Okuláry Televue
Okuláry Televue
Kdyz pohnes hvezdou ze stredu ZP, pohnou se krouzky s hvezdou nebo na druhou stranu?
Okuláry Televue
...pri pohybe od centra ZP idu spolu s objektom v smere pohybu bez zmeny ale potom zacinaju miznut -> najprv vzdialenejsia strana. Ale stale sa drzia symetricky okolo hviezdy/objektu
SW80ED w Naglers & PST w TVPlossls
Okuláry Televue
Protoze se krouzky pohybuji s hvezdou, mel by byt jejich zdroj pred polni clonou okularu. Co by to tedy mohlo byt:
- narusene cerneni tubusku okularu (napr. osoupane zavity na filr, nezacernena hrana konce tubusku, ...);
- hypoteticky by mohlo jit pri nevhodnem polomeru polni cocky okularu i o projekci vnitrnich clon okularu (popr. faset) pred nej a zpetny odraz;
- nezacernena hrana (-y) v okular. vytahu;
- hrany uvnitr tubusu vlastniho dalekohledu (prave ony zminovane clony). Pokud nejsou dostatecne zacernene, nebo maji ostre hrany mohou zpusobit prave popsane problemy. Zde mi prozmenu nesedi, ze se to neprojevuje s jinym okularem (byt mozne to samozrejme je);
-v posledni rade muze samozrejme jit o konstrukcni problem konkretniho okularu. To by se ale muselo projevit i v jinem obdobnem pristroji.
Jak jsou soustredne krouzky vzdalene od vlastni hvezdy a jak od sebe?
Jaka je jejich intezita? <stejna, k okraji klesa/vzrusta, ...>
Jsou krouzky ostre ohranicene, nebo se rozplyvaji do ztracena?
- narusene cerneni tubusku okularu (napr. osoupane zavity na filr, nezacernena hrana konce tubusku, ...);
- hypoteticky by mohlo jit pri nevhodnem polomeru polni cocky okularu i o projekci vnitrnich clon okularu (popr. faset) pred nej a zpetny odraz;
- nezacernena hrana (-y) v okular. vytahu;
- hrany uvnitr tubusu vlastniho dalekohledu (prave ony zminovane clony). Pokud nejsou dostatecne zacernene, nebo maji ostre hrany mohou zpusobit prave popsane problemy. Zde mi prozmenu nesedi, ze se to neprojevuje s jinym okularem (byt mozne to samozrejme je);
-v posledni rade muze samozrejme jit o konstrukcni problem konkretniho okularu. To by se ale muselo projevit i v jinem obdobnem pristroji.
Jak jsou soustredne krouzky vzdalene od vlastni hvezdy a jak od sebe?
Jaka je jejich intezita? <stejna, k okraji klesa/vzrusta, ...>
Jsou krouzky ostre ohranicene, nebo se rozplyvaji do ztracena?
Okuláry Televue
Dneska v noci jsem mel konecne cas zkusit nove okulary (nagler 16mm a 5mm + pan 24mm + barlow ultima). Seeing excelentni, mhv 5.5, refraktor 150/1200
Okulary mi docela sedi, vadi mi ale maly ocni relief u Nagleru, panopticem se mi kouka lip. Ale to je spis tim ze jsem nemel zidly, k naglerum je treba si sednout a pritlacit na ne oko. Proti ploslu, jsou hvezdy daleko ostrejsi. S klasickym hrebenovim vytahem je docela problem zaostrit. Panoptic se mi nevejde poradne do vytahu (je moc tlusty a narazi na aretacni srouby (vymenim)). Taky to chce konecne pridelat motory, reddot hledacek a poradnou zidly.
Saturn na 240x byl paradni (pasy, deleni v prstency). Dvojhvezdu 0.6" jsem rozlouskl bez problemu. M13 rozlisena na hvezdy, vypadala jak v dobsonu 250.
Takze celkove spokojenost.
Okulary mi docela sedi, vadi mi ale maly ocni relief u Nagleru, panopticem se mi kouka lip. Ale to je spis tim ze jsem nemel zidly, k naglerum je treba si sednout a pritlacit na ne oko. Proti ploslu, jsou hvezdy daleko ostrejsi. S klasickym hrebenovim vytahem je docela problem zaostrit. Panoptic se mi nevejde poradne do vytahu (je moc tlusty a narazi na aretacni srouby (vymenim)). Taky to chce konecne pridelat motory, reddot hledacek a poradnou zidly.
Saturn na 240x byl paradni (pasy, deleni v prstency). Dvojhvezdu 0.6" jsem rozlouskl bez problemu. M13 rozlisena na hvezdy, vypadala jak v dobsonu 250.
