NEAT

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
vla

NEAT

Příspěvek od vla »

Víte co to grandiozní veleblbost? To už se mi taky stalo, poslední specialitou, která se mi povedla bylo 2 noci focení bez filmu.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

NEAT

Příspěvek od MMys »

T.o.m napsal: Víte co to grandiozní veleblbost? ráno když už skoro spěchá to dát vyvolat si všimne, že na foťáku není nastaven čas B, ale 1/60sec.
Tome, tohle se mi stalo taky, to je raz dva... ale jen u jednoho snímku. Pak si přeci musíš všimnout toho, že necvakla závěrka po povolení drátěné spouště, ne ???
Ono to chce si udělat takový seznam úkonů, které je nutno udělat před otevřením závěrky, a ty dělat pokaždé, i když už si člověk myslí, že je to zbytečné a má to v malíku. Tady stačí zamyšlení, a hodina je v p..... U mě to je minimálně:

- zkontrolovat zaostření
- zkontrolovat nastavený čas
- podívat se jestli mám vysunuté hlavní zrcátko OAG
- zkontrolovat, zad je vše utažené

- Při focení teleobjektivem navíc ještě zkontolovat clonu

Od té doby, co to poctivě dělám, i když si myslím že je to OK, jsem prakticky nezkazil snímek tímto způsobem, zato několikrát chytil případ, že něco bylo v nepořádku.

To VLA - koukám že ne nadarmo kontroluju, jestli se mi točí druhá cívka ve foťáku ;D Teda, já to dělám spíš kvůli tomu, že se mi párkrát stalo, že jsem si protrhl perforaci hned u prvního snímku a všechno šlo na jedno políčko.

No nic, chce to kontrolovat, kontrolovat, kontrolovat...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
igi

NEAT

Příspěvek od igi »

Ja som fotil Neat cez teleobjektiv, a dvakrat som cvakol s nastavenim expozicie na 30s, a stale som si myslel, ze je pokazena dratena spust. Az potom ma napadlo skontrolovat expoziciu.
NEAT som prvykrat pozoroval u znamych za Bratislavou, tam som bol s dalekohladom hviezdou vecera - "Toto je Saturn" - "Fiiiha, juuu, Ty kokso" - "Toto je otvorena hviezdokopa" - "To je krasa, Aj ja chcem vidiet, Parada, Daj tam znova ten Saturn" a tak dalej. Decka normalne stali radu pred dalekohladom. V nedelu som siel pozret na jeden kopec pri Bratislave, ci su tam lepsie podmienky (aj boli) a skusil som NEAT cvaknut teleobjektivom - uvidime, co z toho bude.
MaG
Kontaktovat uživatele:

NEAT

Příspěvek od MaG »

K té absolutní blbosti..

Já mám zatím z této komety také dvě fotky jiného hvězdného pole. To jsem totiž přesně zamířil foťák a pak si vybral pointovací hvězdu a zapoměl přemířit foťák. Naštestí mi to vždy došlo asi do dvou minut.

Fotku mám i na 1/30 sekundy, ale jak píše MMys, toho si nejde nevšimnout. Já třeba znám foťák natolik dobře, že nechápu, když nejde poznat kratší čas od B. Poznal jsem už u Zenita každý zvuk a i teď bych mohl dělat poslepu.

MMysovy rady víceméně dodržuji. Celé je to o zbrklosti. Takže zkažených fotek co nejmíň a hlavně ať to vyváží aspoň jedna dobrá.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MP

NEAT

Příspěvek od MP »

Mno, mne se expozice povedly ( neni nad to, kdyz vam staci 10sec. ), ale zase jsem cestou domu pichnul a v pul treti v noci heveroval :mad:
Dneska uz se nenecham zlakat ani nahodou. - budu spat a spat a ... a tady mate "pohled zblizka", co jsem vydoloval z te kamery.

Jeste ze tam neco je, jinak bych se po te noci sel :hanged:
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MaG
Kontaktovat uživatele:

NEAT

Příspěvek od MaG »

MMys měl pravdu, CCD maj dneska dobrou citlivost a slušný rozsah. Ten snímek je ne nepodobný tomu co člověk vidí v dalekohledu. Tak díky a snad se havárie obešla bez následků. Já budu dnes taky spát a spát, mraky jsou tu a i tak už to chce pauzu :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

NEAT

Příspěvek od MMys »

To je fakt moc pekny. Ja si budu muset poridit nejaky lepsi notebook s USB 2, aby mi stihal chytat snimky v plnym PALu, jinak se nedostanu s kamerou jinam, nez na balkon.

Zitra jdu pro film. Muzeme porovnavat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
FunTomas

NEAT

Příspěvek od FunTomas »

MP napsal: ...  a tady mate "pohled zblizka", co jsem vydoloval z te kamery.Veruze pekna fotka, pekna. Mohol si skusit odfotit aj sirsie okolie (smerom na chvost) a potom to poskladat do mozaiky.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
FunTomas

NEAT

Příspěvek od FunTomas »

MaG napsal: ... toho si nejde nevšimnout. Já třeba znám foťák natolik dobře, že nechápu, když nejde poznat kratší čas od B. Poznal jsem už u Zenita každý zvuk a i teď bych mohl dělat poslepu.
To mozem len potvrdit. Niektore kratsie casy (1/30 - 1/1000) mi viac menej splyvaju do rovnakeho zvuku - mam Canon A1 ale B je rozhodne uz podla zvuku iny cas. Je to kratke "klepnutie" na rozdiel od klasickeho "cvaknutia" pri inych casoch. Tiez som nedaval raz dostatocny pozor a namiesto B som cvakol nejakym kratkym casom - 1/30 s. Chyba vsak bola zistena okamzite a stacilo len natiahnut uzavierku (bez pretocenia filmu) a cvakol som na to iste policko uz poriadnu snimku.
FunTomas

NEAT

Příspěvek od FunTomas »

igi napsal: ... tam som bol s dalekohladom hviezdou vecera...Ty si hotovy staarman. Coze to mas za delo, ked si nim tak ohromil publikum.
FunTomas

NEAT

Příspěvek od FunTomas »

igi napsal: ... V nedelu som siel pozret na jeden kopec pri Bratislave, ci su tam lepsie podmienky (aj boli) a skusil som NEAT cvaknut teleobjektivom ...Nemohol by si byt trocha konkretnejsi? Ved ti ten kopec neukradneme.
;)
Medved

NEAT

Příspěvek od Medved »

Pozorování z 19.5.04. Vzhled stále stejný ohon v N254 cca 1st. boční vidění to zlepšilo asi na 1,2st. Díky blízké jasné hvězdě nádherně zviditelněný vlastní pohyb komety vůči stálicím pozadí, za 1,5 hodiny pozorování patrný i v triedru. Po přesunu do temější části zahrady dobře pozorovatelná i okem.
Pozorování 20.5.2004 jen triedrem. Od 21:30 SELČ přecházela nějaká oblačnost takže nalezena až ve 22:00, opět v blízkosti jasnější hvězda. Okem byla na hranici viditelnosti po 22:15 krátce po tom jsem nevydržel zabalil fidlátka a šel se vyspat protože na konci pracovního týdne se u mě projevuje spánkový deficit. Uááámm.

Zdar. :sleeping:
Toš tak na světě...
alda
Kontaktovat uživatele:

NEAT

Příspěvek od alda »

Pozorovani 20.5. - temer  neviditelna pouhym okem (asi jsem slepej  :o  ), hoodne vysoko. Kdyz jsem ji konecne nasel v triedru - 22:15 , tak pak i po dlouhem hledani v dalekohledu. Ale zdala se mi pomerne dost nevyrazna - nebyl jsem skoro schopen rozlisit jadro. V 23:00 jsem to nevydrezel a sel se ohrat domu, jeste je poradna kosa.
T.o.m

NEAT

Příspěvek od T.o.m »

Pak si přeci musíš všimnout toho, že necvakla závěrka po povolení drátěné spouště, ne
Mě to bylo divný, že to při povolení aretace necvaklo, ale říkal jsem si, že je to asi ok. Navíc v tom rozrušení že je supr obloha a navíc že ji fotím mě trochu otupila...

To už se mi taky stalo, poslední specialitou, která se mi povedla bylo 2 noci focení bez filmu. - tak to bych asi psychicky nevydržel...

Ono to chce si udělat takový seznam úkonů - hned jak jsem to zjistil jsem sepsal dlouhý seznam. Na nic se nesmí zapomenout, nic se nepromíjí. :nono:

Tom :hi:
T.o.m

NEAT

Příspěvek od T.o.m »

Včera mi ještě přálo štěstí a obloha se vytáhla. Vyjel jsem s kamarádem za město, byla vidět pouhým okem, a to nejen jako rozmlžený bod, ale byl vidět pouhým okem i ohon - tzn. byl vidět protáhnutý obláček - to mě dostalo! (Je fakt, že tím směrem není ani žádná vesnice, nic, jen lesy.)

Včera již se seznamem úkonnů, které je nutné udělat (to je jak při splňování norem ISO ;D) jsem ji odfotil znovu, dneska to bude vyvolané, jsem na to zvědav.

Nestalo se vám, že u Praktiky když natahujete film se rovnoměrně s natahováním otvírá závěrka? - mě se to včera stalo, naštěstí při zkušebních fotkách, pak už to nezlobilo. Tak nevim, co s tim bylo.

Tom :hi:
Odpovědět