Super LE 68°, SW Planetary 4mm 58°, Binorum Planetary Deluxe LE 3mm 55°
dvader

Příspěvek od dvader »

Aha, tak zoomy nepřicházejí v úvahu…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Fando, trochu si ma zmiatol:
Fanda píše: 29. 04. 2025, 07:47 ale výstupní pupila 10mm není úplně ono.
Keď sa bavíme o výstupnej pupile, tak pod jednoduchým pojmom "výstupná pupila" rozumieme jej veľkosť a mne nešlo do hlavy kde sa vezme tých 10mm a ona je to "vzdialenosť výstupnej pupily" no... chvíľu mi to trvalo :-)

Inak čo sa cestovného ďalekohľadu týka, tak ja som bol zrovna vo svete s týmto: https://www.teleskop-express.de/en/bino ... onomy-6427 Vymenil som tú krátku vixen lištu za fotografický štandard Arca-Swiss a uiesol to statív so slušnou guľovou hlavou. Len menšie zväčšenia, žiadne planetárne (do 60x). Možno by bol ok aj klasický malokuk 80/400, ktorý je ľahší. Ale to už odbočujeme od témy. Či ti stačí 50mm (za skutočne dosť peňazí) si posúď sám. A len tak mimochodom, že je to ED neznamená pri svetelnosti f/4 perfektnú optiku, len menej zlú.

Okuláre podľa mňa hľadáš rozumne vzhľadom k okuliarom. Kedysi som toto skúšal, len tak zo zvedavosti a zistil, že máloktorý okulár - hlavne širokouhlé nad 68° umožnia pozorovanie celého svojho zorného poľa s okuliarmi. I keď je to v katalógoch spomínané neznamená že to aj tak funguje. A keďže oči máme rôzne (anatómia) a okuliare sú tiež každé iné, tak ťažko presne poradiť konkrétny typ. Opäť obligátna rada: požičať a vyskúšať. Napr tento týždeň na MHV.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
kuceraz
Věk: 29

Příspěvek od kuceraz »

dvader píše: 29. 04. 2025, 07:06 Pokud to má být cestovní a malé, vzal bych k tomu zoom Svbony 3-8.
Jen detail, reálně to je 3.5-8, na cloudynights se to docela probíralo a někteří to i měřili.
Ale okulár to je fajn, mám ho doma.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
vrenn

Příspěvek od vrenn »

Fanda píše: 29. 04. 2025, 07:25 Ahoj, jedná se o tento dalekohlídek: https://www.teleskop-express.de/en/bino ... tics-13750

Plánuji s amici hranolem na rozhlížení se po vrcholech a v noci se zenitovým zrcátkem na fotostativu s klínem na okuk oblohy. Přeci jen se zenitovým zrcátkem je to o mnoho pohodlnější a budu mít více zvětšení než s triedrem.
Na rozhlížení po vrcholech je pořád lepší triedr. Bude minimálně skladnější, pravděpodobně i lehčí a pro daný účel ergonomicky lépe použitelný. A hlavně nebudeš limitovaný mono pohledem. Mluvím ze zkušenosti, hledáček mám ozkoušený ve dne s mnoha špičkovými okuláry, ale přenost bych mu určitě nedal.

Na noc, jak jsem psal výše, to samozřejmě jde, ale je potřeba uvědomit si limity. A to jak apertury, tak optiky. Rozhodně doporučuji předem někde vyzkoušet. Oni tyhle hračky sice inzerují jako "travel refractor, spotting scope and guiding scope", ale to je spíš takový marketingový kec. Je to stále jen hledáček / guidescope pro kamery. Není to původně zamýšlené jako primární koukadlo. 50mm refraktor je prostě malý, sbírá málo světla (4cm triedr ho trumfne). Jak tam dáš okulár na alespoň trochu větší zvětšení, tak tě to bude dost limitovat i ve dne - bude to prostě tmavé. Takže rozumně použitelná jsou jen nižší zvětšení. A tam je v součtu vlastností prostě lepší triedr... takže není moc co řešit. V noci tě bude limitovat opět hlavě apertura, dále okulár + kvalita daného přístroje (tohle i přes ED není žádný Takahashi) + F4. Ty Vixeny SLV jsem nezmiňoval jen tak pro legraci - krom ostrého obrazu na středu a 2cm vzdálenosti pupily pro brýle totiž to 50° pole také není úplně od věci - pole v tomto přístroji bude totiž okolo středu sice ok, ale ke kraji to půjde vzhledem k F4 výrazně rychleji z kopce. Takže pokud bys chtěl dobré, širokoúhlé pole až do kraje, tak bys do toho musel dát minimálně okuláry, co v rámci možností zvládnou F4. Jeden stojí víc, než celá tahle hračka (to je mimochodem jeden z těch důvodů, proč jsem říkal, že do toho Amíci rádi strkají Naglery). A i tak je to trochu loterie. Na té fotce nahoře je v tom mém pro legraci vložená 16mm Masuyama. S tím F4 je kvalitní je cca jen 30% obrazu od středu, zbytek je zajímavá sbírka optických vad :D Vixeny HR pro ten jejich F4 55mm refraktor mají jen 42°, a to není náhoda - jen tam je totiž obraz zaručeně špičkový v celém poli.
Vixen VMC260L, SD115S, SD81SII, SG2.1x42H, Artes HR6x21, Zeiss SFL 8x40
Fanda

