Testujeme dalekohledy/objektivy/reduktory
Jasne Pavle. Úplný súhlas. Ale uznaj, že to nie je najlepší foťák na astrofoto. Možno tak najlepší vo svojej cenovej kategórii. 
mail to:fun2mas(at)gmail.com
FunTomas: uznavam, protoze jak vis, skadlim zde sve kolegy tim, ze prohlasuji silna slova ve stylu ze fotit DSO pres DSLR je utopie a tak podobne... vsak uz jsem toho zde natlachal doufam dost a netreba to pripominat ;D takze tak.
a uz konec OT !
a uz konec OT !
Zdá sa ti, že 12bit obraz je nejaký extra super na AF v dobe keď už máme vo foťákoch 14bitový?Nechci prosazovat nejake kacirske myslenky, ale ano, astrofotky jsou lepsi, nez z vetsiny fotaku se 14bitovym prevodnikem. Ne kvuli tem bitum, ale nizsi hustote pixelu. Ja take fotim oblohu porad se svym 12bitovym EOS 20D a novy EOS 50D pouzivam jen ve dne. Proste vic sumi. Dynamicky rozsah takovych senzoru se da spolehlive pokryt 12 bity, pokud spravne funguji analogove obvody pred prevodem a neni treba dohanet nedostatky ve vycitani digitalnim zpracovanim. Stejne kvuli sumu musime tech expozic slozit vic, cimz bitova hloubka vysledku roste, spolecne s tou dynamikou.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Tak dalsi snimek do serie testovani FLT98 + RR W.O. 0.8x:
Komentare netreba...
Komentare netreba...
Pavel Vabrousek
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Takový testovací snímek je Pavle podle mě špatný, protože to pole celé ujíždí k levému dolnímu rohu. To muselo být hodně špatně ustaveno.
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
MP: Souhlasím, stejně si pak většina lidí úpravuje obrázek na 10-ti bitovém monitoru a to v tom lepším případě 
Takový testovací snímek je Pavle podle mě špatný, protože to pole celé ujíždí k levému dolnímu rohu. To muselo být hodně špatně ustaveno.Ano vim o tom, ale i tak se z nej da posoudit kresba, az budu mit lepsi serii tak jej vymenim....
Pavel Vabrousek
Tak jsem vcera mezi mraky zkousel zapujceny (Konihlavuv) Zeiss 50mm 1.4 pro Canon.
Protoze byl Mesic nekde v Bykovi a prechacelo hodne oblacnosti tak jsem musel trochu zmenit aranzma. Misto CHi-Ha v Perseovi jsem fotil Labut v nadhlavniku a misto 10x30s jsem tam dal jeden zaber (23 minut!) na nizke ISO200. Takze neni primo porovnatelny s ostatnimi.
Rikal jsem si ze treba za tu dobu se mraky rovnomerne rozlozi v celem zaberu. Jak vidno nepovedlo se... :-/
Druhou vyjimkou je fakt, ze nebylo foceno na plnou diru, ale az na F=4. Pri clonach do 2,0 se na ta nedalo vubec koukat, 2.8 uz bylo na hrane ale 3,5-4 davalo vynikajici vysledky viz:
Castecnym duvodem 23min expozice bylo to ze se jedna o First light z pilire me budouci zahradni pozorovatelny (zatim jen s pouzitim Losmandy GM8) a prvni cvicne ustaveni na tomto piliri (metodou rotovaneho pole).
Bodove/kulate hvezdy - sice pri malinkem ohnisku, zato pri slusne dlouhe nepointovane expozici - ukazuji ze se ustaveni povedlo a ze periodicka chyba GM8cky se pri 50mm ohnisku krasne schova...
Protoze byl Mesic nekde v Bykovi a prechacelo hodne oblacnosti tak jsem musel trochu zmenit aranzma. Misto CHi-Ha v Perseovi jsem fotil Labut v nadhlavniku a misto 10x30s jsem tam dal jeden zaber (23 minut!) na nizke ISO200. Takze neni primo porovnatelny s ostatnimi.
