Když to jde, tak taky tahám ED127, ten menší dalekohled využívám když mám málo času nebo přijedu pozdě z práce a 5" triplet by se mi už ani nevytemperoval. S malými dublety mám zkušenost, že to člověk vyhodí ven, udělá si kafe a stroj je do 20min jakžtakž vytemperopvaný, můžu se půlhoďku pokochat, mrknout na Jupík a celá seance trvá hoďku a jsem doma uklizenej. Za tu dobu je větší sklo v půlce temperace teprve. Řešení by asi bylo to skladovat někde venku, ale to už moc nemám kde....
Proto byl můj "mrňous" ED72 venku přibližně stejně často, jako jeho větší brácha. Teď ho mám sešroubovanej s rovnačem a kamerou a mám jakžtakž vyladěný BF a tak, tak se mi to pořád rozebírat a nastavovat znova nechce. Navíc to mám dost často po předchozím focení nachystaný u dveří na docvakání flatů a to už neudělám, jakmile sestavu rozpojím...
Takže momentálně vlastně pozoruju jen hrozně málo, protože 5" triplet potřebuje při současným teplotním rozdílu aspoň 2 hodiny na temperaci a to už musím zahánět děti do hajan ( a často vytuhnu s nimi..

) Proto přemýšlím, že něco jako ten ED96 bych ve skutečnosti docela upotřebil, nepotřebuju aby to bylo APO, na focení tímhle ohniskem mám newton 150/F4. Zase ale aby to nebyla úplná hrůza a aspoň těch 170x to na planetách dalo...
Ale zajíce v pytli kupovat nechci, páč je mi za něj pak líto peněz....

ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool