M33 v Trojúhelníku
M33 v Trojúhelníku
Xlapi, nedavno M31, teraz tato M33 je podla mna ceeeeelkom mimo s farbami. Alebo budem musiet vyhodit obidva novucicke 14-bitove skalibrovane monitory NEC s 98% gamutom...
Nestalo by za to sa pri farebnych upravach predsa len obcas pozriet najma pri takychto notoricky znamych objektoch aj na nejake true color snimky z profi observatorii?
Nestalo by za to sa pri farebnych upravach predsa len obcas pozriet najma pri takychto notoricky znamych objektoch aj na nejake true color snimky z profi observatorii?
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
M33 v Trojúhelníku
Panove,
diky za reakce a uzitecnou kritiku!
Alebo budem musiet vyhodit obidva novucicke 14-bitove skalibrovane monitory NEC s 98% gamutom...
Asi budu brzo potrebovat poridit alespon jeden 14 bitovy zkalibrovany monitor NEC s 98% gamutem ;D.
Jinak klidne odkaz na obrazek, ktery je podle tveho nazoru ten spravny profesionalni true color M33. Jak jsem uz uvedl vyse, tak si myslim, ze tato galaxie je na svoji velikost a jas pomerne problematicky objekt.
Moje orignalni data to tlacila mnohem vice do modro zelene (pricital jsem to LPS filtru) a ja se snazil to trochu pozlutit, ale je mozne, ze jsem to prehnal nebo nedohnal.
Mich1, Karneades:
Add velikost
Obrazek ma presne velikost zorneho pole pouziteho dalekohledu o ohnisku 500mm a snimace QHY9 zmenseneho na webovou prezentacni velikost 1200x800px (orez je pouze drobny shora a zdola na pomer stran 2:3)
Tuto velikost pouzivam pro prevaznou vetsinu svych na webu vystavenych astrosnimku v souladu s puvodnimi pravidly galerii typu astrofotky.cz nebo soutezi AAM. Osobne mam radeji mensi snimek v pixelech, ale s nejvyssi JPEG kvalitou, nez velky snimek s poskozeny prilisnou JPEG kompresi.
Ale mozna jiz doba nazrala k upgrade standartu, rekneme na 1800x1200px. Myslim ze minimalne me posledni prezentovane snimky by to mely unest beze ztraty kvetinky. Jen mne trochu odrazuje vysledna velikost snimku okolo 2MB... (sam obcas brouzdam na iPadu s mobilnim pripojenim a tam boli kazde mega navic)... :-/
diky za reakce a uzitecnou kritiku!
Alebo budem musiet vyhodit obidva novucicke 14-bitove skalibrovane monitory NEC s 98% gamutom...
Asi budu brzo potrebovat poridit alespon jeden 14 bitovy zkalibrovany monitor NEC s 98% gamutem ;D.
Jinak klidne odkaz na obrazek, ktery je podle tveho nazoru ten spravny profesionalni true color M33. Jak jsem uz uvedl vyse, tak si myslim, ze tato galaxie je na svoji velikost a jas pomerne problematicky objekt.
Moje orignalni data to tlacila mnohem vice do modro zelene (pricital jsem to LPS filtru) a ja se snazil to trochu pozlutit, ale je mozne, ze jsem to prehnal nebo nedohnal.
Mich1, Karneades:
Add velikost
Obrazek ma presne velikost zorneho pole pouziteho dalekohledu o ohnisku 500mm a snimace QHY9 zmenseneho na webovou prezentacni velikost 1200x800px (orez je pouze drobny shora a zdola na pomer stran 2:3)
Tuto velikost pouzivam pro prevaznou vetsinu svych na webu vystavenych astrosnimku v souladu s puvodnimi pravidly galerii typu astrofotky.cz nebo soutezi AAM. Osobne mam radeji mensi snimek v pixelech, ale s nejvyssi JPEG kvalitou, nez velky snimek s poskozeny prilisnou JPEG kompresi.
Ale mozna jiz doba nazrala k upgrade standartu, rekneme na 1800x1200px. Myslim ze minimalne me posledni prezentovane snimky by to mely unest beze ztraty kvetinky. Jen mne trochu odrazuje vysledna velikost snimku okolo 2MB... (sam obcas brouzdam na iPadu s mobilnim pripojenim a tam boli kazde mega navic)... :-/
Pavel Vabrousek
M33 v Trojúhelníku
Vabra: myslim ze doba dospela k vyssim rozlisenim nez tech 1200x800, a s kompresi si nedelej hlavu, na astrofotkach se vejdes do maximalni kvality i s vetsim obrazkem, s aam je to trosku horsi. Ono pak pri 1920 na 1200 coz bych dnes povazoval za standart je to uz strasne male, nemluve o tom ze si akorat smazes tezce vydrene detaily. Na mem ohnisku kdyz je dobry seeing uz zmenseni na pulku je hodne na hrane, aby si clovek ty detaily nezrusil. Na kratsim ohnisku to je pak videt jeste mnohem vic, a myslim ze je to celkem skoda.
newton 30 cm, eq6
M33 v Trojúhelníku
..Jinak klidne odkaz na obrazek, ktery je podle tveho nazoru ten spravny profesionalni true color M33. Jak jsem uz uvedl vyse, tak si myslim, ze tato galaxie je na svoji velikost a jas pomerne problematicky objekt...
Myslim, ze Robert Gendler ma tie farby korektne
Inak s tymi velkostami obrazkov treba naozaj nieco urobit. Mne sa na monitoroch QFHD (2560×1440) stracaju kdesi v strede obrazovky ako male znamocky, co naozaj nie je vhodne. Navyse, dnes uz 30% uzivatelov pouziva bud FHD (16:9, 1920×1080) alebo WUXGA (16:10, 1920×1200) monitory a podla juloveho prieskumu ma sirku monitora v pixeloch minimalne 1600 zhruba 50% uzivatelov (zdroj: http://store.steampowered.com/hwsurvey/ ). V praxi to znamena, ze obrazky prezentovane na webe sa "zmensuju"
Myslim, ze Robert Gendler ma tie farby korektne
Inak s tymi velkostami obrazkov treba naozaj nieco urobit. Mne sa na monitoroch QFHD (2560×1440) stracaju kdesi v strede obrazovky ako male znamocky, co naozaj nie je vhodne. Navyse, dnes uz 30% uzivatelov pouziva bud FHD (16:9, 1920×1080) alebo WUXGA (16:10, 1920×1200) monitory a podla juloveho prieskumu ma sirku monitora v pixeloch minimalne 1600 zhruba 50% uzivatelov (zdroj: http://store.steampowered.com/hwsurvey/ ). V praxi to znamena, ze obrazky prezentovane na webe sa "zmensuju"
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
M33 v Trojúhelníku
Aby bolo jasne, o co mi ide, spravil som maly blink:
Z neho vyplyva, ze snimka je naozaj vyborna, co sa tyka rozlisenia a celkovej obrazovej kvality, ma vsak posahane farby. Bola by skoda to neopravit, ked uz su data take skvele...
Z neho vyplyva, ze snimka je naozaj vyborna, co sa tyka rozlisenia a celkovej obrazovej kvality, ma vsak posahane farby. Bola by skoda to neopravit, ked uz su data take skvele...
M33 v Trojúhelníku
Ceres:
Diky za nakopnuti, jeste se na to podivam.
Je evidentni ze jsem to s tim "pozlutovanim" dost prehnal. A mozna kdybych zustal na pul cesty tak jsem byl Gendlerovi blize...
Z animace take krasne vyplivuje ze by bylo zadouci cvaknout si jeste par expozic v Ha . Pokud se nam vyjasni ted za "mesicna" tak bych tomu jednu noc jeste dal...
Diky za nakopnuti, jeste se na to podivam.
Je evidentni ze jsem to s tim "pozlutovanim" dost prehnal. A mozna kdybych zustal na pul cesty tak jsem byl Gendlerovi blize...
Z animace take krasne vyplivuje ze by bylo zadouci cvaknout si jeste par expozic v Ha . Pokud se nam vyjasni ted za "mesicna" tak bych tomu jednu noc jeste dal...
Pavel Vabrousek
M33 v Trojúhelníku
...Z animace take krasne vyplivuje ze by bylo zadouci cvaknout si jeste par expozic v Ha ;) . Pokud se nam vyjasni ted za "mesicna" tak bych tomu jednu noc jeste dal...
jj, to je presne - pri takychto galaxiach ta Ha len pomoze a tie oblaky vytiahne...
jj, to je presne - pri takychto galaxiach ta Ha len pomoze a tie oblaky vytiahne...
M33 v Trojúhelníku
Tak sem si po 2letech opět vyfotil M33, tentokrát s reduktorem a CLS filtrem.více na klik

Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
M33 v Trojúhelníku
S barvami porad zapasim, ale v nedeli jsem pred focenim Ha zkusil jeste par Lightu pres L filtr. Docela mne prekvapilo kolik tam toho vylezlo i na mestske obloze:
Az mam pocit, ze bych to barvama (alespon v mem podani) jen pokazil...
Az mam pocit, ze bych to barvama (alespon v mem podani) jen pokazil...
Pavel Vabrousek
M33 v Trojúhelníku
HEQ-5 EQMOD Skyscan,Vixen GP-2Photoguider- guider port, AD-800,
LX 200 emulator, Skywatcher ED 80 + rovnač 0,85, G1-0300
LX 200 emulator, Skywatcher ED 80 + rovnač 0,85, G1-0300
- pavelseb
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
M33 v Trojúhelníku
Prosím tě mohl by jsi k tomu dopsat takticko-technická data?
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
M33 v Trojúhelníku
Touto cestou sa chcem poďakovať Honzovi Hokle za povzbudivé slová k bojleru na EQ6 a PHD 
Tá moja verzia:
Takže EQ6-ka sa začína spriateliť s 256kou. Už len tie farby... asi som si nezvolil najlepší filter (mám Baader UHC-S).
S chladením foťáku EOS400Dm by som mal tiež niečo spraviť, lebo kvôli tomu šumu prichádzam o farby a špiní mi pozadie >:(
detaily:
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 806541.jpg
Tá moja verzia:
Takže EQ6-ka sa začína spriateliť s 256kou. Už len tie farby... asi som si nezvolil najlepší filter (mám Baader UHC-S).
S chladením foťáku EOS400Dm by som mal tiež niečo spraviť, lebo kvôli tomu šumu prichádzam o farby a špiní mi pozadie >:(
detaily:
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 806541.jpg
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
- Honza Ebr (honza42)
M33 v Trojúhelníku
Předpokládám, že ty barvy někdo kritizovat bude (obzvlášť militantní frakce prosazující názor, že vesmír má nějakou konkrétní barvu), ale podle mě bys je měl ignrovoat - protože právě toto barevné podání je asi nejlepší verze M33, jakou jsem v poslední době od nás viděl. Krásně vyniknou ty vodíkové mlhoviny - s nahoře ukázanou fotkou Roberta Gendlera se to ještě srovnávat nedá, ale je do krok dobrým směrem 
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
M33 v Trojúhelníku
Me se to taky libi, ucite je tam jeste spousta veci na kterych by slo zapracovat, ale mas tam moc pekny rozliseni. 15 minutovy expozice na eq6 s takhle velkym dalekohledem aby to nebylo uplne rozjezdene je velky uspech.
newton 30 cm, eq6
M33 v Trojúhelníku
honza42, mich1: vďaka 
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg