HorseHead Flame Nebula

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
MartinV.

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od MartinV. »

Ahoj

No .... už ti konečně začínají padat ze zrcadlovky lepší snímky. To vyvážení oproti předchozím snímkům je 100 a 1. Neboj se pro příště natáhnout expozici aby byl snímek pořádně proexponovaný. Těch 6min. na ISO800 a ještě s filtrem CLS je opravdu málo. Kam ti zmizelo těch 13exp.? Pak se ještě zaměř na kompozici máš to moc natlačeno v horní polovině snímku. Nic dalšího nemám co bych napsal už z důvodu, že na snímek čučím mizerným monitorem. Jinak je to velmi dobré a těším se až se konečně uvidíme.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
deavi

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od deavi »

Ahoj,
chtěl jsem vyzkoušet kombinaci filtrů Astronomik 13nm a Astronomik OIII a zkombinovat to do jednoho barevné snímku. Bohužel můj záměr zhatila vysoká oblačnost, tak zatím mám jen red kanál, no snad příště to bude lepší.

Větší verze:
http://www.astronom.cz/deavi/B33_Ha_alfa.htm

8x15 minut, 1600 ASA
Images Plus, Photoshop CS3, Zoner 11
Fotografováno přes Astronomik 13 nm
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
MaG
Kontaktovat uživatele:

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od MaG »

No potěš. V té ČB to na mně dýchlo takovou zvláštní atmosférou. Pěkně zpracováno!
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od Roman (Rick) »

Úžastné, strašne sa mi tam páči, ako vyliezla štruktúra hmlovín :o
vlastofka
Kontaktovat uživatele:

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od vlastofka »

To deavi: Moc se mi tvuj snimek libi, uz se tesim na "barevnou" verzi :]

Mam jen jeden dotaz, ty mirne protazeny hvezdy v rozich jsou od staceni pole kolem pointacni hvezdy ?
NWT SW Quattro-250P, SW HelioStar 100 H-alpha
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 294 MM Pro, ZWO ASI 432 MM, ZWO ASI 585 MC, ZWO ASI 174 MM mini
vlastofka
Kontaktovat uživatele:

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od vlastofka »

To MaG: na mne to CB provedeni taky udelalo dojem, mozna to je tim, ze na pohled sledujeme vesmir jen v CB verzi :]
Vzdycky jsem se tesil na paradni fotky Froggyho a Milana pres Ha a ted se nam zdroj rozrostl i o deaviho :]
NWT SW Quattro-250P, SW HelioStar 100 H-alpha
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 294 MM Pro, ZWO ASI 432 MM, ZWO ASI 585 MC, ZWO ASI 174 MM mini
MilAN
Věk: 77

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od MilAN »

to deavi : co čekáš od OIII filtru na koňovi ?
Plamínek, to je jiná, ale kůň tam skoro nebude .Ten je hodně vodíková záležitost
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
deavi

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od deavi »

MilAN napsal: to deavi : co čekáš od OIII filtru na koňovi ?
Plamínek, to je jiná, ale kůň tam skoro nebude .Ten je hodně vodíková záležitost
Co čekám? přeci OIII dostanu Blue kanál, abych z těch dvou filtrů složil RGB verzi. Dělá se to přeci takto s monochromatickými CCD kamerami. Já takovouto kameru sice nemám, ale chtěl jsem to vyzkoušet touto cestou. Jen doufám že to takto půjde :)
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
MilAN
Věk: 77

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od MilAN »

To by ale  v tom koňovi musela ta modrá složka záření OIII být. Proč si myslíš, že není mlhovina vidět v OIII filtru, ale je potřeba použít H-beta filtr?
Žádný postup přeci není univerzální, je potřeba ty postupy aplikovat podle charakteru objektů
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od MaG »

Nebyl by lepší h-alfa + RGB? To se dělá nejčastěji..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
honza.ho

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od honza.ho »

Koukám Davide, že jsi zvolil naprosto totožný čas a stihl jsi i stejný počet snímků jako já ve stejnou noc  ;D.
Jinak bych doporučil pořídit těch snímků ještě tak 3×tolik. Zredukuje se šum a slabší části více vyniknou.

Poté bych cvakl polovičním časem a citlivostí pár hodin RGB (2-3).

Ty protažené hvězdy asi budou obdobou komy ne? Měl jsem stejný problém dříve s ED, zanášel tam tento efekt korektor. Nyní s FSQ mám pole komplet rovné.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od Konihlav »

vlastofka napsal: To MaG: na mne to CB provedeni taky udelalo dojem, mozna to je tim, ze na pohled sledujeme vesmir jen v CB verzi :]
Vzdycky jsem se tesil na paradni fotky Froggyho a Milana pres Ha a ted se nam zdroj rozrostl i o deaviho :]od vcera mam rovnez H-alfa filtr ;-)

p.s.: kdo ma pole maly, ma ho snadno rovny ;-)
deavi

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od deavi »

To Vlastovka:
ty mírně protažené hvězdy jsou nejspíše od šikmého uchycení přítlačného pera v okulárovým výtahu. Mám za sebou 2x prodlužovací extender a ten je přychycený k tomu výtahu. Ten upevňovací šroub tlačí extender na jednu stranu a celá sestava je mírně šikmo.
Anebo je to druhá varianta, kdy rovnač pole Flattener III má povolovací šroubek na otačení kolem svém osy. Když nastavuji objekt, právě tímto otáčením docílím požadovaného natočení objektu. Ten otáčecí mechanizmus je na ložiskách a zdá se mi díky hmotnosti zrcadlovky, že jedna strana je mírně šikmo. Který z těchto dvou problémů mi zpusobuje šikmost hvězd to nevím. Chystám se na nějaké testy až bude Měsíc a celé to dal do kupy.
Ale stáčením pole to nebude, to díky Milanovo návodu, mi jde velmi skvěle a přesně.

To Honza H.
Honzo, jak jsem psal měl jsem v plánu fotit tento objekt celou noc. Bohužel přišla ta spropadená oblačnost a vše zhatila. Vlastně poslední dobu, když fotím doma přes Ha-alfa tak mě to zkazí buď mlha, nebo oblačnost. Jinak o kombinaci RGB + Ha-alfa vím. Já chtěl zkusit kombinaci Ha-alfa + OIII a zelený kanál nahradit kombinací těch dvou.

To all.
díky za zhodnocení tohoto snímku, je pro mě radost, že se to někomu líbí. Hlavně je pro mě potěšení, že jde provozovat fotografování i pár km za přesvícenou Plzní. A k tomu ji mám přímo na jihu  :'(

To Milan
Tvých rad si velmi vážím, jsou velmi objektivní a k věci. Proto bych rád věděl, jak to s těmi filtry je. Založím na to nové vlákno ať tady nezahlcujeme vlákno.
honza.ho

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od honza.ho »

Taky přidám jeden "řez polem". Spíše tedy abych po 2 měsících na něčem ukázal jak FSQ kreslí :).

Jsou to asi 2 hodiny 9×15 minut, 1600 ASA. První snímek mozajky v Orionu focený asi před měsícem, od té doby zataženo. Plánovaný čas na 1 pole je 6 hodin + 3 barva. Tak možná za 2 roky nafotím H-alfu a 3 rok RGB. ;D

edit: náhled editnut v průběhu snímání :)

A takhle vypadá to samé ale exponované časem 6 hodin:

Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
MartinV.

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od MartinV. »

Kresba v okrajích pole refraktoru Takhashi FSQ-85ED (baby) se nezapře. Super! Domníváš se, že 3hod. RGB bude dost na barvu? Nemám s tím zkušenosti. H-alfu taky plánuji. Tak snad po novém roce. Moc dobře znám ten pocit, když chceš ukázat něco nového, podělit se a není co. Viz. mé poslední snímky co jsem fotil měsíc Talem, seskupení planet 50mm objektivema nebo panorama sv. znečištění nad Olomoucí. Fotografování mě moc baví hlavně tedy DSO. Proto jsem chtěl zkusit něco nového. Už aby se nám to počasí konečně umoudřilo. Takovéto dlouhé zimní noci jsou nenahraditelné. Přeji hlavně pevné nervy.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
Odpovědět