Že si, především na ornitologické aktivity, pořídil nejmenší APM binokulár s objektivy o 70 mm průměru, jsem už psal ve vlákně MHV. Teď si k této sestavě zaobstaral skvělého pomocníka v podobě elektrokoloběžky..

Ahoj Michale,Michal1 píše:Zde jsem nahrál pár obrázků Planetoskopu.
Je to doma dělaný dobson 200/2000 optimalizovaný ...
Centrální zástin je 15%. Vinětaci jsem nikdy cíleně nehledal, ale také jsem si jí nikdy nevšiml. Možná že proto, že při nejmenším zvětšení (BCO 18mm) mám zorné pole jen půl stupně. Primár je parabola, jak můžeš částečně na jedné fotografii vidět napsáno rukou samotného mistra Drbohlava.Myval píše: I kdyz jsme o planetoskopu mluvili uz hodne, muzes mi prosim pripomenout kolik je prumer sekundaru? Od oka mi prijde ze to centralni stineni musi byt velmi male. Na planety nebo dvojhvezdy vinetace sice roli vubec nehraje protoze se pozoruje na ose, ale me by zajimalo jestli to trochu nevinetuje v krajich pole pri malych zvetsenich?
No jasně, bude na DSO místo 16"Rekmarik píše:Asi se z toho dá tušit, na co budu dalekohled primárně využívat
Jasně já ti rozumím, ale myslím že honba za průměrem asi u mě nehrozí .. když už jeden průměr, byť neplanetární, mám.Artaban píše:Rekmarik píše:Blahopřeju k pěknému refraktůrku a hlavně s ním prosím tě nekoukej na planety a Měsíc. Mohla by tě napadnout myšlenka, o jakém si větším rozlišení. Tedy můžeš, pokud už jsi začal šetřit na větší průměr
Ano vím o tom, jsou tam dva zaslepené otvory pro m5 ale nepodařilo se mi je využít - respektive, moje patka na upnutí držáku pro reddot je plochá a upnout na konvexní plochu jedním šroubem mi to nějak nedávalo smysl ..KpS píše:Ohledně upnutí Reddotu. Nedávno jsem vznesl dotaz na TS. Dva stříbrné šroubky na fotce patří k fokuseru. Třetí v řadě černý červík M5 je jen záslepka. Tady lze upnout botku. To platí pro TS 72mm, ale nejspíše to bude stejné i tady.
Už mám objednanou jinou botku, která má více otvorů (stávající botku i reddot jsem si vypujčil ze svého Dobsona 200/1200) tak jakmile budu mít vše kompletní - vezmu tuto variantu v úvahu a nejspíš to tak také upnu - díky za tip.KpS píše:Použil jsem přesně tu botku, která je na fotce. Její spodní profil je dostatečně hluboké U, takže se nemůže pootočit ani při upevnění jedním šroubem. Vyvrtal jsem do ní novou díru na střed se zahloubením pro kuželovou hlavu.