Aktuální zákryty

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Aktuální zákryty

Příspěvek od MilAN »

No, není to o nic lepší. Nalezl mi tam mrak, takže jsem  musel na poslední chvíli měnit expoziční dobu, abych tam alespoň něco měl ( na monitoru ale už nebylo vidět nic, jen to šlo ze snímku vytáhnout). Ale v intervalu +/- 45s kolem předpovědi  zákryt nenastal ( pokud nebyl kratší než 1s - na některých snímcích si nejsem jistý,) a potom už byly totál mraky. Jediné co mám, jsou snímky pohybující se planetky poslední hodinu před zákrytem, jak se blíží ke hvězdě. Ale tam je to 1,8 s expozicí.  Zítra dodám.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ladis
Věk: 46

Aktuální zákryty

Příspěvek od ladis »

Měl bych to mít na videu, na téměř vteřinu přesně hvězda zmizela a po cca 5s se objevila. V příštích dnech to musím zanalyzovat a vytáhnout časy úkazu z beeperu...

Měl jsem z prdele kliku, neboť se hodinu a pul předem vyjasnilo a 25 minut po úkazu zatáhlo úplně. Nakonec jsem zaparkoval u turnovské hvězdárny na prašném parkovišti a odtud vše natočil. Z Jičína jsem jel prostě směrem, kde byla velká díra v oblačnosti na Turnov s dobrým výhledem mezi oblačností na Z.

Hodně mi pomohly satelitní snímky a modely poláků a Aladina. A štěstí k tomu samozřejmě. Mrzí mě, že jste měli štěstí menší, ale aspoň Milan to částečně má!

Já jdu spát a zítra se pustím do zkoumání softu pro analýzu...

P.S. teď na to koukám a zrovna ve chvíli 4s před zákrytem mi zahrabal disk netbooku a brutálně se zpomalil frame rate, takže přesnost začátku bude nižší Ale hvězda mi zmizela cca půl sekundy po obnovení frame rate, tak snad to nějak vyjde. Konec už bude přesný. Jinak Atom CPU nestíhal kompresi na gain middle a barevné artefakty v obraze ho zaměstnaly tak, že frame rate klesal hodně pod 25fps (a ještě k tomu jsem musel dát integraci 2x, aby hvězda byla pořádně vidět). Příště nahrávám na video...

Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
ladis

Aktuální zákryty

Příspěvek od ladis »

Zákryt hvězdy TYC 0835-00181-1 planetkou Concordia dne 23.5.2015 v 21:16:14.861s UTC, GPS 50.5794106N, 15.1631956E, dalekohled 200/1200 na HEQ-5 + CCTV s integrací 2x + GAIN middle, nahrávání přes grabber na netbook + beeper

1. Jasová křivka úkazu s označením začátku zákrytu:

čas: 21:16:14.861 UTC +- 100ms
pozn. modrá křivka je měřená hvězda, zelená a žlutá jsou guidovací pomocné

2. Jasová křivka úkazu s označením konce zákrytu:

čas: 21:16:19.245 UTC +- 100ms
pozn. modrá křivka je měřená hvězda, zelená a žlutá jsou guidovací pomocné

doba úkazu = 4.384s  +-100ms

3. Označení průběhu zákrytu (okno)_

pozn. vodorovná křivka těsně před úkazem je stav, kdy začal harddisk netbooku pracovat a došlo k výpadku frame rate. Naštěstí těsně před začátkem zákrytu tam vlezly ještě snímky s hvězdou, takže lze stále přesně označit začátek. Konec je přesně změřen.

4. Snímek z družice MSG s označením místa měření:

pozn. jel jsem z Jičína do Turnova, kde bylo jasno a těsně po úkazu se zcela zatáhlo. Zastavil jsem, s ohledem na Z obzor, u hvězdárny na parkovišti. Hrana oblačnosti byla přímo nad mojí hlavou v zenitu a lehce ustupovala k V.

5. video:
http://astro.ladislavcervinka.cz/video/ ... ighavi.avi

pozn. audio má preload 1370ms, tudíž oproti videu je posunuto zpět o 1370ms. Kvůli přetížení Atom CPU na netbooku (ovládal EQMOD + nahrávání) jsou ve video streamu dropy i snížená frame rate. Zmenšená frame rate je též dána 2x integrací na kameře kvůli zachycení hvězdy.

Závěr: měření proběhlo úspěšně i přes menší technické problémy. Příště rozhodně nahrávám na videorekordér na kazetu...
Obrázek
Ladislav Červinka
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Aktuální zákryty

Příspěvek od Cztwerec »

Parádní report a taky štěstí, jestli by to spíš nechtělo pořádné ssd bez kompromisu. :)
Lectorem iustus...
MilAN

Aktuální zákryty

Příspěvek od MilAN »

Pěkný výsledek. Jsem rád, že se alespoň někomu podařilo v těch podmínkách. Gratulace !!
Mně se také nakonec zadařilo - probral jsem všechny snímky a mohu konstatovat, že  u mě  k zákrytu nedošlo.Byl jsem už  tedy severně od stopy.
Alespoň z  vyhledávacích a centrovacích snímků daleko před zákrytem jsem stvořil malý gif - dosah 1,8s snímků je cca 15 mag. Ta technika i expozice na tohle nebyly určeny, jen mi je líto  to úplně vyhodit.

to ladis:  čím jsi měl zajištěn přesný čas ?
ladis

Aktuální zákryty

Příspěvek od ladis »

Děkuju Milane, též gratuluju k pozorování a parádnímu videu! To je neuvěřitelné, jak tam je krásně planetka vidět! Když si uvědomíme, že ta tečka má přes 90km a co to má za energii...  8-)

Prozatím používám "beeper" - android aplikaci jako jedinou doporučenou funkční k tomuto účelu: "Time the sat" http://rascto.ca/content/asteroidal-occultations

Stiskem tlačítka se zaznamenají časy do databáze v apliakci a též nahrávám zvuk na NTB s obrazem z CCTV a pak ve VirtualDub odečítám ze zvukové stopy časy:
http://astro.ladislavcervinka.cz/pics/virtualdub.png
Obrázek
Ladislav Červinka
FunTomas

Aktuální zákryty

Příspěvek od FunTomas »

Gratulujem páni. S Ivanom sme včerajšie počasie vyhlásili za beznádejné a nepozorovali sme nič.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
ivanmsk

Aktuální zákryty

Příspěvek od ivanmsk »

Ako pisal Tomas, "odtrubili" sme pozorovaciu pohotovost vecer okolo deviatej.
to Ladis: gratulujem k uspesnemu pozorovaniu!
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
ladis

Aktuální zákryty

Příspěvek od ladis »

Díky pánové.

Čistě náhodou, nevíte o nějakém levnějším vkladači radiového / GPS času do kompozitního videa, než je drahý TIM-10?
Obrázek
Ladislav Červinka
MilAN

Aktuální zákryty

Příspěvek od MilAN »

ladis

Aktuální zákryty

Příspěvek od ladis »

Děkuju Milane!
Obrázek
Ladislav Červinka
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Aktuální zákryty

Příspěvek od KpS »

CCTV kamera a vkládání času do videa je pro pozorovatele zákrytů standard. Nabízí se však další i když ne tak komfortní možnost vhodná přinejmenším k otestování.

Systémový čas lze i na mobilním PC poměrně snadno udržovat s přesností lepší než 10ms a to dokonce přes wifi, kterou mi poskytne mobil a jeho hotspot (odzkoušeno). Využít přesnost systémového času v aplikacích je jiná věc. Dříve měly windows problém s defaultním časovým rozlišením 64Hz (15,6ms). Nyní existuje možnost nastavit si rozlišení vyšší (např. 1ms) po dobu, kterou potřebuji.

Při snímání ve FireCapture do jednotlivých snímků má každý .fit hlavičku, kde je i čas s rozlišením 1ms. Totéž platí i při snímání videa ve formátu .ser, které lze, je-li potřeba, rozložit na jednotlivé snímky programem PIPP. Čas není zachycen graficky na snímku, ale k dispozici je.
Karel
MilAN

Aktuální zákryty

Příspěvek od MilAN »

Systémový čas lze i na mobilním PC poměrně snadno udržovat s přesností lepší než 10ms a to dokonce přes wifi, kterou mi poskytne mobil a jeho hotspot (odzkoušeno).Karle, mohl bys vytvořit návod, jak tohle provést, aby ve Fire Capture byl potom čas v hlavičce FIT s přesností dejme tomu na těch 10ms ? Myslím, že by to mohlo zajímat více lidí.
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Aktuální zákryty

Příspěvek od KpS »

Pokusím se napsat něco krátkého o časové synchronizaci PC. Tady by při dobrém signálu problém být neměl. Je otázkou, jaký čas je zapisován do FIT hlavičky, protože 33ms (30fps) je dlouhá doba. V každém případě by bylo nutné vše otestovat, nejlépe 'side by side' se standardní výbavou měřením časů rozsvícení a zhášení téže vzdálenější ledky.
Karel
ladis

Aktuální zákryty

Příspěvek od ladis »

Pokusil jsem se dnes o změření zákrytu hvězdy TYC 5269-633-1 planetkou Mannucci. Jasnost hvězdy 11.5mag, pokles o 3.8mag, součtová jasnost 11.5mag, čas úkazu pro mojí polohu v Mladé Boleslavi 02:52:20UTC, maximální možná délka 5.4s.
Níže je patrné, že centrální linie měla vést daleko od Mladé Boleslavi (163km).  Přes šířku pásu 46km ovšem šířka chyby byla předpovězena na 194km! To byl důvod, proč jsem to vůbec zkusil.

Kvůli LP znečištěné obloze v MB a cirrům, které se přeháněli oblohou, jsem byl nuce použít integraci 4x (rozlišení 80ms resp 160ms u složených půlsnímků), kdy měřená hvězda byla vidět pouze slabě, ale byla. Guidovací o mag 9.62, srovnávací též kolem 11.5mag.

Stav mraků v době měření:

Níže měřená hvězda:

Screenshot z videa (pozn. vytažené křivky):

Výsledná jasová křivka z programu Tangra (sledovaná hvězda modrá křivka, guidovací žlutá a zbylé srovnávací):

Ačkoliv úkaz u mě neměl s vysokou pravděpodobností nastat a též jas sledované hvězdy byl nízký, zaujaly mě dva poklesy jasu sledované hvězdy (modrá barva) v časech 02:52:33.733 až 02:52:37.773 (větší pokles jasu) a 02:53:05.653 až 02:53:11.173 UTC (menší pokles):

Normálně bych to přičetl cirrům či jiným podmínkám, ale srovnávací i guidovací hvězda nevykazují stejný pokles, což je minimálně zajímavé. Poukazovalo by to na možnost změření minimálně části zákrytu se zpožděním cca 13s, což odpovídá zhruba předpovězené chybě v čase +-12s a též doba trvání prvního, silnějšího poklesu jasu je u mě u 4s, což též koreluje s maximální předpovězenou dobou úkazu 5.4s. Znamená to snad, že jsem mohl zachytit skutečně okrajové partie planetky/binární systém? Já myslím, že asi ne, ale nechci zahodit data a též nejsem sto říci, zda u mě byl úkaz negativní či pozitivní.

Mohl byste mi někdo zkušený pomoci s analýzou prosím?

Děkuji.

originální video (cca 21MB):
http://astro.ladislavcervinka.cz/video/zakryt3.avi

extrémně vytáhnuté křivky originálního videa (165MB!!):
http://astro.ladislavcervinka.cz/video/zakryt2.avi

pozn. měřená hvězda je levá část blízké dvojičky od středu obrazovky mírně doleva dolů.

Obrázek
Ladislav Červinka
Odpovědět