Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Martin Podhola

Nováčci se představují

Příspěvek od Martin Podhola »

Ahoj vsem,

tak jsem taky novacek tak se predstavim, jmenuju se Martin, rika se mi Mlok, je mi 26, me povolani je fotograf. Pred lety jsem se hodne zajimal o astrofyziku, nikdy jsem se vsak nerozhoupal k pozorovani, az ted s Vasimi cennymi radami si ted po dovolene poridim prvni kukatko, uz se tesim vic nez na tu dovolenou ;).

A jinak asi jako vsichni, od detstvi me vesmir fascinoval, porad pana Grygara jsem miloval a vzdycky jsem si rad studoval knihy o vesmiru a vsem souvisejicim.

tak to je asi na uvod vse, jen snad podekovani, ze takove forum existuje :)

Jan-Chin

Nováčci se představují

Příspěvek od Jan-Chin »

Tak ja jsem taky novackem Jmenuji se Tomas Janca a vsichni mi rikaj Jan-Chin... Vcra mi dorazila moje nova hracka (Messier R-127L na montazi EQ MON2)... chtel jsem ho hned otestovat, ale pocasi mi momentalne nepreje, tak snad nasledujici tyden to vyjde..

jinak v obchode jsem dostal nejake pouceni, ale stejne jak tak koukam na tu hlavu (mam na mysli tu vec co je mezi stativem a tubusem) tak nevim nevim co se tam ma nastavovat... no uvidime jak dopadne prvni pozorovani. Tesim se hrozne moc

PS: kdyby tu byl nekdo z Prahy 4, respektive okoli Kamyku, byl bych rad, kdyby jsme si udelali vylet nekam za Prahu a ze bych dostal nejake ponauceni z terenu prece jenom mam problem i s otocnou mapou oblohy jo a nemam jeste auto :D
Artaban
Věk: 58

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

Refraktorián zdraví refraktoriána Vítej na AF Jan - Chine :)
Doufám, že nejseš refraktorista z leknutí a víš že za 25 pěněz můžeš mít větší dalekohled. Někdy dej vědět jak to ukazuje.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Jan-Chin

Nováčci se představují

Příspěvek od Jan-Chin »

taky te zdravim... samozrejme napisu, hned jak se vyjasni
roman.s

Nováčci se představují

Příspěvek od roman.s »

Cauko
Ja som Roman a cakam dokym mi dorazi celstron powerseeker 127/1000 EQ...dufam ze sa mi pozorovat bude dobre....
P.S som rad že takéto forúm existuje
Celestron PowerSeeker 127/1000 EQ
brz

Nováčci se představují

Příspěvek od brz »

Ahojte,

volam sa Brano, moje vybavenie je maly skladaci dobson 130/650.
Rozhodol som sa takto, pretoze som stale na cestach a chcel som mat nieco co moze byt stale v aute a nebude mi to luto nechat na parkovisku :).

Jan-Chin

Nováčci se představují

Příspěvek od Jan-Chin »

no mam problem se vyznat v souhvezdi... a porad dumam ktere ze svetilko je polarka ? :D, ted jsem na morave na dovoleny, a je mi velmi lito, ze jsem si sebou nevzal svuj messier nebot obloha krasne cista, oproti Praze velikost auta mi to nedovolila
belge

Nováčci se představují

Příspěvek od belge »

Zdravim vsechny! Musim rict, ze tohle forum je opravdu vyborne, dobre usporadane, se spoustou uzitecnych informaci a lidi se tady nesnazi mit pravdu (a tudiz se nenapadaji). A skoro zadne gramaticke chyby - to je velmi sympaticke! Je tu citit spriznenost. A tak jsem si rikal, ze taky neco napisu, i kdyz jsem trochu vahal.
Achromat pise, ze je starsiho rocniku (koukam, ze jsme cca o rok), ale nikdy neni pozde, takze od sledovani nocni oblohy pouhym okem (nebo teda dvema) a poznavani stale vetsiho mnozstvi souhvezdi jsme s pritelkyni sahli po triedrech a koukali i na dalsi objekty, meli jsme i nejakou tu knihu, otocnou mapku, od letoska mame rocenku, Karkoschku, poradnou mapu... Ted vybiram teleskop a nebudu s tim spechat. To je celkem prijemna zalezitost, i kdyz jenom ta terminologie a veci z fyziky davaji jednomu (mne : ) zabrat!
zedock

Nováčci se představují

Příspěvek od zedock »

Čau,
jsem recyklovaný začátečník (minule se to nějak nepovedlo, střední škola, čerstvě legální návštěvy hostinců) z Jižních Čech. Zatím bez teleskopu, pouze s vojenským binokulárem 6x30 a hvězdným atlasem. Jsem rád, že jsem našel kvalitní české fórum, kde se mohu zeptat a nemít starosti s lokální specifičností nebo jazykovou bariérou. Ale slibuju, že nejdřív prohledám, než se zeptám. ;-)
altoz
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od altoz »

Ahoj,

ačkoli jsem se tady na AF zaregistroval už před časem, teprve teď jsem objevil tohle vlákno. Takže na úvod něco o sobě:

Jmenuju se Zdeněk a můj první kontakt s astronomií spadá k základní škole, kdy jsem byl členem astronomického kroužku. Pak jsem si dal od astronomie na řadu let pauzu a na noční oblohu kouknul jenom sporadicky. Před pár lety jsem si však pořídil Newton 150/750 a po chvíli prohlížení oblohy přes dalekohled začal přemýšlet o astrofotografii. Bohatým zdrojem informací a inspirace pro mě bylo AF i stránky řady jeho členů. Cca druhým rokem se snažím využít každou jasnou a pokud možno bezměsíčnou noc a vyrazit s dalekohledem do terénu nasbírat fotky a především zkušenosti.

Co se týče mé lokality, bydlím kousek za Prahou - Černým Mostem, což je místo pro astronomii vyloženě bídné, takže mi nezbývá než podnikat výjezdy za tmou. Vlastním auto, takže rád někoho přiberu, pokud bude mít cestu na východ od Prahy. Momentálně jsem si oblíbil pozorovací místo v Konojedech nedaleko Kostelce n.Č.L., o kterém tady psal Cztwerec. Nicméně rád se připojím k nějaké astroakci v blízkých končinách.
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ZWO ASI 1600 MM-C, Canon EOS600Dmod., Lacerta MGEN, triedr Helios 7x50
Okus alias Tomáš

Nováčci se představují

Příspěvek od Okus alias Tomáš »

Ahojte, AF si již nějakou dobu pročítám. Rozhodl jsem se tedy pro registraci. Jmenuji se Tomáš Juřica je mi 26 let.Vše kolem vesmíru a  Astronomie mě chytlo již v dětství. Ve svých 10-ti letech jsem okem pozoroval a znal všechny letní souhvězdí. Pak jsem pozorovat přestal.Chytlo mě to zase až o letošní dovolené, ale již s triedrem. Teďkom každou jasnější noc vycházím k nám na pole a opakuji si souhvězdí. Těším se až se do této problematiky ponořím hlouběji, moc děkuji za toto fórum, kde je spousta informací. Jasné noci přeje Tom ;)
Celestron 70/400, Triedr 12x40 Tento, Fomei 12x32
JamesPRG

Nováčci se představují

Příspěvek od JamesPRG »

Ahoj ,

jmenuju se Jakub, je mi lehce přes třicet let. Jsem z Prahy , ale o víkendech a dovolených pozoruju z venkovského sídla v Českém středohoří.

Začínal jsem asi před 17 lety, když jsem dostal dalekohled Meopta AD800. S tím jsem často pozoroval Měsíc, Jupiter, a také jsem si promítal Slunce přes hranol, který byl součástí příslušenství. V těch dobách jsem také navštívil několikadenní akci na hvězdárně v Rokycanech, jejíž součástí bylo pozorování Perseid . Na tuto akci dodnes velmi rád vzpomínám .
Před asi pěti lety jsem si pořídil Meade ETX 70 , maličký refraktor s naváděnou montáží , jakožto správnému "ajťákovi" a hračičkovi se mi moc líbil systém navádění. Letos na jaře a v létě jsem s ním hodně pozoroval, ale nějak jsem se nemohl spokojit s malým průměrem, pozorované objekty se daly víc tušit než vidět . Začal jsem tedy uvažovat o pořízení něcěho většího , prostudoval jsem snad celé toto fórum ( díky za něj ! ) , a vybral nový pozorovací nástroj .
Z vytipovaných dalekohledů jsem si vybral Meade LightBridge 10", 254/1270 Dobson s rozebíratelným příhradovým tubusem, který byl na hranici mých transportovacích i finančních možností. Před prvním pozorováním jsem byl strašně zvědavý , co všechno uvidím , a musím říci, že jsem velmi spokojen . Zezačátku mi dělalo trochu problémy vyhledávání objektů na obloze, ale chce to prostě praxi, a teď už mi to nečiní problém, obzvlášť s Karkoschkovým atlasem . Při hledání na obloze se mi velmi osvědčil red-dot hledáček. Těším se na každé další pozorování , vždycky si dopředu studuju na hvězdných mapách , co budu pozorovat .

Moc děkuju lidem na tomto fóru za cenné rady a informace , které mi už mnohokrát pomohly. ;)
Meade Light Bridge 10" - Dobson 254/1270,  Meopta AD800 .  Okuláry:  Meade UWA 4,7mm + 6,7mm ,   SWA 28mm + 16mm,  Plossl 9mm
Mertyx

Nováčci se představují

Příspěvek od Mertyx »

Ahoj jmenuji se Martin je mi 13 let a jsem z Brna městská část Bohunice.Toto fórum jsem objevil asi před rokem a občas se do něj kouk.Astronomie mě chytla už v 8 letech ale to jsem jen sledoval dokumenty a fotky.Letos jsem se díval na měsíc´´triedem´´ který jsem dostal od dědy.Zdřejmě z bauhausu.Těď šetřím na dobsona 8´´ ale nemůžu se rozhodnout jestli so ho mám koupit hned ale 6´´ nebo ještě půl roku šetřit a mít 8´´.Jsem zoufalí a nedočkaví.Jinak jsem objevil docela dobrý web http://hvezdnamapa.ic.cz/.
Jinak přeju příjemné pozorování!!! ;)
Triedr asi 7x50 (No rákosníci na něj napsali 99990x99990:-D)
Malokuk(refra 80/400)
SW Planetary 5mm
Lukina

Nováčci se představují

Příspěvek od Lukina »

To Mertyx: Značka palce je jako uvozovka. Takze zmackni SHIFT a s nim soucasne ů. Jinak spis setri na ten 8", protoze pak budes chtit jit stejne dal  ;) S 8" si uzijes vic zabavy a Vanoce nejsou zase tak daleko. Diky take za zajimavy link.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Karell
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od Karell »

Ahoj Martine, vítej na fóru, rozhodně větší průměr je lepší, ten 8" má náš kamarád z Jičína a je fantastické, co v něm je už vidět....A možná blbý, ale nápad. V rodině bys někoho nenašel ( třeba i v širší rodině ), kdo by ti chybějící 2 tisíce půjčil a ty mu je do toho půl roku vrátil?
Odpovědět