Ahoj ,
jmenuju se Jakub, je mi lehce přes třicet let. Jsem z Prahy , ale o víkendech a dovolených pozoruju z venkovského sídla v Českém středohoří.
Začínal jsem asi před 17 lety, když jsem dostal dalekohled Meopta AD800. S tím jsem často pozoroval Měsíc, Jupiter, a také jsem si promítal Slunce přes hranol, který byl součástí příslušenství. V těch dobách jsem také navštívil několikadenní akci na hvězdárně v Rokycanech, jejíž součástí bylo pozorování Perseid . Na tuto akci dodnes velmi rád vzpomínám .
Před asi pěti lety jsem si pořídil Meade ETX 70 , maličký refraktor s naváděnou montáží , jakožto správnému "ajťákovi" a hračičkovi se mi moc líbil systém navádění. Letos na jaře a v létě jsem s ním hodně pozoroval, ale nějak jsem se nemohl spokojit s malým průměrem, pozorované objekty se daly víc tušit než vidět . Začal jsem tedy uvažovat o pořízení něcěho většího , prostudoval jsem snad celé toto fórum ( díky za něj ! ) , a vybral nový pozorovací nástroj .
Z vytipovaných dalekohledů jsem si vybral Meade LightBridge 10", 254/1270 Dobson s rozebíratelným příhradovým tubusem, který byl na hranici mých transportovacích i finančních možností. Před prvním pozorováním jsem byl strašně zvědavý , co všechno uvidím , a musím říci, že jsem velmi spokojen . Zezačátku mi dělalo trochu problémy vyhledávání objektů na obloze, ale chce to prostě praxi, a teď už mi to nečiní problém, obzvlášť s Karkoschkovým atlasem . Při hledání na obloze se mi velmi osvědčil red-dot hledáček. Těším se na každé další pozorování , vždycky si dopředu studuju na hvězdných mapách , co budu pozorovat .
Moc děkuju lidem na tomto fóru za cenné rady a informace , které mi už mnohokrát pomohly.

Meade Light Bridge 10" - Dobson 254/1270, Meopta AD800 . Okuláry: Meade UWA 4,7mm + 6,7mm , SWA 28mm + 16mm, Plossl 9mm