Shaitan80a:
Mám SW flex 400 mm a myslím, že tři trubky jsou u této velikosti na hraně rozumné použitelnosti. To asi naznal i sám výrobce neboť 450ku již řešil jinak než prostým zvětšováním konceptu použitého už u průměru 130 mm (jestli se nepletu).
Kolimuji vždy před pozorováním, někdy i v jeho průběhu, což odvisí od toho kde, co a za jakých podmínek pozoruji. Nyní zpravidla začínám na Jupiteru, tzn. vytáhnu a složím dalekohled, namířím +- na Jupitera a zkolimuji pro danou výšku, protože je pravda, že ty trubky prostě tuhé nejsou a za dobrých podmínek (možnost použít zvětšení cca 300x) je poznat, že při změně z cca 45° do vodorovna nebo svisla konstrukce pracuje - s kolimátorem je vidět, že paprsek pěkně cestuje po terčíku. Takže když jsou dobré podmínky a chci po Jupiteru pozorovat Saturn či Mars, tak si "překolimuji" na polohu do vodorovna. Za současných podmínek to až tak nehrozí, protože obraz bývá hodně plovoucí díky seeingu a tak je těch 300 na Mars a Saturn takové rozumné maximum (letos jsem na ně ještě více nepoužil - kromě testování, na rozdíl od Jupitera, který je výše a při dobrých podmínkách se dá jít se zvětšením až přes 400x). Většinou to zkolimování při cca 45° pokryje celou noc a všechny objekty. Když jsou podmínky natolik dobré (možnost zvětšení nad 300x), tak se i menší "rozkolimovanost" daná netuhostí konstrukce na kvalitě obrazu pozná a prostě zkolimuji pro danou výšku objektu (otázka minuty). Ale to už je taková fajnovost. Není to tak, že by na to nešlo koukat (při zvětšení pod 200x to musí být už hodně mimo, aby to poznat bylo) a po každém pošťouchnutí se muselo štelovat, ale prostě při dobrém seeingu to poznat je.
Taky mám SW 6" a 10" obé plnotubus. Tu 10" skoro nepoužívám, 6" tak nějak drží a pro mými okuláry dosažitelné max. zvětšení 250x stačí kolimace možná 2x za x let a to spíš pro klid duše. Pak mám ruský Tal-1, no a ten - i díky delšímu ohnisku - byl kolimován 1x za asi dvacet let

.
U SW flex 10" by to nemuselo být tak akutní (změna kolimace s polohou), protože je přeci jen o tři čísla (16", 14", 12", 10") menší a rozměry i hmotnosti jsou také menší, takže i deformace budou menší.
To Psion:
Já si zase tu čtyřstovku pochvaluji i na planety. Když jsou podmínky, tak je to fantazie. Dosti často se dá použít zvětšení kolem 300x a tam průměr bere. Když se nedá použít více než 200x, tak skoro nemá cenu velkou 16" vytahovat, protože nejsou vidět detaily ani na DSO (kulovky, planetárky i ty ostatní mlžniky a shluky), neboť i ty mají detaily, které v bídném seeingu zanikají. A v menším průměru je obraz lepší jen zdánlivě (to je závěr ke kterému postupně docházím a ještě si ho ověřuji).
Shaitan80a:
Koukám, že jsi z Holomóca, to je do Držovic přes dva kopečky, tak by se eventuálně něco dalo ukázat (za světla i tmy).
Jo a u toho flexu (a asi obecně u otevřených konstrukcí) taky hodně záleží odkud vane. Teplo vyzařované pozorovatelem a vzduchové turbulence z toho pocházející a procházející otevřenou konstrukcí dokáží taky pěkně rozhrkat obraz, takže se už delší dobu chystám stvořit nějaký rukáv.
Toš tak na světě...