Viděl jsem neidentifikovaný úkaz na obloze (UFO)

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Viděl jsem nevysvětlitelný úkaz na obloze (UFO)

Příspěvek od MilAN »

Eryn napsal:

Keby to bola družica na geostacionárnej dráhe, nemala by mať deklináciu 0°?

1/ Jenže já jsem nepsal na geostacionární dráze, ale v okamžiku, kdy je  ve výšce geostacionární dráhy - tedy v okamžiku, kdy je ve výšce cca 36.000km od povrchu Země.
2/ Družice na geostacionární  dráze nemá deklinaci 0°, tu by měla pouze v okamžiku, kdyby byl pozorovatel na rovníku ( U nás to představuje  deklinaci přibližně  -7°30 ( podle zeměpisné šířky )  a méně ( s rostoucím hodinovým úhlem nebo rostoucím jeho doplňkem do 24 h)
3/ Geostacionární drahou se rozumí kruhová dráha se sklonem 0°,
4/ale protože  tento úhel není prakticky u žádných  družic nikdy 0°, měl by se spíše potom používat termín geosynchronní dráha ( = dráha s dobou oběhu rovnou době rotace Země) - a ta může mít libovolný sklon a nemusí být kruhová

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Koukám Milane, že ta deklinace geostacionární dráhy se nápadně podobá tmu, co si o poloze vybavuji a mám zaznamenáno. V takovém případě bych si změny polohy takové družice asi těžko za minutu všiml, i kdyby byla velmi pomalá. Takže kdybychom popustili uzdu fantazii, že se tam třeba pomalu otáčí nějaká družice, nebo že tam nějaká potřebovala zapálit motor, pak by mohla zjasnit, otázkou jen zůstává, zda se v tomto bodě vůči nám nějaké vyskytují a zda je vůbec reálné tak vysoké zjasnění.
Vím jak slabé ony družice jsou a stejně jako kolega jsem chybně neodhadl, že jejich deklinace od nás není nulová, proto jsem možnost spatření satelitu na GEO vyloučil ..

Upřímně, představa, že bych viděl pouhým okem satelit na geostacionární dráze je přinejmenším šílená, o to více se mi jeví blízko realitě, mám-li parafrázovat historii :)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Pokud připustíme stacionární družici, potom by v uvedený den a čas přicházela v úvahu v dané oblasti družice Atlantic Bird 1 = družice 27508 = 2002-040-A společnosti Eutelsat., umístěná v poloze 12,5°W. Pro možnost reflexů by mohlo přispět to, že družice má rozpětí slunečních panelů 19m a je 3- ose stabilizovaná a v době pozorování je zhruba v opozici se Sluncem
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Zdá se mi, že poloha toho Atlantického ptáka je už moc na západ.. asi 3 stupně od polohy, kde jsem to viděl. Určitě to nebylo tak blízko alfy Hya. Nicméně docela by mně to zajímalo, kouknu se po dalších.

Nemohl by to být třeba Express A3 od Eutelsatu? Už nemám čas to ověřit..
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Mám tušení, co jsi zjišťoval, ale ze současných TLE nezjistíč dobře polohu ze dne 10/3. Pošli mi Tvoje pozice RA a DEC, jak umíš nejpřesněji odhadnout.
Pokud se domníváš, že se během Tvého pozorování UFO vůči hvězdám při pohledu do dalekohledu , během 2 minut nepohlo, nebude to stacionární družice.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Snažil jsem se vyjet si TLE z www.space-track.org kde jsem zvolil k 10.3. až 11.3.
Ještě se na to podívám taky.

Ty souřadnice jsem uvedl níže, nejpřesněji to vypadá na RA 9h 50min a DE -6° 50‘ s odchylkou asi do jednoho stupně.

Dvě minuty jsem na to v dalekohledu bohužel asi necivěl, tipuju tak do minuty, pak jsem to šel ověřit k PC protože jsem nečekal, že to hned zmizí.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Právě jsem navštívil Calsky, sekci Geostationary a myslím, že to co tam píšou mně docela potěšilo v souvislosti s naší debatou - zkráceně tam píšou o sezóně, kdy jsou možné vidět záblesky GEO pouhým okem.

Ten Express A3 se podle Calsky měl nacházet 1,6° vpravo v rektascenzi oproti mnou předpokládané pozici. Možná mi tedy pole ujelo více, než jsem odhadl a mohl by to být on!

Podle Guide a TLE k 10.3. je pozice poněkud více doprava. Takhle to vypadá. Podle toho se mi zdá, že jsem si asi popletl trojúhelníky a bohužel asi i to, jak byla vůči těm dvěma hvězdám, zda nahoru či pod nima. Holt tady jsem si myslel, že to bylo naopak.
..i když teď koukám na mapku jejího pohybu a ona letěla v řádu minut zprava doleva. Docela se divím, že bych si tak velké změny polohy nevšiml. Příště musím být vnímavější.

Vlevo moje domnělá pozice, vpravo pozice Express 3A (0:25).

Začínám věřit tomu, že jsem viděl záblesk geostacionární družice.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Mě vyšlo asi tohle: Pokud sedí čas pozorování, tak  pro uvedené RA,DEC souřadnice  platí AZ =210,5°

Pro Expres 3A potom vychází  Az= 212,5°, pro Atlantic Bird 2 je AZ=209,1°
..................
Jo  a ta lambda Sex je asi gama Sex - no , je to taková obrácená poloha, tedy písmenek...  ;D
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Mnou původně předpokládaná pozice má výšku 28°a azimut 211° - důvod proč sem ji tehdy uvedl byl jednoduchý, snažil jsem se najít takovou dvojici hvězd, co mi v RA určitě procházela polem a vešla se k jeho krajům.
Nyní se zdá, že jsem u PC strávil více času, než jsem si tehdy v noci myslel (tedy asi tak 5 minut a ne jen ty necelé dvě. Proto mi mezitím pole uteklo a skutečná pozice klidně mohla být více vpravo. Tu noc jsem zrovna nepoužíval motory na pohon.

Jak se ukazuje, zdá se mi to nyní docela pravděpodobné, byl jsem tu noc poměrně nepozorný, protože pohyb musel být patrný i pouhým okem, poblíž ale nebyla žádná hvězda a v dalekohledu jsem byl nedůsledný.

------------
Jo a to že jsem zaměnil lambdu a gammu jsem později taky psal. Asi to bylo tou únavou.. jak píšeš, jsou to vlastně obráceně skoro stejná písmena  :D

-------------------------------

Tak mi to Milane přeci jen nedalo. Koukl jsem na to a vyšlo mi, že tebou vyhledaný Atlantic Bird 2 se v 0:20 nacházel prakticky přesně v pozici, kde si onu hvězdu vybavuju s odchylkou menší než 1/4 stupně. To by klidně mohlo sedět. Jdu si vyjet jeho tle pro daný den, snad se to zpřesní tak, aby to sedlo. Dík za tip.

-----------------

Tak Calsky to počítá pro daný den v podstatě stejně. Pokud bych si spletl čas a to je docela taky možné, protože první časový údaj mám až po 0:35 a bral jsem to odhadem, tak mám už docela jasno.

Atlantic Bird 2 se nacházel asi 8' od mnou odhadované polohy v 0:20, takže to nelze vyloučit, že to mohl být on. Odpovídá tomu i fakt, že byl blíže gamma Sex, což více odpovídá místu, které si vybavuji (ne tak blízko alfě Hya jako Express A3)..
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

A takto to dopadá, místo UFO tu máme IFO... ;D
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Jacquess
Věk: 38

Příspěvek od Jacquess »

Hlásím prozatím další UFO ;D dneska ráno okolo druhé hodiny ranní nevím přesně.... Jsem při pozorování zahlídnul koutkem oka světelnou stopu - spíše let svítícího bodu.. připomínalo mi to Iridium, ale když jsem se díval na přelety, tak nebylo nic hlášeno. Na Iridium to mělo na můj vkus velkou rychlost a náhle zhasnutí.

