MHV (Mezní hvězdná velikost)
Re: MHV (Mezní hvězdná velikost)
Teplotu a vlhkost jsem nemeril explicitne, ale vzhledem k tomu, ze jsem behem noci z guideru odfenovaval opakovane vrstvu ledu (ani ne rosy) tak bych si to troufnul oznacit jako "ku**vska kosa"
"Dar Covidu": SW Newton 200/1000, EQ5, setový okulár 10mm a 25mm, Binorum Plossl 4mm, BAADER Hyperiony 5 - 24mm, Roboostření Sesto Senso 2, Filtry Binorum Moon a UHC, BAADER suplik
[under construction]: Radioteleskop 110cm, astrobox
[under construction]: Radioteleskop 110cm, astrobox
Také bych všem moc rád poděkoval za super akci (mé první MHV), především pak pořadatelům a prof. Kulhánkovi za velmi zajímavou přednášku. Co se pozorování týče, moc dlouhou jsem nevydržel, ale jinak souhlasím se zdejšími postřehy. Obloha mi přišla až dost světlá, na větší zvětšení 170x už toho moc vidět nebylo a své asi dělala i vlhkost - Saturn tak podivně plaval (možná potrebuji i koma korektor), tak jsem reálně spíš použil třicítku Celestrona. Krom Saturnu byla kometa Lemmon super, mrkli jsme na M31 a M33 a pak jsem se zoufale snažil zahlédnout Helix, o kterém se tam též někdo bavil a vsadil bych se, že jsem byl na správném místě, ale bez úspěchu... Zkusím třeba příště, budu se těšit!!
Dobson NiteLite 10" https://telescopes.nitelite.eu/cz/dalekohledy.htm
Helix je trochu problém, na fotkách vypadá nádherně a trochu připomíná M57. Je ale plošně mnohem větší, takže kontrast nic moc; navíc kulminuje necelých 20° nad obzorem a na Jasence to na jihu u obzoru dost svítí i normálně. V praxi to chce malé zvětšení (pokud možno tak 30x) a OIII filtr. V sobotu večer jsem ho ve zvětšení 31x s OIII viděl docela pěkně, ale předtím jsem se o něj mockrát pokoušel marně.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Já Helixe úspěšně pozoroval ve svém 11” SCT při zvětšení 66x. Byl patrný již bez filtru, s UHC zcela bez problémů s náznakem struktury. S filtrem OIII už mi nepřišel tak pěkný.
Asi jsem trefil akorát díru ve vysoké…
Asi jsem trefil akorát díru ve vysoké…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Díky moc za koment a vysvětlení. Já jsem tam měl okulár Celestrona 40tku, zvětšení je na 1200mm 30x, dává moc pěknej obraz, ale neviděl jsem ani prd.. zkoušel jsem to okolo té desáté. Nevadí, kdyžtak téma přesunu na relevantní místo, ať to tu neplevelímmike píše: ↑20. 10. 2025, 18:47Helix je trochu problém, na fotkách vypadá nádherně a trochu připomíná M57. Je ale plošně mnohem větší, takže kontrast nic moc; navíc kulminuje necelých 20° nad obzorem a na Jasence to na jihu u obzoru dost svítí i normálně. V praxi to chce malé zvětšení (pokud možno tak 30x) a OIII filtr. V sobotu večer jsem ho ve zvětšení 31x s OIII viděl docela pěkně, ale předtím jsem se o něj mockrát pokoušel marně.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Helix jsme viděli v 25x150 Fujinon bino bez filtru, prostě vypalovačka 
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Ještě dlužím společné foto z jarního MHV 2025 (lze stahovat v plné velikosti odsud, jen škoda té komprese).
Podzimní MHV 2025
Podzimní MHV 2025
Nojo, ale tak to je náčiní za trochu jiný peníze... A nebo prostě zatím neumím koukat/hledat
Psion tam toh smajlika nedal náhodou 
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Dobře, vypalovačka to úplně nebyla ale vidět se to dalo
Myslím, že by byla vidět dobře i ve 120mm APM bino s malým zvětšením. Samozřejmě Seestar ji vidí hned
.
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Tato přednáška „Skleníkový jev na planetách Sluneční soustavy“ by měla být 20. 11. 2025 ( program FEL) a snad časem záznam na YouTube playlist „Fyzikální čtvrtky | FEL ČVUT“.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové