Potřebuju poradit ohledně refraktoru

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Jinak na velké zvětšení velké zrdcadlo, chápu. U malokuka používám max 7 mm ts planetary, 57x. Na to se ještě kouká hezky a ve finále hezčí obraz dává stejnak se setovými plossly.

Tak ti to asi stačí. Na velké zvětšení zrcadlo vpodstatě ano, ale taky trochu záleží jaké.
Jenže to platí i v případě refraktoru. Záleží na optice.
Malokuk moc neukáže na planetách např. polární čepičky na Marsu, GRS, měsíce Jupitera jako kuličky a Saturn je taky v něm bída.
A tohle dokáže slušnější refraktor 80-100mm. Nebo trochu větší reflektor.
Průměrem asi 120mm, tedy cenově ještě dobře dostupným dalekohledem, se už začínají např. jasnější kulové hvězdokupy rozkládat na hvězdy a dokonce je i za příhodných podmínek možné na Marsu videt sopku Olympus Mons, jako světlý flíček.
Jistě to nejde pokaždý, ale pokoušet se o taková pozorování může být zábavné, napínavé a třeba dobrodružné. Já ten kopec párkrát viděl ;)

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Pokud bych chtěl provozovat vyloženě planetární astronomii a měl na to 8 tisíc, pak bych se nerozmýšlel a koupil tohle, je to lepší než všechny refraktory s trojnásobnou cenou.

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3652.html
Artaban

Příspěvek od Artaban »

Jasně, jak jinak, ale kolega milous měl 8" Dobson a prodal ho. Ikdyž 8" Newton na Dobsonově montáži považuju za nejlepší poměr výkon cena, tak ale taky chápu, že každý Dobson nechce.
Znám pár lidí, co už Dobson nemá a májí jen refráky. Malokuk je ale samozřemě jen na malá zvětšení a nelze si podle něj udělat mínění o refraktorech.
Jako už trochu starší harant jsem pozoroval jen triedrama. Nic jiného nebylo a touha po velkém zvětšení velká. Pak si kámoš koupil AD 800. Achromátek 56/F14,2. Zvětšení 40x a 80x.
Měsíc blízko, Saturn měl prsten a Jupiter NEB a SEB. Krásný čistý obraz, prostě pecka.
Po vojně AS 80 a na velkém kotoučku Jupitera při 200x GRS a pěkně barevně. Další pecka. Ale i hodně DSO vypadalo v R 80 díky zvětšení dost jinak, než v triedru 7x50. Bylo co objevovat.

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
The Mrož

Příspěvek od The Mrož »

Ahoj přátelé temné oblohy,
již delší dobu se zajímám o pozorování noční oblohy. Jako naprostý začátečník jsem vlastnil dalekohled po dědovi-myslivcovi. S tím se dalo celkem pěkně dívat na měsíc (to je asi tak celé). Nyní v době kdy uvažuji o koupi dalekohledu nového, kamarád našel v podkroví koupeného domu dalekohled Sky-Watcher AC 70/900 Capricorn EQ-1. Má někdo nějaké zkušenosti, rady a jiné poznatky o tomto přístroji? Je pro začátečníka vhodný, nebo je to nějaká levná kravina z hračkářství? Je v krabici bez návodu, takže jako začátečníkovi bude celkem prča ho sestavit, natož nějak usuzovat o jeho kvalitách. Prosím tedy, zúčastněné, začátečníky i zkušené pozorovatele, o radu zda-li si tento ponechat (až se naučím teorii = co uvidím na obloze?), nebo jestli je nutná investice v řádu tisíců? Děkuji Vám všem za radu a ochotu pomoci.
Artaban

Příspěvek od Artaban »

The Mrož: Vítej na AF: Největší průser je ta montáž. Bude se šíleně třást i při vánku. Optika není nejhorší, ale je malá. http://www.novedalekohledy.cz/catalog/t ... _sk709eq1/ 70mm objektiv toho moc neukáže.
Lepší investice je do http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3652.html, nebo do trochu většího průměru 200mm.
The Mrož

Příspěvek od The Mrož »

Děkuji za přijetí, nicméně, v tom odkaze je na obrázku jinačí montáž a pokud nejsem úplně blbej a dokážu se naučit a chápat i trochu složitější věci, tak je tam azimutální a v krabici u toho co mám doma je paralaktická. Jinak teda, v případě, že bych se chtěl začít učit o nastavení dalekohledů, montáží, vyhledávání na obloze, apod., mohu začít s tím SW 70/900? Je to vůbec dobrý alespoň pro naprostého začátečníka (měsíc, planety?), nebo je to ten typ dalekohledu, který mne odradí od dalšího pozorování a nákupu další techniky?
Artaban

Příspěvek od Artaban »

Na obrázku je německá paralaktická montáž.
Tvoje věta: nebo je to ten typ dalekohledu, který mne odradí od dalšího pozorování a nákupu další techniky?
Ano, i to se může stát.
Zkuste a uvidite. A Když si třeba pak koupite toho Dobsona, tak porovnejte. Ikdyž je ten Dobson 153mm to nejlevněší rozumné řešení, tak rozdíl bude velký ;) 
Artaban

Příspěvek od Artaban »

The Mrož: Jako refraktorián tě nechci odrazovat od refraktoru. Jen jsem nevrhnul lepší řešení.
Jestli ovšem zatím nechceš kupovat dalekohled, tak R 70/900 jistě používat můžeš. Ta montáž je hodně slabá na takhle dlouhou rouru a ani s EQ-2, by to nebylo o moc lepší.
Jisté řešení, by bylo zbastlit jednoduchou, ale pevnější AZ montáž.
Nic složitého. Trocha železa, dřevěné, nebo ocelové nohy a obraz se nebude tolik klepat, jako na tom sulcu EQ-1.
Samotný dalekohled není zase tak špatný. Na svůj průměr a typ objektivu, dokáže pár objektů slušně ukázat.
Např. v odkaze píšou, že na Měsíci rozliší krátery o průměru 7-10km. Dokáže ale mnohem menší a to asi od 3,5km.
Nebo Uran už jako nepatrný kotouček a né jen jako hvězdu. Možná i Neptun.
Má i výhody od jiných větších dalekohledů. Např. temperace je hodně rychlá netřeba ho temperovat hodiny, jako velký Newton. Kolimace drží i při trochu hrubším zacházení a nepráší se do tubusu na vnitřní stranu objekivu. To jsou jen některé výhody a třeba právě ty pro někoho důležité.
The Mrož

Příspěvek od The Mrož »

Děkuji. Nějak jsem to v sobotu smontoval a v neděli bez jakéhokoli nastavení (jen pomocí hledáčku) našel, dle sky map, Jupiter. Je možné, že nelze takto jasný objekt zaostřit pouze kvůli světlu? Koukal jsem totiž z okna z baráku v třítisícovém městečku a viděl jsem pouze rozmazanou kouli. Je opravdu i v tak relativně málo světlem znečištěné lokalitě možné, že by to mělo takový vliv? S tou montáží musím dát za pravdu, protože snad jakékoli vydechnutí a nebo pokus o zaostření a bylo to rozklepaný jak za jízdy v traktoru. ;D
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

To není světlem, ale proudícím teplým vzduchem z místnosti ven (tedy, pokud jsi nekoukal přes okno - přes sklo)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
The Mrož

Příspěvek od The Mrož »

Právě že jsem zkoušel obojí. Dokonce jsem se snažil mít i podobné teploty uvnitř a venku (dlouho otevřený okno). Jasný že toho nedocílím, ale aspoň pokus byl.
Artaban

Příspěvek od Artaban »

Mnohem lepší to bude mimo dům, někde na trávě. Jaký máš k tomu okuláry? Jestli ohnisko 10mm zvětšení 90x, tak by měl být obraz dobrý i za průměrného seeingu.
The Mrož

Příspěvek od The Mrož »

Bylo u toho nějaký Super 10mm, Super 25mm Wide Angle Long Eye Relief a 2x Barlow čočka. Ale výrobce, kvalitu, nebo jestli to bylo v původním balení netuším. Ale dle toho odkazu co jsi posílal v sobotu, tak by to mělo být to co tam píšou, že obsahuje to balení toho dalekohledu. Víc nevím ani netuším jak zjistit.
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Taky pozor na výšku objektu nad obzorem, chce to počkat až bude 15°-20° nad obzorem, a pokud možno ne nad sousedovic komínem.
The Mrož

Příspěvek od The Mrož »

Tak jo, teď se budu chystat ven a uvidíme rozdíl v sledování. Dokážete mi prosím poradit nějaké vlákno na nastavení montáže? Nic jsem nenašel. Něco jsem si přečetl, ale co jsem to študoval prakticky, tak to pro mě vypadá docela impossible :o
Odpovědět