Frýdek Místek a okolí

Pozvánky na star-party, zážitky, pozorování.
Odpovědět
fidler

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od fidler »

Jako vždy přijedu poslední - budu v práci minimálně do 20.00 hod. Pokud vyjde počasí, navrhoval bych jeden veký Dobson(stavím se pro něj doma po cestě z práce) vyčlenit pro pozorování DSO a umístit ho někde do tmy (mimo natáčecí studio). Po jedné hodině zapadne Měsíc a začne to být aktuální pro DSO.

Malý plán pošlu SZ. Těší se -fidler-
milan1960

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od milan1960 »

Ahoj Láďo a ostatní.Ten dobson jsem Ti chtěl navrhnout,ale nedokázal jsem se sTebou skontaktovat :-/.Ozvi se mi Milan
milan kuhejda

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od milan kuhejda »

;Dnatáčecí studio ;D to jsi to Láďo nazval opravdu honosně,ale tvůj nápad je bez debat dobrý,po západu Měsíce budeme koukat a natáčet DSO.V mezičase se budeme občerstvovat v nahrávacím studiu,asi nad vchod umístím ceduli a červené světlo ;)ale to by sousedi řekli že tam je veřejný dům :o,ale to studio opravdu beru,půl hodiny jsem se válel ;D ;D
jo a jinak večer čau
Milan
milan kuhejda

Frýdek Místek a okolí

ahoj kamarádi
po těžkých porodních bolestech se včera zrodila PP,dneska nebo zítra se ji chystám vyzkoušet/podle počasí/je to sice provizorní rešení ;)ale uvidím jestli to bude fungovat,tak to udělám jinak.Děkuji  vám všem za podnětné informace a za duševní podporu,Milanovi 1960,Aguarisovi,Fidlerovi a Axelovi.
tady je pár fotek.Jinak 9.5 se na vás všechny těším
ahoj Milan

P.S.Je tam trochu více děr,ale to jsou pozůstatky po nevydařených pokusech,další kusy už budou OK ;D ;D

Bob

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od Bob »

Gratuluji Milane,vypadá to dobře a věřím,že to bude fungovat podle představ.Jinak pro oba Milany.Poslušně hlásím,že bojové úkoly jsem splnil.1.Zrcadlo 350ka je umyté a vyčištěné,taky to byly porodní bolesti.
2.Nahrážka za okulárový výtah aby bylo možno vyzkoušet bino ve 350ce je vyrobena.
3.Redukci 1,25" jsem nechal "líznout",doufám,že to bude stačit.
4.Zajišťovací šroubek k redukci 1,25" je vyroben a namontován.
Pokud se situace vyvrbí kladně a bude přát počasí,rád bych to přijel vyzkoušet.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
milan kuhejda

Frýdek Místek a okolí

Budeš uvítán s otevřenou náručí,Birellem a kofolou pokřten ;D,přemluv konečně už i Kopera,ať se přestane sebepoškozovat ;)a ukáže se taky.
Ahoj Milan
hamr
Věk: 66

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od hamr »

Pro Bafan,
taky se připojuju ke gratulaci k prvnímu prototypu PP.
Díky Axelovi je mi už princip taky jasný, ale přesně jak se v překladu píše - není pro mě problém vyrobit ve dřevě PP, ale "panickou" hrůzu mám z elektrického pohonu. "Elektrika" není můj kamarád (vrcholem mého umění bylo roztahat pár drátů pro světla a zásuvky :-/) a vůbec jí nerozumím. Kdyby se našel někdo kdo PP má nebo buduje a podobně jako Axel zde uvedl pěkný návod (překlad), by zde nějak "polopatisticky" popsal jak má udělaný pohon, určitě by to pomohlo nejen mě, ale i dalším ;). Neříkám, že se do ní budu hned pouštět, ale uvažovat o tom budu.
Určitě by bylo řešení do výroby zatáhnout nějakého kamaráda elektrikáře, ale pokud by to clovek zvládnul nějak sám, bylo by to lepší.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
milan kuhejda

Frýdek Místek a okolí

zdravím
z pohonu jsem měl panickou hrůzu i já,elektronika až na nějaké zesilovače a barevné hudby kdysi v mládí taky není zrovna moje hoby a programování mikroprocesorů už vůbec ;D ;D.
Nakonec jsem pohon vyřešil tak že jsem v Conradu koupil motorek 12V s převodovkou 1:600 a druhá převodovka je ze stěrače ze šrotu za 20.-,regulace otáček je stavebnice od Flajzara za 160.-,když jsem to včera zkoušel tak dosahuji na druhé převodovce cca 1 ot/hod až 1ot/za 10 min,jestli to bude stačit to se teprve ukáže až na to postavím dalekohled,doufám ale že s tím rozmezím otáček se strefím.Po elektronické stránce to byla sranda,uvidím jestli jsem to dobře vyrobil po mechanické stránce,hlavně ty severní segmenty tvaru elipsy aby byly Ok.Uvidím až vyzkouším.Dám pak určitě vědet jak to dopadlo.
aquarius

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od aquarius »

Pro Bafan: PP vypadá moc dobře. Myslím, že 9.5. máme o zábavu postaráno ;D. Vezmu jen PC a nějaké kamery.
Murphyho zákon seeingu:     Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
milan1960

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od milan1960 »

Ahoj Milane :).Vypadáto dobře a ty díry navíc -to je na odlehčení ať to tolik neváží :D.Teď už je to na jen na počasí.Poslední dobou nám nějak podezřele vycházelo a doufám,že ještě vyjde.Zatím ahoj Milan :)
Bob

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od Bob »

Kopera ani moc přemlouvat nemusím, jenže jak už jsem psal,bude tou dobou v Liticích nad Orlicí.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
milan kuhejda

Frýdek Místek a okolí

ahoj kamarádi
jenom chci připomenout že pátek 9.5 už je za dveřmi
a usilovně pracuji na terénu před  ;Dnatáčecím studiem ;D aby to vypadalo trochu líp

jinak proběhlo minisetkání tzv.ladění techniky v pondělí 5.5
Láďa já a Milan

těším se na vás
Milan
Bob

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od Bob »

Kamarádi mám jednu dobrou a jednu špatnou zprávu.Ta dobrá je,že mám nového mazlíka kterého přivezu otestovat,ta špatná,že situace vyžadovala abych binoMarka půjčil Koperovi do Litic.Ale když,tak to Milan zachrání svým binem.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
aquarius

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od aquarius »

Přátelé: Na zítřek večer hlásí Medard jasno a předpověď seeingu je velmi optimistická.
Kolik bude dalekohledů k dispozici?
Měli bychom trochu zkoordinovat fotografické úsilí.

Navrhuji:
- Láďovu 300 dát na Milanovu plošinu a Milanovu 254 na můj stolek. ;D
Postupně se zaměřit na Měsíc, Saturn, DSO.
Murphyho zákon seeingu:     Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
AdB

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od AdB »

Ahoj, taky bych rád dorazil, ale včera jsem si dopřával krásnou noc až do rána a dnes plánuju nocovat na Radhošti nebo někde v okolí...na nějakém tmavém místě - kreslit a kochat se. Pokud mi zbude nějaká síla, dojedu, a možná budu opět kreslit, jelikož focení moc neholduju - chtěl bych využít skvělou metylovickou oblohu... Zatím cao.

Adam
Odpovědět