Návrh a stavba dalekohledu

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Janek8

Příspěvek od Janek8 »

vla napsal: Pánové, tak jste se tady p. Drbohlava pěkně pustili prakticky na základě jedné nepříliš kvalitní fotografie. Domnívám se, že takovéto veřejné kamenování přísluší až po prípadné neúspěšné reklamaci a vyjasnění nebo nevyjasnění si problémů s dodavatelem. Každému se tu a tam něco ne zcela na 100% vydaří, od toho máme přeci možnost reklamování výrobku a pakliže si někoho zbytečně dopředu naštvete určitě tím případnému napravení problémů nepomůžete. Nechte situaci uklidnit, nechte Paaju ať si to nějakým způsobem vyřeší a pak případně bude čas hodnotit.
Take mi prijde, takhle rychle tu prispevky nepribyvaly hodne dlouho.
Kami
Věk: 49

Příspěvek od Kami »

vla napsal: Pánové, tak jste se tady p. Drbohlava pěkně pustili prakticky na základě jedné nepříliš kvalitní fotografie. Nechte situaci uklidnit, nechte Paaju ať si to nějakým způsobem vyřeší a pak případně bude čas hodnotit.
Po nové kontrole za daleko lepšího světla se problém zdvojnásobil. Jsou to dvě místa od sebe cca 180st. Obrobení zubů je OK,jen na pár zubech je slabé lunkrování.
Foto se dělá nesnadno. Makro pod 3 cm.
Též se divím,že se rozpoutala taková bouře.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
3J

Příspěvek od 3J »

vla napsal: Pánové, tak jste se tady p. Drbohlava pěkně pustili prakticky na základě jedné nepříliš kvalitní fotografie. Domnívám se, že takovéto veřejné kamenování přísluší až po prípadné neúspěšné reklamaci a vyjasnění nebo nevyjasnění si problémů s dodavatelem. Každému se tu a tam něco ne zcela na 100% vydaří, od toho máme přeci možnost reklamování výrobku a pakliže si někoho zbytečně dopředu naštvete určitě tím případnému napravení problémů nepomůžete. Nechte situaci uklidnit, nechte Paaju ať si to nějakým způsobem vyřeší a pak případně bude čas hodnotit.?
Nikdo přece nepořádá podpisovou akci ...

Já teda osobně patřím k těm lidem pro které je dalekohled ( a jiné hračky pro dospělé ) jejich miláčkem hejčkaným a opečovávaným. Který je pro ně krásný kousek na výstavu a ne jen funkční kus obroušeného skla.
:P
Představa že by se toto stalo mě , že si radši ušetřím na poctivou  ČESKOU PRÁCI a ne sériovku z Asie , nadšený a šťastný si svého miláška odvezu domů a tam zjistím že má tak zásadní výrobní vadu
a to nejen estetickou  - no to by mě vytočilo...
Ona mě vytáčí už jen ta představa  :-/
a pak jěště místo omluvy a okamžité nápravy Volal jsem Drbohlavovi. ....Defektu si nevšiml, byla to pro něho novinka, což se docela divím. Podle mého popisu tvrdí, " že na funkci to nebude mít vliv",.... Výměnu převodovky by provedl až poté, co bych začal mít problémy s používáním kvůli opotřebení.

Tak se prosím nedivte této vlně ohlasu, je naprosto přirozená.
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

:P
Představa že by se toto stalo mě , že si radši ušetřím na poctivou ČESKOU PRÁCI a ne sériovku z Asie , nadšený a šťastný si svého miláška odvezu domů a tam zjistím že má tak zásadní výrobní vadu
a to nejen estetickou - no to by mě vytočilo...
Ona mě vytáčí už jen ta představa :-/
a pak jěště místo omluvy a okamžité nápravy

Tak se prosím nedivte této vlně ohlasu, je naprosto přirozená.
Habl

Příspěvek od Habl »

vla napsal: Pánové, tak jste se tady p. Drbohlava pěkně pustili prakticky na základě jedné nepříliš kvalitní fotografie. Domnívám se, že takovéto veřejné kamenování přísluší až po prípadné neúspěšné reklamaci a vyjasnění nebo nevyjasnění si problémů s dodavatelem. Každému se tu a tam něco ne zcela na 100% vydaří, od toho máme přeci možnost reklamování výrobku a pakliže si někoho zbytečně dopředu naštvete určitě tím případnému napravení problémů nepomůžete. Nechte situaci uklidnit, nechte Paaju ať si to nějakým způsobem vyřeší a pak případně bude čas hodnotit.
Tady nejde jen o fotografii, ale i o vyjádření majitele montáže.Odpovědně mohu prohlásit, že opracovaná a exponovaná část (zuby) šnekového kola nesmí míti lunkry (ISO 9002).
K dalšímu se nebudu vyjadřovat.
Habl 8)
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Pupak

Příspěvek od Pupak »

Na celem pripadu je nejsmutnejsi,ze vyrobci to kolo projde rukama 10x nez ho usadi do montaze,takze o vade vedet musi.Zjevne tedy vedomne prodava nekvalitni produkt,a to je napovazenou.
Kami

Příspěvek od Kami »

Duk napsal: Jinak, co se týká takovéto práce a někdo z vás by jste v budoucnu potřeboval vyrobit, mám velice dobré zkušenosti a kontakty v Hronově.
Tím mám samozřejmě na mysli ozub.kola
Ahoj Duku.Díky za typ.Hronov je speciálka na výrobu ozubených převodů.Je otázka,jestli dělají šnekovky s menším modulem a větším převodem.Co jsem měl před lety možnost přímo vidět,tak jedou na vyšší únosnosti a planetovky. Jemnější šnekovka s jednochodým šnekem by byla asi drahá kusovka.
Jestli máš dobré kontakty,třeba by se dalo získat překorigované kolo,či věnec,který už nelze opravit a tudíž zmetek. Pro naše účely by to nevadilo.Samozřejmě jaké-koliv zbytky by byly vítány a to nejenom pro mě,ale i pro ostatní.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Duk

Příspěvek od Duk »

Pánové a dámy, přátelé,
stalo se, stalo
To Pavuk: to co uvádíš, že spousta lidí si stěžují, ale bojí se to říci veřejně.
BLBOST, snad už od dob komančů uplynulo dost. Pokud snad má někdo nějaký problém, nechž se k němu vyjádří.
Tvé názory bohužel uráží i mě, ne jen z toho důvodu, že se s Jiřím Drbohlavem osobně znám, ale hlavně v tom, co uvádíš (pseudovýtah, Dobson apod.) Ten, kdo si něco ve Rtyni objedná, je do podrobna uveden, jak má výsledek vypadat, poté ho může příjmout, či nikoliv.
Nemyslím si, že by jsi výhradně TY měl na toto reagovat, ač už z toho důvodu, nebotˇ jeho přístroj určitě nevlastníš. Je to jenom blá, blá, blá a nechtěj mé vyjádření vysvětlovat národnostní otázkou.
Pana Drbohlava, pokud to nevíš nebo někdo z vás jiných ještě neví, oslovili pro Cassegrain v programu
Fram.
Setkali jsme se tu se spoustou názorů, pan Drbohlav- optika versus montáže. Opakuji ještě jednou, stalo se, také mě to celkově překvapilo.
Ale jedno snad, není to člověk, který by byl v tomto problému flink, už jen proto, že tuto činnnost nějakou dobu provádí, má již vůči své dlouholeté práci jistou zkušenost.
Souhlasím s názory Vla, a jiných, nutno se konkrétně domluvit na reklamaci, ostatní, jako přesun apod. mohu dořešit.

To Kami: do Hronova pojedu ke konci měsíce nebo hned z kraje května, takže dám určitě vědět.

Zdraví (D)
Habl

Příspěvek od Habl »

Paaja napsal: Výše uvedená fotka zobrazuje šnekové kolo DE osy na montáži od Drbohlava. Šnekovky pro něho myslím taky někdo dělá, ale tohle by neměl dovolit aby bylo na jeho montáži!
Jde mi o to aby nesmetl mé námitky se stolu s tím, že je to jen kosmetická vada a že na funkci to nebude mít vliv, jinými slovy, že tomu vůbec nerozumím. Abych mohl říct, že nejsem sám komu se ten defekt nelíbí.To: vla
Na základě této zprávy majitele jsem napsal, že zhotovitel je povinen dodržet odborné a kvalitativní parametry a rozhodně jsem nedoporučoval okamžitá
řešení.
Vážený kolego strojaři, netvrd´mne že pokud pracoval
zhotovitel se šnekovým kolem nikdy neviděl lunkry a
neprohlížel odlitek, obrobek ani hotovou montáž a toto mohl přehlédnout - to se mne nestalo nikdy v mé
praxi!!! Pročti si pořádně všechny zprávy.
Habl
MP

Příspěvek od MP »

mc napsal:
Poučení : kašli na city a kupuj seriové výrobky, nejsi tak bohatý.Seriova cinska montaz s obdobnou tuhosti by vysla pres 100kKc a na kvalitu bych u ni take nesazel, temer jiste by mela vetsi per. chybu i vule v prevodech, jen by vypadala na pohled lepe.

Skutecne nechapu, proc tak divoke reakce. Paaja dostal montaz s lunkry v ozubeni snekoveho kola. Neni sam ( nebojte, nebudu jmenovat ). Vyrobce mu sdelil, ze mu kolo vymeni, pokud se vada projevi na presnosti montaze. Ja bych se s tim klidne spokojil, pockal, az budou hotove pohony a zmeril odchylky pri prechodu pres ty vadne zuby kola. A obcas to zopakoval i po zabehu a nejake dobe provozu. Bud se to na presnosti neprojevi a pak jde opravdu jen o estetickou vadu, nebo to bude videt a pak bude mit Paaja jasny a zdokumentovany duvod, aby pozadoval vymenu kola. Pokud jsem mel moznost videt montaze od zmineneho vyrobce a hovorit s majiteli, tak na estetickou stranku a kvalitu provedeni se u nich moc koukat neda, jejich presnost je vsak ve vsech mne znamych pripadech lepsi, nez u cehokoliv z cinske seriove vyroby.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
VK

Příspěvek od VK »

Kami napsal:

Ty jsi nikdy nebyl u Drbohlava a nejednal jsi s ním viď? Ano přiznávám,byla velká chyba to podrobně neprozkoumat už z pohledu ,že jsem z oboru. ,,Po bitvě ,každý generálem". Šlo o to ,že jsme firmě Drbohlav plně důvěřovali,ikdyž já trochu s obavami. Nechtěl jsem ,ale Paaju shodit tím ,že si přivezl sebou člověka,konkurenta ve strojařině. Předání montáže se dělo hned na začátku a pak pokračovala přátelská návštěva v jeho pracovně.Pochybuji,že by se tvářil stejně,když bych mu přijel udělat výstupní kontrolu,jak jsem byl před lety úkolován. Je to samé,když si koupíte auto,máte tam taky nějaké záruky,nemůžete všechno hned dopodrobna prověřovat a demontovat před samotným kupem. To by se se prodejci asi taky nelíbilo.Prostě věřit prodejci, jaké má výrobek kvalitu.
  V tomto případě by šlo o reklamaci-vada výrobku.Večer prohlédnu obrobení ozubeného kola pořádně a Paaja rozhodne jak dál.
Mohl bych jen opakovat to, co jsem už jednou napsal. Kamile, když je Paaja Tvůj kamarád nebo co, byl bys mu býval více prospěl, kdybys mu poradil, resp. správně ho nasměroval, než když jsi ho povozil autíčkem a odvezl mu montáž od Drbohlava (navíc ani ne k němu domů, ale k sobě) a budeš mu k té montáži něco vyrábět (neznám podrobnosti).

Myslím, že s ohledem na to, kolik Ti je a co už znáš, jsi mu mohl poradit. Ale buď si nevěříš nebo toho tolik neznáš.

Já se Drbohlava nebojím. Já už jsem toho za 24 let zájmu o astronomii (z toho 16 let pozorovací) zažil tolik, že bych mu řekl do očí, úplně všechno, co bych chtěl nebo potřeboval.

V. K.
VK

Příspěvek od VK »

MP napsal:
Seriova cinska montaz s obdobnou tuhosti by vysla pres 100kKc a na kvalitu bych u ni take nesazel, temer jiste by mela vetsi per. chybu i vule v prevodech, jen by vypadala na pohled lepe.

Skutecne nechapu, proc tak divoke reakce. Paaja dostal montaz s lunkry v ozubeni snekoveho kola. Neni sam ( nebojte, nebudu jmenovat ). Vyrobce mu sdelil, ze mu kolo vymeni, pokud se vada projevi na presnosti montaze. Ja bych se s tim klidne spokojil, pockal, az budou hotove pohony a zmeril odchylky pri prechodu pres ty vadne zuby kola. A obcas to zopakoval i po zabehu a nejake dobe provozu. Bud se to na presnosti neprojevi a pak jde opravdu jen o estetickou vadu, nebo to bude videt a pak bude mit Paaja jasny a zdokumentovany duvod, aby pozadoval vymenu kola. Pokud jsem mel moznost videt montaze od zmineneho vyrobce a hovorit s majiteli, tak na estetickou stranku a kvalitu provedeni se u nich moc koukat neda, jejich presnost je vsak ve vsech mne znamych pripadech lepsi, nez u cehokoliv z cinske seriove vyroby.

S tím by ses spokojil, protože o tom nic nevíš. Projevená vada je tak velká, že má v každém případě vliv na funkci.

V. K.
Kami

Příspěvek od Kami »

VK napsal:

Mohl bych jen opakovat to, co jsem už jednou napsal. Kamile, když je Paaja Tvůj kamarád nebo co, byl bys mu býval více prospěl, kdybys mu poradil, resp. správně ho nasměroval, než když jsi ho povozil autíčkem a odvezl mu montáž od Drbohlava (navíc ani ne k němu domů, ale k sobě) a budeš mu k té montáži něco vyrábět (neznám podrobnosti).

Myslím, že s ohledem na to, kolik Ti je a co už znáš, jsi mu mohl poradit. Ale buď si nevěříš nebo toho tolik neznáš.

Já se Drbohlava nebojím. Já už jsem toho za 24 let zájmu o astronomii (z toho 16 let pozorovací) zažil tolik, že bych mu řekl do očí, úplně všechno, co bych chtěl nebo potřeboval.

V. K.
Fajn,trochu to rozebereme. Paaja je kamarád,ale nemá strojařské zkušenosti,ani možnost si vyvrtat jednu díru do plechu.Proč jsem to neodvezl jemu domů? Jednoduchá odpověď,byla by to kapánek zajížďka,protože Paaja má přechodné bydliště sice v Pardubicích ,ale na privátě,kde je to oničem.Tam nic neuklohní,natož doma,kam jezdí tak jednou za měsíc.Nemá ji ani kam uložit,proto jsem se mu nabídl,když nemá možnosti sám si montáž odvést,výpomoc.Jak samotný odvoz,tak i přechodné uložení u mě ve sklepě na dobu,než se dohodneme na držácích pro krokové motory a kopletní oživení celé montáže elektronikou od MMyse.
To,že jsem z pozice strojaře důkladně neprozkoumal detail ozubení,byla chyba,přiznávám.Lunkry by jsme našli.Na mou otázku,jestli byla soukolí zaběhnuta,mi bylo sděleno ,že trochu ano.Na první pohled,byla montáž v pořádku a přebíraná se zárukami,jako každy jiný výrobek.
Proč jsem nezačal oponovat,na to jsem odpověděl v předchozích odpovědích. Už výše zmiňované nedostatečné okulárové výtahy,které p. Drbohlav přidělává na své dobsony,jsem viděl v jeho dílně.Též jsem nebyl nadšen,tak jako pár dalšími řešeními ,které jsem měl možnost uvidět. Je to jeho práce a jeho výrobky nějak fungují. To samé mohu říci o značkách aut. Jsou levná auta a jsou drahá. Všechny nějak jezdí a neprší do nich. Je jen otázka názoru,zda mi to vadí jezdit v levným autě.
Když bych to vzal z mého pohledu.Tak u mé montáže by musely být šneková kola z bronzu a šneky z kalené oceli.Samotné štelování polohy daleko preciznější. Paaja se už při zadávání zakázky u p. Drbohlava na něčem dohodl a za jakou cenu. To ,že nebyla dodržena kvalita jednoho kola je špatný a nepopiratelný fakt.
Paaja plánuje mít tuto montáž plně automatickou s rychlejšími posuvy,tudíž bych už z tohoto pohledu tam nedával kolo z hliníku či duralu a šel do litiny.
Ty lunkry to jen zhoršují.
Habl

Příspěvek od Habl »

Kami napsal:

Fajn,trochu to rozebereme. Paaja je kamarád,ale nemá strojařské zkušenosti,ani možnost si vyvrtat jednu díru do plechu.Proč jsem to neodvezl jemu domů? Jednoduchá odpověď,byla by to kapánek zajížďka,protože Paaja má přechodné bydliště sice v Pardubicích ,ale na privátě,kde je to oničem.Tam nic neuklohní,natož doma,kam jezdí tak jednou za měsíc.Nemá ji ani kam uložit,proto jsem se mu nabídl,když nemá možnosti sám si montáž odvést,výpomoc.Jak samotný odvoz,tak i přechodné uložení u mě ve sklepě na dobu,než se dohodneme na držácích pro krokové motory a kopletní oživení celé montáže elektronikou od MMyse.
To,že jsem z pozice strojaře důkladně neprozkoumal detail ozubení,byla chyba,přiznávám.Lunkry by jsme našli.Na mou otázku,jestli byla soukolí zaběhnuta,mi bylo sděleno ,že trochu ano.Na první pohled,byla montáž v pořádku a přebíraná se zárukami,jako každy jiný výrobek.
Proč jsem nezačal oponovat,na to jsem odpověděl v předchozích odpovědích. Už výše zmiňované nedostatečné okulárové výtahy,které p. Drbohlav přidělává na své dobsony,jsem viděl v jeho dílně.Též jsem nebyl nadšen,tak jako pár dalšími řešeními ,které jsem měl možnost uvidět. Je to jeho práce a jeho výrobky nějak fungují. To samé mohu říci o značkách aut. Jsou levná auta a jsou drahá. Všechny nějak jezdí a neprší do nich. Je jen otázka názoru,zda mi to vadí jezdit v levným autě.
Když bych to vzal z mého pohledu.Tak u mé montáže by musely být šneková kola z bronzu a šneky z kalené oceli.Samotné štelování polohy daleko preciznější. Paaja se už při zadávání zakázky u p. Drbohlava na něčem dohodl a za jakou cenu. To ,že nebyla dodržena kvalita jednoho kola je špatný a nepopiratelný fakt.
Paaja plánuje mít tuto montáž plně automatickou s rychlejšími posuvy,tudíž bych už z tohoto pohledu tam nedával kolo z hliníku či duralu a šel do litiny.
Ty lunkry to jen zhoršují.Vážený kolego,
právě že znám zhotovitele a vím co by se mělo dodržet, proto jsem reagoval v mých zprávách, tak jak
jsem reagoval.U odborné strojařské firmy jsem dělal nějaký čas v expedici a vypomáhal vstupní a výtupní
kontrole.To že se s Vaší vzájemnou dohodou děli věci nenormální a pan majitel se utrhl od řetězu (viz jeho
fotogafie a zpráva nemohu).Zprávy Kamiho a VK byli následné.Je dobré že se to dodatečně osvětluje.Ale stejně požaduji od Vaší skupinky písemnou osobní omluvu, aby jsem již nemusel dostávat nepravdivé a vulgární zprávy na mail.
Dík Habl
VK

Příspěvek od VK »

Kami napsal:
Já o voze a ty o koze, že? Dobře, napsal jsi podrobnosti - to jsem snad ani nechtěl. Asi tady nastalo nedorozumění. Spíš jsem měl na mysli, že jsi měl Paajovi vymluvit celou objednávku a doporučit úplně něco jiného. Paaja to nevzal za správný konec, ale to se stává.

Tak jsi ty lunkrry objevil až doma, to není takové neštěstí, nanejvýš to povede k další cestě do Rtyně. Ale pokud je to regulérní zakázka, tak je všechno vpořádku, je to reklamovatelné.

No to snad ne! Lepší/horší auto (stejně jako u montáže dalekohledu) přece není věcí vkusu! Jestli to u Tebe je věc vkusu, tak to o něčem svědčí. To je ale Tvoje věc. Ačkoli dobře, že jsi to tady napsal. Teď už chápu, proč Ty Paajovi efektivně neporadíš.

O tom už jsme mluvili, snad není potřeba to opakovat ...

Ty lunkry to jen zhoršují.
O tom jsme taky mluvili. Nic nového.

V. K.
Odpovědět