Můžeš hodit svůj dotaz do amerického fóra nebo si to tam pročíst a najít co potřebuješ..Přeci jen, víc hlav víc ví..
Přeci jen, máš našlápnuto na drahý hardvér, tak potřeba pořádně promyslet co s čím a za kolik..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
A ze som tak drzi. Co by si mi poradil k CPC 800 vke.Samozrejme z okularov Tele Vue? Berem to doteraz ako vizualne pozorovanie. Ten Barlow je mi asi nanic ked mi odporucas Powermate 2x. Rad berem kazdu radu od odbornika. Na financiach nezalezi. Ide mi o kvalitu a spokojnost. Dik za pomoc.
Muj tip by byl tento: 41mm Panoptic, 26mm Nagler T5, 17mm Nagler T4, barlow 2x si nech, bude se ti hodit. Tyto okulary pozdeji vyuzijes i ve velkem dalekohledu.
Vazeni Páni.
Poprosim o radu. Tyka sa to Ethosu 10mm a CPC 800-vky.Mrkol som na stranku Skies unlimited kde sa nachadza tabulka pre pouzitie a zvecsenia okularov. V mojom pripade mi ukazuje vystupnu pupilu pre pouzitie na CPC-ko 1mm a upozornuje ma to ze....(som asi v prdeli). Poprosim o radu ci v pripade tejto 1mm pupily by nastal problem. Zdenek mi radil vystupnu pupilu 2,5 mm. Niekde som cital ze nad 40 rokov clovek ma uz ine to vydenie a ide to s nim uz "dole kopcom" :'(. Ale stale sa nam pacia mlade "žabky" ;D!!!
směrem dolů (tedy menší výstupní pupila) není problém. 10mm okulár dá s 8" CPC zv. 200x. To použiješ na planety, Měsíc, drobné deep-sky objekty.
Problém s věkem je opačným směrem, k menším zvětšením. Zornička se i po tmě neroztáhne tolik, jako u mladého člověka, což tě omezuje na malém zvětšení. Třeba výstuoní pupila 6mm je ti nanic, když zornička se ti roztáhne třeba jen na 4.5mm. Sice vidíš, ale jakoby přes dalekohled menšího průměru. Část svazku z okraje zrcadla se zarazí o zorničku a do oka neprojde.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Vazení Páni.
Cital som na interfernete ze koncom tohoto roka (2009) sa objavi na trhu Ethos 21mm. Rad by som od Vas dostal info ci je vhodny na SCT cka. Konkretne na CPC 800 a MEADE LX 200.
V případě pořízení si novinky, Ethosu 21 bych volil na tvém místě tato komba:
1) Ethos 21
Ethos 13
Powermate 2x
nebo
2) Ethos 21
Ethos 13
Ethos 10
/Předpokládám, že oba dalekohledy mají 2'' výtah../
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Dakujem Stando za odpoved. Priklanam sa k variante č.2 a "vrhol" by som k tomu este Pentax XW 30 mm a 40 mm. Ak Tele Vue vyrobi 30 mm Ethos tak Ti ten Pentax poslem (zadara ).
O.K.
Jen mám technickou poznámku nakonec. Ten Pentax 30 a Ethos 21 ti dají stejné skutečné zorné pole, takže ten Pentax 30 je nejspíš zbytečný. Ten 40 mm Pentax by měl být O.K.
P.S. Jestli ti ale na kačkách nezáleží, tak kup tři ''E-čka" a dvě "P-čka" a máš to nafurt a univerzální ohniska 10, 13, 21, 30 a 40 mm v podstatě na jakýkoliv dalekohled s dvoupalcovým výtahem..
Mimochodem včera při skvělém seeingu jsem se opět utvrdil v tom, že Ethos je v podstatě a beze zbytku i planetární okulár, protože kreslí skvěle a nemám, co bych mu vytknul..
Ta varianta s 2'' powermate sebou přináší jistá úskalí, a sice to, že se to hodí k větším dalekohledům..Přeci jen, je to už pořádný kus hardwéru a nějaký malý kukr třebas s dvoupalcovým výtahem by to asi převrátilo..
P.S. Vlevo 25 setový plossl..Jinak ta redukce se tam nedává, ale je to jedna z možností, jak nandat 1,25'' filtr a nepoškrábat optiku v Powermate..
Vcera som hral vo Vysokych Tatrach s dalsou mojou kapelou a poviem Ti Stando pravdu ze lutujem ze som si nezobral moj Sky Master 16x70. No proste fantazia! Tomu sa hovori amaterizmus. Dik za podane informacie. Teraz idem pracovat na hladani protizavazi na CPC a MEADE. Predsa len 2"-čaky su riadne giganty.
Objavil som stranku kde je protizavazie no z hrozou zistujem ze "asi" budem musiet urobit "zasah" do teleskopu. Prikladam
Counterweight Set - Celestron CPC-800 - Complete Kit.
Ak je mozne poprosim Ta Stando o radu-"vrtat ci nevrtat".
P.S.Ohledně možností a způsobu dovyvážení by ti měli poradit majitelé SCT teleskopů..
Za sebe můžu říct akorát to, že aniž bych byl znalý tohoto konkrétního "problému" se oplatí dvakrát měřit a potom řezat..Neboli nejdřív vyzkoušej, jak se sestava bude chovat při osazení těžším okulárem. Možná, že nebude říkat nic a neřeš. Jestli to bude chtít něco, tak pak zkoušej nedestruktivní úpravy a teprve po nabytí jistoty, můžeš vrtat..
Mimochodem osobně jsem to řešil na svém dalekohledu sundavatelným popruhem na suchý zip ve kterém mám olůvka..
P.S. Už asi moc teoretizuješ a málo experimentuješ/praktikuješ...
/Radši nevrtat../
Baader lišty pro upevnění příslušenství nebo protizávaží by měly jít přišroubovat na tubus bez nějakých zásadních úprav.
Jinak pokud uvažuješ o okuláru pro malé zvětšení, tak vyzkoušej i Vixen LVW 42 mm 72°. Je také velmi kvalitní a téměř o polovinu levnější než ten Pentax - já jej mám a jsem s ním navýsost spokojen.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis