Rada - teleskop jako dárek

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Dark

Příspěvek od Dark »

Věřím, že ta sestava je dobře promyšlená, ale zůstanu u malokuka. Bohužel, dvacet tisíc za pokus, jestli ji to začne bavit nedám. Ale věřím, že nejsem sám, kdo to tu pročítá a třeba někoho tato varianta zaujme.
Ještě bych se chtěl zeptat, který obchod pro nákup doporučujete? V některém příspěvku zpět jsem zahlédl, že je rozdíl, kde se malokuk koupí, protože ne všude je obsah dodávky stejný. ( chápu to, že tam třeba není nějaký okulár nebo že někdo přidá něco navíc.... )
Maser
Věk: 45

Příspěvek od Maser »

Já myslím, že můžeš koupit tam, kam si na "malokuka" odkazoval ve svém prvním příspěvku. Je tam napsané co všechno se k tomu dodává a myslím, že tam je vše potřebné pro začátek.  ;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Existuje jedna zcela hrozná verze malokuka s celoplastovým okulárovým výtahem bez uchycení hledáčku (respektive nějaký nefunkční náznak tam je) - to je tento http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... aktor.html, tomu se vyhni. Oproti tomu ten správný malokuk má výtah o něco lepší a jde do něj bez problémů klasický Vixen/StarWatcher hledáček - to je třeba tento: http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... 400mm.html. Ten správný výtah je hranatější, ten mizerný černý a zaoblený. Na tom linku na Supru je vyfocený ten správný, takže bez obav. V popisu je uvedeno "hledáček 6x30 nebo Star Pointer" - pokud by bylo na výběr, ber Star Pointer (taky se mu říká "red dot"), i když ani hledáček není na závadu. Ale ten dalekohled je tak "krátký", že po krátkém zapracování nic z toho už není moc potřeba.
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

to Dark:

Mně připadá Malokuk odkazovaný výše také jako asi nejlepší varianta vzhledem k situaci.

Kupovat ED 70 za 12000,- mi prostě připadá v této konkrétní situaci absurdní nemůžu si pomoct. (a potom ta kombinace EDčka s Hyperionem - předpokládám, že zoom Hyperiony nejsou lepší než obyčejné Hyperiony ... )
Možná by mohl zaujmout trochu jiný dárek s tím související - třeba slečně navrhnout a zaplatit nějaký astrotábor ...
Akce s dětmi podobného věku v přírodě ... k dispozici různé dalekohledy, poznávání oblohy a vzdělávání zároveň .. není to sice přímo k dotazu tazatele, ale třeba ani netuší, že takové akce existují :)

Dark

Příspěvek od Dark »

Ještě jednou všem děkuji, jdu do Malokuka. Přiznám se, že se na něj sám těším, až se podívám na letadla. Nad hlavou mě jich tu létá dost, ale jsou moc vysoko. Mám ted dalekohled Meopta D7 (7x50), což je úžasné sklo, ale na letadla je většinou krátké. A na noční oblohu se taky těším, jsem zvědavý, čím vším nás překvapí, až si vyjdeme někde do tmy a budeme pozorovat, ještě že je ten štědrý den za dveřma .... :-)
vla

Příspěvek od vla »

Pokud byste se drželi, alespoň v začátečnické sekci, oficiálních názvů dalekohledů, nebylo by nutné vysvětlovat, že nějaký malokuk je mizerný, jiný dobrý atd. Navíc to vnáší mezi opravdové začátečníky zmatek co si vlastně mají koupit. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Pokud byste se drželi, alespoň v začátečnické sekci, oficiálních názvů dalekohledů, nebylo by nutné vysvětlovat, že nějaký malokuk je mizerný, jiný dobrý atd.
Bohužel, jak to mizerné, tak to normální provedení dalekohledu všeobecně nazývaného malokuk se prodává pod názvem Skywatcher Startravel-80 OTA. Navíc se prodává i pod různými jinými jmény a brandy prodejců.
Vestik

Příspěvek od Vestik »

Ahoj všem, ano jsou tu vánoce a stejně jako kolegy holka i můj kluk ve stejném věku začal koukat nahoru. :)
Letmo jsem prolétl toto téma, ale má z toho hlavu....těžkou. :)
je tady toho moc.
Málem jsem koupil na inzerát za 6500 Bushnell NorthStar 114N i s nějakejma čočkama 4mm, pak jsem se někde dočet, že to je blbost... no nevím jak si kluk bude hledat objekty na obloze podle mapy, kterou ani nevím kde vezmu....
Jsem uplně out.
Co mám prosím koupit, aby tím bylo něco pohodlně vidět, malokuk mě přijde málovidět :)
Není tu něco slušného profipoloprofi v bazaru?

Moc díky za rekci.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Bohužel, jak to mizerné, tak to normální provedení dalekohledu všeobecně nazývaného malokuk se prodává pod názvem Skywatcher Startravel-80 OTA.  Navíc se prodává i pod různými jinými jmény a brandy prodejců.
Jenže tazatel tu uvedl odkaz na konkrétní dalekohled, a k tomu byly i směřovány odpovědi. Je celkem jedno, kolik je v Německu verzí a pod jakými názvy si je tam konkrétní prodejce prodává. On je prodává také i na jiných montážích .... -tak k tomu jsme se snad také nevyjadřovali
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Ahoj všem, ano jsou tu vánoce a stejně jako kolegy holka i můj kluk ve stejném věku začal koukat nahoru. :)
Letmo jsem prolétl toto téma, ale má z toho hlavu....těžkou. :)
je tady toho moc.
Málem jsem koupil na inzerát za 6500 Bushnell NorthStar 114N i s nějakejma čočkama 4mm, pak jsem se někde dočet, že to je blbost... no nevím jak si kluk bude hledat objekty na obloze podle mapy, kterou ani nevím kde vezmu....
Jsem uplně out.
Co mám prosím koupit, aby tím bylo něco pohodlně vidět, malokuk mě přijde málovidět :)
Není tu něco slušného profipoloprofi v bazaru?

Moc díky za rekci.
Asi by to chtělo napsat, jestli bydlíte na vesnici nebo ve městě, případně kraj města nebo centrum, jestli máte balkón a na jakou světovou stranu, zahradu, terasu, případně jak daleko je z místa kde bude dalekohled skladován na místo které připadá v úvahu pro pozorování...z toho se můžou odvíjet požadavky na váhu a velikost dalekohledu.

P.S.: malokuk neznamená málo vidět, ale malý dalekohled, paradoxně čím menší (přesněji řečeno kratší ohnisko), tím větší kus nebe je vidět naráz a tím lépe se hledá...
Vestik

Příspěvek od Vestik »

Díky.
Hele, bydlíme na samotě u lesa a kluk posiluje. :)
No mě by jako lajka hlavně zajímalo zvětšení, třeba abych mohl na měsíci zkoumat stopy po přistání Apolla, jestli tam nějaké bylo :))))))
Nevím, planetky, prstence.....nemám ánunk no.
Peníze až tak problém nejsou, bych do toho zainteresoval celou rodinu by jsme se složili, ale zas aby to nebylo zbytečně vymakaný....

Peťa

Příspěvek od Peťa »

Na samotě u lesa bude jednak víceméně tma a taky doufejme kůlna, do které se krásně vejde 15-25cm dobson, kde bude "předtemperovaný" čekat na vytažení a pozorování. Akorát neukáže ty stopy na Měsíci.

P.S.: u astronomického dalekohledu nejde o zvětšení, ale o průměr, taky o průměr a mimo toho i o průměr.

(představuju si, jak všichni skalní dobsonisti padají ze židle po zjištění, že i já považuju dobson za dalekohled pro začátečníka)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Vestik: hele, ja se normalne do techto diskuzi nezapojuju, ale reknu svuj nazor. Vsechny ty takovy zacatecnicky dalekohledy co vsude vidis a co stoji mezi 500,- a cca dejme tomu 4.000,- v ceskych, tak to je sorta zbozi prakticky zcela nepouzitelna. Jediny na co se daji pouzit (a maji smysl a vyznam, z meho pohledu) je dekorace interieru domacnosti. Tam splni ucel. Pro praktickou astronomii je to proste k nicemu (tak to je se vsim, ze vsechny ty nejlevnejsi kramy jsou kramy at se jedna o jakykoli druh zbozi). Takze ja bych, na Tvem miste, uvazoval jeste z jedny perspektivy, kdyz jde o darek. Kdyby se nahodou nepovedl, tak abys koupil neco, co pujde pak snadno prodat a bude mit hodnotu v bazaru. Ty laciny smejdy totiz nikdo jen tak nekoupi a to ani za 1/3 ceny noveho. Zatimco rozumny, funkcni dalekohled, ktery ti tu kazdy (a ja taky) doporuci pak pripadne muzes snadno a rychle prodat za jeste rozumnou second-hand cenu a to treba i z duvodu, ze misto 8" budes chtit pak 16" (coz se stane! casem). Dost dalekohledu se da jeste doplnit druhym mensim/vetsim doplnujicim pro jiny ucel, takze kdyz kupujes jeden prvni dalekohled (kazdy jich mame stejne nakonec nekolik), tak se neboj, ze to bude jeden posledni a musi byt tzv. nej-optimalnejsi ;D pro vsechny ucely... nemusi, nebude posledni.

ja bych to nehrotil a udelal to naprosto jednoduchy - kup si obycejnyho, normalniho SkyWatcher Dobsona 8" Newton a ani k nemu nepotrebujes pro zacatek zadny dalsi doplnky (okulary a filtry), dokud to prvne x krat nepouzijes a nezjistis o cem to je. Netreba kupovat vic nez je nutny pro zacatek.

toz tak, howgh na tohle tema pro letosek ;-)

edit: odkaz na to co mas koupit (predpokladam je to k Vanocum) a v lednu/unoru se ptat co dal je tento:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3653.html

a nenech se zmast rozmerem - zprvu je to obrovskej kram, ale za 14 dnu je to maly... stejna sitace jako s novou TV doma, prvni tyden prijde velika a pak uz je mala...
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

bydlíme na samotě u lesa a kluk posiluje. Smiley
No mě by jako lajka hlavně zajímalo zvětšení,  
popřemýšlejte o Dobsonu - 8" nebo 10" ..

Zvětšení je bohužel údaj spíše nepodstatný v našich podmínkách jsme omezeni atmosférou.
Větší průměr obecně uvidí větší detaily .. Vidět toho může být velmi hodně: Měsíc, krátery - detaily na kráterech .. stopy Apolla to ani náhodou .. a pak na planetách ze začátku málo detailů, než se člověk trochu naučí pozorovat, hodně deep sky objektů - opět na začátek určitě desítky až stovky objektů během roku. (nejen hvězdokupy a galaxie, ale také občas nějaká ta kometa atd ..)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

I když peníze nebudou hrát roli, stejně bych začal tím výše doporučovaným. Teprve po získání nějakých zkušeností bych šel dál- určitě tedy v tomhle věku dětí. Pro dospělého by ty rady mohly být jiné, ale také jen v případě, že se už v problematice orientuje. Vyhne se určitě velkému zklamání po vynaložení i značného obnosu peněz, když potom zjistí, že ty objekty nevypadají tak, jako na barevných snímcích, které dnes jsou vidět všude kolem.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět