Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
alda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alda »

No asi nejsem úplně ten nejpovolanější s radami jak fotit z velkých měst, ale něco snad poradit dovedu. Nejlepší je samozřejmě vyjet ěkam za město do tmavých míst.
Nejlepší je pak fotit úzkopásmově: tedy ČB chlazená CCD kamera + filtry, odpovídající optika a mechanika co to unese, pro pointaci následně třeba ještě  druhý dalekohled a kamera, vše musí dostatečně pevně unést montáž, počítač, baterie pro to všechno elektro harampádí atd.  Vše nutno mít mobilní a možnost auta. Začal bych přemýšlet tímto směrem. To se bavím o focení DSO.
Lze začít i s DSLR a nějakým LPS2 filtrem, menším refra a lehčí montáží. Ale to chce opravdu vyjet mimo město :-).

To nemluvím o dalším asi miliónu blbostí co je k tomu potřeba, kabely, redukce, vyhřívání, bahtinovy masky, .....

Časem se to vymění a koupí jiné a pak zase a zase, a tak pořád dokola. Dokud nedojde chuť, čas, trpělivost nebo peníze, neboť spokojený člověk není nikdy.

Na začátek snad jsem trochu pomohl a neodradil :-)

Aleš

PS: Rozhodně nejdříve číst a studovat tady !!!
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Ta kombinace 200/1000Newton a montáž EQ5 není na astrofoto nejvhodnější. Pokud tuto montáž, pak na focení něco výrazně menšího, např. APO refraktor s ohniskem do 600 mm. A pokud ten Newton 200/1000, potom montáž nejspíše EQ6. Nebo něco mezi tím :montáž HEQ5 a Newton 150/750.
S focením z města to sine není takové jako z míst s dobrou oblohou, ale čb CCD kamerou, eventuelně s filtry ,to jde skoro se všemi objekty. Vyjímkou jsou galaxie, tam je to omezení nekvalitní oblohou velké a reflexní mlhoviny - tam je to z města skoro nemožné. A podobně u komet, i když tady opět trochu filtry pomohou
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
sierpe.cz

Příspěvek od sierpe.cz »

Ok takže HEQ5 max 150/750. A v případě EQ6 AZ GoTo zvládne na focení 250/1200 třeba, nebo je jistější ta 200/1000? V městě bych si vystačil s objekty ve sluneční soustavě atd. na nějaký větší focení bych asi vyrazil pryč z města. Někde jsem četl že se dá dát do HEQ5/EQ6 trasa ISS a sledovat jí - máte někdo zkušenosti? Chtěl jsem začít s Měsícem (s tím plánované moonstriky protože jsem i fanda do letadel co možná nejvíc detailně povrch. A později DSO. Hlavně chci koupit od začátku už něco pořádného abych měl do budoucna lepší pole působnosti a uvidím sám na co se zaměřím. S koupí nepospíchám plánoval bych to až koncem roku ale do té doby si chci právě promyslet a naplánovat výbavu. Přez léto mám v plánu začít jen lehké focení s 100-400mm IS a TC 1,4 III - což na cropu dá 896mm na měsíc ze začátku. Možná zkusit tu pevnou 50mm 1,4 na full framu.

Canon EOS 7D Mark II, EOS 6D
Canon 100-400mm f/4,5-5,6L IS II USM, Canon 24-70 mm f/4,0 L IS USM, Canon 100mm f/2,8 L Macro IS USM, Canon 50mm f/1,4 USM
sierpe.cz

Příspěvek od sierpe.cz »

Začal bych focením přes klasický objektiv Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III. Má otázka je co bude lepší Crop 7D mark II nebo 6D full frame? Na APS-C se to ohnisko prodlužuje, FF zase lépe zvládá citlivosti a má vetší dynamický rozsah. Další věc je že asi stativ (mám bytelný Vanguard Alta Pro 263AT s kulovou hlavou Vanguard SBH-100) bude stačit jen na měsíc a krátké expozice. Na nějaké delší a vzdálenější objekty (teď otázka stačí tohle ohnisko vůbec?) a kdyby ano na jaké montáži (asi s motorkem) to fotit? V budoucnu si koupím Sky-Watcher EQ6 AZ GoTo SYNSCAN a nějaký 200/1000 nebo pokud to utáhne tak 250/1200. Ale napřed chci nějakou dobu nabrat zkušenosti a fotit přes objektivy. Takže budu moc vděčný za každou radu.

Canon 100-400mm f/4,5-5,6L IS II USM, Canon 24-70 mm f/4,0 L IS USM, Canon 100mm f/2,8 L Macro IS USM, Canon 50mm f/1,4 USM
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pokud s tím chceš fotit Měsíc, tak to ohnisko i včetně extendru je dost krátké na nějaké větší detaily. Ale pro pokusy O.K. Jestli FF nebo APS-C je naprosto jedno. Crop faktor je jen taková oblbovačka pro obchodníky. Rozhodující je poměr ohniska ku velkosti pixelu - na jak velkou desku fotíš, je z hlediska detailu jedno.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Focení přes objektivy je každopádně na DSO a k tomu je tebou zmiňovaný ohniskový rozsah naprosto vyhovující. Kvalita takto světelného objektivu bývá výborná, MTF je naprosto skvělé (trochu vyšší je chromatická abera na 100mm a větší vinětace na 400mm), ale jinak v pohodě. Výhoda bude i většího zorného pole na full frame.
Bill

Příspěvek od Bill »

objektiv Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III. Má otázka je co bude lepší Crop 7D mark II nebo 6D full frame?
A ty už něco z toho máš? Extender jenom zhoršuje světelnost a zhoršuje už tak dost bídnou kresbu většiny objektivů. Podle mne na 7D neexistuje za nějaké rozumné peníze vhodný objektiv - pixely jsou hrozně malé. Pokud už máš objektiv, tak bych doporučoval spíše tu 6D. Pokud ale nemáš nic, tak focení je asi rozumnější malý refraktor nebo objektiv s pevným ohniskem.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1279270744

U levnějších refraktorů se standardním 2" výtahem je asi lepší APS-C foťák, klidně něco staršího. Je třeba se jenom vyhnout úplně prvním řadám 300 - 350D.
M:736 750 113
sierpe.cz

Příspěvek od sierpe.cz »

A ty už něco z toho máš? Extender jenom zhoršuje světelnost a zhoršuje už tak dost bídnou kresbu většiny objektivů. Podle mne na 7D neexistuje za nějaké rozumné peníze vhodný objektiv - pixely jsou hrozně malé. Pokud už máš objektiv, tak bych doporučoval spíše tu 6D. Pokud ale nemáš nic, tak focení je asi rozumnější malý refraktor nebo objektiv s pevným ohniskem.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1279270744

U levnějších refraktorů se standardním 2" výtahem je asi lepší APS-C foťák, klidně něco staršího. Je třeba se jenom vyhnout úplně prvním řadám 300 - 350D.

Ano v podpisu profilu mám seznam svojí fototechniky která nebyla primárně určená na astrofoto ale chtěl bych se mu začít věnovat. TC 1,4x III mám na focení přeletů letadel. Ale říkat o novém 100-400mm IS II že má už sám o sobě bídnou kresbu to asi nemyslíš vážně?  :D Možná není vhodný na astrofoto ale na klasické použití je to špičkové profesionální sklo.
Evzen
Věk: 74

Příspěvek od Evzen »

To je pěkný seznam fototechniky. Já bych pro začátek koupil jen montáž, příp. modifikovaný foťák (pokud nechceš modifikovat některý z těch, co máš). Určitě i 100/2,8 macro se dá krásně použít na DSO a pro začátek si ušetříš spoustu problémů s pointací. Přiznávám, že můj pohled je dán tím, že sluneční soustavu nefotím skoro vůbec - vyjma nějaké komety. Jsem taky z Brna, ale vyjíždím aspoň za přehradu. Ani na úzkopásmo to tady na "Žluťáku" není - je to ztráta času. Nicméně prvotní pokusy se dají dělat prakticky odkudkoliv a s nemodifikovaným foťákem. Můžeme se někdy sejít, případně někam vyjet.
Zdravím, Evžen
sierpe.cz

Příspěvek od sierpe.cz »

No modifikovat je určitě nehodlám  ;D 7D mark II mám od vánoc co teprve vyšel a 6D asi dva týdny a jsou úplně nové. V budoucnu bych si na modifikaci pořídil asi nějaký bazarový tělo. Ale jinak někdy se na nějaký výlet rád domluvím Ta montáž pro foťák máte nějaký návrh prosím?
Bill

Příspěvek od Bill »

Ale říkat o novém 100-400mm IS II že má už sám o sobě bídnou kresbu to asi nemyslíš vážně?
No je fakt, že výsledky II jsem neviděl, ale předchozí model byl horší než pevná 400/5.6 a i s tím přítelkyně od které je odmítá s APS-C fotit. S 5D je to na denní foto jakž/takž použitelné. Ale i tak jsem měl o L trošku jiné představy. A to mám druhý kus a i tenhle byl 2x na seřízení - jednou v AWH a pak i někde v Německu.
Bill

Příspěvek od Bill »

Ta montáž pro foťák máte nějaký návrh prosím?  
No záleží jak moc vážně to myslíš do budoucna. Pokud zůstaneš u objektivů a menších teleskopů tak taková rozumná je HEQ5.

http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... -4427.html

Ale samozřejmě na 7D a 100mm objektiv by stačilo i něco mnohem decentnějšího. HEQ5 z druhé ruky se dá pořídit okolo 15 tis., někdy možná i méně. Novou bych asi nekupoval - pokud nemáš jasnou představu, tak by to byla při případné výměně větší ztráta peněz.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Určitě by stačila i starší CG5 GT, nebo nová EQ5SkyScan, Orion OR24709 a na objektivy i iOptron i3200. Výběr je opravdu velký, je to jen o penězích.
sierpe.cz

Příspěvek od sierpe.cz »

No je fakt, že výsledky II jsem neviděl, ale předchozí model byl horší než pevná 400/5.6 a i s tím přítelkyně od které je odmítá s APS-C fotit. S 5D je to na denní foto jakž/takž použitelné. Ale i tak jsem měl o L trošku jiné představy. A to mám druhý kus a i tenhle byl 2x na seřízení - jednou v AWH a pak i někde v Německu.

No nevím já používal dřív i první verzi a mezi zoom skly byl nejlepší (ono srovnavat zoom sklo a pevný je vždy blbost jasný že pevný bude vždy mít lepší výstup) spolu s řadou 70-200 L 2,8 (která byla ale o generaci novější) Ale ta byla zas krátká. 100-400mm L používali všichni profi novináři kolem mě co potřebovali delší ohnisko. Tomu sklu nemůžu nic vytknout jen konstrukce byla horší díky tomu pumpa posunu. Ovšem původní 100-400mm L byl z roku 1998 a dělaný primárně na kinofilm (i tak zůstal králem i v DSRL). Nový 100-400mm IS II L už je uplně něco jiného. Konstrukčně je to naprostá špička vymazlená do detailu a opticky je dal než veškerá konkurence (dokonce lepší něž pevná 400mm 5,6 L). Stabilizace je taky úplně jinde. Jediná jeho nevýhoda je ta cena která ale odpovídá zpracování. Nikdy jsem neslyšel o tom ( a to se pohybuji hodně mezi fotografy) že by potřeboval někdo seřizovat Lkové sklo (to spíž bývá problém v těle a ne ve skle)..
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Problém je primárně úplně jinde. Ta fotografická skla jsou konstruovaná pro běžné rozsahy kontrastů scény.  Ale astrofotografické použití je úplně jiná záležitost. Obraz je plný bodových zdrojů - hvězd. A ty musejí být vykreslené hezky, bez ocásků, reflexů, ideálně jako symetrické kolečko. Problémem je, že rozsah kontrastu u astrofotografie klidně je i jedna ku desetitisícům.  Zatímco hvězdy jsou i o několik řádů přeexponované, mlhovina se loví ze spodku histogramu, ze snímku seskládaného i z několika desítek expozic.

A pokud je optika nějakého objektivu prostě napočítaná tak, že mimo obraz hvězdy (třeba reflexem do nějkého kroužku, nebo i úmyslnou neúplnou korekcí mimoosých vad do jakéhosi "ocásku") jde byť i zlomek procenta světla hvězdy, rázem to tam je vidět, hodně vidět. Přitom na normálních denních i nočních fotkách se to ztratí v okolním signálu, nebo je to pod úrovní rozlišení převodníku v jednom single snímku a takový objektiv je špičkový.  Ale my tady často vizualizujeme objekty, co na jednom snímku skoro nejsou vidět.

Není to vůbec neobvyklé, že složité byť špičkové objektivy s mnoha členy na astrofoto propadnou. V téhle disciplíně jednoznačně vítězí systémy s pár členy (typicky dublet či triplet vpředu a nějaký rovanč pole vzadu před fokální rovinou).

Uvidíš sám, až ta svoje sklíčka namíříš na oblohu. Nezapomeň se pak pochlubit, jak sis "vylosoval" povedený kousky.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět