Porovnání a kvalita ED objektivů
Z grafu pro ten chromacor mi laicky vychazi, ze chrom. aberaci to celkem solidne srovna, ale zrejme to na foto nestaci?Sférochromatickou aberaci to srovná na úrovni apo (lépe, než např. ED 80), ale jen na ose. Dál od osy vnáší barevnou vadu polohy. Proto není vhodný na foto DSLR.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Jinak vzhledem k tomu, ze oba moje stavajici dalekohledy jsou vicemene cina/taiwan, tak se mi SkyWatchery prici ... i kdyz jak to tak procitam, tak SW APO/ED nejsou spatne hodnocene, ale jsem k tomu trochu zaujaty
tak to budes mit tezky, protoze v refraktorech v cenove relaci co uvazujes, jsou vlastne jenom cinske , nebo blizko cinske vyrobky . Jedine hodne pridat na financich a jit do ruskych LZOS .....
tak to budes mit tezky, protoze v refraktorech v cenove relaci co uvazujes, jsou vlastne jenom cinske , nebo blizko cinske vyrobky . Jedine hodne pridat na financich a jit do ruskych LZOS .....
OMC300, SCT8
Megrez 72mm.
Ahoj, snad to dávám do správného vlákna. Zrovna včera jsem se rozhod pro menší foto dalekohled, vyrazil do Supry a odvez si novou verzi WO Megrez 72mm ED. s reduktorem WO flattener 0,8 III. (350mm/f4,8)
no a tohle je výsledek na EOSu 50D. Teda úplně nadšenej z toho ale nejsem, Je tam trochu víc barevný vady, ale taky hlavně v rozích mají zhvězdy do kulatosti dost daleko. Co si o tom myslíte? Je to tak normální? Nečekal jsem od toho zázraky, ale tohle je teda opravdu nic moc...
http://www.ulozto.cz/8353354/3-min-350mm-jpg
co ale nemá opticky vynahrazuje kvalita tubusku. Ten digitální odečet polohy je fakt moc hezká věc, citlivý, až to není hezký ;D.
Stačí jednou zaostřit, zjistit polohu, anulovat... pak, (pokud bude podobná teplota) stačí najet na stejnou hodnotu a zaostříte i třeba další den úplně přesně jen dle stupnice. Dokonce je tolerance zaostření tak 0,03mm,takže je to více než dostačující. Je to dobré třeba pro úzké filtry, kde už není moc dobře vidět hvězda. (jen je třeba předem zjistit vzdálenost zaostření s jiným filtrem (stejné tloušťky) a pak jen zaostřit na stejnou hodnotu)
Taky je na ostřícím prstenci hezky udělanej teploměrek... teď kdyby to i líp fotilo... no ale to už asi chci moc :)
EDIT: Co by jste doporučili jako menší čočkový objektiv na focení, (do 400mm) a co nejlepší světelnost. Co třeba Borga77/4,3? Hledal jsem tady na AF, ale našel jen kusé informace...
Ahoj, snad to dávám do správného vlákna. Zrovna včera jsem se rozhod pro menší foto dalekohled, vyrazil do Supry a odvez si novou verzi WO Megrez 72mm ED. s reduktorem WO flattener 0,8 III. (350mm/f4,8)
no a tohle je výsledek na EOSu 50D. Teda úplně nadšenej z toho ale nejsem, Je tam trochu víc barevný vady, ale taky hlavně v rozích mají zhvězdy do kulatosti dost daleko. Co si o tom myslíte? Je to tak normální? Nečekal jsem od toho zázraky, ale tohle je teda opravdu nic moc...
http://www.ulozto.cz/8353354/3-min-350mm-jpg
co ale nemá opticky vynahrazuje kvalita tubusku. Ten digitální odečet polohy je fakt moc hezká věc, citlivý, až to není hezký ;D.
Stačí jednou zaostřit, zjistit polohu, anulovat... pak, (pokud bude podobná teplota) stačí najet na stejnou hodnotu a zaostříte i třeba další den úplně přesně jen dle stupnice. Dokonce je tolerance zaostření tak 0,03mm,takže je to více než dostačující. Je to dobré třeba pro úzké filtry, kde už není moc dobře vidět hvězda. (jen je třeba předem zjistit vzdálenost zaostření s jiným filtrem (stejné tloušťky) a pak jen zaostřit na stejnou hodnotu)
Taky je na ostřícím prstenci hezky udělanej teploměrek... teď kdyby to i líp fotilo... no ale to už asi chci moc :)
EDIT: Co by jste doporučili jako menší čočkový objektiv na focení, (do 400mm) a co nejlepší světelnost. Co třeba Borga77/4,3? Hledal jsem tady na AF, ale našel jen kusé informace...
Ahoj Slavku,
Ja bych zatim tak kriticky nebyl, ta kresba se mi zda celkem OK. Ale pro slusnejsi porovnani by to chtelo hvezdne pole, kde bude vyrazne vice jasnych hvezd, nejlepe nekde v Mlecne draze. Navic ted brouzdam z Asie na iPadu, a tak bych si posledni slovo vzal az budu mit pristup z PC.
Ja bych zatim tak kriticky nebyl, ta kresba se mi zda celkem OK. Ale pro slusnejsi porovnani by to chtelo hvezdne pole, kde bude vyrazne vice jasnych hvezd, nejlepe nekde v Mlecne draze. Navic ted brouzdam z Asie na iPadu, a tak bych si posledni slovo vzal az budu mit pristup z PC.
Pavel Vabrousek
-
-karneades-
ja taky brouzdam na Ipadu a doporucil bych Takahashi FSQ106ED, tyhle sunky od WO nebrat, to jsou pristroje pro decka, Borga taky nebrat, ten je jeste vic barevny nez tady ta vec, pry do nej montuji v ramci uspor plastove cocky ;D
Kouknul jsem na to na PC a je to opravdu horsi nez se to zdalo z toho IPadu.
Jeste bych si zkusil pohrat se vzdalenosti fotoaparatu od rovnace (vlozeni distancniho T2 krouzku 2mm, nebo i jen nedotazenim zavitu o treba 0.5mm. Obcas to dela divy, ale tady bych velke zlepseni necekal (protoze ten obrazec jiz ma v rozich tvar "X").
Pokud jsou rohove hvezdy ve tvaru (PH roh):
- "/" (nedokorigovane) nebo
- "" (prekorigovane)
Da se hranim se vzdalenosti (u DSLR jen jednim smerem
) jeste neco malo zlepsit.
Shodou okolnosti jsem nedavno u tohoto Megrezu malinko nechal osoustruzit tubus, aby se dalo zaostrit i s rovnacem W.O. type IV na DSLR FF.
Bohuzel vysledky nejsou zatim o mnoho lepsi nez ty tvoje (jen tu barevnou vadu tam zadnou nemam, ale to bude tim ze jsem nepouzil modifikovany fotak).
Jeste bych si zkusil pohrat se vzdalenosti fotoaparatu od rovnace (vlozeni distancniho T2 krouzku 2mm, nebo i jen nedotazenim zavitu o treba 0.5mm. Obcas to dela divy, ale tady bych velke zlepseni necekal (protoze ten obrazec jiz ma v rozich tvar "X").
Pokud jsou rohove hvezdy ve tvaru (PH roh):
- "/" (nedokorigovane) nebo
- "" (prekorigovane)
Da se hranim se vzdalenosti (u DSLR jen jednim smerem
Shodou okolnosti jsem nedavno u tohoto Megrezu malinko nechal osoustruzit tubus, aby se dalo zaostrit i s rovnacem W.O. type IV na DSLR FF.
Bohuzel vysledky nejsou zatim o mnoho lepsi nez ty tvoje (jen tu barevnou vadu tam zadnou nemam, ale to bude tim ze jsem nepouzil modifikovany fotak).
Pavel Vabrousek
ja taky brouzdam na Ipadu a doporucil bych Takahashi FSQ106ED, tyhle sunky od WO nebrat, to jsou pristroje pro decka, Borga taky nebrat, ten je jeste vic barevny nez tady ta vec, pry do nej montuji v ramci uspor plastove cocky ;DPetre,
myslim ze jak SW tak WO maji pekne kreslici EDcka, ktera sice mozna nesnesou prime srovnani s Takahashi 106 (urcite ne na FF poli), ale zase se daji poridit za "rozumne" penize (anabazi kupovani Taka at si kazdy najde v jinych tematech)
Az tady bydes mit odprezentovanych alespon 5 vyborne zaostrenych spickovych fotek z toho Taka tak jej zacni doporucovat jinym... ;)
Do te doby to beru jen jako nezavazne postuchovani...
myslim ze jak SW tak WO maji pekne kreslici EDcka, ktera sice mozna nesnesou prime srovnani s Takahashi 106 (urcite ne na FF poli), ale zase se daji poridit za "rozumne" penize (anabazi kupovani Taka at si kazdy najde v jinych tematech)
Az tady bydes mit odprezentovanych alespon 5 vyborne zaostrenych spickovych fotek z toho Taka tak jej zacni doporucovat jinym... ;)
Do te doby to beru jen jako nezavazne postuchovani...
Pavel Vabrousek
-
-karneades-
dyt jo, ja to taky tak beru, ale to tema dobreho objektivu kolem 400mm uz se probiralo tisickrat i na jinych forech, jsou tri moznosti, TAK85, TAK106, nebo supr kvalitni objektiv Canon 400/5.6, ostatni reseni stoji za starou backoru, jo kdyby chtel Slavek neco delsiho, tak tam je vyber pozehnany i u WO, s klesajicim ohniskem a stoupajici svetelnosti proste neuprosne zafunguji fyzikalni bariery a toho si je Takahashi vedomo, proto taky neni pri techto ohniscich jina volba a nahrazky jak vime nefunguji, jeste je moznost jit do prcka od TW, ale ten je horsi, nez mnou uvadeny Canon 400/5,6 a taky podstatne drazsi! Jeste je jedna moznost, fotit temito hovnoshity a pred zpracovanim se nadopovat Neurolem, ty by mohlo fungovat taky a je to za tri petky za recept :D
-
-karneades-
a proto-ze, podopbne, jako ty Pavle, jsem jiz otestoval peknou hromadku optiky, tak jsem zjistil, ze nema smysl kupovat tyhle hracky a myslet si, ze nastane zazrak, fakt to takto nefunguje, je mozne, ze nekomu barevna vada a spatna definice az tak nevadi, dokonce si troufam trvrdit, ze se techto deficit da zbavit i naslednym zpracovanim, presto jsem skoro zoufale presvedcen a nic tim neobhajuji(TAKa mi teprve zitra priveze UPC), ze u techto kratkych ohnisek je to jedina spravna volba, sam vis, ze si tim lamu hlavu dva roky, jen tech objektivu 300mm co mi proslo rukama, za ty prachy bych mel jiz TAKy 2 ;), Borg 77 s novym superreduktorem taky nemusi byt spatny, ja s nim mam ovsem opacnou zkusenost a i kdyz jsem v zoufalstvi po nem taky pokukoval, tak jsem rad, ze jsem ho nekoupil, konec koncu mi Konihlavek povidal, ze te taky moc neoslnil, penize neresme, to sem nepatri
-
-karneades-
Slavku, ja kdyz ti to nereknu, tak neusnu :), ten digitalni vytah je taky pro decka, je to jen takova paradicka, navic u takto barevnyho stroje je ti parfokalita filtru na nic, stejne bys musel preostrovat, kdyby se jednalo o nizsi svetelnost, tak budiz, ale takto svetelny pristroj musi byt i perfektne barevne vykorigovany, jinak je cely super vytah pro kocku,,,, napriklad zmineny Takahahashi FSQ 106ED je korigovano az do 1000nm! Tam by se takovy dolplnek mozna i hodil, ale daleko lepsi reseni je robofokus s teplotni smyckou, sorry za OT
to Vabra: jsem si skoro jistej, ze u FSQ 106 ED skoncis taky
to Vabra: jsem si skoro jistej, ze u FSQ 106 ED skoncis taky
to Vabra: jsem si skoro jistej, ze u FSQ 106 ED skoncis takySmileyI to se muze stat, ale nejdriv chci vitet tech tvych 5 super fotek z Taka 
Pavel Vabrousek
-
-karneades-
takousek bude ve zvlastnim druhu utajeni 
Slavek: Mam ten DDG u FLT98 ALU a taky jsem byl doma nadsenej :-? nicmene pri teplotach okolo 0 a mene se stava velice nepouzitelny.... misto skutecneho stavu se na meraku zobrazuji nesmyslna cisla. Mozna je problem jen v kapacite baterie, ktera se stane pri mensich teplotach nepouzitelna a nebo musis pri kazdem foceni pod bodem mrazu koupit novou. Ja mam zkusenost, ze venku za mrazu to nefunguje....zkusim to doma a meri to presne. Jeste je zde varianta, ze se neco orosi atd...
-Karneades-: uz se tesim, jak tu za cas zacnes nadavat na TAKa :D
-Karneades-: uz se tesim, jak tu za cas zacnes nadavat na TAKa :D
-
-karneades-
toho se taky bojim ;D, treba bude za pul roku na prodej, jak je u me zvykem za polovicni cenu
, ale pak uz nevim co si koupit, jedine HST
HST s tím jeho nesprávně vybroušeným primárem? ;D