ChatGPT

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
seestar

Re: ChatGPT

Příspěvek od seestar »

AI je obecně postavená tak, aby v klientovi vzbuzovala pocit, že ví všechno, ale !
Dva dny bojuju s připojením některých zařízení do PINS a vzal jsem si na pomoc AI. Z počátku to vypadalo slibně, ale pak jsem viděl, že ta mašinka vůbec netuší, co dělá. Statistika bludů je tak 80-90%. Vůbec nemá schopnost analytického myšlení. Klidně zkouší jednu věc 10x v očekávání, že výsledek bude jiný. Jediná šance, jak dosáhnout použitelného výsledku, je přesně definovat jednotlivé dílčí kroky, a to co nejmenší, aby neměla prostor pro halucinace. Všechny kritické podmínky neustále opakovat, protože po pár krocích ztratí souvislosti a produkuje odpad. Nevím, jak fungují ty placené, ale Google a Copilot jsou v podstatě k ničemu. Jsou to generátory frází. Jedna věc je mít v palici včechny poznatky světa, ale druhá je mít schopnost je použít. Vynikající jsou ale na transkribce. Potřeboval jsem Python program překlopit do ESP32 s wifi komunikací a to zvládla na druhý pokus naprosto brilantně. Když nemusí "přemýšlet", je skvělá, ale jinak je to jen velká encyklopedie bez vlastní invence.
peto

Příspěvek od peto »

Základom je - vedieť sa správne spýtať...
midars
Věk: 71
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midars »

Zadal jsem Gemini, ChatGPT i Claude ať mi udělají analýzu protiinflačních dluhopisů ČR a ať mi spočítají kolik budu mít na konci, když vložím 100000, inflace bude 2%, jen ve 2.roce 9% a nevyberu předčasně - nezvládl to ani jeden. Všichni např. přehlédli prémii v posledním roce :( .
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
seestar

Příspěvek od seestar »

peto píše: 24. 05. 2026, 13:49 Základom je - vedieť sa správne spýtať... Obrázek
Většina problémů není prostá otázka. Aby ses mohl správně zeptat, musíš problematiku znát natolik dobře, že se pak bez AI obejdeš. Úroveň inteligence AI lze posuzovat právě na tom, jak moc obecnou otázku dokáže správně analyzovat a najít na ní správnou odpověď. Ona obvykle nežádá doplňující informace a vaří z toho, co dostane v prvním kole a to je její hlavní slabina.
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

Ja tomu hovorím syndróm študenta na maturite. Bude obkecávať okolo aj keď si pamätá dve vety.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
peto

Příspěvek od peto »

seestar píše: 24. 05. 2026, 14:57
peto píše: 24. 05. 2026, 13:49 Základom je - vedieť sa správne spýtať... Obrázek
Většina problémů není prostá otázka. Aby ses mohl správně zeptat, musíš problematiku znát natolik dobře, že se pak bez AI obejdeš. Úroveň inteligence AI lze posuzovat právě na tom, jak moc obecnou otázku dokáže správně analyzovat a najít na ní správnou odpověď. Ona obvykle nežádá doplňující informace a vaří z toho, co dostane v prvním kole a to je její hlavní slabina.
No, ked chcem riesit vacsi problem, tak je naine si mysliet ze dostanem riesenie od AI jednoduchou otazkou.. To predsa neplati ani u ludi - odbornikoch. Aj konzultacia s odbornikom v oblasti sa nevybavi jednoduchou otazkou na ktoru dostanes komplexnu odpoved. Treba k problemu pristupovat komplexne... Stale sa vacsina ludi pozera na AI naivne - ako zo sci-fi filmu... :-D... Ale ako som tu uz raz pisal - je to nastroj, s ktorym treba vediet pracovat...

pre inspiraciu: https://www.youtube.com/watch?v=eUKRxFxIcPs&t=17s
peto

Příspěvek od peto »

seestar píše: Většina problémů není prostá otázka. Aby ses mohl správně zeptat, musíš problematiku znát natolik dobře, že se pak bez AI obejdeš.
...a preto investori leju tazke miliardy do jej vyvoja... :-D
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

řekl bych, že placená verze chatgpt je nesrovnatelná s tou free. Nevím jak teď, ale před půl rokem byl rozdíl obrovský, hlavně na věci co se týkají analýzy, algoritmů, kódování C, Python, JS. Nechal jsem si opravit pár svých projektů (elektronika + firmware) a koukal jsem, na kolik věcí člověk při analýze zapomene. Ten stávající kód je významně lepší a bezpečnější než ten můj původní.
Jednoduuší fyzikální/geometrické věci tomu jdou také velmi slušně. Komplexnejší zadání je ale nutné řešit po krocích, rozebrat na základní úlohy, jejich vazby, a pak postupovat po krocích, a ověřovat pravdivost, funkcionalitu.

Představa že tomu zadáš komplexnější zadání a celé to udělá samo, je sci-fi. Ale pokud je člověk znalý oboru, který řeší, je zrychlení realizace obrovské. Bez té znalosti konkrétního řešeného oboru to bohužel nejde. Jakmile vývoj neusměrňuješ správným směrem, vznikají nesmysly.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
seestar

Příspěvek od seestar »

Dám konkrétní příklad.
Dotaz: Jaký je průměr výstupního otvoru bafle u Meade 14" ?
Odpověď: Je stejná jako u Meade 12", tedy 54 mm.
Jdu to raději ven přeměřit, abych měl jistotu. Jasně že je jiná. M14 má průměr 74 mm. Takových bludů vypotí 90%. Prostě plácne první věc, co někde v makovici najde. V parlametu by byla jak doma. Vůbec jí nevadí, že si protiřečí, v jednom výroku se klidně popře a ani nemrkne. Sypu si popel na hlavu a promiň, nechal jsem se unést, to jsou její nejčastější fráze, když jí dokážu, že plácá kraviny. Optimalizovat program, to umí. Umí spoustu věcí, jen se po ni nesmí chtít, aby skutečně přemýšlela. To neumí.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

midars píše: 24. 05. 2026, 14:33 Zadal jsem Gemini, ChatGPT i Claude ať mi udělají analýzu protiinflačních dluhopisů ČR a ať mi spočítají kolik budu mít na konci, když vložím 100000, inflace bude 2%, jen ve 2.roce 9% a nevyberu předčasně - nezvládl to ani jeden. Všichni např. přehlédli prémii v posledním roce :( .
Když něco řeším s AI, musím tomu alespoň v základech rozumnět, abych položil dotaz správně. To že AI neudělá chybu, není pravda, ke správnému výsledku často dojdu přes více iterací. Položil jsem ten tvůj dotaz AI a tady je výsledek: https://claude.ai/share/1caf48b3-7907-4 ... 19eb67ef3b

Každopádně já to u produktivního člověka vidím jako vyhozené peníze, protože vydělat za 5 let 21 tis. je opravdu hodně málo. Ale chápu, je to dobré pro lidi s finanční negramotností a lepší než nechat v bance, nebo aby jim to ukradl podvodník.
ladin

Příspěvek od ladin »

Složitější dotazy pro AI nechávám generovat AI ...
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

seestar: Ty přistupuješ k AI jako sedlák ze 16. století, který chce orat traktorem. Už několikrát jsi si tu mohl přečíst, že aby jsi z AI dostal kvalitní výstupy, musíš vložit kvalitní vstupy. A to zatím neumíš a ze svého nedostatku viníš AI.
A co se týče matematiky, tak tam je to zatím pro AI hodně velký oříšek. A obávám se, že ještě nějakou dobu bude. To je totiž jiná disciplína, než skládat dohromady tokeny.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
hades

Příspěvek od hades »

ladin píše: 24. 05. 2026, 16:59 Složitější dotazy pro AI nechávám generovat AI ...
Ano, to je jeden z těch možných postupů, jak to dělat "lépe". Říká se tomu meta-prompting a vřele doporučuji každému si toto téma nastudovat.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
seestar

Příspěvek od seestar »

hades píše: 24. 05. 2026, 20:55 seestar: Ty přistupuješ k AI jako sedlák ze 16. století, který chce orat traktorem. Už několikrát jsi si tu mohl přečíst, že aby jsi z AI dostal kvalitní výstupy, musíš vložit kvalitní vstupy. A to zatím neumíš a ze svého nedostatku viníš AI.
A co se týče matematiky, tak tam je to zatím pro AI hodně velký oříšek. A obávám se, že ještě nějakou dobu bude. To je totiž jiná disciplína, než skládat dohromady tokeny.
Když někdo něco prezentuje jako umělou inteligenci, tak by to nějakou inteligenci asi mít mělo. Inteligentní systém, dokáže zvládat základní operace jako analýzu, syntézu , dedukci a indukci, pak je schopen reagovat inteligentně. Současná AI , alespoň ta free, neumí skoro nic. Je to jen velká databanka, ze které si tu správnou odpověď musíš vydolovat sám. Pár desítek hodin jsem s ní strávil, tak vím, jaké má meze. Na počátku nic jako kvalitní vstup neexistuje. Můžeš problém přesně formulovat, ale pokud AI ihned reaguje, aniž by požádala o upřesnění, pak je to špatně.
Zadám dotaz: vyber mi vhodné auto. Okamžitě dostanu seznam aut, nikoli dotaz, vedoucí ke specifikaci auta tak, aby výsledek byl smysluplný. Každý člověk na podobnou otázku zareguje tím, že si vyžádá upřesnění, pak hledá odpověď. U AI musím zadat tak specifický dotaz, že jsem si v podstatě to auto vybral sám, takže na to vlasně AI nepotřebuju. Otázka pro AI musí obsahovat tolik klíčových slov. aby podle nich byla AI schopna v těch datech něco smysluplného najít. AI nedokáže vymyslet řešení, umí jen vybrat řešení, které už vymyslel někdo jiný a ona ho má v makovici, takže tazatel jí k tomu řešení musí doslova dotlačit, protože ona sama neudělá ani krok. Má to jednu výhodu v tom, že mě AI donutila naučit se všechno, co jsem původně požadoval po ní.
hades

Příspěvek od hades »

Ale to čemu dnes všichni říkají AI není AI tak jak si ji představují autoři vědecko-fantastických románů. Aktuálně je to jenom LLM (nebo SLM), tedy jazykový model.
A je jenom na tobě jak se k tomu postavíš. Když budou tvá očekávání "špatná", dostaneš i "špatné" výstupy. A jediný, kdo za to může, jsi ty sám. Je to krutá pravda, ale je to tak.
Pokud chceš poradit s nákupem auta, musíš mu to formulovat přibližně takto:

Kód: Vybrat vše

Tvá role je poradce pro nákup automobilu. Poraď mi, pomocí série otázek, které mi budeš klást, s výběrem automobilu.
A to je ten nejjednodušší způsob, který aktuálně zplodím. Mohlo by to být lepší, mnohem lepší, ale já si auto teď nekupuju :)
Kdysi před třemi lety to jedna kolegyně na konferenci definovala velmi trefně: Současná "AI" je jako malé dítě, které má ale obrovské znalosti. Když od něj něco chceš, musíš vědět, jak se na to zeptat. A pokud mu neřekneš, že si nemá vymýšlet, tak si vymýšlet bude.
Astrofotky
Odpovědět