Jaký koupit okulár?

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
g
Věk: 63

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od g »

...a mne by zajímaly ortho (Baader G.) s PWM 2,5x - uvažuji nad jeho koupí.. díky
SIRIUS_758

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Kombinaci  BGO a TV Powermate 2,5x často používám a funguje excelentně i u světelných Newtonů, taky u  mého Maks.-Newtona 1:4,9. Pokud mám v ED100 málo světla v binohlavě, stane se např. u Saturnu při oparu a výborném seeingu, tak přejdu na "mono" a používám tento Powermate s BGO 12,5 a 9, takže dostávám 5 a 3,6mm a tedy zvětšení 180 a 250x, což ED100 nečiní problémy..

Když je velká zima, či vlhko, tak používám kvůli zamlžování i kombinaci s delšími ohnisky- TV Plössl 20 nebo BGO 18..ale taky Pano 19 a Nagler 16. Ty Pentaxy XF kreslí s Powerm. výborně, jen je znát, že oproti BGO 9 je to víc skla a jsou teplejší..

Obecně tento Powermate nemá rád, když začneme vysouvat okulár do větší vzdálenosti  - začnou se horšit okraje - a když ho dáme před binohlavu, je z toho katastrofa  :D - vnější polovina pole vypadá asi tak, jako když  ve "Fotokrámu" použijete u portrétu efekt rozmaz. okrajů do ztracena  ::), prostě nepoužitelné.. Kdežto obyč. barlow toto celkem zvládne.
visis

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od visis »

Máš na mysli nějaké konkrétní "klony", či ekvivalenty k těm TS Expanse ?
Nejsou to Omegon ED a BST ED? Možná se ale pletu...  ::)

Jinak když dám ten můj GSO s powermatem, tak mě přijde, že jsou okraje ostřejší, než bez něj. Mohou se tedy powermatem "vylepšit" horší okuláry a trochu smazat optické vady?
GSO Dobson 680 200/1200 DeLuxe, 1:10 Crayford
Okuláry: 2" GSO SV 30mm 70°, 1,25" Super Plössl 9mm
TeleVue 2" Powermate 2x
Boramyr
Věk: 42

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Boramyr »

Inu, když uděláš z dobsona F6 powermatem F12, řada okulárů to ocení...
SIRIUS_758

Jaký koupit okulár?

Vzhledem k neustále se opakujícím dotazům stejného charakteru a ke skutečnosti, že nejen začátečníci nemají představu o tom, jaké rozdíly v kvalitě jsou mezi levnými a drahými okuláry, rozhodl jsem se s předstihem zveřejnit několik fotografií, které tyto rozdíly dokumentují..

S předstihem píši proto, že jsem se usmyslel napsat velmi obsáhlé, ba informačně vyčerpávající, vlákno o všech možných okulárech..Bude sloužit nejen k základní orientaci začátečníkům při pořizování dalekohledu, ale bude to jakási databáze teoretických i praktických zkušeností, kterou se budu snažit průběžně aktualizovat..

SIRIUS_758

Jaký koupit okulár?

Uvedené fotografie jsou součástí testu širohoúhlých okulárů, který bude součástí výše zmíněného speciálního, doufám kmenového vlákna, kam bude pak většina běžných dotazů odkazována..

Snímky výše ilustrují kvalitativní rozdíl mezi okuláry stejného zorného pole cca 70°, ale cenového rozdílu troj- až čtyřnásobného. Zatímco ve středu pole je rozdíl mezi levnými a drahými okuláry velmi malý, na fotografiích téměř neviditelný, tak bezprostředně u kraje pole je rozdíl velmi dobře patrný na první pohled. Právě zde spočívá přednost drahých okulárů - jak velký je ten rozdíl ať si každý usoudí sám - pro někoho to může být nepodstatné, záleží mu pouze na středu pole, pro jiného ten rozdíl bude dramatický.. Můj pohled je takový, že ten rozdíl je opravdu velký, jak s oblibou říkám - dvou tříd. Ta třída uprostřed by odpovídala zhruba 2x dražším okulárům, prostě kolem 5-ti tisíc Kč., ovšem jak později uvidíte, tak okulárů v této kategorii je opravdu poskrovnu - mám teď na mysli širokoúhlé okuláry s delším ohniskem kolem 30mm. Zatímco 70° okulárů v levné kategorii je poměrně dostatek a na druhém konci je také více než několik špičkových okulárů, tak za "střední " ceny skončíme u Hyperionu Aspherical 31 a 36mm, možná ještě TS Paragonů ED 30 a 35mm a kapku dražšího 28mm 82°UWA Astro-Profess. Přičemž 30mm okulár je u Dobsonů velmi často používán, neboť toto ohnisko odpovídá často nejmenšímu používanému zvětšení, pro maximální pole je tedy výhodné, aby byl co " nejširší " a kvalitní..

Při zkoumání fotografií, které jsem pořídil afokálně vynikajícím kompaktem FUJIFILM X-10 ( kde jde samozř. vše nastavovat i ručně, včetně ostření ), je potřeba si uvědomit jednu zásadní věc - takto velké rozdíly odpovídají světelnosti F9 ! - takže ve světelnějších dalekohledech, především Dobsonech, ten rozdíl bude bohužel ještě větší.. Všimněte si na 3.snímku zdola - širokoúhlém - jak klesá kvalita zobrazení od středu pole ( je označen křížkem ) ke kraji.. U těchto levných ŠÚ okulárů prostě musíme počítat s tím, že velmi slušná je středová třetina, ta druhá ještě slušná, za to ta krajová dost špatná.
V testu se brzy dovíte, že tyto okuláry Omegon SWAN při světelnosti F15 kreslí u clony už velmi dobře ( což ovšem užijete u velmi málo dalekohledů - např. větších planetárních Maks.-Cassegr. 1:15 ). Dopředu prozradím i to, že si dobře rozumí s kvalitními Barlowy a TV Powermaty - zde se kresba u kraje rapidně zlepší, což je dáno zhoršením světelnosti, neboli při delším ohnisku vstupují paprsky do okuláru v ostřejším úhlu, což je pro korekci v poli velmi příznivé.
Rekmarik

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Rekmarik »

Zdravím, na testy širokoúhlých okulárů jsem velice zvědav a především těch okulárů s ohniskovou vzdáleností 30 a výše.
Bude součástí testů také zmiňovaný Hyperion Aspherical 31 a 36mm ?
event. další podobné okuláry v této "střední třídě" Osobně bych se za to velice přimlouval.
Četl jsem starší vlákno :
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1207681599

Kde se subjektivně spíše velmi pozitivně vyjadřovali zkušenější kolegové ..

Nejvyšší ohniskovou vzdálenost mám setový okulár 28mm k Dobsonu a ten je subjektivně řečeno "nic moc" a s tím chci rozhodně něco udělat.

to SIRIUS_758: Díky za instruktivní fotky a testování !

visis

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od visis »

Jsem rád za takovéto srovnání. Kdyby takovýchto fotek bylo tady na fóru více, určitě by to pomohlo mnoha lidem při výběru :)
Mezi tím omegonem a TV je na okraji pole propastný rozdíl... :o
GSO Dobson 680 200/1200 DeLuxe, 1:10 Crayford
Okuláry: 2" GSO SV 30mm 70°, 1,25" Super Plössl 9mm
TeleVue 2" Powermate 2x
w-moon

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od w-moon »

Ahojte. Poradíte mi ktorý s týchto dvoch oklurárov vybrať ?  pozeral som http://www.dalekohlady.eu/2/index.php?k ... &id_p=1520  alebo  http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -4288.html , chcel by som to na DSO a s použitím Barlow 2x na planéty. Ďakujem za rady. ešte som zabudol, bolo by to na SW dobson 200/1200
SIRIUS_758

Jaký koupit okulár?

Ten ES 70° okulár je tedy o poznání širší, než 55° Planetary, ale taky má horší kresbu mimo střed..Prostě slušně ostrá kresba bude jen ve středové třetině pole..Ten barlow to vylepší, při prodloužení ohniska se kresba na kraji zlepší.. HR Planetary bude mít vyrovnanější kresbu v poli, bude i mírně lepší v ostrosti a kontrastu na planety, ale na DSO je jeho pole dost malé.. Je to prostě něco za něco..

Pokud bychom chtěli univerzálnější okulár s vyrovnanější kresbou v širším poli, musíme sáhnout o dost hlouběji do kapsy a pořídit ES 82° 14mm.
w-moon

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od w-moon »

o.k. ďakujem za info ;)
MilAN
Věk: 76

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

HR Planetary bude mít vyrovnanější kresbu v poli, bude i mírně lepší v ostrosti a kontrastu na planety, ale na DSO je jeho pole dost malé.. Je to prostě něco za něco..
.Ono je vždycky otázkou, co považovat za malé pole. Kolik DSO objektů se nevejde do pole okuláru při zvětšení 150x ( a teď nemyslím otevřené hvězdokupy ani rozsáhlá vodíková mračna - ). A také , zda volit o trochu menší pole -ale kvalitní, nebo širší-kde od 1/2 průměru to nestojí za moc. A nebo dát několikrát více peněz za kvalitní velké pole. Ono je vždy těch otázek a hledisek více, než to, který okulár si mám koupit / který mi doporučíte
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
SIRIUS_758

Jaký koupit okulár?

Ano, to je pravda.. Ale taky je pravda, že pro lepší orientaci a vyhledávání je lepší pole širší, obzvlášť v Dobsonu a bez pohonu.
ladis
Věk: 46

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od ladis »

No, osobně vyhledávám spíše ve hledáčku dobsona, než v zorném poli okuláru. Klasicky podle mapky a starhopingem...
Okulárem vyhledávám pouze tzv. duchařiny (typicky u steph. kvintetu) či prťavé planetárky (úhlové vteřiny), kdy opravdu jdu starhopingem i při větším zvětšení. V nejhorším případě podle Astroplanneru a simulaci zorného pole na netbooku.
Širší zorné pole vnímám čistě jako vizuálně přitažlivější. Pozoruji 82st. okuláry a zcela mi to stačí. Kdysi jsem býval maximálně spokojený s 66st UWA. A když jsem začínal před lety, i plossl s 52st mi naprosto vyhovoval.
Je to o tom především víc pozorovat a míň teoretizovat.

Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
kesi
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od kesi »

Strávil jsem hodně času překladem, zajímá mě rozdíl mezi Pentaxy XW a novým Delosi, zejména na planetách. Má tu někdo info v češtině? Z Google překladače už se mi točí hlava.
http://www.google.cz/search?hl=cs&biw=1 ... 1AWC4YG4BA

Večer budu pokračovat v překladu, do té doby bych poprosil o pár slov. :)
Zeiss Victory SF 10x42
Odpovědět