Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Stando on se ptá, je tam v té větě otazník :-)Jo aha uz ten otaznik vidim, nejak jsem to ve vete prehlidl kdyz to bylo takhle rozsekane na jednotlive radky Karle, diky za upozorneni. Timto se uzivateli SHaitan80a omlouvam a svou otazku beru zpet ;)
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Medved

Příspěvek od Medved »

Dobson s GOTO - chápu to dobře, že sice sleduje pohyb tělesa na obloze, ale nekompenzuje jeho otáčení (oblouk), který tělesa na obloze opisují?
Ano, je to částka, kterou si nyní mohu dovolit.

Obecně, je lepší zvolit sice menší Newton, ale na EQ montáži
např. SW http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -8059.html
či Celestron http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3699.html
nebo raději větší Newton na dobsonovi
např. http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 18099.html
?
Jinak původně jsem se zhlédnul v Explore Scientific
http://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/pr ... 254-1270mm
GOTO - v podstatě ano. EQ montáž je konstruována tak, že ke sledování objektu stačí pohyb v jedné ose. GOTO má pohyb ve dvou osách. Asi hodně zjednodušeně se dá říct, že dělá "schodky", opraví azimut a výšku a tak pořád dokola kdežto u EQ montáže jde díky konstrukci (jedna osa rovnoběžná se zemskou osou) jen o jeden pohyb kompenzující otáčení země. Oba systémy používají různý souřadnicový systém. Z toho také plyne orientace obrazu v okuláru. Zatímco u EQ montáže se nemění (např. měsíce Jupitera budou stále vidět "vodorovně"), tak u Dobsona (GOTO) budou při pozorování po východu Jupitera při pohledu do okuláru směřovat šikmo nahoru, při kulminaci budou vodorovně a při západu budou šikmo dolů. Při vizuálním pozorování je to jedno. Pro focení je nutno toto kompenzovat mechanicky nebo softverově (focení není moje parketa).

Jestli zvolit menší dalekohled na EQ montáži nebo větší na Dobsonově montáži, toť otázka. Záleží na preferencích. Na focení asi žádná z uváděných EQ montáží moc nebude, ale k tomu nechť se vyjádří jiní. Taky jsou bez pohonu - nutno dokoupit. Sám jsem dosti dlouho pozoroval newtonem 11 cm na EQ montáži na ruční pohon a bylo to fajn. Měl jsem trochu obavu z Dobsona, ale také jsem si zvyknul a je to v pohodě.

Ten dobson 254/1200 to už je docela dost velký dalekohled - i když došlo a dochází v průběhu doby k posunu vnímání velikosti dalekohledů. Kdysi byl průměr 10 cm slušný stroj, 15 cm dost dobrý a nad 20 cm "velký" dalekohled. Dnes se na dalekohledy do 20 cm spousta lidí dívá jako na "prdítka". Dalo by se říci, že díky laciné masové výrobě větších dalekohledů ve východních zemích došlo k inflaci průměru. Přitom už dalekohled kolem těch 15 cm dokáže ukázat ledacos pěkného. Také se však zhoršují podmínky pro pozorování (světelné znečištění), ze své zkušenosti mohu říci, že na co mi stačilo kdysi 11 cm, nyní potřebuji 15 cm, ale to odráží mé podmínky.
Taky je ten dobson bez okulárů - jestli jsem dobře koukal - nutnost dokoupit - počítat tak 4-6 tisíc alespoň na 2 až tři okuláry. Konstrukce se mi líbí (mám pro takové slabost) ovšem k jejímu provedení (tuhost, atd.) nemám co říct, protože jsem ji neměl v ruce.

