Nekoř, podhůří Orlických hor.
Je to vedle Žamberka a Letohradu.
Dnes v noci opět jasno a ačkoliv jsem měl jiné pozorovatelské plány, zkusil jsem obě planetárky znovu s tím, že už vím co mám vidět a že to bude snad lepší. Obloha vypadala dobře, mlíko u horizontu už nebylo, seeing velmi dobrý (hvězdy se ani nehly, Jupiter byl taky lepší), mělo to být snadným cílem.
Jak jsem se mýlil...........
Nevím čím to bylo, možná únavou (druhá noc venku), nebo vyšší vlhkostí (včera 80% a dnes 87%), nebo něčím jiným, ale už tu snadnější PK 93-0.1
nebylo snadné vidět. Chtěl jsem zkusit větší zvětšení než včera (na to mám Nagler 3,5mm a 2,5mm). Kdo pozoruje velkým zvětšením na dobsonu
bez pohonu ví, že musí pracovat rychle a přesně - chyby se neodpouští. Když jsem ji našel, nebyla tak pěkná jako včera a při zvětšení 485x
to už nebylo ono. Takže jsem ji opustil a vydal se k té druhé. Zkoušel jsem ji hodinu - střídavě levým i pravým okem, někdy jsem si oči zakrýval páskou
a musím říct, dnes to bylo ještě větší duchařina než včera. Chvílemi se mi zdálo že vidím náznaky kruhového tvaru (ona je kruhová) a chvílemi jsem
neviděl nic..........
Dnes bude zase jasno, ovšem únava se stupňuje, takže uvidíme.
Petr