Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
SHaitan80a

Příspěvek od SHaitan80a »

To je přesně to, co potřebuju slyšet resp. jsem se u toho u SW bál. Přijde mi, že ty tři trubky jsou málo. Proto jsem koukal po Meade. Jinak ty skládací řešení oceňuji. Mám rodinu a na chatu se prostě musíme sbalit všichni + teleskop :)
Jak píšeš, zatím ty další výhody nevidím, protože jsem v tomto nováček. Proto jediným zdrojem informací jsou fóra a recenze. Ale na druhou stranu kupuji dalekohled na mnoho let, tudíž raději sáhnu do kapsy teď než za čas narážet na nedostatky.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Já jsem měl 400mm SW Flex a ani jsem si nešiml, že by se to kroutilo. Je pravda, že jsem kolem toho neběhal s laserem a nekontroloval neustále kolimaci, na těch DSO jde o jiné věci a na planety to stejně nebylo použitelné. Každopádně to řešení od SW se mi líbí daleko více a 400mm dobson šel dát i do malého auta.
Medved

Příspěvek od Medved »

Shaitan80a:
Mám SW flex 400 mm a myslím, že tři trubky jsou u této velikosti na hraně rozumné použitelnosti. To asi naznal i sám výrobce neboť 450ku již řešil jinak než prostým zvětšováním konceptu použitého už u průměru 130 mm (jestli se nepletu).

Kolimuji vždy před pozorováním, někdy i v jeho průběhu, což odvisí od toho kde, co a za jakých podmínek pozoruji. Nyní zpravidla začínám na Jupiteru, tzn. vytáhnu a složím dalekohled, namířím +- na Jupitera a zkolimuji pro danou výšku, protože je pravda, že ty trubky prostě tuhé nejsou a za dobrých podmínek (možnost použít zvětšení cca 300x) je poznat, že při změně z cca 45° do vodorovna nebo svisla konstrukce pracuje - s kolimátorem je vidět, že paprsek pěkně cestuje po terčíku. Takže když jsou dobré podmínky a chci po Jupiteru pozorovat Saturn či Mars, tak si "překolimuji" na polohu do vodorovna. Za současných podmínek to až tak nehrozí, protože obraz bývá hodně plovoucí díky seeingu a tak je těch 300 na Mars a Saturn takové rozumné maximum (letos jsem na ně ještě více nepoužil - kromě testování, na rozdíl od Jupitera, který je výše a při dobrých podmínkách se dá jít se zvětšením až přes 400x). Většinou to zkolimování při cca 45° pokryje celou noc a všechny objekty. Když jsou podmínky natolik dobré (možnost zvětšení nad 300x), tak se i menší "rozkolimovanost" daná netuhostí konstrukce na kvalitě obrazu pozná a prostě zkolimuji pro danou výšku objektu (otázka minuty). Ale to už je taková fajnovost. Není to tak, že by na to nešlo koukat (při zvětšení pod 200x to musí být už hodně mimo, aby to poznat bylo) a po každém pošťouchnutí se muselo štelovat, ale prostě při dobrém seeingu to poznat je.

Taky mám SW 6" a 10" obé plnotubus. Tu 10" skoro nepoužívám, 6" tak nějak drží a pro mými okuláry dosažitelné max. zvětšení 250x stačí kolimace možná 2x za x let a to spíš pro klid duše. Pak mám ruský Tal-1, no a ten - i díky delšímu ohnisku - byl kolimován 1x za asi dvacet let :-).

U SW flex 10" by to nemuselo být tak akutní (změna kolimace s polohou), protože je přeci jen o tři čísla (16", 14", 12", 10") menší a rozměry i hmotnosti jsou také menší, takže i deformace budou menší.

To Psion:
Já si zase tu čtyřstovku pochvaluji i na planety. Když jsou podmínky, tak je to fantazie. Dosti často se dá použít zvětšení kolem 300x a tam průměr bere. Když se nedá použít více než 200x, tak skoro nemá cenu velkou 16" vytahovat, protože nejsou vidět detaily ani na DSO (kulovky, planetárky i ty ostatní mlžniky a shluky), neboť i ty mají detaily, které v bídném seeingu zanikají. A v menším průměru je obraz lepší jen zdánlivě (to je závěr ke kterému postupně docházím a ještě si ho ověřuji).

Shaitan80a:
Koukám, že jsi z Holomóca, to je do Držovic přes dva kopečky, tak by se eventuálně něco dalo ukázat (za světla i tmy).

Jo a u toho flexu (a asi obecně u otevřených konstrukcí) taky hodně záleží odkud vane. Teplo vyzařované pozorovatelem a vzduchové turbulence z toho pocházející a procházející otevřenou konstrukcí dokáží taky pěkně rozhrkat obraz, takže se už delší dobu chystám stvořit nějaký rukáv.
Toš tak na světě...
Dobycz1

Příspěvek od Dobycz1 »

Tak tuhost nebude asi úplně optimální, ale spíš se ti hejbe primární zrcadlo... mě to dělá u plnotubusu taky. :)

Jinak Orion dělá kvalitnější konstrukce, je sice o trochu dražší než SW, ale taky mají goto v různých velikostech.

https://www.youtube.com/watch?v=iHqSN3uMjvg
SW 250/1200, Celestron 6 SE, C11, EQ6
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Když se nedá použít více než 200x, tak skoro nemá cenu velkou 16" vytahovat, protože nejsou vidět detaily ani na DSO (kulovky, planetárky i ty ostatní mlžniky a shluky), neboť i ty mají detaily, které v bídném seeingu zanikají
Tak já mám teda uplně opačnou zkušenost - 16" ku nebo jiné velké průměry má cenu vytahovat při jakémkoliv zvětšení od 50x-200x zkrátka proto, že je tam toho vidět hodně - (pokud není moc světlá obloha při malém zvětšení) Ale DSO, kulovky jak píšeš mají právě ve velkém průměru co nabídnout.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Se 400mm dalekohledem na planety je potřeba jednak super kvalitní zrcadlo a za druhé dokonalý seeing, možná za třetí ND filter. Já takové podmínky neměl, zrcadlo bylo průměr a seeing nemám dokonalý nikdy. To co se ve 400mm dalekohledu dalo hodnotit jako stupeň seeingu jako podprůměrný, tak v TEC jsem hodnotil jako vyborný, tedy rozdíl naprosto značný dalekohledů stojících vedle sebe.

SW 400mm

TEC 140

Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

To co se ve 400mm dalekohledu dalo hodnotit jako stupeň seeingu jako podprůměrný, tak v TEC jsem hodnotil jako vyborný, tedy rozdíl naprosto značný dalekohledů stojících vedle sebe.
To mi dává logiku, nevím jestli je to případ Tvého pozorování se 400kou, ale velkou roli tady sehraje taky temperace a ta bohužel u takového zrcadla nestíhá, přesně takové obrazce mi udělá nedotemperované zrcadlo -
obrázky jsou samozřejmě vzaty z webu a s Tvým konkrétním pozorováním nemají nic společného, jen jsi chtěl ilustrovat rozdíl, jestli se nepletu.

Je to asi jen můj názor, ale myslím si že spousta lidí si tu nedokolnalost temperace neuvědomuje a přikládá to seeingu, asi dva roky jsem pozoroval teplotní rozdíly na primáru a okolí pomocí teploměrů a výsledky byly překvapivé - jak v průběhu noci v létě nebo zimě, tak při různých typech chlazení - foukáním na primár nebo odsávání - ale o tom jiná vlákna

Ještě aby tohleto povídání mělo smysl v tomto vlákně, tak bych si dovolil dodat, že prostě provozování 400ky nebo takových průměrů neznamená jen smontovat dalekohled a pozorovat, ale je kolem toho několik malých drobností, jako třeba právě teperace (řešení větrání) kolimace, paracorr .. pokud chceme dostat z průměru opravdu maximum.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Ta temperace se často přeceňuje, když je dobrý seeing, vytáhnu dalekohled z místnosti (rozdíl teplot řekněme 5°C), dám na montáž a pozoruju skvělý obraz. Když je mizerný seeing můžu klidně temperovat celou noc. Ano je jasné, že když dalekohled vytáhnu z místnosti 20°C a dám do 5°C nastane pak problém s temperací. Ten test s tím 400mm dobsonem jsem dělal asi po 3 hodinách temperace, kde byl rozdíl vnitřní a venkovní teplota asi 8°C. Obrázky jsou převzaty z webu, ten test jsem nefotil. Pro představu dvojhvězda Epsilon Lyrae vypadala v TEC jako dvě poklidné krásně oddělené kuličky s difrakčním kroužkem a v 400mm dobsonu to byly dva chlupaté knedlíky, které se vařily v horké bublající vodě.

vla

Příspěvek od vla »

To mi dává logiku, nevím jestli je to případ Tvého pozorování se 400kou, ale velkou roli tady sehraje taky temperace a ta bohužel u takového zrcadla nestíhá. Což je velmi zavádějící, neb SW má tyto zrcadla z poměrně slabého žebrovaného odlitku, takže temperace je docela rychlá.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Ideální je pro takový domek venkovní uskladnění, aby se s tím nemusel člověk tahat a bylo to v +/- venkovní teplota a umístěný v místě, kde je výborný seeing, v opačném případě je to spíše otrava než zábava. Nakonec jak říká Pepa V., když si nějaké DSO pořádně vidět, tak si ho pustím na LCD a na to stačí malý dalekohled :)
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Pánové, já neříkak tak ani tak, ale myslím, že když by šlo se podívat alespoň do 1m  slušného reflektoru na planety, tak seeing nesseing by ukázal mnohem víc, než ty naše hračky :)
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Věř, že neukáže, koukal jsem za mizerného seeingu do 500mm F8 excelentního zrcadla a ukázalo méně detailů než 200mm refraktor stojící vedle, ano kdyby byl skvělý seeing tak průměr bude rozhodující, bohužel žijeme v kotlině, kde můžeme v dobrý seeing pouze doufat parkrát v roce.
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Což je velmi zavádějící
Já mám taky žebrované zrcadlo, prostě to tak je, když na jaro nebo na podzim teploty jdou od 18st. k 5st. a podobně, tak vám nepomůže nic, ani venkovní domek (teda pokud nemáte větrání primáru) - já si boudu pro Dobsona postavil a přenesu si ho 5 metrů na zahradu, ale to nemění nic na tom že to 12kg zrcadlo prostě nestíhá. Tvrdím to ne proto že mám takový dojem a nebo proto, že si to myslí někdo jiný, prostě jsem si to změřil - jedno čidlo na zrcadle uvnitř žebrování, druhé čidlo ve stejné výšce na tubusu.

A jestli se temperace přeceňuje, možná každý přeceňuje nebo podceňuje něco jiného, je to možné - možná se přeceňuje u refraktorů a nebo naopak u reflektorů.
S velkým průměrem se dá vidět pěkně DSO i když je rozkolimováno (taky to někteří moc prožívají a nebo naopak bagatelizují že) i když je hůř ztemperováno .. nejhorší na tom všem je stejně světelné znečištění ;D
A co se týká planet, tak tam je můj aniplanetární dobson těžce pozadu a nedostane se dál než třeba 250ka :)
Medved

Příspěvek od Medved »

Tak já mám teda uplně opačnou zkušenost - 16" ku nebo jiné velké průměry má cenu vytahovat při jakémkoliv zvětšení od 50x-200x zkrátka proto, že je tam toho vidět hodně - (pokud není moc světlá obloha při malém zvětšení) Ale DSO, kulovky jak píšeš mají právě ve velkém průměru co nabídnout.

To nepopírám, jen mám asi jiný přístup. Vzhledem k poloze u okresního města těch ducháčků moc neužiji, (i když zrovna teď v pondělí 6.6., to byla s Panoptikem 27 mm parádní procházka). Když člověk jednou zjistí, co takový průměr nabízí, tak se mu zkrátka nechce pozorovat, když nevyužije jeho možností. Právě u těch planetárek, s relativně vysokou plošnou jasností, je použitelné a přínosné velké zvětšení (300x a víc), protože ve velkém dalekohledu to při 150x i 200x může být jen sice větší, ale "oslňující" kotouček bez detailů a struktury, ovšem třeba 300x, 450x sníží plošný jas struktura se krásně vyloupne. Třeba Eskymák, niky nezapomenu na no, kdy se dalo naložit 450x a i 600x bylo dobrých, to byl Eskymák jako když vyšije - krásná struktura detaily, prostě úžasné. Když pak při 200x, zjistím, že dál to nejde a při případném použití většího zvětšení (300x) se místo struktury vylupuje něco, co připomíná přelévání šedi u holubího tentoctoho, tak ... tak co s tím? Jít spát...

Pořád se řeší seeing z hlediska rozlišení, ale on ten špatný seeing snižuje i dosah ve hvězdné velikosti. Když louskám nějakou kulovku, tak je rozdíl, když tam při 300x vidím kupu slaboulinkých hvězdiček, nebo jen jasnější rozplizlé chundelatice a špendlíky prostě nejsou, bo je seeind rozplizne na větší než bodovou plochu a tím sníží jejich jasnost pod hranici detekovatelnosti...

Ale to už asi odbíhám od tématu.

Pro SHaitan80 - té 10" flex od SW bych se nebál.
Toš tak na světě...
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Tvrdím to ne proto že mám takový dojem a nebo proto, že si to myslí někdo jiný, prostě jsem si to změřil - jedno čidlo na zrcadle uvnitř žebrování, druhé čidlo ve stejné výšce na tubusu.

To je v pořádku, bylo by ale dobré změřit, jaký dopad má ta (ne)temperace na přesnost vlnoplochy, to že má zrcadlo podobnou teplotu jako vzduch (stejnou nebude mít nikdy) ještě neznamená, že je to ideální stav a v -5°C může mít vlnoplocha úplně jinou přesnost než v +20°C, to ovlivní uložení, materiál žebrování atd. Když jsem viděl Milanův dobson, který celý den stojí na Slunci a pak večer, za rychle klesající teploty jsem viděl Jupiter jako vyšitý, pak se o temperaci nedá vůbec mluvit, rozhodující byl seeing.
Odpovědět