Velké astronomické binokuláry

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
vla

Příspěvek od vla »

Pokud máš na mysli tohle, http://www.supra-dalekohledy.cz/binokul ... 17880.html tak ti nejprve spadne čelist a pak ti z ní ještě vypadají zuby :), ale já měl na mysli tohle:http://www.supra-dalekohledy.cz/binokul ... 18822.html, což zřejmě kvalit Prominaru zdaleka nedosáhne, ale je to blíž tvé ceně.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Pokud máš na mysli tohle, http://www.supra-dalekohledy.cz/binokul ... ar-fluorit... tak ti nejprve spadne čelist a pak ti z ní ještě vypadají zuby ,
Kvalitu toho Prominaru bych si nedovolil zpochybňovat, jen "masan" chtěl zvětšení kolem 250x a to je přeci na tak světelný objektiv celkem dost. Nebo to fluorit zvládne?? Já osobně bych za ty peníze asi něco stavěl, pro moje švidravý oči by mohl stačit i ten SW ED 100 (pochopitelně 2x) a takový binokulár by dost naplňoval mou představu univerzálního dalekohledu- relativně malý, pohodlný (dvě oči jsou dvě oči...), poměrně slušné zp. při malých zvětšeních a naopak schopnost dosahovat i větších zv. (kolem 2D). Ten Prominar bude skvělý na rozlehlejší objekty, komety a pod. Ale já rád i planety a tak bych 150 000,- za jednoúčelový (teď mě neberte úplně za slovo) dalekohled nedal. (I když bych zase ušetřil za zubaře, poněvadž bych pak už neměl zuby :))
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
masan

Příspěvek od masan »

to : Vla
nie,nie ani jeden. Ja som mal na mysli binar pouzitelny ako na DSO, tak aj na planety, preto to zvacsenie 250x, alebo aspon 200x. Tie, ktore uvadzas, take zvacsenie asi nedosiahnu a su mimo aj cenou.
Celkove sa mi zdaju byt kvalitnejsie binare velmi predrazene. Ved SW ED 100 OTA sa da kupit novy za 700 €, tak preco binar, opticky porovnatelny stoji 5000 €??!!! Keby niekto zacal vyrabat a predavat double prevedenie ED 100 hoci aj bez okularov, tak by sa do 2000€ mohol podla mna zmestit. A o taky dalekohlad by bol urcite zaujem.
triedre: nikon 7x35,BPC 7x50, skymaster 15x70, 25x100, AZ4, fotostatív Baader Astro&Nature
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Keby niekto zacal vyrabat a predavat double prevedenie ED 100 hoci aj bez okularov, tak by sa do 2000€ mohol podla mna zmestit. A o taky dalekohlad by bol urcite zaujem.  
masan: To je jen Tvůj pohled na věc. Dvě ED100 v bino provedení by nejspíš stálo víc. Krom větší náročnosti na montáž, musí být binar dobře udělaný a hlavně bytelný. Jinak se může rozhodit obraz.  Důležitější ale je, že průměr 100mm je na planety celkem málo.  No a kdo by se chtěl tahat s velkým binarem, který ukáže na planetách spíš jen základní detaily.  
Lepší je si pořídit kvalitní dalekohled 200mm a více v průměru a k němu k valitní  binohlavu. http://www.supra-dalekohledy.cz/binonas ... -4599.html

Holt univerzální dalekohled neexistuje. Nebo ano, ale za cenu astronomicky vysokou.  

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
masan

Příspěvek od masan »

[quote author=5E6D6B7E7D7E711F0 link=1296477763/213#213 date=1410501686]

Důležitější ale je, že průměr 100mm je na planety celkem málo.  No a kdo by se chtěl tahat s velkým binarem, který ukáže na planetách spíš jen základní detaily.  

Ale nezabudaj, ze tie objektivy by boli dva. Urcite sa to neda jednoducho scitat 100+100, ale vo vysledku by to aj tak bolo viac ako 100 mm mono. Možno niekde okolo 130-140mm co uz je celkom dost.

No a tahat sa s jednym ED 100 alebo dvomi uz zas az taky strašny rozdiel nie je. Na dlzku by to vyslo rovnako, a sirku by bol mozno o 20 cm sirsi. To uz je zanedbatelne, co sa prenosnosti tyka, tak najvacsiu sarapatu robi asi dlzka. Akurat by bol tazsi...
triedre: nikon 7x35,BPC 7x50, skymaster 15x70, 25x100, AZ4, fotostatív Baader Astro&Nature
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Možná že by bylo vhodné z fantazírování trochu slézt na zem :)
Plechový tubus klasického ED 100 zrovna pro bino nebude využitelný. Chce to tubusy , jaká má Eqiunox To samo už představuje přes 2000 Euro. Pokud to chceš na DSO, vzhledem k větší délce a určitě požadavku na větší pole potřebuješ velkou hranolovou soustavu. A při požadavku na větší zvětšení i hodně bytelnou. Tam si připočítej cenu v řádu ceny těch dalekohledů. A k tomu bytelná montáž těch tubusů - asi za 500 Euro No a sesš na reálné ceně přes 4000 Euro. Když to budeš chtít ubastlit, ušetříš 500 Euro a něco z původních dalekohledů možná i prodáš ( ostření ...).
Nakonec budeš muset trochu slevit z toho zvětšení, protože s rostoucím zvětšením roste dost kriticky požadavek na dokonalou koincidenci. A zároveň s tím se dostáváš do konfliktu i se svýma očima - jakýkoliv náznak astigmatismu se při větším zvětšení stává kritickým.
No a 100mm průměr na DSO doporučuji vyzkoušet. A pak se podívat třeba 300 mm Dobsonem
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Stanislavxyz

Ale nezabudaj, ze tie objektivy by boli dva. Urcite sa to neda jednoducho scitat 100+100, ale vo vysledku by to aj tak bolo viac ako 100 mm mono. Možno niekde okolo 130-140mm co uz je celkom dost
Dalekohledy jsou sice dva, dokonce můžeš sečíst 100 + 100   ;D (lepší bude ale počítat plochu), ovšem z druhého dalekohledu mozek nevyužije všechno, četl jsem že snad jenom kolem 50%, a to by pak mohla být efektivní plocha objektivu která se využije, však pouze na DSO. Rozlišovací schopnost bude stejná jako u jednoho objektivu 100mm. Pouze subjektivní vjem obrazu se zlepší a tak v binokuláru člověk jakoby vidí víc. Ještě může přispět menší náchylnost binokuláru na seeing, ale rozlišovací schopnost nestoupne  :'(
Stanislavxyz

Aha tak dlouho jsem psal, až mě pan MilAN předběhl :)

A že jsem tak smělý- můžu se zeptat proč není vhodný plechový tubus? Ne že bych ho chtěl hned kupovat (po binokuláru už dlouho pošilhávám, ale obávám se že jestli někdy vůbec bude, tak to stejně nebude refraktor...), jen abych neumřel hloupý.

A ještě dotaz k té koincidenci- dá se to nějak rozumně řešit? Existuje nějaký přípravek či pomůcka na jemné dolaďování? Srovnal jsem už pár šilhavých triedrů, dělám to na hvězdu (ze stativu samozřejmě) a očima. To je pochopitelně ale u velmi malého zvětšení 10-15x max. Je mi jasné že u velkého zvětšení budou nároky na souosost tubusů mnohem, mnohem větší. Dá se to vůbec dělat v domácích podmínkách?
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Všechno je to záležitost tuhosti. Oči dovedou nějakou úhlovou odchylku srovnat (ale spíše ve vodorovném, než svislém směru)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
masan

Příspěvek od masan »

Hmmm, tak sa asi vysneneho binaru nedockam. :'( Bastlit sam dve ED 100 sa urcite nechystam, na to som prilis lavy, skor som dufal, ze sa toho mozno chyti nejaky vyrobca.
Takze sa vydam cestou binohlavy.
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Noa 100mm průměr na DSO doporučuji vyzkoušet. A pak se podívat třeba 300 mm Dobsonem  
Ja používám Denkmeier binohlavu na 300mm dobsonu a tuto kombinaci můžu jen doporučit. Na DSO perfektní! Je to nejjednodušší a nejlevnější bino řešení na DSO.

