Úzkopásmové fotografování

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
astrolama
Věk: 39

Re: Úzkopásmové fotografování

Příspěvek od astrolama »

Taky se vám ty nedokonalosti více projevují na OIII než na Ha? Obvyklé?
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Jak u jakého objektu, je jasné, že OIII je u této mlhoviny slabota a projeví se veškeré artefakty v pozadí.
alex
Věk: 66
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alex »

astrolama píše: 09. 01. 2024, 12:05 Jsou tam pohyby i do stran ale méně než hore dole. Nevím proč.
Ak by som si nebol istý, či to robí správne, spustil by som dávku bez alignu a namiesto priemeru maximum. Ak by bol problém, uvidíš. Ja by som ten čas na to neľutoval :?
Bez alignu a maximum vie aj DSS aj PixI - neviem čo používaš, sorry.

alex
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ta OIII je zcela zjevně focená v rozkolimovaném stavu. jestli ujetá, těžko soudit. Spíš ne pointace bude OK (kromě nedostatečného ditheringu) Protože na OIII snímku lze najít místo, kde to kreslí kruhově. To by při neupointování nebylo.

A ano, mnohé korektory jsou v modré daleko citlivější na přesnou justáž, než v červené. Když se k tomu přidá ještě nutnost vyššího stretchnutí, je to hned vidět. Ale tady je ten rozdíl šílený, OIII je focená jindy než Ha ? Co se mezi tím dělo s dalekohledem ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
astrolama

Příspěvek od astrolama »

Právě že OIII fotil hned po Ha, jediný rozdíl byl přeložená montáž. Ale mám takový nedobrý pocit, že to dělá dalekohled. Měl jsem vyzkoušet ještě Ha po tom flipu, nejspíš to vyzkouším dneska.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
astrolama

Příspěvek od astrolama »

Aha tak už vím co tady drhne. Ty oválky se udělají přeostřením a mění směr o 90° je to astigmatické.
mirkovacik
Věk: 53

Příspěvek od mirkovacik »

Pred casom tu bola debata o foteni uzkopasma na DSLR so zaverom, ze to nic moc nie je. Nezmenila sa situacia s chladenymi farebnymi kamerami a daul band filtrami? Nestalo sa uzko pasmo realnym s farebnou kamerou? (Jasne, ze vyuzivam iba 1/4 pixlov na Ha, ale fotim zaroven aj O3, cize ked spravim 2-3x viac expozicii zaberie mi to rovnako casu ako ked fotim Ha osobitne a O3 osobitne.)
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No změnila. Filtry na to existují, a s chlazenými nízkošumovými CMOS kamerami to jde docela hezky.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
seestar

Příspěvek od seestar »

První pokus o úzkopásmo s ASI585MM Pro a 6,5nm 2" fitry Baader SHO. C11+HS. Počasí bídné, obloha zamlžená, takže byly vidět jen jasné hvězdy, přesto jsem to zkusil, protože výhledově bude jen hůř. Moje naivní představa, jak to bude jednoduché při zpracování vzala rychle za své. Pracoval jsem v Siril a Image compositing sice umí snímky SHO zarovnat, ale to je tak všechno. Výsledek hrůza. Tak jsem zarovnané snímky zkusil v Pixel math, kde už se dá rozumně laborovat. Nakonec jsem skončil u dost exotického rozdělení do RGB, které dávalo jakž takž použitelný výstup. Problematická byla už vstupní data : 40 min H-a, 50 min OIII a 50 min SII. Mraky se podepsaly na ostrosti i rozlišení. To jsem ale neřešil, protože úkol dne bylo najít metodu, jak z toho vyrobit něco barevně použitelného. Po několika hodinách jsem pochopil, že něco dělám blbě, jen nevím co. Alespoň bude využití času pro studium, když je počasí na prd. Ukázka toho "nejlepšího", co se mi povedlo vytvořit. OIII-jakž taž, SII-oranžová a H-a fialová, takže nic moc. Uvítám jakoukoli radu, od čeho se odpíchnout tím správným směrem.
Přílohy
výřez bez hvězd.
výřez bez hvězd.
ngc6888.jpg (307.04 KiB) Zobrazeno 766 x
peto

Příspěvek od peto »

Niekedy je jeden obrazok viac, ako tisic slov...

A tu je tych obrazkov viac,,,
seestar

Příspěvek od seestar »

To máš rozhodně pravdu, ale v tomto případě to platí pro toho, kdo pracuje s Pixi, nikoli pro toho, kdo používá Siril.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ono není moc co radit, ty souhrnné expoziční časy jsou pod hodinu, a to je na solidní výsledek prostě málo. Zkus dát Ha tak 3 hodinky, SII a OIII podle charakteru objektu tak alespoň 2x tolik.
Tím že to jsou falešné barvy si to pak můžeš zmixovat víceméně dle libosti, ale musí být z čeho. Tady je vidět, že je to softwarově vyžehlené víc než je zdrávo. Na druhou starnu, pokud bys do toho hodil zpět ty hvězdy, tak už to to lidské oko tolik nevnímá a celkově ten výsledek bude i docela koukatelný.

Ad obrázek s procesem - v zásadě OK, dělám to velmi podobně. Dost často vynechávám to syntetické L-ko a finální LRGB složení. Když jsou slušná data, tak je přínos minimální. Používám cestu, kde skládám už nelineárně stretchnuté SHO, pracuje se mi s tím nějak líp.

V Sirilu ale určitě najdeš podobné operace, kterými ten postup nahradíš.
seestar

Příspěvek od seestar »

Já řeším jedinou věc, a to postup, jak získat rozumné barvy. Momentálně neřeším ostrost, texturu, nic než jen to, jak ze tří mono snímku SHO dostat rozumné barvy. To by přece na délce integrace nijak významně záviset nemělo. Jestli to správně chápu, tak před složením do RGB, by měly být jednotlivé složky bez hvězd a ve finální podobě. Já jsem to vzal, jak to asiair složil a hned to cpal do Pixel math, což asi bude ten hlavní problém. Na té barvě vidím, co tam být má, a co ne, ale na SHO netuším jak by měly vypadat ty jednotlivé složky.
Ono při F2 za tu hodinu už je těch dat na testování docela dost. To jen včera to byl humus, protože šly mraky a každej snímek byl jinej. Budu muset vydržet, než bude slušný počasí a nafotit rozumný data. Pak snad bude větší šance to rozlousknout. Zatím dík za rady.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

A proč to asiair složil ? Ty nemáš k dispozici jednotlivé FITSy pro S,H,O ? Aby sis je zkalibroval a složil optimálně a odděleně ?
Co vůbec asiair s těmi daty dělá ? Máš to pod kontrolou ? Já asiair nikdy neměl, tak se ptám.

Poku asiair ta data nijak zásadně nepomrší, tak prostě s těmi daty udělej něco podobného v tom smyslu, jak je v těch postupech. V zásadě je nutné nejlépe hned vyhodit hvězdy, aby se při různém stretchnutí různých kanálů nerolezly různě, a všechny tři kanály pak stretchnout (metoda je pro začátek celkem fuk) tak, aby se jejich histogramy co nejvíce podobaly, překrývaly. Pak jsou zastoupené v obraze všecky složky podobnou měrou, a většinou to vypadá hezky.

Nastávají ale situace, kdy je OIII a SII významně slabší, a v tom okamžiku je musíš stretchnout daleko víc než H-alfu, a pak se projevý zvýšený šum a nedostatek dat.

Můžeš někde vystavit to, co máš z asiair, a pak dál zpracováváš ?
seestar

Příspěvek od seestar »

Jedu v režimu EAA, takže AsiAir skládá zkalibrované snímky. Pak stack uložím , vyměním filtr a znovu spustím, takže získám kromě jend. snímků i složená zkalibrovaná data pro S,H,O.
Nevidím rozdíl, když to složím v čemkoli jiném.
S těmi třemi stacky pak pracuji.
Jaký důvod je zvyšovat délku integrace pro slabší složky. Pokud chci získat reálný obraz, tak bych přece nic takového dělat neměl. Když fotím s OSC s S,H,O filtrem, tak mají všechny složky stejnou dobu integrace. Chápu kompenzování vlastností jedn filtrů, nebo citlivosti kamery, ale proč kompenzovat to, že SII je slabší. To pak získám naprosto nereálný výsledek. Pořád se tu řeší míra odšumení a doostření, ale tohle mi přijde jako mnohem zásadnější zásah do reality.
Odpovědět