Rikal jsem si ze treba za tu dobu se mraky rovnomerne rozlozi v celem zaberu. Jak vidno nepovedlo se... :-/
Druhou vyjimkou je fakt, ze nebylo foceno na plnou diru, ale az na F=4. Pri clonach do 2,0 se na ta nedalo vubec koukat, 2.8 uz bylo na hrane ale 3,5-4 davalo vynikajici vysledky viz:
Castecnym duvodem 23min expozice bylo to ze se jedna o First light z pilire me budouci zahradni pozorovatelny (zatim jen s pouzitim Losmandy GM8) a prvni cvicne ustaveni na tomto piliri (metodou rotovaneho pole).
Bodove/kulate hvezdy - sice pri malinkem ohnisku, zato pri slusne dlouhe nepointovane expozici - ukazuji ze se ustaveni povedlo a ze periodicka chyba GM8cky se pri 50mm ohnisku krasne schova...
Pavel Vabrousek
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Pavle i tak je vidět, že ten Zeiss je super a o montáži ani nemluvě, to bych bral hned 
Abych ti udělal radost, tak ti mohu pro porovnání ukázat ten Takumar od tebe, zatím mám zpracovaný ukázky středu a levého dolního rohu. Myslím, že střed je už od 2.8 perfektní, ale rohy ještě ne, ale když bych potřeboval fotit na slušnou světelnost, stačí tak 1/4 pole ořezat. Když se podíváš na rohy, nelze se divit, že většinou pro jistotu snímám na f4, nerad se kradu o pole, když i rohy jsou potom dobrý, byť ne dokonalý. Možná bych mohl jet na f3.5 to je fakt.
Abych ti udělal radost, tak ti mohu pro porovnání ukázat ten Takumar od tebe, zatím mám zpracovaný ukázky středu a levého dolního rohu. Myslím, že střed je už od 2.8 perfektní, ale rohy ještě ne, ale když bych potřeboval fotit na slušnou světelnost, stačí tak 1/4 pole ořezat. Když se podíváš na rohy, nelze se divit, že většinou pro jistotu snímám na f4, nerad se kradu o pole, když i rohy jsou potom dobrý, byť ne dokonalý. Možná bych mohl jet na f3.5 to je fakt.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- Honza Ebr (honza42)
MaG: a nenafotil bys toho ve skutečnosti víc, kdybys to odclonil (získal tim stejný výsledek za podstatně kratší expozici), oříznul na půlku a ve zbylém čase vyfotil druhý pole do mozaiky?
Mě se třeba ta širokoúhlá fotgrafie docela zalíbila, ale přijde mi to trochu děsivý, když fotim 50/4, tedy dírou o průměru 12 mm ....
Mě se třeba ta širokoúhlá fotgrafie docela zalíbila, ale přijde mi to trochu děsivý, když fotim 50/4, tedy dírou o průměru 12 mm ....
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
ale přijde mi to trochu děsivý, když fotim 50/4, tedy dírou o průměru 12 mm ....Desivy to mozna je ale pocita se vysledek. A pokud je lepsi z clony 4 tak se foti clonou 4 ;)
MaG:
Pekne srovnani, az zaleze mesic tak se k Chi-Ha vratim a prefotim to s ruznymi clonami.
Z toho co si matne pamatuji tak se mi zda ze ten tvuj Takumar kresli v ose na plnou diru lepe nez ten Zeiss :o !!!
Kraje nejsou primo srovnatelne protoze ja je mam o pekny kousek dal (fotil jsem na FF)...
Zeiss ma ale mnohem hezci difrakcni paprsky (nepocital jsem kolik ma lamel, ale kdyz to vytahnu tak to vypada moc pekne).
100% crop okoli Denebu z obrazku vyse jen orotovano o 90st:
MaG:
Pekne srovnani, az zaleze mesic tak se k Chi-Ha vratim a prefotim to s ruznymi clonami.