Příspěvek od Fanda »

Děkuji za dobrý rozbor. Asi jsem nalomen zůstat v rámci cestovního dalekohledu u malého průměru, ale jít do 60mm refraktoru https://www.teleskop-express.de/en/tele ... aphy-15631
Je to F6, tak už by ten obraz měl být lepší. Ale to už nebudu plevelit vlákno o okulárech. Díky moc za rady.
LastManCZE

Příspěvek od LastManCZE »

Dobrý den,

potřeboval bych poradit jaké okuláry+filtry koupit k Omegon Dobson telescope Advanced X N 304/1500. Má představa je mít okulár na brouzdání po nebi takže 28-32mm. K tomu nějaký okulár na mlhoviny a galaxie + k tomu filtr. A nějaký planetární okulár + případně filtr a nakonec Barlow čočku.
Předem díky za tipy.
dvader

Příspěvek od dvader »

Chybí zásadní informace: Jaký máš rozpočet.
Jinak barlowu se vyhni, není to dobré řešení…
LastManCZE

Příspěvek od LastManCZE »

Cenu bych viděl mezi 10000-15000 za vše. Vím že to není úplně nejvíc, ale v současné chvíli to není možné.
martas668

Příspěvek od martas668 »

Ahoj,
plánuji koupit nějaký okulár na planety pro svůj maksutov 127/1500.
Když koupím:
- 8mm, tak bude zoom 187x
- 7mm, tak bude zoom 214x
- 6mm, tak bude zoom 250x - to je teoretické maximum pro tento teleskop

Předpokládám, že asi nemá smysl jít až na těch 250x, obraz asi nebude pak nejlepší. Ale 150x zoom na Jupiter je slabý, protože planetka je příliš malá a slabě vidím náznak pásů.
Spíš nyní přemýšlím o 187x nebo 214x a taky, aby to mělo lepší zorné pole a bylo tak využitelné i pro Měsíc.
Ale tohle je jen plán, nevím, jak ty zoomy fungují v reálném prostředí, tak mne zajímá i váš názor :-)

Koupil jsem i kamerku od SVBony SV305c, ale není nejlepší. Z okuláru mám pocit lepšího obrazu a taky lepší a pocit z koukání napřímo než na monitoru :)
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

Zväčšenie 150x na Jupiter je na ďalekohľad priemeru 127mm až až (viac ako 1D) - väčšie zväčšenie urobí planétu väčšou a tmavšou, ale detailov pribudne len obmedzene.

Osobne pozorujem pri výstupnej pupile cca. 1mm, ďalej zmysel ísť veľmi nemá kvôli tomu, že potom lepšie vidím floatery vo vlastnom oku. Vo vašom prípade ste zhruba na tejto výstupnej pupile. Kratší okulár ako 7-8mm by som nekupoval.

Skôr rozmyslite, či máte kvalitný zenitový člen (hranol alebo zrkadlo), prípadne či nie je potrebné niečo skolimovať. Prípadne či nie ste v súčasnej dobe obmedzený polohou Jupiteru a seeingom.
kuceraz
Věk: 29

Příspěvek od kuceraz »

LastManCZE píše: 03. 05. 2025, 18:05 Dobrý den,

potřeboval bych poradit jaké okuláry+filtry koupit k Omegon Dobson telescope Advanced X N 304/1500. Má představa je mít okulár na brouzdání po nebi takže 28-32mm. K tomu nějaký okulár na mlhoviny a galaxie + k tomu filtr. A nějaký planetární okulár + případně filtr a nakonec Barlow čočku.
Předem díky za tipy.
Jaké okuláry máš nyní?
Chceš současné jen doplnit nebo zcela nahradit?

Osobně bych volil při tomto rozpočtu asi ES 82° řadu.
Mám na mysli "staré" ES 82°, nikoliv nové LER - na ty nejsou na cloudynights dobré ohlasy, ale vyzkoušené je nemám.
Použité seženeš za 3-4tis, okuláry jsou to skvělé a budeš mít velké zorné pole s pěknou kresbou až téměř do kraje (používám je na svém 10" F5 newtonu).
Jsou plně srovnatelné s velmi často doporučovanými Morpheusy, na mém newtonu jsme je s Kamilem (camel555) docela dlouho porovnávali a naznali jsme nakonec, že ani jeden nevidíme žádný rozdíl.

Levná varianta je případně jít do TS Planetary (nebo ekvivalentů jiných značek, např SW Planetary).
Kresbu na středu mají pořád velmi dobrou (na středu nepoznáš rozdíl mezi ES a TS - testováno opravdu velmi důkladně), ale zorné pole mají úžší a u kraje už deformovaný obraz. Nicméně jsou to i tak slušné okuláry, kterými se dá bez problémů koukat a omezovat tě nebudou.

Osobně bych volil ESka kvůli širokému zornému poli, skutečně to za to stojí.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Odpovědět