Skoro bych řekl, že se dostávám ke zde stále omílanému - pořiď bazarového Dobsona (nebo klidně i na EQ montáži) průměr 15 - 20 cm a pozoruj, pozoruj, pozoruj a časem zjistíš, kam se ubírat - jestli větší "dělo" na vizuální pozorování, nebo pořádnou montáž na focení. :-)

Toš tak na světě...
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasnovidec »

Zdravím, známá mne požádala o doporučení nějakého dalekohledu pro pozorování planet/Měsíce, ale já krom svého vybavení moc zkušeností nemám a spíše než planety jedu DSO.

Rozpočet je cca. 3500 Kč, takže asi nějakou startovací sestavu i s montáží, najde se něco "slušnýho" v téhle relaci?

Já mám zkušenost se starým lidlákem, tenkrát poprvé mi přišel super, ale teď mi přijde, že se přes to nedá koukat.

Její výběr byl Bresser Arcturus 60/700; Teleskop BK 80/400 EQ/TA SkyWatcher.

Ten první myslim určitě ne, to mi přijde horší, než lidlskop, to druhé neznam.

Díky
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Tohle skoro nemá rozumné řešení. Tedy pokud to má být na planety a nekoupí se něco z bazaru.
Je jasný, že člověk od tak levného dalekohledu na pozorování planet, nemůže moc čekat. A to jak u refraktoru tak  i u dalekohledu zrcadlového. 
Tady všude je třeba trochu větší zvětšení alespoň 100x a k tomu slušná montáž.
A ikdyž třeba Tvoje známá koupí solidního Dobsona 150/1200 z bazaru, bude s ním spokojená? Prostě ta trojnožka je hezčí, nebo tak podobně.
Možná by měla sama se tady ptát a postupně zjišťovat, že to tak jednoduché a ani levné není.

Takže SW 80/400 ujde, jen ty planety slabota.
Delší refraktor za tyhle peníze: Hrozná montáž a výkon lepší jak u krátkého SW 80/400, ale taky nic moc.
Malé Dobsonky jsou na tom podobně. Snad jedině s odřenýma ušima Dobson 130/650.

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasnovidec »

koupí solidního Dobsona 150/1200 z bazaru,
A byl by ten newton na dlouhym ohnisku lepší, než ten refrák na krátkym?

Já mám SW80/600ED a SW250/1200 a ty planety se mi skoro zdají lepší v EDčku, ten dobson mi přijde děsně nekontrastní.
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Byl :)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Jasně že byl a dosah na DSO odost lepší.
á mám SW80/600ED a SW250/1200 a ty planety se mi skoro zdají lepší v EDčku, ten dobson mi přijde děsně nekontrastní.

Tak ED 80 kreslí hodně dobře. U 250mm průměru je třeba opravdu slušný seeing. Pak musí ukázat víc detailů, jak ED80. Pokud ne, tak je něco špatně.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
SHaitan80a

Příspěvek od SHaitan80a »

Děkuji za všechny odpovědi. Dalších pár dní procházení skrze fórum a mám odpověď na většinu svých otázek.

Prozatimní konečný vítěz je tedy Meade LightBridge 10" f/5. Případně 12" pokud se mi podaří ještě něco odložit. Zatím jsem jej u českého prodejce neviděl, ale předpokládám, že se snad bude dát s nějakým domluvit na objednání.
Našel jsem i pár nápadů na vylepšení:
https://www.youtube.com/watch?v=yOBPG7VB-Is

Co mě ještě mate je velikost výstupní pupily okuláru a jak to ovlivňuje pozorování. Zorné pole je mi snad jasné.
Nyní tedy ve fázi výběru okulárů.
Medved

Příspěvek od Medved »

Co mě ještě mate je velikost výstupní pupily okuláru a jak to ovlivňuje pozorování.
Velikost výstupní pupily je průměr objektivu dalekohledu (zrcadla, čočky) dělený zvětšením. Pro pozorování je to relativně důležitý údaj, protože o něm může ledacos napovědět.

Při vizuálním pozorování se zornička oka, jakožto konečného přijímače, roztáhne, v závislosti na věku a dalších podmínkách (dokonalost tmy, jiné "ovlivňovače"...), na 3-8 mm (8mm u mládežníků, cca 6 mm kolem čtyřicítky +-, 3 mm vyzrálí a pokročilí astronomové).
Při použití takového okuláru, který dá výstupní pupilu větší než je aktuální roztažení zorničky, přijde část světla nazmar - jako by se pozorovalo dalekohledem o menším průměru - oko ji nepobere. Mám-li zorničku 8 mm mohu dalekohledem 254 mm průměru a 1270 mm ohniska, pozorovat okulárem s ohniskovou vzdáleností 40 mm. Průměr 254 mm / 8 mm zorničky = 31,75x zvětšení = 40 mm okulár, což je také nejmenší rozumné zvětšení pro využití všeho světla z dalekohledu.
Když je mi kolem 40 a mám zorničku 6 mm je vhodnější použít okulár dávající zvětšení 254/6= 42x což je cca 30 mm neboť ten dá zvětšení 42x (u 1270 mm ohniska). Když použiji 40 mm s výstupní pupilou 8 mm nevyužiji všechno světlo a bude to jako bych se díval dalekohledem menšího průměru (hrubým odhadem cca 200 mm) nevyužiji tedy plně jeho možností. Do osmilitrového kýble se nevejde deset litrů.

Dalším faktorem jsou pozorovací podmínky - dokonalost tmy. Pokud není tma dokonalá, tak není dokonalá adaptace oka na tmu a zornička není roztažena na maximum možného. Také roste jas oblohy = klesá kontrast pozorovaných, zejména difuzních objektů proti pozadí - závisí i na prachu a vlhkosti rozptylujících světelné znečištění. Z tohoto důvodu. třeba v mém případě (okraj okresního města - Prostějova) nejvíce využívám okuláry dávající výstupní pupilu max. 5 spíše 4 mm a méně, protože když dám okulár pro svůj maximální průměr zorničky, tak je zorné pole díky světelnému znečištění příliš jasné a jemnosti difuzních objektů se v něm ztrácejí - až větší zvětšení = menší pupila zvýší kontrast proti pozadí, které ztemní.
Když to podmínky dovolí (mimo výraznější světelné znečištění, nebo při ažuru - nejlépe vymetené nazakalené obloze v prvních dnech talkové výše po přechodu fronty), tak se hodí i okulár pro maximální průměr zorničky - to je pak parádní pokoukání na mlžinky, ovšem tady zase může rušit i přirozený jas oblohy.

Ech, snad je to alespoň trochu srozumitelné a není v tom nějaká krpa či protimluv :-).

Toš tak na světě...
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Co mě ještě mate je velikost výstupní pupily okuláru a jak to ovlivňuje pozorování
U okulárů se udává hodnota - vzdálenost výstupní pupily.
Je to vzdálenost, kde by mělo být nejlépe oko pozorovatele.
Čím je tato vzdálenost menší, tím problematičtější může být komfort pozorování a nebo problém umístění oka tak, aby bylo viděno celé zorné pole.
Důležitou roli hraje tato hodnota pro pozorování s brýlemi.

Tady je odkaz na odkazy
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 62821352/2

edit: teď se ještě dívám, že je to v těch odkazech takové řekněme zlouhavé tak bych si dovolil tento odkaz: myslím že popisuje celkem hezky celou záležitost pupil :)

http://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/cl ... a-a-ocnice

SHaitan80a

Paráda, pochopil jsem. Takže s přihlédnutím k mých 35tinám a brýlým a tomu, že se mi už v šeru dost extrémně (dle doktora) roztahují zorničky tak okuláry s průměrem +- 8mm průměr pupily a ideálně posuvná očnice nakolik nevím, zda budu raději pozorovat s brýlemi či s kontaktními čočkami. Každopádně nejdřív kouknu, jak uvidím se setovými okuláry a podle toho budu vybírat.
Děkuji Vám oběma za vysvětlení.
Edit: Tak od Meade zřejmě ustupuji, příliš mnoho negativních recenzí a poptávaná cena 28k neodpovídající myslím kvalitě. Nedrží kolimaci, relativně časté problémy s optikou, těžká horní část s následným převažováním dalekohledu, potřeba mnoha uživatelských úprav (s tím problém nemám, ale neu dalekohledu této ceny při porovnání s konkurencí).
vla

Příspěvek od vla »

No, úplně jsi to nepochopil, průměr výstupní pupily okuláru je závislý na průměru objektivu a použitém zvětšení, takže kupovat okuláry podle průměru výstupní pupily je nesmysl. Takže dalekohled průměr 100mm a ohniskem 1000 mm má s okulárem 10mm zvětšení100x a výstupní pupilu 1mm. S okulárem 20mm zvětšení 50x a výstupní pupilu 2mm atd. V našich běžných podmínkách se doporučuje minimální zvětšení zhruba tak, aby průměr výstupní pupily byl cca 5 mm, při větší výstupní pupile je zorné pole už poměrně přesvětlené a mohou zanikat nějaké podrobnosti, či slabší objekty. Navíc jak člověk stárne pupila oka se postupně zmenšuje. Mladý člověk zvládne třeba i těch 8mm, ale postupně se dopracuje někam ke 4-5mm, někdo i méně. A přidávám pochvalu za ojedinělý přístup k samostudiu a poté k vyjasňování problémů, kterým jsi neporozuměl. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pokud z jednoho videa usuzuješ na nutnost úprav, tak to se asi nedopracuješ ke správnému názoru na ten dalekohled. Nehledě na to, že nemáš s čím srovnávat jeho užitnou hodnotu. Je pravda, že dalekohled o průměru 10" ještě nepotřebuje takovou to skladnost, ale u průměru 12" a více je řešení od Meade asi nejlepší komerční.
Jediná vhodná úprava dávající smysl je úprava boxu zmenšením podstavy právě úpravou z kruhové na čtvercovou nebo na čtvercovou s kulatými rohy. Ale to neplatí jen o Meade, tohle je úprava obecně vhodná pro všechny značky Dobsonů průměrů 12" +
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
SHaitan80a

Já to myslel spíš tak, že vzhledem k poptávané ceně, která je 28k např. oproti SW flex v ceně 16k (obojí velikost 10"), bych čekal mnohem vyšší kvalitu oproti SW resp. vyřešené porodní bolesti. Přeci jen se prodává už nějaký ten rok. Proto mi cena nepřijde opodstatněná.
Neusuzuji z jednoho videa. Prošel jsem desítky uživatelských recenzí napříč netem. Přeci jen si nekupuji hračku, kterou za měsíc odložím do kouta.
Na Meraj.sk je Meade nyní ve "slevě" na +- 21k. To už přijatelnější, i když pořád bych mohl za těch 5k rozdílu v ceně oproti SW koupit nějaký okulár.
Proto se zeptám jinak, pokud je tu nějaký uživatel Meade, je tam oproti SW nějaký kvalitativní posun? A uživatelé SW, jak pevné je jejich flex řešení? Drží ty tři trubky dostatečně resp. nehýbe se ta pozorovací hlava?
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Tak pokud nevidíš a nepotřebuješ výhody řešení Meade oproti SW, potom je skutečně zbytečné utrácet více. No a pokud sis přečetl desítky uživatelských recenzí na Meade, tak si jich přečti zrovna tolik o SW FLEX . Jenže SW není značka, která by se zrovna prodávala v USA, takže u nich si asi moc nepočteš.
Ale abych alespoň trochu odpověděl na tvoji otázku, tak ty mouchy , o kterých sis přečetl recenze,objevíš i na SW. Ale že nedrží kolimace u FLEX u a že se to kroutí, to se i snad dočteš, nebo ti to i někdo také napíše.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět