Konojedy refra-čumendo
Re: Konojedy refra-čumendo
To je holt jedna z výhod ekvatoriální montáže, že člověk snadno pozná, kde je sever...
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Taky jsem na ní kolem půlnoci koukal. Vzhledem k tomu, že i na naší bídné obloze byly vidět náznaky ramen, tak s identifikací nebyl problém. Vidět supernovu je pro mě vždycky zážitek.
- Ondra_z_hor
Povedený snímek, Honzo. Nová montáž ti svědčí že.
- stmare
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Eq-6 je super, ale zatím jedu jen přes ST4 (na pulse guiding mám issues). RMS error bývá i třeba jen 0.58" pokud je dobrý seeing.
Fotka je manželčiným Nikonem D3300 (takže i tady jsou rezervy pro zlepšení). Je to 15x5min ISO 1600, což mi připadá málo, ale na tu supernovu to stačí a aspoň vynikne.
Tuhle supernovu jsem původně fotit nechtěl, protože je profláknutá, ale nechal jsem se zlomit. A udělal jsem dobře, protože celé setkání bylo o té supernově a ty diskuse a srovnání ve dvou skvělých dalekohledech - Mirek a Janek - jestli pozorujeme supernovu, to stálo zato. Bylo to pěkné a plné nadšení, emocí a radosti...
Fotka je manželčiným Nikonem D3300 (takže i tady jsou rezervy pro zlepšení). Je to 15x5min ISO 1600, což mi připadá málo, ale na tu supernovu to stačí a aspoň vynikne.
Tuhle supernovu jsem původně fotit nechtěl, protože je profláknutá, ale nechal jsem se zlomit. A udělal jsem dobře, protože celé setkání bylo o té supernově a ty diskuse a srovnání ve dvou skvělých dalekohledech - Mirek a Janek - jestli pozorujeme supernovu, to stálo zato. Bylo to pěkné a plné nadšení, emocí a radosti...
SW 100ED APO, ATR2600C
https://astro.marencik.cz
Jsem v silném pokušení dorazit i dnes
.
Refraktor TEC 160 FL (160/1120), SCT C14 (356/3910)
Je fajn vědět, že člověk není jediný, kdo nemá rozum. 
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Kdybych nebyl v divadle, tak bych jel.
Askar FRA500, Quattro 200/800, C9.25", LUNT80, G2-8300, ATR3, Uranus-C, Neptune-M, AZ-EQ6, RST135
-
astrozraký
Taky dnes dorazim, kolem 23:30.
Taurus 406/1800, GSO-TS 250/1250, TS 152/900 RFT, Sky-Watcher 120/600, TS 102/714 Photoline, TS 60/360 Photoline
Agregátor předpovědí oblačnosti: SkyAccuracy.cz
Agregátor předpovědí oblačnosti: SkyAccuracy.cz
Hlášení: Byl to dost málo vydařený výjezd. Po 22:00 se pomalu přihnal velký mrak nízké oblačnosti a zakryl polovinu oblohy. To tedy na modelech nebylo. Těsně před půlnocí odcouval na západ a nastalo asi tak 40 - 50 minut možnosti pozorovat celou oblohu. No a pak se přihnaly od východu další mračna. Přesto ale po půlnoci byla tma 20,80 mag./arcsec2. A seeing byl vynikající. A taky nebyl žádný smrad. No a příjemně jsme pokecali s astrozrakým.
Refraktor TEC 160 FL (160/1120), SCT C14 (356/3910)
To musel být docela pech, teď jsem se díval na družicové snímky a vypadá to, že ta oblačnost byla jen na poměrně malém území a vydržela asi tak do půl třetí...
- stmare
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
No ja jsem s castecnou oblacnosti pocital. To ale nebyl duvod me neucasti, nybrz fakt, ze potrebuji od rana pracovat. Jinak jezdim i pres takovou oblacnost.
SW 100ED APO, ATR2600C
Včera večer jsem to pod dojmem nepříliš optimistického výhledu na zbytek týdne risknul a vyrazil do Konojed. Cestou to vypadalo všelijak a ještě u závory bylo kolem trochu řídké mlhy, ale na ploše už to bylo v pohodě a než jsem postavil (což se neobešlo bez komplikací, protože mi nešel povolit šroub pro nastavení elevace, tak jsem musel improvizovat), zmizela i většina zbytků oblačnosti. Nakonec dorazil ještě astrozraký, tak to nebyla sólo akce. Vlhkost značná, ale vyhřívací proužky zvládly uchránit optiku od nežádoucí kondenzace.
Podmínky slušné, asi trochu pomohl i odpolední déšť, průzračnost nadstandardní a kolem jedné jsem v zenitu naměřil 20.86 MSA (týden před slunovratem moc slušné). Jen seeing trochu horší než minule, kontrolní pohled na Double Double sice ukázal při 171x oba páry trvale rozdělené, ale obraz přeci jen trochu neklidný. Po obligátní M101 + sn2023ixf (pořád tam je, pořád jasná) jsem tentokrát zkoušel se střídavými úspěchy odlovit nějaké méně profláklé kulovky a planetárky - akorát při pohledu do atlasu teď za světla se jedna kulovka ukázala být galaxií (NGC5812).
Celkově moc příjemný večer, jen teď nějak budu muset přežít zbytek pracovního dne, protože předsevzetí skončit ve dvě nepřežilo konfrontaci s příležitostí konečně vypátrat ty dvě kulovky v Delfínovi (povedlo se, navíc jsem ještě stihnul i planetárku NGC6891 kousek vedle).
Podmínky slušné, asi trochu pomohl i odpolední déšť, průzračnost nadstandardní a kolem jedné jsem v zenitu naměřil 20.86 MSA (týden před slunovratem moc slušné). Jen seeing trochu horší než minule, kontrolní pohled na Double Double sice ukázal při 171x oba páry trvale rozdělené, ale obraz přeci jen trochu neklidný. Po obligátní M101 + sn2023ixf (pořád tam je, pořád jasná) jsem tentokrát zkoušel se střídavými úspěchy odlovit nějaké méně profláklé kulovky a planetárky - akorát při pohledu do atlasu teď za světla se jedna kulovka ukázala být galaxií (NGC5812).
Celkově moc příjemný večer, jen teď nějak budu muset přežít zbytek pracovního dne, protože předsevzetí skončit ve dvě nepřežilo konfrontaci s příležitostí konečně vypátrat ty dvě kulovky v Delfínovi (povedlo se, navíc jsem ještě stihnul i planetárku NGC6891 kousek vedle).
Tak co dnes? Předpověď vypadá dobře, zejména po 23. hodině.
Askar FRA500, Quattro 200/800, C9.25", LUNT80, G2-8300, ATR3, Uranus-C, Neptune-M, AZ-EQ6, RST135
Rád bych vyrazil, definitivně se rozhodnu se večer podle posledního modelu a aktuálních družicových snímků.