Takze celkove spokojenost.
- SIRIUS_758
Okuláry Televue
Roli tam hraje i to, že Nagler řady T5 16mm má nejméně komfortní pokoukání ze všech Naglerů - jeho oční reliéf je "pouze" 10mm - takovouto hodnotu má i TeleVue Plössl 15mm ( a např. Baader Ortho 12,5mm ). Naglery T6 ( tedy i tvůj 5mm ) mají 12mm a ostatní sourozenci 16 až 19mm.
Po dlouhodobých zkušenostech s těmito okuláry, včetně jejich použití v binohlavě, mě osobně vyhovuje oční reliéf někde mezi TV Plössly 15 a 20mm ( tj. 10 až 14mm ) a u širokoúhlejších mezi Panoptiky 24 a 27mm ( tj. 16 až 19mm ). Naglery T6 v binohlavě vyhovují, Plössly 25mm už vyžadují v mírném odstupu hledat optimální vzdálenost, stejně jako Panoptik 35mm, nebo Plössl 32mm, do jehož reliéfu se trefuje hůř, než u Plösslu 40mm.. Toto je samozřejmě ovlivněno fyziognomií mého obličeje, tudíž u někoho jiného to může být mírně odlišné.. Přičemž těsnější kontakt oka s okulárem vadí v binohlavě méně, než při pozorování "mono".
Panoptikem se Ti kouká líp než Naglerem nejen proto, že má větší oční reliéf, ale i proto, že lidské oko pojme pole Panoptiku vesměs celé najednou, kdežto u Naglerů a Ethosů už běžné oko musí "koulet" po okraji, protože tak velký zorný úhel nemá..
Po dlouhodobých zkušenostech s těmito okuláry, včetně jejich použití v binohlavě, mě osobně vyhovuje oční reliéf někde mezi TV Plössly 15 a 20mm ( tj. 10 až 14mm ) a u širokoúhlejších mezi Panoptiky 24 a 27mm ( tj. 16 až 19mm ). Naglery T6 v binohlavě vyhovují, Plössly 25mm už vyžadují v mírném odstupu hledat optimální vzdálenost, stejně jako Panoptik 35mm, nebo Plössl 32mm, do jehož reliéfu se trefuje hůř, než u Plösslu 40mm.. Toto je samozřejmě ovlivněno fyziognomií mého obličeje, tudíž u někoho jiného to může být mírně odlišné.. Přičemž těsnější kontakt oka s okulárem vadí v binohlavě méně, než při pozorování "mono".
Panoptikem se Ti kouká líp než Naglerem nejen proto, že má větší oční reliéf, ale i proto, že lidské oko pojme pole Panoptiku vesměs celé najednou, kdežto u Naglerů a Ethosů už běžné oko musí "koulet" po okraji, protože tak velký zorný úhel nemá..
Okuláry Televue
Mě jako nedá se nepodělit o subjektivní názor../Pakliže to někoho zajímá/ 
Na "bednu" s medailema dávám No.1 Ethos, No. 2, Panoptic a Bronz a No.3 dávám Naglerovi..Ale je to velmi vyrovnané a žádné odrazení že špatný kup to rozhodně není.
Ethos je okno do vesmíru, a necítím okulár, Panoptik je velmi sympatic a kreslí skvěle a Nagler je taky good, jen bych ocenil delší oční reliér, protože 12 mm je málo u toho širokoúhlého okuláru..
P.S. TV Plossly a Radiany nemám, tak je takto laicky a subjektivně nehodnotím..
Na "bednu" s medailema dávám No.1 Ethos, No. 2, Panoptic a Bronz a No.3 dávám Naglerovi..Ale je to velmi vyrovnané a žádné odrazení že špatný kup to rozhodně není.
Ethos je okno do vesmíru, a necítím okulár, Panoptik je velmi sympatic a kreslí skvěle a Nagler je taky good, jen bych ocenil delší oční reliér, protože 12 mm je málo u toho širokoúhlého okuláru..
P.S. TV Plossly a Radiany nemám, tak je takto laicky a subjektivně nehodnotím..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Okuláry Televue
Měl bych dotaz, zda je bezpečné na Ethos 8 mm či 13 mm dát 1,25'' filtr a celé to vložit do Powermate 2x..Teda zda neodřu optickou plochu v Power mate, zda je tam ještě nějaké místo..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Okuláry Televue
Zkus to, kdyžtak koupíš nový no ;D :-X Nejde to změřit?
Edit viz níže: no právě, i podle mě šupléra to jistí, ale možná je tam nějaký zádrhel..
Edit viz níže: no právě, i podle mě šupléra to jistí, ale možná je tam nějaký zádrhel..
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Okuláry Televue
Já bych kdyžtak bral toho odřenýho. Jinak šuplerou by to změřit určitě šlo.
Okuláry Televue
Měl bych dotaz, zda je bezpečné na Ethos 8 mm či 13 mm dát 1,25'' filtr a celé to vložit do Powermate 2x..Teda zda neodřu optickou plochu v Power mate, zda je tam ještě nějaké místo..
Já to měřil provázkem...
Já to měřil provázkem...
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Okuláry Televue
No, tak pro všechny dodám seriózní info na základě vlastního měření.
1,25'' filtr se tam nevejde mezi Ethos a Powermate 2x!!! Je potřeba mít 2'' filtr a šroubovat na tubus Powermate..

P.S. Měřil jsem šuplerou a i hloubkoměrem..Ona ta kontaktní čočka je totiž vypouklá a proto je potřeba měřit na střed..
1,25'' filtr se tam nevejde mezi Ethos a Powermate 2x!!! Je potřeba mít 2'' filtr a šroubovat na tubus Powermate..
P.S. Měřil jsem šuplerou a i hloubkoměrem..Ona ta kontaktní čočka je totiž vypouklá a proto je potřeba měřit na střed..
Okuláry Televue
Powermate: WoW!!
Měsíc při 374 x dost dobrýý a nějaké sklo navíc není poznat a super obraz!

Měsíc při 374 x dost dobrýý a nějaké sklo navíc není poznat a super obraz!
Okuláry Televue
Prosim o radu. Ozval sa mi znamy spoza Velkej mlaky ohladom okularov Tele Vue ETHOS a ja teraz stojim pred otazkov,co vybrat. Samozrejme ze zacinam s Ethos 13mm a zvazujem aj nad tymito kuskami- Ethos 6mm,10mm,17mm. Prosimo radu, ktore z tychto uvedenych mozem najviac vyuzit na mojom CPC 800 a SW 80 ED Pro. A samozrejme aj na Meade LX 2OO ACF 10" alebo 12" ktory idem zobrat v priebehu tohoto roka. Vopred dakujem za odpoved.
Okuláry Televue
Ty Meade mají dlouhá ohniska, tak bych doporučoval ne E 13, ale E 17!
A k němu do komba E 10 mm.

K němu Powermate 2 x a nějakého levnějšího 32 mm dloupalce s 82° Z.P. a máš vystaráno..
Výsledkem by byla ohniska 5 - 8,5 - 10 - 17 - 32 mm.

Varianta 2 je kombo E-17 a E-13 + Barlow Antares 1,6 x..
Pro ohnisko 2500 mm u 10'' Meade..
P.S. Neodpustím si ale poznámku, že na dalekohled světelnosti 1:10 je Ethos zbytečně drahý a hlavní problém vidím v jejich poměrně krátkém ohnisku.. Nejlépe se na vizuální pozorování DSO hodí okulár, co ti dá výstupní pupilu kolem 2,5 mm. A to ani s tou E-17kou nedosáhneš..
Ethosy jsou super hlavně pro zrcadlové světelné Newtony, Dobsony s ručním postrkem..
A k němu do komba E 10 mm.
K němu Powermate 2 x a nějakého levnějšího 32 mm dloupalce s 82° Z.P. a máš vystaráno..
Výsledkem by byla ohniska 5 - 8,5 - 10 - 17 - 32 mm.
Varianta 2 je kombo E-17 a E-13 + Barlow Antares 1,6 x..
Pro ohnisko 2500 mm u 10'' Meade..
P.S. Neodpustím si ale poznámku, že na dalekohled světelnosti 1:10 je Ethos zbytečně drahý a hlavní problém vidím v jejich poměrně krátkém ohnisku.. Nejlépe se na vizuální pozorování DSO hodí okulár, co ti dá výstupní pupilu kolem 2,5 mm. A to ani s tou E-17kou nedosáhneš..
Ethosy jsou super hlavně pro zrcadlové světelné Newtony, Dobsony s ručním postrkem..
Okuláry Televue
Fantasticke! Dik za tak skoru odpoved na moju prozbicku. Podla toho vlaste "neuzivim" ani CPC 800 a ani Meade 10". Som z toho dost rozladeny. Je to tymi mojimi chabymi skusenostami. Spickove okulare a spatna volba. No co uz. Presiel som na 2" vystupy ( redukcia,prevracaci hranol WO a ED 2x Barlow Lens) a zrazu toto! Este raz, dik za pomoc :-[