Přibližná poloha někde okolo Labutě, letělo to směrem od jihu. Poloha je jenom přibližná viděl jsem periferně a Měsíc okolí osvětloval. Napadlo mi, že by to mohl být i meťas.. ale nevím ... Neviděl jste to taky někdo?
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

V 1:57 nastal v Drakovi (kus za jeho hlavou) záblesk družice Lacrosse 5. Podle předpovědi měl být cca -0,1 mag ale předpověď jasu je prý velice nejistá, mohl tedy být janější. Škoda že si nejsi jist ani polohou ani časem. pro předpověď těchto nejistých záblesků by to mělo větší význam. Nicméně od Labutě to zas tak daleko není, mohlo by to být i tohle.

Jako pozici pozorovatele jsem vybral 13:36E 49:36N, pokud bys byl ještě víc na JZ od této pozice, mohlo to být opravdu jasnější..
Jacquess
Věk: 38

Příspěvek od Jacquess »

MaG napsal: V 1:57 nastal v Drakovi (kus za jeho hlavou) záblesk družice Lacrosse 5. Podle předpovědi měl být cca -0,1 mag ale předpověď jasu je prý velice nejistá, mohl tedy být janější. Škoda že si nejsi jist ani polohou ani časem. pro předpověď těchto nejistých záblesků by to mělo větší význam. Nicméně od Labutě to zas tak daleko není, mohlo by to být i tohle.

Jako pozici pozorovatele jsem vybral 13:36E      49:36N, pokud bys byl ještě víc na JZ od této pozice, mohlo to být opravdu jasnější..
Díky, to by mohlo bejt ono, oblast by odpovídala, jak svítil Měsíc nebylo nic vidět, jasnost bych určil tak na -1 mag s porovnání s Jupiterem. Prolezl jsem ješte jednou  HeavensAbove a pro moje místo ta Lacrosse 5 tam hlášená byla. Ještě jednou dík. Z UFO je IFO  :D
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
milo
Věk: 67

Příspěvek od milo »

Zdravím forum,nevím jestli sem tento příspěvek patří,když tak ho smažu.V únoru jsem si koupil GS600 a vyjel do terénu.Vyfotil jsem ovšem altocumuls lentic.Bylo absolutní bezvětří a jeden z těchto oblaků se ke mě přibližoval tak,že jsem v jednu chvíli dostal až strach.Další zajímavost byla,že jsem si šel nalít čaj,což trvalo cca 1 minutu a mrak byl pryč.Pochopím,že se nasytí,ale za jednu minutu??Má s tím někdo zkušenost?Ale chtěl jsem nastínit něco jiného!Za dva dny se mě přihlásil známý ze sousední vsi,že viděl UFO.Já bych se mu ani nedivil..Foto jako takové,co čekat od  3MPX Ricohe.Ale za shlédnutí to určitě stojí,jako z učebnice!!!Předem se omlouvám,píšu na forum poprvé.Teď zkusím umístit odkaz.
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele/mplihal/
Mont.HEQ6PRO,newton gs600 200/800,Mak 125/1500,can.450d.can.40D mod.sky wather 70/700,domeček 2,5*4.5m.Tady:

http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele/mplihal
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Altocumulus lenticularis se uz jen ze sve podstaty pohybovat nemuze, pokud je jeho vznik vazan na zemsky povrch. Podle tech fotek se pohyboval ten druhy mrak, ktery je ale jineho druhu.
To, ze je na zemi bezvetri neznamena, ze ve vysce nemuze foukat vitr. A v takove vysce muze byt i dost silny. Ono je vlastne i jednou z podminek pro vznik vlnoveho proudeni (a tim i techto mraku) to, ze vitr musi s vyskou silit (a nemenit smer).
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Odpovědět