Z toho co si matne pamatuji tak se mi zda ze ten tvuj Takumar kresli v ose na plnou diru lepe nez ten Zeiss :o !!!
Kraje nejsou primo srovnatelne protoze ja je mam o pekny kousek dal (fotil jsem na FF)...
Zeiss ma ale mnohem hezci difrakcni paprsky (nepocital jsem kolik ma lamel, ale kdyz to vytahnu tak to vypada moc pekne).
100% crop okoli Denebu z obrazku vyse jen orotovano o 90st:
Pavel Vabrousek
- Honza Ebr (honza42)
Ještě jedno trochu úchylné zjištění o Sigmě 400/5.6 - poslední čočka při pohledu zezadu je hodně hluboko a nehýbe se při ostření. Takže tunýlek, který k ní vede vyslveně láká k tomu, aby to něj člověk strčil okulár. A to byste nevěřili, jaký má vnitřní průměr!
Neni to sice úplně bezpečné pro ten okulár (drží tam, ale ne moc pevně), Ethose bych tam asi nestrkal, ale funguje to krásně a všechny moje okuláry jdou v pohodě zaostřit. Navíc je to vroubkované, a tak tam ten okulár docela nadšeně drží kolmo. Myslím, že mám geniální cestovní dalekohled Při zvětšení 66x pořád krásný obraz, aspoň co můžu soudit na výheldu z okna (hvězdy nejsou).
Neni to sice úplně bezpečné pro ten okulár (drží tam, ale ne moc pevně), Ethose bych tam asi nestrkal, ale funguje to krásně a všechny moje okuláry jdou v pohodě zaostřit. Navíc je to vroubkované, a tak tam ten okulár docela nadšeně drží kolmo. Myslím, že mám geniální cestovní dalekohled Při zvětšení 66x pořád krásný obraz, aspoň co můžu soudit na výheldu z okna (hvězdy nejsou).
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
V rámci ladění Konihlavova těla 1000D (nakonec se ukazuje, že je vše asi OK) moje Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG HSM na 200mm a plnou díru (f/2.8)
Dávám to sem k posouzení jako RAW s bayerem (tedy mono, bez debayeringu, jen stretchnuté) 3 minuty pointovaně na EQ6 z balkona.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/AstroF ... orners.tif
Na KAF-83000 už jsem to nestihl, zatahlo se mi...
Na to že je to zoom to kreslí dle mého názoru na plnou díru celkem slušně.
Dávám to sem k posouzení jako RAW s bayerem (tedy mono, bez debayeringu, jen stretchnuté) 3 minuty pointovaně na EQ6 z balkona.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/AstroF ... orners.tif
Na KAF-83000 už jsem to nestihl, zatahlo se mi...
Na to že je to zoom to kreslí dle mého názoru na plnou díru celkem slušně.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pri brouzdani po nemeckych webech (s google translatorem) jsem narazil na nasledujici link s nejakymi testiky reduktoru rovnacu na SW EDckach:
http://www.teleskop-shop.at/testphotos/Flattener_all/
Ve vedlejsich FTP adresarich tam meli i tenhle prehledny obrazek startestu:
http://www.teleskop-shop.at/testphotos/Flattener_all/
Ve vedlejsich FTP adresarich tam meli i tenhle prehledny obrazek startestu:
Pavel Vabrousek
Tak tady je pro zajímavost neupravená 300 sec expozice z 29.12. na Jizerce z parkoviště. www.horolezec.cz/uschovna/Astro/Zeiss_D ... cl_4-5.jpg
Zeiss Distagon CFE 4/40, clona 4-5.6, 5Dmk2 nemod. 800 ISO 300sec, teplota -18., obloha v zenitu 20.80 (strašlivý červený gradienty počínající od cca 70st nad obzorem :-/
Zeiss Distagon CFE 4/40, clona 4-5.6, 5Dmk2 nemod. 800 ISO 300sec, teplota -18., obloha v zenitu 20.80 (strašlivý červený gradienty počínající od cca 70st nad obzorem :-/