Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Ten pilíř opravdu nejde vykopat a ve velké díře posunout ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- pavelseb
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Abych pravdu řekl, těžko říct ale moc si to nedovedu představit, je pravda že díru tam stejně (pokud bych stavěl novej) budu vykopávat tak třeba by stálo za to se o to pokusit...
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
Aha, zmínky o žárovém zinkování jsem si nevšiml. Tím se nanáší dostatečná vrstva a při této frekvenci provozu by to mělo vydržet dlouho. Ostatně povrch se dá opravit zinkovou barvou ve spreji.
Konzole - chtělo by to znát více podrobností o současném pilíři,
materiál ( železobeton, prostý beton v ocel. rouře atd...)
Vhodným způsobem na pilíř uchytit ocel. ztracené bednění ve
tvaru bud. konzoly a dobetonovat. Použít chemické kotvy,
osazení na stáv. pilíři, dle situace. Není to samozřejmě
nejčistší řešení ale z nouze cnost.
Pokud nelze se stavbou hnout žádaným směrem, pak v další alternativě nezbývá než kopat. Pokud by se měl použít stávající pilíř, musel by se dole dostatečně obetonovat - to znamená větší díru. Taky se to bude asi obtížně ustavovat. Asi by bylo lepší to udělat celé znovu a na správném místě.
Konzole - chtělo by to znát více podrobností o současném pilíři,
materiál ( železobeton, prostý beton v ocel. rouře atd...)
Vhodným způsobem na pilíř uchytit ocel. ztracené bednění ve
tvaru bud. konzoly a dobetonovat. Použít chemické kotvy,
osazení na stáv. pilíři, dle situace. Není to samozřejmě
nejčistší řešení ale z nouze cnost.
Pokud nelze se stavbou hnout žádaným směrem, pak v další alternativě nezbývá než kopat. Pokud by se měl použít stávající pilíř, musel by se dole dostatečně obetonovat - to znamená větší díru. Taky se to bude asi obtížně ustavovat. Asi by bylo lepší to udělat celé znovu a na správném místě.
Ještě k těm kolečkům, osobně bych se vyhnul těm gumovým, ono se to "prostojí" a půjde to časem blbě, já bych raději volil něco takového:
http://www.montako.cz/kategorie/polyure ... lecka.aspx
Stačí vybrat podle nosnosti a rozhodně bych nešetřil. Já musel 1x měnit na větší nosnost a to se pak moc nevyplatí
Přímo u nich jsem i kupoval a vše OK.
http://www.montako.cz/kategorie/polyure ... lecka.aspx
Stačí vybrat podle nosnosti a rozhodně bych nešetřil. Já musel 1x měnit na větší nosnost a to se pak moc nevyplatí

Přímo u nich jsem i kupoval a vše OK.
Ještě se podívej na www.alu-sv.cz firma vyrábí a prodává množství různých profilů na nákladní nástavby automobilů, třeba profily na shrnování plachty by se dali použít, materiál je slitina hliníku a lze mít i ochranu eloxem.
Auriol 10x50. Nikon 3200 + 40mm 2,8 micro, 18-55mm, Tamron 70-300, Samyang 500/8.
Stavba by měla být od hranice pozemku 2m. Lze ale žádat o vyjímku a lze jít při zdůvodnění až na hranici pozemku. Soused ovšem musí souhlasit a požárně nebezpečný prostor zasahuje tím pádem také k sousedovi a opět musí souhlasit. Pokud je sousedící stěna zděná bez oken bude požárně nebezpečný prostor nulový. Nestálo by za to toto zvážit a domek, když by to šlo posunout??? Neznám teda podrobnosti, např. zda soused není taky blízko ke hranici apd........
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Ke kolečkům - u své kopule jsem měl kola s gumovou obručí a velmi rychle jsem je vyměnil za kola s tvrdou polyuretanovou...Valivý odpor se výrazně snížil - předtím s kopulí nešlo ručně pomalu hnout. Alda má pravdu. Gumová rozhodně nebrat!!!
Hamr - souhlas, jen si myslím, že to zděné nebude. Tipnu si na dřevo. Zděnou stavbu bych ani stěhovat nedoporučoval, to je jiná stavařská kategorie a proti námaze s novým pilířem nesrovnatelně pracnější, dražší a s nejistým výsledkem.
Jinak s požárně nebezpečným prostorem to je tak, že se do něj zahrnují i konstrukce při požáru padající z výšky ( typicky střecha ), takže nulový prostor kolem je málokdy.
Hamr - souhlas, jen si myslím, že to zděné nebude. Tipnu si na dřevo. Zděnou stavbu bych ani stěhovat nedoporučoval, to je jiná stavařská kategorie a proti námaze s novým pilířem nesrovnatelně pracnější, dražší a s nejistým výsledkem.
Jinak s požárně nebezpečným prostorem to je tak, že se do něj zahrnují i konstrukce při požáru padající z výšky ( typicky střecha ), takže nulový prostor kolem je málokdy.
- Stanislavxyz
K tomu posouvání domečku (což také vidím jako nejjednodušší řešení) - taková stavba snad nemusí být na stavební povolení, stačit by mohla ohláška. V tom případě nebude kolaudace a kdo změří jestli je o pár decimetrů blíž k plotu... Pokud tedy je se sousedem rozumná řeč a nebydlím naproti místního stavebního úřadu. Tím nechci nikoho nabádat k obcházení zákonů, ale kdyby se měli úředníci zabývat každou takovou zahradní boudou...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
No, úředník se nejraději zabývá reakcí na udání. Je to snadné, člověk nikam neuteče, ouřada vykáže činnost. Máme v našem obchůdku osobní zkušenost.
Takže radím, zvážit druh povolení a podmínek ke stavbě v něm, zamyslet se nad osobou souseda ev. jeho manželky
, případně konzultovat oficiálně na stavebním úřadě, co by obnášel posun o 0,5m. Třeba to vyřeší na místě jako bagatelní věc - je to ale vysoce individuální a není na to jeden celorepublikový mustr. Osobně se ptám na kdeco a obvykle je to nejschůdnější cesta. Ani nevíte jak ouřadu pohladí, když se ho pokorně ptá starý inženýrský pardál .
Takže radím, zvážit druh povolení a podmínek ke stavbě v něm, zamyslet se nad osobou souseda ev. jeho manželky

- pavelseb
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
No tak právě situace ze soudem je opravdu špatná. Byly problémy i ze stavbou domu. Pokud to právě chci mít bez ohlášení/stavebního povolení, pak musím být 2m od pozemku. Opravdu, není s nimi kloudná řeč....situace je sice uklidněná ale nechci ji vyhrotit...
Jinak je to dřevo, a kostra již stojí....Pohnout se stavbou jistě nepůjde.... jste rychlejší v diskuzi než já stíhám reagovat
Každopádně, pojezdy teprve řešit budu a kolečka ještě nemám. Taktéž jakékoliv úpravu sloupku jsou možné....
homer: Já mám právě betonový sloupek, ze kterého ční 4 (12cm prům), závitnice. Na nich mám nyní kovovou desku na které mám montáž. Myšlenka byla, že bych na ty závitnice přivařil trubku kterou bych vylil betonem a nahoře opět se závitnicemi pro montáž.....chápu správně že takto jsi myslel tu konzoli? Pak ale přesně toto jsem myslel řešením 1 a 2....
Jinak je to dřevo, a kostra již stojí....Pohnout se stavbou jistě nepůjde.... jste rychlejší v diskuzi než já stíhám reagovat

Každopádně, pojezdy teprve řešit budu a kolečka ještě nemám. Taktéž jakékoliv úpravu sloupku jsou možné....
homer: Já mám právě betonový sloupek, ze kterého ční 4 (12cm prům), závitnice. Na nich mám nyní kovovou desku na které mám montáž. Myšlenka byla, že bych na ty závitnice přivařil trubku kterou bych vylil betonem a nahoře opět se závitnicemi pro montáž.....chápu správně že takto jsi myslel tu konzoli? Pak ale přesně toto jsem myslel řešením 1 a 2....
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
- Stanislavxyz
ze kterého ční 4 (12cm prům), závitniceTo jsou teda pořádný závitnice ;D
add. konzola- je konstrukce vystupující ze zdi a podepírající část stavby, nosník, či podobná podpěra, něco jako krakorec. (Nikdy jsem teda přesně nepochopil rozdíl mezi konzolí a krakorcem, když tak mě opravte). viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Konzola_(architektura) Tedy takový "výstupek" do strany (z železobetonu) z toho pilíře, na ten by se pak montovala montáž.
add. konzola- je konstrukce vystupující ze zdi a podepírající část stavby, nosník, či podobná podpěra, něco jako krakorec. (Nikdy jsem teda přesně nepochopil rozdíl mezi konzolí a krakorcem, když tak mě opravte). viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Konzola_(architektura) Tedy takový "výstupek" do strany (z železobetonu) z toho pilíře, na ten by se pak montovala montáž.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Udávat nechci, ale hlásit to musím...Nemusí to být jenom soused, i když ten bývá obvykle tím nejčastějším. Je dobře vědět, s kým máme tu čest.
Tedy posun pod hranici 2m nepřipadá v úvahu. Konzolou ( krakorcem - jsou to vlastně synonyma ) jsem skutečně rozuměl "přilepení" výstupku do boku, jak to dobře nazval Stanislavxyz.
Například - flexou ořezat vrchní část sloupku ze tří stran tak, aby tam půdorysně vznikl z kruhu čtverec. Poslední stranu proti "přílepku" nechat tak. Vznikne tak osazení, do kterého se dají vrtat chemicky upevněné závitovky a na ně navléknout silnější plechy - řekněme 5 mm. Přišroubovat k závitovkám, svařit dohromady, zaplnit betonem. Dno bych asi udělal šikmo, aby bylo opřeno níž, tam se konzola opře, boky budou přenášet tah, takže boční kotvy upevněné matkami budou namáhány střihem. Vím, bude to hrozná práce, prach, broušení ploch diamantovým kotoučem, taky jsem už něco podobného dělal, ale šlo by to.
Snad jsem to popsal srozumitelně.
Tedy posun pod hranici 2m nepřipadá v úvahu. Konzolou ( krakorcem - jsou to vlastně synonyma ) jsem skutečně rozuměl "přilepení" výstupku do boku, jak to dobře nazval Stanislavxyz.
Například - flexou ořezat vrchní část sloupku ze tří stran tak, aby tam půdorysně vznikl z kruhu čtverec. Poslední stranu proti "přílepku" nechat tak. Vznikne tak osazení, do kterého se dají vrtat chemicky upevněné závitovky a na ně navléknout silnější plechy - řekněme 5 mm. Přišroubovat k závitovkám, svařit dohromady, zaplnit betonem. Dno bych asi udělal šikmo, aby bylo opřeno níž, tam se konzola opře, boky budou přenášet tah, takže boční kotvy upevněné matkami budou namáhány střihem. Vím, bude to hrozná práce, prach, broušení ploch diamantovým kotoučem, taky jsem už něco podobného dělal, ale šlo by to.
Snad jsem to popsal srozumitelně.
já jsem použil kolečka zde http://azpohony.cz/120820-pojezdove-kol ... fb1b37e04d a vedení zde http://azpohony.cz/road-omega-profil-k- ... p-220.html jezdí to velmi lehce .
Jen ještě dotaz pro stavitele, omezení o vzdálenosti od plotu platí i pro lehké stavby nespojené pevně se základy?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Je nejlepší se vždy na místně příslušném úřadě poptat. Názory se mohou sem-tam lišit.
Nicméně teorie : stavba do 25m2 postavená na pozemku s r.d. nebo stavbou pro rodinnou rekreaci určená nikoliv pro skladování nebezpečných odpadů ale pro běžné použití, vysoká do 5m se může posunout blíže než 2m ke hranici pozemku za podmínky územního souhlasu. Jednou z podmínek je souhlas majitele sousedního dotčeného pozemku a samozřejmě požárně-technické řešení stavby, kdy požárně nebezpečný prostor nesmí ohrožovat sousedovy případné stavby. Pokud tam soused nic nemá a tento prostor sahá na jeho pozemek, musí i s tím soused vyjádřit souhlas, jelikož je poté omezen na svých právech pokud by v těchto prostorách chtěl v budoucnu stavět. Ne že by vůbec nemohl, ale už tam zasahuje ten nebezpečný prostor a stavba je tím podmíněna.
Snad jsem to podal srozumitelně.
Jaký by byl konkrétní pohled na stavbu bez základu je otázka, ale z logiky věci základy nezáklady, hoří to stejně a pokud to má sousedovi vadit, bude to vadit vždy
.
Nicméně teorie : stavba do 25m2 postavená na pozemku s r.d. nebo stavbou pro rodinnou rekreaci určená nikoliv pro skladování nebezpečných odpadů ale pro běžné použití, vysoká do 5m se může posunout blíže než 2m ke hranici pozemku za podmínky územního souhlasu. Jednou z podmínek je souhlas majitele sousedního dotčeného pozemku a samozřejmě požárně-technické řešení stavby, kdy požárně nebezpečný prostor nesmí ohrožovat sousedovy případné stavby. Pokud tam soused nic nemá a tento prostor sahá na jeho pozemek, musí i s tím soused vyjádřit souhlas, jelikož je poté omezen na svých právech pokud by v těchto prostorách chtěl v budoucnu stavět. Ne že by vůbec nemohl, ale už tam zasahuje ten nebezpečný prostor a stavba je tím podmíněna.
Snad jsem to podal srozumitelně.
Jaký by byl konkrétní pohled na stavbu bez základu je otázka, ale z logiky věci základy nezáklady, hoří to stejně a pokud to má sousedovi vadit, bude to vadit vždy