Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Bill

Příspěvek od Bill »

A ty to nemáš v nějaké kovové krabičce? To vrabčí hnízdo asi moc neodrušíš - ono se to může naindukovat i do drátu od ovládače a ty vedou skoro určitě rovnou na vstupy procesoru. Ono aby to bylo rozumně odolné proti rušení, tak se musí trošku promyslet země, spojit s krabičkou, ale tady to autor asi moc neřešil.

Vyfoť to ještě z druhé strany, ať vidíme, jak je připojena zem od motorů.
M:736 750 113
pavelseb
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Řeším jeden problém při stavbě domečku,....

Bohužel jsem měl sloupek postavenej dříve než domek a nyní mám sloupek blízko jedné strany. To vzniklo z prostorových důvodů. Teď přemýšlím jak situaci "napravit". Napadá mě několik řešení a hledám nejlepší v poměru náročnost/nutnost

1) nastavit sloupek šikmou trubkou: http://cdsez.wz.cz/Temp/Bouda1.jpg
2) nastavit sloupek lomenou trubkou http://cdsez.wz.cz/Temp/Bouda2.jpg
3) neřešit to a nastavit sloupek rovně jen co dovolí střecha, ale tam by bylo jen málo místa od okraje, je tam jen 50cm
4) zbourat stávající sloupek postavit vedle novej

Co myslíte....?

EDIT: Z čeho běžně děláte pojezdy?
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

pavelseb: A co na tom bude? Myslím jaký přístroj na jaké montáži. Aby do toho šikmého sloupu nenarážel konec tubusu, kdyby byl dlouhý. Ovšem když to tak vidím, osobně bych asi boural a betonoval nový sloupek, nevím jestli bych se na to vydržel dívat delší dobu...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Předně je to na focení. Popravdě moc nepozoruji, v současnosti mám 150/750 na EQ5.
nevím jestli bych se na to vydržel dívat delší dobu...Tos myslel jak? :)
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Z tvého nákresu není jasné, kde je sever. Určitě bych nedělal  varianu 1  nebo 2. Pokud by  byl sloup u jižní strany, možná by stálo za úvahu ho tam nechat. Ale to se ti může zdád dnes jako ideální a  potom tam dáš něco jiného a budeš bourat. Ale asi bych boural ( dělal jsem totéž i v kopuli na baráku   - už 2x  :)), nebo bych se ho pokusil odkopat a přesunout - podle situace a terénu a hloubky
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Tak přesunout to nepůjde to v železobetonovém základě 50x50x65 cm ve skalnatém povrchu. Celé to mám relativně nevýhodně situované. Střecha se bude odjíždět na JJZ. Ono tam není co ztratit protože na J mám zástavbu bytovek, světelné znečištění z Brna a na ZZJ mám lampu veř osvětlení. Bohužel jih je pro mě zapovězenej
Takže ta bližší strana je +- V max JJV. Každopádně se dá říct že ta bližší strana je ta, na kterou budu primárně fotit.

BiF
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

A ty to nemáš v nějaké kovové krabičce?Mam to v plastove krabicce...
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nastavení (ale silnou a kratší trubkou, bych udělal snad jen v případě, že by šlo použít jako skloněné ve směru polární osy, tedy na sever. Tím bys získa místo pro protočení dalekohledu místo jeho prokládání.

Ale varianty 1 a 2 jsou nesmysl, bude to parádně pružit a kmitat S H-EQ5 kou a malým strojem možná ne, ale časem tam šoupneš větší, a bude problém.

Asi nezbude než zbourat a znova  :'(
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

pavelseb: Někdy není čas, chuť, nebo peníze, dělat věci pořádně hned. Znám to. Tak se něco postaví, nebo vyrobí a i když to není ideální, člověk mávne rukou: "ono se to ohledí". Někomu jo, někomu ne. Já to většinou dlouho nevydržím, spravedlivě se nas... , všechno rozeberu a začnu od začátku. Proto se snažím dělat vše s rozmyslem a pořádně hned napoprvé, abych ušetřil čas, námahu, peníze... (Protože nejhorší jsou právě ty předělávky, to vyjde vždycky nejdráž).  Takže na takovou zalomenou trubku bych se vydržel dívat tak max. tejden. Pak bych ji vykopal, rozboural a znova pilíř zabetonoval na nejvhodnějším možném místě. Uznávám ale, že jsem celkem puntičkář, alespoň tedy v jaksi koncepčních věcech. Zalomenej pilíř bych prostě nerozdýchal, i kdyby byl nakrásně funkční. Já vím že u astro techniky je primární právě ta funkce, ale přesto si myslím, že nejlepší je věc nejen účelná, ale taky pěkná.

Ještě mě napadá, že jestli máš nějakou lacinou rouru (kovošrot) a svářečku, tak to můžeš svařit a namontovat- to moc nestojí- a pokud to bude funkční a Tobě ten "design" vadit nebude, nechej to tak.

Akorát bych to vařil na 90° a ne 45°- protože na 45 vyjde příruba pro přichycení ku sloupu oválná a pěkně dlouhá. Ale nožná to máš vymyšlené a na nákresu je to znázorněné pouze schematicky.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Diky za rady. Ano je to schematicky. Zapomnel jem to napsat. Nastaveni bych provedl kovovou rourou. Na soucasnem piliri mam ctyri 12 zavitnice na kterych mam kovovou desku na ktere je prichycena montaz. Na ty zavitnice bych privaril tu trubku s prirubou a vyplnil betonem. Takova byla moje predstava k reseni 1 a 2.

Jeste jsem se chtel zeptat na ty pojezdy. Z ceho to delate, nebo co vas napada. Mam mkoznost v praci si nechat udelat L profily z ocely a nechat si to pozinkovat. Mam moznost si tonechat udelat i z nerezi. Ale mel jsem pocit ze to rada lidi ma snad s hlinikovych profilu? Nebo se pletu?
pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Poradil by mně někdo z čeho je optimální udělat ty pojezdy? Jaké jsou Vaše zkušenosti?
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Já osobně je sice nikdy nedělal. Ale když už bych měl na výběr, tak bych asi zainvestoval do nerezu.

Z hliníku nevím nevím, pokud to nebude kvalitní dural, ale jen běžný tvrzený hliník, tak se to podle mě vymačká a bude to pak drncat. A pozink ne, to se v místě pojezdu časem odře a začne to reznout v místě pojezdů. Leda se o to stále starat a mazat to.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
alda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alda »

Nerez je určitě nejlepší řešení, já při délce kterou mám a ceně jsem šel do obyčejného železa profily L , aby mi to drželo pojezdové kolečka z boků a mám to natřené barvou. Kolečka jsou nějaký polyamid nebo polyuretan, tak to nedřou a 3 rokem zatím vpoho a nic nerezaví.
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Dobrým kompromisem mezi nerezem a natřeným železem je žárové zinkování...

K nástavbě pilíře - uvažované varianty nejsou dobré, to zde už padlo. V úvahu připadají dvě řešení :
1) na současném pilíři vytvořit konzoli žádaným směrem ( pokud by  
   pomohl posun o rozumných cca 30-50 cm).
2) Pokud nejde posunout pilíř, posunout celou stavbu tak, aby se pilíř
   dostal do žádané polohy.

Možná jsem někoho rozesmál, ale vyheverovat takový domeček by neměl být problém, usadit na provizorní kozy, připravit nové založení a přestěhovat. Vážně bych o tom uvažoval. Ono když nejde Mohamed k hoře...

pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Pánové díky za rady...

homer: Problém je že už nemůžu stavbu posunout s prostorových důvodů. (blízko hranic -> stavební povolení).  Tu konzolu jsi myslel jak? Opravdu se jedná o posun o 50 cm....

Pozinkování jsem uváděl jako alternativu k nerezi - a jedná se o žárové zinkování.  Kolečka jsem uvažoval takováto http://www.brufus.cz/kolecko-pevne-100m ... 447378.php takže teoreticky by k ošoupání dojít nemuselo....

Odpovědět