Pro větší pole dávám binohlavu na 102/500, dostanu tak 2st reálné zorné pole, což je paráda. Především pak v kombinaci s 2" UHC na velké mlhoviny... Hodně vzpomínám na Řasy v bino s UHC, to nemělo chybu  8-) Je docela zajímavé, co binokulárně z té 102/500 leze, nevěřil bych, kolik DSO s tím je vidět! A 300ka? To je bomba. Galaxie, kulovky, planetárky, neskutečné binokulárně. Defacto už nepozoruju mono...

Jediné, co to chce, je kvalitní binohlava s perfektním průchodem světla. Pozoroval jsem mikroskopovou Zeiss. Bylo to hodně dobré, ale... Teprve až Denkmeier mi ukázal sílu binopozorování, především na DSO, kde každého fotonu třeba.

Osobně bych se vyprdnul na bastlení bikukru a buď koupil drahý kvalitní bikukr (min. 100mm) či pořídil rovnou Denkmeier s power x switch (pak stačí jen 1 pár okulárů pro více zvětšení) a 300ku. Na 200stovce je to fajn, ale teprve 300stovka dobson ukáže s binohlavicí DSO zcela luxusně. Většinou vytáhnu oba dobsony a porovnávám. 200ka minimum, 300ka optimum na bino... Chce to ale něco na velká pole při malém zvětšení. Zde ukáže hodně právě 102/500...
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Ale nezabudaj, ze tie objektivy by boli dva. Urcite sa to neda jednoducho scitat 100+100, ale vo vysledku by to aj tak bolo viac ako 100 mm mono. Možno niekde okolo 130-140mm co uz je celkom dost.
masan: Děkuji za poučení a budu si to pamatovat Né vážně, tak to úplně není a jak vidíš, tak jsou lepší možnosti. A ještě něco k pozorování planet. Když se budeš víc věnovat planetám, tak časem zjistíš, že to chce velký průměr. Kombinace 2x100mm je prostě málo a brzo by jsi zatoužil po větším planetárnějším kukru, který by byl možná i levnější, než to dlouhé bino.

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Bmilos

Příspěvek od Bmilos »

Dobrý deň,

staviam 150mm bino a len pre zaujímavosť hľadám vzorec ktorý som videl na vojne- Škole dôstojníkov v zálohe- myslím , že to bolo na vševojskovej.

Vzorec, ktorý charakterizoval vzdialenosť, na ktorú človek vidí priestorovo v závistlosti od zväčšenia a vzdialenosti očí alebo objektívov ďalekohladu.

Bolo to prevzaté určite z ruskej literatúry ale oni sú perfektní teoretici.

Nikde na internete som to nenašiel.

Myslím, že by to mohlo zaujímať viac ľudí

Majte sa!
mitovka

Příspěvek od mitovka »

Nenašiel som vhodnejšie vlákno. Aký by ste mi vedeli doporučiť statív pod tento binokulár? Potrebujem stabilné riešenie pre pozemné pozorovanie:

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... ulare.html

Máte niekto aj skúsenosť s týmto konkrétnym ďalekohľadom na pozemné pozorovania? Nejaké pozitívne/negatívne postrehy?
mitovka
Peťa

Příspěvek od Peťa »

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... -Gro-ferng...

Máte niekto aj skúsenosť s týmto konkrétnym ďalekohľadom na pozemné pozorovania? Nejaké pozitívne/negatívne postrehy?

Potkávám ho na jedné (dříve lidové) hvězdárně, kde slouží už spoustu let, často i ve dne když se desítky dětí nebo dospělých chtějí vystřídat u dalekohledu a koukají po krajině, taky se vozí na akce typu Věda v ulicích. Je poškrábaný (tělo, ne optika), otlučený, ale funguje - opravdu solidní robustní provedení. Nesnažil jsem se hledat na něm chyby nebo ho nějak objektivně hodnotit, ale při povrchním podívání mi přišel v pořádku. Akorát je to velká těžká neformená kráva - zapomeň na všechny fotostativy s udávanou nosností kolem devíti kilo a níže a polovidlice, chce to opravdu stativ, ne vibrativ - na té hvězdárně je na solidní vidlicové montáži, počítej že za těžký geodetický stativ a montáž dáš klidně dalších 500 Euro nebo i víc. Pokud nejsi omezen financemi a cheš to i na astronomii, tak ho dej na 10micron Leonardo. Jinak Vixen HF2 a pod to stativ s nosností 20kg mi přijdou přiměřené, ale v ruce jsem takovou sestavu neměl.
Odpovědět