EQ6 PRO SkyScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
alex.sky

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od alex.sky »

Mel bych jeden dotaz na majitele EQ6. Na moji montazi se snazim dopatrat proc mam ujete hvezdy na vetsine fotek, i kdyz PHD funguje.
Ahoj! Neskúšal si manuálne nastaviť PEC - a potom spraviť nejakú fotku? Tam by si zistil, ako sa správa PEC s Tvojou zostavou (zaťaženie, presnosť mechaniky...)

Program PHD nepoznám, ale asi funguje na základe PEC - či nie?
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
Vabra

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Vabra »

PEC s pointaci nema obecne moc spolecneho.

Tvoj problem se tady resil uz vicekrat: pokud je Pointace OK (podle PHD logu/grafu) pak je problem v tom ze pointacni a hlavni dalekohled nejsou dobre zafixovany proti sobe.

Nejcastejsim duvodem byva slaby (nekdy dokonce plastovy) Okularovy vytah pointacniho dalekohledu, pripadne samotne uchyceni pointeru atd...

Zameril bych se sem...
Pavel Vabrousek
Oko1

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Oko1 »

Kluci stále mám problémy se správným ustavením NEQ6. polární ustavení dělám primitivní metodou hodinového úhlu, který mi nabídne ručka, nicméně při alignmentu na hvězdu montáž najede asi o 20 stupňů jinam. Podezřelé mi je, že orientační obrázky v polárním hledáčku jsou při nastavení montáží zadaného hodinévo úhlu o dost posunuté oproti skutečné obloze.

Takže bych chtěl poprosit o ověření, že mi ručka dává správný hodinový úhel.
Datum DNES, poloha třeba 50N 14E, ča místní 20.00.

Podotýkám, že jsem měl dříve HEQ5 SS, se kterou jsem žádný problém s ustavením neměl - tzn není to v tom že bych nevěděl jak EQ6 ustavit.
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
-karneades-

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od -karneades- »

ahoj pilote, musíš si nejdřív sesouhlasit PH s časovou stupnicí montáže, psal o tom Milan Antoš, velmi podrobně, i když ji ale nebudeš mít sesouhlasenou, tak stačí našolíchat polárku do daného hodinového úhlu podle oka a musí to chodit, spleteš se maximalně o pár minut a to nehraje u EQ6 podstatnou roli

jo a to najetí bokem je normální, správně ti to najede až poté, co budeš najíždět z parkovací polohy (samozřejmě po zaparkování na správně ustavené montáži), já si dělal na parkovací poloze malou rysku, abych pro příště věděl-po odaretování os, kde mám montáž fyzicky nastavit

hodinový úhel si zjištíš přesně v tomto jednoduchém SW http://myastroimages.com/Polar_FinderSc ... ason_Dale/
Oko1

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Oko1 »

Díky především za prográmek!!

Sesouhlasení podle návodu Milana jsem udělal hned jak jsem montáž dostal, nicméně ustavení podle hodinového úhlu podle oka jsem dělal už na HEQ5 běžně a bylo to dostačující na moje fotopokusy. (Pro upřesnění - mluvím o údaji CLOCK, ne HA).

Nicméně mám zajímavý poznatek - zkusil jsem srovnat "clock" hodinový úhel nabídnutý ručkou montáže a prográmkem Polarfinder, a jsou to zcela odlišné hodinové úhly. Například pro aktuální čas 21:17 mi dává ručka 08:03 (CLOCK), ale program Polarfinder cca 10:30. Výstup z Polarfinderu (po převrácení obrazu) mi sedí i při porovnání v Stellariu. Takže je problém někde v ručce SS, ale netuším kde. Kontroloval jsem časy, polohu pozorovatele, datum, všechno desetkrát. Včerejší pokus s tříminutovou expozicí nez pointace ukázal, že přestože je polárka v hodinovém úhlu podle ručky, byly hvězdy protažené jak v rektascenzi tak deklinaci.

Ohledně přesnosti najetí - začínám vždycky v parkovací poloze označené ryskami, a u HEQ5 jsem nikdy neměl problém, v 95% mi najela montáž na pointační hvězdu napoprvé tak že byla v širším zorném poli.

(Možná moje nastavování podle hodinového úhlu podle ručky může i za moje potíže s pointací, nevím.)
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
MilAN
Věk: 76

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MilAN »

No, jenže hodinový úhel Polárky  je H.A. !!!!
V ručce nebude problém, soft, je pro všechny montáže stejný, nezávisí na jednotlivé montáži ani na jejím  špatném natavení. :)
Nolová hodnota H.A je poloha, když kroužek pro Polárku je směrem dolů v polárním hledáčku.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Oko1

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Oko1 »

Hodinový úhel je jasný, ale údaj CLOCKúdaj by měl správně určovat polohu kroužku pro Polárku na pomyslném ciferníku při pohledu do polárního hledáčku - tedy pokud nežiju v bludu a dobře rozumím následujícímu textu z návodu na Synscan:

SynScanTM will display the hour angle of Polaris at present time (e.g.19:20), and the clock position (e.g.
08:19), which is the correct orientaion of the smaller circle in the view of polar scope. This information comes in
handy when performing the Polar Alignment.

A u mě se tenhle ručkou nabídnutý CLOCK údaj pekelně liší od reality -pokud podle něj otočím polární osu, tak nesedí ani srovnání s polohou Cassiopei na obloze, ani poloha Polárky podle programu PolarFinder...

Já vím že je někde něco blbě nastavené, ale CO A KDE :-))))
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Konihlav »

Oko1: udaj clock ignoruj zajima te nastavit na HA nulu v momente, kdyz mas krouzek pro Polarku na kruznici presne uplne dole (tj. polarka kulminuje). Pak najedes osou RA podle H.A. to je cele.
Oko1

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Oko1 »

...a tímhle způsobem se dostanu s Polárkou do polohy, kterou mi nutí CLOCK údaj, a která je podle všeho mimo...:-)

Zkusme to trochu jako pro debila, protože to u mě možná zabere nejlíp:-). Jaký je správný hodinový úhel Polárky pro 10.8.2010 ve 23:00 SEČ?
Tulen
Věk: 54

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Tulen »

Původní montáž od Oko1 mám já a najíždí opravdu dobře. Takže Honzo zkus ještě zamířit dalekohled v parkovací poloze přesně na severní pól, pak nebudeš potřebovat hodinové úhly Polárky :-)
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Konihlav »

Oko1: tak jsem vzal svuj prenosny zdroj a zkusil to prave ted na sve HEQ-5tce. Takze zadal jsem vsechny dulezite udaje (GPS lokace u me doma), datum 08/10/2010 (je to mesic/den/rok), time zone +1, daylight savings yes a reklo mi to: Polaris HA 16:38 a Clock 9:40. Tak jsem dal kruznicku pro Polarku uplne dolu v polarnim hledacku (odaretovana RA osa) a nastavil na daytime/latt/long bla bla scale na nulu (ta chromovana blbost co se blbe toci s cisly ve dvou radach a je na montazi vice mene jen pro ozdobu). No a pak kdyz najedu na 16:38 (pozor zmena, pouzivam tu spodni stupnici - heq-5tka ma dve casove stupnice pod sebou). No a kouknu do PH, kde je Polarka a fakt byla mezi 9tou a 10tou hodinou tj. 9:40 bylo realne... takze to funguje. Jak to je u EQ-6 nevim, tu jsem nikdy nemel a neustavoval.
MilAN
Věk: 76

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MilAN »

to Tulen :
Ale to snad ne  :Nekomlikujte tak jednoduchou operaci.  Dej kroužek dolů(nesouvisí to s parkovací polohou !) ,  nastav si stupnici na 0 a popojeď s dalekohledem  na úhel, který Ti říká ručka  = HA. Potom ustav dalekhohled tak, aby Polárka byla v kroužku.  Pak si dej dlekohled do parkovací plohy  a nech ho najet na 1. hvězdu ......

Rozlišuj 2 věci :
1/ ustavení montáže
2 iniciace go-To.

Absolutně spolu nesouvisí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Oko1

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Oko1 »

Díky Konihlave, otevřel jsi mi OKO!:-) No ale jsem opravdu debil, bylo to v nastavení. Snadno se totiž při spuštění přepíše datum 08/10/2010 na 10/08/2010:-) Ach jo, kvůli takový blbosti jsem ztratil včerejší noc.

Jinak - ikdyž to dneska tak nevypadalo podle mých příspěvků - princip polárního ustavení chápu, právě proto jsem byl tak zoufalej proč mi to "nehraje" jak má:-)

No ještě musím zkusit vyřešit přesnost prvního najetí. Ale není to tak kritický jako tahle moje blbost se špatným datem. Kdyby jste včera viděli moje vykulený oči, když se mi čára pohybu Dec osy v PHD grafu poroučela zcela mimo rozsah a pointační hvězda si to štrádovala někam do pryč. A nový ustavení a zase totéž..:-) No dám si příště pozor. DÍKY VŠEM!!!!!!!
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Konihlav »

Oko1: neboj, ja vcera ztratil komplet celou noc (ale udelal jsem si prima vylet na Sumavu a videl jsem hezkou zrzavou lisku hec ;D a v dalce houkala sova), takze ja mam taky nula dat ;-( a to kdybych zustal v Plzni, tak jsem mohl od 1 do rana fotit bez mrako-pauzy...

takze drzim palce a priste uz to bude dobry kdybych to nezkusil s tou ruckou osobne ted znova, tak si na datum taky nevzpomenu, zes to mohl otocit a tak jsem rad, ze tomu tak bylo :-)
MartinZ

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MartinZ »

Asi jsem věčný smolař, ale třebas mi někdo poradíte. Předevčírem jsem s montáží fugnoval celou noc a bez problémů, na konci pozorování jsem ji nechal zaparkovat, vypnul a všechno odpojil Dnešní noc jsem přišel, nanosil vybavení, zapojil montáž, zapnul, potvrdil na ručce že začínám ze startovací polohy, ručku pověsil a přichystal vybavení. Potom vezmu ručku, že si nechám najet nějaký objekt a ejhle, místo znaků se mi tam zobrazily nesmysly. Takže jsem montáž vypnul, ručku pro jistotu odpojil, znovu zapojil a zapnul a ručka se pouze rozsvítila, po chvilce 3x pípla a víc nic. Po konzultaci jsem ručku připojil k PC a nahrál nový firmware, ale opět žádná změna. Na ručce po chvíli nečinnosti pohasnou tlačítka a po zmáčknutí se opět rozsvítí, ale to je taky to jediné, co dělá :-(. Jinak montáž napájím stabilizovaným zdrojem z GESu, který by měl dávat max. 5 A při 12 V. Netušíte někdo, jestli není nějaké jednoduché řešení?
Odpovědět