Fotky Měsíce
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Fotky Měsíce
Proč afokálně ? To je ta nejhorší varianta, zaneseš tam vady objektivu kamery. Ortoskopický okulár půjde velmi dobře použít k projekci ? Stačí nějaký nástavec pro jeho spojení s kamerou. Jaké má ohnisko ?
Na Barlow člen bych se zatím vybodnul, pokud má ten okulár vhodné ohnisko. Míru prodloužení ohniska můžeš ovlivnit v poměrně velkém rozsahu vzdáleností senzoru od okuláru a sám pak uvidíš, na kolik ta optika a podmínky u tebe mají.
Na Barlow člen bych se zatím vybodnul, pokud má ten okulár vhodné ohnisko. Míru prodloužení ohniska můžeš ovlivnit v poměrně velkém rozsahu vzdáleností senzoru od okuláru a sám pak uvidíš, na kolik ta optika a podmínky u tebe mají.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Fotky Měsíce
Ahoj Martine, já zatím zkoušel fotit jen přes barlow lens 2x + kamera a vypadly mi z toho celkem hezké fotky. Koukal jsem zde na fóru a viděl, že tu kolegové používají buď ten barlow člen 2-5x, nebo tu Aleš ( Alexis ) fotí přes ten ortoskopický okulár a lezou mu z něj moc pěkný fotky. Tak teď jsem z toho jelen a než něco koupím, raději jsem hodil dotaz. Okulár ani ten povermate 5x zatím nemám. Takže radíš koupit ortoskopický okulár a přes nástavec ho spojit s kamerou bude opticky čistší a ohnisko prodloužím nějakým prodlužovacím tubuskem , nebo jak jsi to myslel ( Míru prodloužení ohniska můžeš ovlivnit v poměrně velkém rozsahu vzdáleností senzoru od okuláru ) . :-/
CEL 203/1000 HEQ-5 Synscan, Refraktor SW 80/400 AZ-3, Triedr 10x50 , 20x50 ,
Fotky Měsíce
Ale ty jsi psal v tom dřívějším příspěvku o afokálním focení - což tohle není. Tohle jsou projekční metody, buď pomocí negativního členu ( Barlow) , nebo pozitivního ( projekční okulár ~okulár)
Projekce pomocí okuláru funguje podobně, jako promítání v kině nebo zvětšování zvětšovákem ( chápu, že mladší generace už nebude za chvíli vědět, jak se dělaly ještě nedávno fotky ). Čím dál za okulárem, tím větší výsledné zvětšení = výsledná velikost obrazu. Samozřejmě, je při to potřeba trochu přeostřit.
U projekce Barlowem to takhle neplatí vždy, záleží na konstrukci - u složitějších sestav to tak neplatí.
Projekce pomocí okuláru funguje podobně, jako promítání v kině nebo zvětšování zvětšovákem ( chápu, že mladší generace už nebude za chvíli vědět, jak se dělaly ještě nedávno fotky ). Čím dál za okulárem, tím větší výsledné zvětšení = výsledná velikost obrazu. Samozřejmě, je při to potřeba trochu přeostřit.
U projekce Barlowem to takhle neplatí vždy, záleží na konstrukci - u složitějších sestav to tak neplatí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Fotky Měsíce
Tě buřt ... Vyzkoušel jsem co moje ruce a starý kompakt spolu s teleskopem dokážou. Jen jsem se opřel o teleskop a vyfotil jsem to. Škoda že v úplňku nelze očima vidět perfektně detaily ve velkém zvětšení. Dám sem i fotku kdy Měsíc v úplňku není. Jsou to jen jednotlivé snímky. 
Dobson 200/1200 Rád pozoruji galaxie, mlhoviny, kulové hvězdokupy a planety
. Můj byvalý teleskop Firstscope 76/300
-
Giftmacher
Fotky Měsíce
Pár hodin před zatměním. Větší verze na klik
Fotky Měsíce
Tak tady je moje foto z blízkosti maxima zatmění v září 2015 (v 5:00 přesně). Je to Nikonem D7000 v primáru ED80/600. Složenina z 20 snímků, 6s ISO800. Chtěl jsem původně provést celou kalibraci (tj DF, Bias), ale jelikož jsem nepřepnul foťák do "astronomického režimu", tak mám smůlu a kalibrace by stejně nefungovala (Nikon ve výchozím stavu ořezává histogram zleva). Takže jen složenina v MaximDL a retuš zbytku stop hvězd.
Měsíc jsem nikdy neupravoval (kor na ntb - děsný displej), tak snad jsem to moc nepřepísknul někde
Měsíc jsem nikdy neupravoval (kor na ntb - děsný displej), tak snad jsem to moc nepřepísknul někde
Fotky Měsíce
Tak jsem ještě zkusil zpracovat Měsíc v úplňku před zatměním, snímky v rámci tréningu Není to žádná hitparáda, na místní detailní snímky to nemá, ale tak na 600ku EDčko a Nikon D7000 v primárním ohnisku to doufám zas tak špatný není (větší na klik)
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Fotky Měsíce
Moc pěkné snímky tady přidávám snímek(mozajku) ze dne 30,9,2015.n150/750,Asi120mc.
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Fotky Měsíce
Tak z recesie single shot cez Canon 400/5.6L, výrez 1:1. Plné rozlíšenie a viac info na klik:
Fotky Měsíce
Tak z recesie single shot ...
... ale móóóc pěkný sólo snímek!!!
... ale móóóc pěkný sólo snímek!!!
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Fotky Měsíce
Keď včera tak strašne svietil, čo s ním?
. Single shot v plnom rozlíšení, viac info na klik.
Fotky Měsíce
Když jsou teď ty nejdelší noci, zkusil jsem vyfotit paralaktickou libraci. Rozdíl je takřka 10 hodin.
větší a více na klik

větší a více na klik
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC