Řasová mlhovina

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
vlastofka

Řasová mlhovina

Příspěvek od vlastofka »

gsokuba: diky :]
S tou cervenou, to je moje nemoc, porad bojuju s vyvazovanim barev. Hlavne, kdyz fotim pres filtry. Kousek cerveny jsem ubral, tak snad to je uz lepsi. Sice mi prijde, ze ted trochu chybi v mlhovine, ale hvezdy i pozadi vypadaj lip.... teda snad ne jen na mym monitoru :]
NWT SW Quattro-250P, LUNT LS60TC 1200 H-Alfa
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
deavi

Řasová mlhovina

Příspěvek od deavi »

já zatím snímám Řasovku už 4 den, dva dny Ha_alfa a 2 dny OIII. Moc se mi líbí, jak v každém filtru je něco jiného, pro malou ukázku jsem dal dohromady gif. Už se těším až se mi povede z toho udělat barevný snímek, bude to pro mě taková malá premiera páč to budu dělat poprvý ;D a jsem zvědav na výsledek.

http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
-karneades-

Řasová mlhovina

Příspěvek od -karneades- »

Atik 314l, objektiv Canon 200/2.8-přicloněn na 3.4, asi 35 minut expozic za svitu měsíce a přechodu oblačnosti přes H-alfa
na klik full
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Řasová mlhovina

Příspěvek od Konihlav »

karneades: asi i pres veskerou snahu mi prijdou ty hvezdy nejake divne (jakoby jim do ostrosti jeste krucek chybel), resp. jsou nejake ctvercove??? Ja mam stejny snimek (nahodou, foceny u Kroatu k ranu ve zbytku noci) a za 2 hodinky mam moc pekna data (na 330mm se mi tam akorat rasa vesla).

Nicmene taky by slo ten snimek zpracovat zatahanim za krivku - dat ji vic strme, aby vylezla dynamika... ale chapu, ze je to jen takovy "nastrel", nikoli finalni fotka ;-)
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Řasová mlhovina

Příspěvek od Roman (Rick) »

... a zároveň také malé porovnanie, čo výjde z DSLR a CCD ;). Inu tie hviezdy sú naozaj štvorcové (najprv som myslel, že je to nepresne zaostrené, potom, že trochu ušla montáž, ale teraz neviem).
deavi

Řasová mlhovina

Příspěvek od deavi »

Ahoj,
tak jsem konečně dal dohromady snímek řasovky. Fotil jsem ji 4 dny, z toho dva dny Ha_alfu a dva dny OIII.
To jak to dopadlo se můžete podívat na snímek dole, jen musím říct, že jsou velké rezervy ve zpracování a pokud by si někdo chtěl vyzkoušet své vlastní zpracování má možnost.
Na stránce jsou soubory ke ztažení a sem můžete dávat své výtvory. Už se na ně moc těším a jsem zvědav z čím přijdete.

Větši snímky s povídáním a souborů ke ztažení zde:
http://www.astronom.cz/deavi/ngc6992_bicolor.htm

23x15 minut, 1600 ASA - Ha_alfa
31x15 minut, 1600 ASA - OIII
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
mitovka

Řasová mlhovina

Příspěvek od mitovka »

No ja do tych DS fotiek velmi nevidim, ale tato fotka je podla mna uzasna.

mitovka
mitovka
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Řasová mlhovina

Příspěvek od Sasa3 »

Snímek je to parádní a dobře se na něj kouká. Jenom mi přijdou jasné vlákna v modré barvé trochu nepřirozená, jako kdyby jsi moc aplikoval redukci šumu (možná je to jen tím, že člověk není zvyklý vídat tenhle snímek v Ha a OIII kombinaci).
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
deavi

Řasová mlhovina

Příspěvek od deavi »

Tak nevím čím to může být, protože redukci šumu a jiné podobné věci jsem neaplikoval. Je to možná tím zpracováním :P
ceres

Řasová mlhovina

Příspěvek od ceres »

Neodolal som, tentoraz ale bez extravagantnych uprav ::):

1. verzia

Zregistrovane v AstroArte 4.0, normalizovane pozadie, vyroba syntetickeho G (80% OIII + 20% Ha), farebna trichromia a logaritmicke zobrazenie, aby bolo aspon nieco vidiet. Nasledna uprava kontrastu a jasu a export do 8-bitoveho jpg. V PS CS2 normalizacia pozadia, zmensenie a vyrobenie okraja

2. verzia

Ako 1, len potom v PS CS2 aj "narovnanie gradientu", doladenie farieb Rias a pozadia podla toho, ako si to predstavujem ja, mierne zvysenie saturacie a 10% HighPass (8,8 pixela). Nasledne zmensenie a vyrobenie okraja

Snazil som sa zachovat tie jemnucke vlakna na pravom okraji obrazka, myslim, ze sa mi to celkom porarilo ;)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
honza.ho

Řasová mlhovina

Příspěvek od honza.ho »

Ahoj Davide,

pěkný snímek, určitě dal podle popisu hodně práce.

Co se týká nastavování kompozice na pixel, vyzkoušej registar za běhu pod oblohou. Něco málo o tom mám na webu ve zpracování i když praktický popis je v přednášce kterou tam musím ještě nahrát (snad zítra). Bude ti to pak trvat pár minut (<5).

Ještě jedna drobnost ke QHY9, hodilo by se to napsat spíše do vlákna k tomu určenému, ale včera mi to rozhodně radost neudělalo. Asi by se vyplatilo s koupí počkat pár týdnů nebo vysondovat, za jak dlouho bude Qiu nabízet vyhřívaný prvek mezi CCD a kolo. Vysoušeče totiž nepomáhají na 100%.

Ano měl jsem tam oko Lukáši, máš radost? ... neboj, taky se dočkáš :).

Kamera ležela v suchu v kufříku snad 10 dní. -25C a 73%RH už ale nezvládla. Přitom když jsem je tam nainstaloval, bylo vše ok i při -40C. Včera jsem ale musel chladit jen na -20 a ani tak si nejsem jistý, zda to bylo úplně ok. Zamrzí to hlavně kvůli kalibračním snímkům. 
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
MartinV.

Řasová mlhovina

Příspěvek od MartinV. »

Už se Davide smiř s tím, že za nějaký ten pátek půjde DSLR stranou a nahradí ti ji CCD. Já se o takové snímky snažit ani nebudu max. Ha/OIII+RGB a skládání mozajek v podání DSLR. Tady má jednoznačně chlazená CCD výhodu.
Ten tvůj snímek je slušný jde tam toho mnohem víc vidět, ale to je tak všechno. >:( :'( Ale jak už říkal Saša připadá mi to nějaké přežehlené v nějakém odšumovači nebo něco podobného jako funkce StarSize v IP. Beru to, že jsi se snímkem moc nelaboroval ... tak kde je chyba? Zpracování? Někdy je třeba nebát se ubrat. ;)

MartinV

P.S.: Snad se taky dočkám(1-2 roky). Zatím okukuji která by se mi hodila.
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Řasová mlhovina

Příspěvek od Sasa3 »

Tak nevím čím to může být, protože redukci šumu a jiné podobné věci jsem neaplikoval. Je to možná tím zpracováním :P
Tím se netrap, jak jsem psal, snímek je to hodně slušný a dobře se na něj kouká. Nijak to do očí nerazí a zpracování se mi líbí.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Řasová mlhovina

Příspěvek od Konihlav »

Davide ja myslim, ze to mas dost dobry. Na to ze to je pres DSLR (a ruku na srdce, kdyz je venku +20 pres noc, tak asi vsichni vime, jak silene to sumi a jaky je to handicap) tak je to uzasny vykon! Kdyz bych to "srovnal" s jednou zahranicni fotkou (a i se svoji, kterou mam prave "ve vystavbe") tak barevne to ladi pekne a klidne bych rekl, ze to je nejlepsi DSLR rasovka minimalne z nasich luhu a haju :-)
http://www.miguelmuro.com/apps/photos/a ... id=6674129

ceres: ja pouzivam, pokud vubec, tak HighPass na 1 pixel prijde mi to jako nejmene drasticke...

kdybych si mohl nekde nafotit kalibracni snimky (nevim kde ziskat teplotu okoli 10 stupnu a do lednicky se mi CCD kamerku davat nechce - bojim se o ni), tak uz sem davno "vlepim" svoji rasovku a tech par fotek z Kroacie :-(
deavi

Řasová mlhovina

Příspěvek od deavi »

Všem děkuji za kladné ohlasy To o co jsem se snažil bylo nejdříve vyzkoušet Řasovku v ha_alfa. Když už bylo delší dobu hezky a já měl napevno přidělaný foťák v dalekohledu, tak jsem dofotil i OIII (když už ten filtr mám) No a celé to potom spojit dohromady.
Jsem vlastně vůbec rád, že to nějak dopadlo. Moc lidí, který to takhle fotí není a pokud je možnost rád si zpracování vyzkouším.
Po přechodu na chlazenou CCD kameru to bude o něčem jiném. Jenom mě zaráží problémy, které mají Honza s Lukášem, Doufám, že se to vyřeší. Nerad bych si to dodělával doma na koleni :-/ Ale za tu cenu nám asi nic nezbyde.
Odpovědět