To není špatné.
Můžeš přispět do vlákna:
viewtopic.php?t=8543&hilit=dobson&start=105
Poncetka
Re: Poncetka
Murphyho zákon seeingu: Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
Myslím,že na začiatok veľmi dobré. 

Bresser N150/750 ,Ref.102/600,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
Prispel som, tak som pripraveny na veskeru kritikuaquarius píše: ↑17. 02. 2025, 08:43 To není špatné.
Můžeš přispět do vlákna:
viewtopic.php?t=8543&hilit=dobson&start=105

Dotaz pro zkušenější.
Mám dobson sky watcher 12". Kdybybych uvažoval o plošině :
- ten současný otočný stůl musím při použití pocentky nějak zabrzdit, aby se mi dalekohled netočil ?
- jak náročné je v jednom člověku nadzvedávání plošiny do počáteční polohy při dojetí na konec ? ( převržení atd. )
díky.
Mám dobson sky watcher 12". Kdybybych uvažoval o plošině :
- ten současný otočný stůl musím při použití pocentky nějak zabrzdit, aby se mi dalekohled netočil ?
- jak náročné je v jednom člověku nadzvedávání plošiny do počáteční polohy při dojetí na konec ? ( převržení atd. )
díky.
Ne.. poncetku vubec ani nevnimate.. pouzivate Dobson jako by byl na zemi.. akorat u 12tky je vytah uz celkem vysoko jelikoz poncentka to zvedne o nejakych 15cm
Nadzvedavani zpatky je uplne v pohode..
Nadzvedavani zpatky je uplne v pohode..
GSO 305mm, SkyRover 30mm UFF, MaxVision 11mm 82, AngelEyes 14mm FlatField, SVBony SV191 7-21mm Zoom, Seelang Baader 200mm solar filter; AngelEyes 2",1.25" UHC, Sony IMX415 3840x2160@30FPS; SVBony UV/IR cut, RDF+Green Laser combo
Tak jsem to nakonec spáchal.
Snažil jsem se zbytečně nezvyšovat pozorovací výšku 12" dobsonu. Takže jsem nejdříve snížil výšku původního postavce cca o 5cm.
Použil jsem zde uváděný motor s převodem 1:600,12V a šnekový převod 1/40. Asi by mohl být i větší. Při hřídelce jen 6mm mi to jede na cca 7V. Váha která mi na plošině stojí, je minimálně 35kg. Zkoušeno s okulárem 12,5 mm. Drobnou korekci segmentů to asi ještě bude chtít. Ale na vizuál to určitě vyhoví. I i když to napoprvé nestojí úplně na místě, je to rozhodně mnohem pohodlnější.
Zkoušel jsem tu protiskluzovou pásku. Na první pohled to vypadalo dobře, pak se ale páska utrhla a protočila v lepidle. Tak doufám, že se to bez ní nebude protáčet.
Jak jsem se ptal na to natočení tubusu, tak ano, musel jsem azimutální ložisko trochu víc přitáhnout.
Při tomhle počasí se mi zatím nedaří to víc vyzkoušet.
Jinak pěkné video o kontrlole nastavení a přesnosti plošiny je zde :
Snažil jsem se zbytečně nezvyšovat pozorovací výšku 12" dobsonu. Takže jsem nejdříve snížil výšku původního postavce cca o 5cm.
Použil jsem zde uváděný motor s převodem 1:600,12V a šnekový převod 1/40. Asi by mohl být i větší. Při hřídelce jen 6mm mi to jede na cca 7V. Váha která mi na plošině stojí, je minimálně 35kg. Zkoušeno s okulárem 12,5 mm. Drobnou korekci segmentů to asi ještě bude chtít. Ale na vizuál to určitě vyhoví. I i když to napoprvé nestojí úplně na místě, je to rozhodně mnohem pohodlnější.
Zkoušel jsem tu protiskluzovou pásku. Na první pohled to vypadalo dobře, pak se ale páska utrhla a protočila v lepidle. Tak doufám, že se to bez ní nebude protáčet.
Jak jsem se ptal na to natočení tubusu, tak ano, musel jsem azimutální ložisko trochu víc přitáhnout.
Při tomhle počasí se mi zatím nedaří to víc vyzkoušet.
Jinak pěkné video o kontrlole nastavení a přesnosti plošiny je zde :
- Přílohy
-
- IMG_0218.JPG (177.98 KiB) Zobrazeno 151 x
-
- IMG_0217.JPG (190.15 KiB) Zobrazeno 151 x
-
- IMG_0216.JPG (151.63 KiB) Zobrazeno 151 x
-
- IMG_0212.JPG (214.69 KiB) Zobrazeno 151 x
-
- IMG_0214.JPG (163.33 KiB) Zobrazeno 151 x